במקום דיור ובנקים: זו הבטחת הבחירות הנוכחית של כחלון

שר האוצר חשף את התוכנית החדשה שלו לחינוך הגיל הרך • כחלון מבטיח כי מחיר של מעון יעלה כ-1,200 שקל בחודש, דבר שיביא לחיסכון שנתי ממוצע של כ-15 אלף שקל למשפחה • "אני לא רוצה שהנכדה שלי בגיל שנה תהיה במעון של משרד הכלכלה ושל משרד הרווחה. הנכדה שלי תהיה במעון בפיקוח החינוך"

משה כחלון/ צילום: שלומי יוסף
משה כחלון/ צילום: שלומי יוסף

שר האוצר ויו"ר כולנו, משה כחלון, אומר כי הבחירות הן מבחן אמון עבורו, ואם הציבור לא ייתן בו אמון על מה שעשה עד כה, הוא לא ייכנס בדרך האחורית כדבריו ולא יתחבר לליכוד או למפלגה אחרת כדי לשרוד. "חיבורים כאלה הם סידור עבודה בלבד, ואני לא מתכוון להשתמש בכך".

במסיבת עיתונאים של המפלגה שבה הוצגה תוכניתה למעונות לגיל הרך אמר כחלון בתשובה לשאלת "גלובס" כי אכן יעדיף להמשיך להיות בקואליציה עם ממשלת נתניהו כל עוד אין החלטה על הגשת כתב אישום נגדו. עבדנו טוב עם נתניהו בקדנציה היוצאת ויש עוד הרבה מה לעשות בהמשך. לאחר שימוע. כשזה יקרה אמר כחלון כי "לא יהיה צריך אותי להחליט כי ראש ממשלה לא יכול לתפקד תחת כתב אישום ובמאבק משפטי".

עוד אמר כי מפלגתו תמשיך לנהוג בממלכתיות בכל הקשור להגנה על בית המשפט העליון.  בעניין בדיקת מבקר המדינה על נתוני הגירעון ב2018 אמר כי המבקר לא ימצא דבר שכן הדוחות הוכנו לפי אמות-מידה בינלאומיות ובפיקוח.

התוכנית שהציגו כחלון וחברי מפלגתו היא למעשה הרחבת חוק חינוך חינם מגיל שנה עד שלוש על ידי הקמת והרחבת מעונות היום והעברתם לפיקוח של משרד החינוך ולא משרדי הכלכלה והרווחה כפי שקורה היום. לפי התוכנית כל משפחה תשלם עד 1,200 שקל בחודש  בלבד לעומת 2,600 שקל בממוצע כיום, וכן ינתנו הקלות למשפחות מעוטות יכולת. לדברי שר הכלכלה אלי כהן, מדובר בחיסכון של יותר מ-15 אלף שקל בשנה למשפחה. העלות התקציבית השוטפת היא 4.2 מליארד שקל בשנה. עוד עלות חד-פעמית של 4 מיליארד שקל להרחבת בניית המעונות ולצרכים נוספים. "לגבי התוכנית של היום, אנחנו יודעים כמה קשה לזוגות הצעירים לשלוח את הילדים למעון במיוחד מגיל לידה עד גיל שלוש", אמר כחלון. "אנחנו מכירים את העלויות. אנחנו גם מכירים את איכות החינוך, אני אומר לכם באופן, אני לא רוצה שהנכדה שלי בגיל שנה תהיה במעון לא של משרד הכלכלה ולא של משרד הרווחה. הנכדה שלי תהיה במעון בפיקוח החינוך. אלא הדברים שאנחנו הולכים להציג היום. עשינו בשנים האחרונות מהפכות. המהפכות האלו לקחו זמן, מהפכת הסלולר לקחה שלוש שנים, מהפכת הדיור למשתכן לקחה שלוש שנים. זו תוכנית שתדבר על הוזלה משמעותית במענות היום, עם איחוד של חינוך הרבה יותר טוב ממה שמקבלים היום. הילדים יקבלו הרבה יותר פיקוח ללא פשרות. וההורים ישלמו כחצי מהסכום שמשלמים היום. יש כאן בשורה ענקית לילדי ישראל". 

לפי כחלון העלות תהיה מדורגת בפריסה רב שנתית, והיא תחל לפעול מספטמבר 2020 , "הצלחנו למצוא מימון לרפורמה לנכים בתוך התקציב וכך יהיה גם כעת".

שר הכלכלה אלי כהן אמר כי מטרה חשובה של התוכנית היא מתן היכולת לשני ההורים לצאת לשוק העבודה, שכן המחירים כיום מונעים זאת מזוגות רבים. התוכנית תסייע לחיזוקו וביסוסו של מעמד הביניים דברי כהן. חברת הכנסת מירב בן אר,י שהנה אם לפעוט בגיל המדובר, אמרה כי "המדינה חייבת להבין שהחינוך לא מתחיל בגיל 3 והשנים הראשונות הן קריטיות להתפתחות הילדים. מוטב שנשקיע הרבה בגיל הזה וזה יביא לחיסכון בהשקעה בהמשך חיי הילדים".

סבסוד בהיקף מיליארד שקל

בסך-הכול יש בישראל כ-500 אלף ילדים בגילאים 0-3. לפי מחקרים שהציגו באשלים, זרוע של ארגון ג'וינט ישראל שמתעסק בילדים ונוער, מחקרים שנעשו בעבר מראים כי ההשקעה בגיל הרך משתלמת במיוחד, בעיקר לעומת השקעה שנעשית בשלבים מאוחרים יותר של החיים. כך, כל דולר שהושקע יכול להניב החזר של בין 6 ל-17 דולר, לפי נתון שמוצג על ידי הבנק העולמי. נתון מעודכן יותר שמציג מכון הקמן האמריקאי הוא שהשקעה בגילאים 0-5 מניבה תשואה שנתית של 13%. למשל על ידי תשלומי מסים (בגין שכר גבוה יותר), צמצום הפשיעה וכו'.

לפי נתונים שהציגו ב-2016 במשרד העבודה לוועדה שבחנה מי יהיה הגורם האחראי על המעונות, עלות הסבסוד של מעונות עומדת כיום על כ-1 מיליארד שקל, כ-50% בממוצע מהעלות לילד. כך, אם רוצים להגדיל את הסבסוד לכלל הילדים אז העלות תעמוד על 4 מיליארד שקל ואם רוצים לקבוע חינוך חינם לכל הילדים - על 8 מיליארד שקל. העלות מתייחסת לסטנדרטים הקיימים, כך שאם רוצים להעלות את השכר לגננות או לצמצם את מספר הילדים בכיתה, העלות תגדל. שילוב כל הילדים במסגרות מסובסדות כרוך גם בעלות חד-פעמית של כ-13.5 מיליארד שקל לצורך בניית מעונות חדשים (כ-4.5 מיליארד שקל לכל 100 אלף ילדים). נושא הבינוי הוא אחד המכשולים להרחבת השירותים לעוד אזרחים. בתקופת כץ החלו לבנות 300 מעונות, שמתווספים לכ-2,000 המעונות הקיימים, אך זאת לאחר שנים רבות שהבנייה הייתה איטית במיוחד.