גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קפקא בירושלים: מה קורה כשבקשה לחשיפת מידע נתקלת בבקשה לדיון חסוי

הנה תסבוכת קשה להתרה - התנועה לחופש המידע ביקשה לברר על קרקעות עמותת אלע"ד, שמצידה ביקשה דיון סגור ● אף אחד לא טרח ליידע את התנועה לחופש המידע בעניין או לתת לה את מספר התיק ● מקרי או יד מכוונת?

חפירות בעיר דוד שמנוהלות ע"י אלע"ד / צילום: רויטרס, Ammar Awad
חפירות בעיר דוד שמנוהלות ע"י אלע"ד / צילום: רויטרס, Ammar Awad

בזמן שבספרייה הלאומית בירושלים עמלים על שימור והצגת כתביו של הסופר היהודי הצ'כי פרנץ קפקא, הקפקאיות רחוקה מלהיעלם מהעולם. בעצם הימים האלה מתרחשת תקלה משפטית קפקאית בבית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים, שמהותה - מניעת אפשרות מהתנועה לחופש המידע לבקש להצטרף כמשיבה לעתירה מינהלית העוסקת בבקשת חופש מידע שהתנועה עצמה הגישה.

מוזר ככל שזה נשמע, פרקליטות מחוז ירושלים מסרבת למסור לתנועה לחופש המידע את מספרו של ההליך המשפטי (העתירה), שעוסק בעניינה של התנועה, למרות שמדובר במידע הדרוש לתנועה כדי לפנות לבית המשפט ולבקש את אישורו להביע עמדה בעתירה. הנימוק לסירוב (התמוה) הוא שתלויה ועומדת בו בקשה לנהל אותו בדלתיים סגורות. המוזרות גדלה לאור העובדה שהפרקליטות בכלל תומכת בבקשה התנועה לקבל את המידע המבוקש.

תחילת הפרשה המוזרה במאי 2018, אז פנתה התנועה לחופש המידע לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) בבקשות לקבלת מידע ומסמכים הנוגעים לקרקעות שהמדינה החכירה לעמותת אלע"ד בשנים האחרונות. אלע"ד ("אל עיר דוד"), נסביר, היא עמותה "הפועלת לחיזוק הקשר היהודי אל ירושלים". בין היתר עוסקת העמותה ברכישת בתים מתושבי סילוואן והעברתם לידיים יהודיות.

אלע"ד התנגדה למסירת המידע לתנועה לחופש המידע, אך התנגדותה נדחתה על-ידי רמ"י, שהחליטה ב-13 בספטמבר 2018 על מסירת המידע והמסמכים לתנועה לחופש המידע. ואולם אלע"ד לא השלימה עם ההחלטה ועתרה לבית המשפט המחוזי בירושלים בדרישה שלא להעביר לתנועה לחופש המידע את המידע המבוקש, ובהליך חריג מאוד גם ביקשה שהתיק כולו יתנהל בדלתיים סגורות.

משום מה - או שלא משום מה - אלע"ד לא צירפה את התנועה לחופש המידע כצד להליך. ובמלים אחרות - לבית המשפט הוגשה עתירה נגד קבלת בקשה של עמותה, מבלי ליידע כלל את העמותה בדבר. מוזר? קפקאי? חכו, זאת היא רק ההתחלה:

השבועות והחודשים חלפו, ולאחר שמידע המבוקש על-ידי התנועה לחופש המידע לא הגיע אליה, פנתה התנועה שוב לרמ"י, ורק אז נודע על דבר קיומה של העתירה נגד העברת המידע אליה. זו שהיא לא צורפה כצד לה. המשך הבירור העלה כי הוגשה בקשה לנהל את הדיון בעתירה בדלתיים סגורות, אך בית המשפט טרם החליט אם לסגור את התיק.

בינתיים, רמ"י (באמצעות הפרקליטות) ביקשה את צירופה של התנועה כמשיבה לעתירה, בתור צד שלישי שזכותו למידע שנתבקש עלולה להיפגע אם תתקבל העתירה. אלע"ד התנגדה לצירוף, ובית משפט בינתיים נמנע מקבלת החלטה, על אף עמדת הפרקליטות שיש לצרף את התנועה כצד להליך ולא לאפשר לקיים תיק מהסוג הזה בדלתיים סגורות.

בעקבות המצב המוזר והעובדה שבית המשפט נמנע בינתיים מקבלת החלטה, התנועה לחופש המידע ביקשה מהפרקליטות את מספר ההליך שתחתיו מתנהלת העתירה. זאת, כדי שתינתן לה האפשרות לפנות בכוחות עצמה לבית המשפט ולבקש להצטרף כמשיבה להליך שתכליתו לשלול ממנה את האפשרות לקבל את המידע שביקשה.

למרבה הפליאה, הפרקליטה המטפלת סירבה לבקשת התנועה לחופש המידע לקבל את מספר ההליך, בטענה כי אינה יכולה לעשות כן בהליך שבו תלויה ועומדת בקשה לנהלו בדלתיים סגורות.

וכך נוצר "קֶשֶר גּוֹרְדִי": ללא אפשרות לקבל את מספר ההליך המשפטי, התנועה לחופש המידע לא יכלה לבקש להצטרף להליך שכאמור עוסק בבקשה שהיא עצמה הגישה. וכך, עד היום בית המשפט בירושלים דן בעניינה של התנועה לחופש המידע מבלי לשמוע את עמדתה ואפילו מבלי לאפשר לה לבקש להשמיע את עמדתה.

מצב דברים זה הוביל לפגיעה בכללי הצדק הבסיסיים, בזכות הטיעון, בגישה לערכאות וההליך ההוגן של התנועה לחופש המידע וכמובן - לפגיעה ביעילות ובשלמות הדיון המתנהל. גם לא היה ברור מדוע או מהו מקור הסמכות לכך שהפרקליטות מסרבת להעביר לידי התנועה את מספר ההליך כדי לאפשר לה לפנות לבית המשפט בבקשה להביע עמדה בדיון שנוגע ישירות אליה.

גם העובדה שבית המשפט קשר בין הבקשה לנהל את ההליך בדלתיים סגורות לבין הזכות של התנועה לחופש המידע להשתתף בתיק, היא לכל הפחות מוזרה. ההיגיון אומר שבית המשפט צריך היה לאפשר לתנועה לטעון ביחס לסוגיית ניהול ההליך בדלתיים הסגורות - ואז לקבל החלטה האם לסגור את הדיון.

ואם לסכם: בבית המשפט בירושלים התנהל הליך משפטי שעוסק בבקשת חופש מידע שהגישה התנועה לחופש המידע, שלא בנוכחות התנועה ומבלי שאפילו ניתנת לה האפשרות לקבל את מספר ההליך בעניינה, כדי שיתאפשר לה לבקש מבית המשפט להצטרף להליך. קפקא לא היה ממציא את זה יותר טוב.

עדכון של הרגע האחרון: בצר לו, ניגש ביום רביעי עו"ד אוריה ירקוני, המייצג את התנועה לחופש המידע, למזכירות בית המשפט בירושלים ודרש לבדוק פיזית את כל התיקים שנפתחו בתקופה הרלוונטית. אחרי שעות רבות הצליח ירקוני בעצמו להגיע אל התיק החסוי ולשלוף משם את מספר ההליך. וכך, ביום רביעי נסללה סוף-סוף הדרך שמאפשרת לתנועה לחופש המידע לבקש מבית המשפט אישור להביע עמדה בדיון בעתירה נגד העברת מידע לתנועה. מבולבלים? גם אנחנו.

מהפרקליטות נמסר בתגובה: "הפרקליטות סברה מלכתחילה כי התנועה לחופש המידע היא צד רלוונטי להליך, ואף פנתה בשמה לבית המשפט על-מנת לצרפה. הפרקליטות גם ביקשה מבית המשפט להתיר להעביר את מספר ההליך לתנועה. הפרקליטות פועלת בהתאם להנחיות בית המשפט".

מדוברות הנהלת בתי המשפט נמסר בתגובה: "מדובר בתיק תלוי ועומד המתנהל בדלתיים סגורות. בתיק אכן קיים צו בדבר סגירת דלתיים, בקשה לביטולו תלויה ועומדת. בקשה של התנועה לחופש המידע להצטרף כמשיבה להליך הוגשה שלשום והועברה לתגובה".

מעמותת אלע"ד נמסר בתגובה: "ההליך מתנהל בדלתיים סגורות, ועל כן מוטל צו איסור פרסום על פרטי ההליך, כולל שלביו הדיוניים". 

עוד כתבות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"