חברת האבחון למחלות זיהומיות "דיי זירו" הודיעה על גיוס של 8.6 מיליון דולר

החברה פיתחה מוצר המבוסס על ריצוף גנומי של חיידקים אשר יכול לזהות תוך מספר שעות את סוג החיידק וגם את עמידותו בפני אנטיביוטיקה • את הסבב הובילה קרן TriVentures, ואליה הצטרפו הקרנות קפיטל וונצ'רס וגולדן סידס

פרוביוטיקה, אנטיביוטיקה, ניסוי רפואי, חיידקים / שאטרסווק
פרוביוטיקה, אנטיביוטיקה, ניסוי רפואי, חיידקים / שאטרסווק

חברת "דיי זירו" (Day Zero Diagnostics) האמריקאית, המפתחת מוצר לאבחון מחלות זיהומיות באמצעות ריצוף גנומי, הודיעה על גיוס של 8.6 מיליון דולר. את הסבב הובילה קרן TriVentures, ואליה הצטרפו הקרנות קפיטל וונצ'רס וגולדן סידס.

החברה פיתחה מוצר המבוסס על ריצוף גנומי של חיידקים אשר יכול לזהות תוך מספר שעות, את סוג החיידק וגם את עמידותו בפני אנטיביוטיקה. כבר היום ניתן לזהות את המאפיינים הללו, אולם בשיטות שדורשות מספר ימים עד לטיפול. לדברי החברה, כל שעה שעוברת בין זיהוי של זיהום חמור לבין האפיון שלו, מעלה ב-8% את הסיכון למוות - כלומר הסיכון מוכפל ויותר כשמדובר בזיהוי תוך ימים לעומת תוך שעות.

החברה נוסדה ב-2016 על ידי צוות של רופאים ומדענים מאוניברסיטת הרווארד ומבית החולים Massachusetts General, וממוקמת במעבדת הסטארט אפים של הרווארד Pagliuca Harvard Life Lab.

החוקרים פיתחו גם טכנולוגיה 'רטובה' לטיפול בדגימה הגנטית כדי שניתן יהיה לבחון אותה בקלות רב יותר, וגם החלה בהקמה של מאגר מידע של רצפי גנומים של חיידקים לצד העמידות שלהם לאנטיביוטיקה. על גבי מאגר המידע הזה, פיתחה החברה אלגוריתם לומד שמנבא עמידות לאנטיביוטיקה של חיידקים שנדגמים אצל החולים. המוצר נמצא בשלב פיתוח הפרוטויפ.

פרופ' פיטר פיצג'רלד מקרן טריוונצ'רס הישראלית-אמריקאית אשר יצטרף לדירקטוריון החברה, אמר כי: "הקבוצה בדיי זירו היא אחת הטובות שראינו, ומשלבת מנהיגות מונחית אסטרטגי עם יכולות טכניות מן השורה הראשונה. כמשקיעים בתחום הבריאות, נחשפנו להשפעה של עמידות בפני אנטיביוטיקה אצל חיידקים לרוחב מערכת הבריאות. אנחנו נלהבים להשקיע בחברה שיש לה חזון ברור לגבי האופן שבו טכנולוגיה דיגיטלית ומידע יכולים לשנות את התחום".

קרן טריוונצ'רס בראשות פרופ' פיטר פיצג'רלד וד"ר מרטין ליאון בארה"ב ומיכל גבע בישראל, משקיעה בחברות מתחום המכשור הרפואי והבריאות הדיגיטלית (כאשר לקטגוריה זו שייכת למעשה ההשקעה הנוכחית). רוב השקעות הקרן הן בישראל, אולם היא מבצעת השקעות גם בארה"ב מעת לעת. הקרן מנהלת 130 מיליון דולר. לאחרונה הודיעה על הקמת חדשה בשותפות עם בית החולים תל השומר.

בישראל פועלות מספר חברות אשר עוסקות בסוגיה של אבחון מוקדם של זיהום חיידקי. חברת מימד פיתחה מערכת המבדילה בין חיידקים לווירוסים ומיועדת לשימוש גם בקליניקה של רופא המשפחה, במטרה להעניק טיפול מהיר לחיידקים ולמנוע טיפול מיותר במקרה שאין בו צורך - מצב שמגביר את העמידות.

חברת פוקרד גם היא מפתחת מערכת לזיהוי חיידקים ספציפיים תוך מספר דקות, כפי שמעוניינת לעשת דיי זירו, אך ללא מיפוי פרופיל העמידות בפני אנטיביוטיקה. חברת אופטיקול מציעה גם היא זיהוי של חיידקים ספציפיים תוך מספר דקות בקליניקה של הרופא. המוצרים עדיין אינם קיימים בשוק, וכולם נמצאים בשלב שבו עדיין יש להם אתגר טכנולוגי.