רבין, שרון ואולמרט: איך נסגרו תיקי החקירה של ראשי הממשלה לדורותיהם

רעייתו של ראש הממשלה יצחק רבין החזיקה חשבון דולרים בארה"ב בניגוד להוראות הפיקוח, אהוד ברק הסתבך ב"פרשת העמותות", ולאריאל שרון ולאהוד אולמרט היו שובל של חשדות • "גלובס" חזר ובדק איך הכול נגמר

יצחק רבין ז"ל, אהוד ברק, אריאל שרון ז"ל, אהוד אולמרט / צילום: לע"מ - משה מילנר, איל יצהר, תמר מצפי
יצחק רבין ז"ל, אהוד ברק, אריאל שרון ז"ל, אהוד אולמרט / צילום: לע"מ - משה מילנר, איל יצהר, תמר מצפי

1. יצחק רבין - העיתונאי דן מרגלית חשף בעיתון "הארץ" במארס 1977 שלאה רבין, רעייתו של ראש הממשלה יצחק רבין, מחזיקה חשבון דולרים בארה"ב, בניגוד להוראות הפיקוח על מטבע זר שהיו בישראל באותה עת. ואכן בני הזוג רבין החזיקו בשני חשבונות שנפתחו כחוק בעת שרבין כיהן כשגריר ישראל בארה"ב, אך המשיכו להחזיק בהם גם לאחר סיום כהונתו. היועמ"ש אהרון ברק הטיל את האחריות על לאה רבין וסגר את התיק נגד יצחק רבין, שהחליט בעקבות זאת להודיע על פרישה.

שורה תחתונה: התיק נסגר, ורבין פרש מהמרוץ לראשות הממשלה

2. בנימין נתניהו - ב-1997 נחשפה העסקה למינויו של רוני בראון ליועמ"ש. עיקרה - ש"ס תתמוך בהסכם חברון תמורת עסקת טיעון לשר דרעי, ללא קלון. רה"מ נתניהו ושר המשפטים הנגבי נחקרו, המשטרה המליצה להעמידם לדין, אבל היועמ"ש אליקים רובינשטיין סגר את התיקים.

פרשה נוספת בקדנציה הראשונה היא פרשת הקבלן עמדי. נתניהו נחשד שניסה להעביר סכומי כסף גדולים ממשרד רה"מ לקבלן, בגין עבודות פרטיות שביצע טרם בחירתו. גם הפעם סגר היועץ את התיק, בניגוד להמלצת המשטרה. (בקדנציה האחרונה נחקר נתניהו ב-3 תיקים)

פרשה נוספת בקדנציה הראשונה של נתניהו שהסתיימה ב"כלום" היא פרשת קבלן ההובלות עמדי שביצע עבודות עבור משפחת נתניהו, עוד בטרם נכנסו לבית ברחוב בלפור וגם אחרי. נתניהו נחקר בחשד שניסה להעביר סכומים ניכרים ממשרד ראש הממשלה לקבלן, בגין עבודות פרטיות שביצע בתקופה שקדמה לבחירת נתניהו לראשות הממשלה בשנת 1996 ובמהלך כהונתו. גם במקרה זה סגר היועץ המשפטי רובינשטיין, בניגוד להמלצת המשטרה. כעת נתניהו חשוד נתניהו בשלוש פרשות חדשות, שזכו לשם תיקי "1000", "2000" ו-"4000".

שורה תחתונה: החקירות נגדו בקדנציה הראשונה הסתיימו ללא כתב אישום

3. אהוד ברק - "שחר של יום חדש" הכריז ברק לאחר שנבחר לראשות הממשלה ב-1999, אבל שנה לאחר ניצחונו נולדה "פרשת העמותות" ששימשו כביכול להעברת תרומות אסורות בהיקף של מיליוני שקלים למסע הבחירות של שלו. נפתחה חקירה פלילית, וברק (שכבר הספיק לאבד את השלטון לאריאל שרון) נחקר באזהרה, אך טען שלא ידע דבר. בשנת 2003 הודיע היועמ"ש אליקים רובינשטיין כי התיק נסגר מחוסר ראיות.

בשורה התחתונה: התיק נסגר מחוסר ראיות

4. אריאל שרון - בין 2001-2006 כיהן אריאל שרון כרה"מ, ומאחוריו שובל של חשדות. בפרשת האי היווני, איש העסקים דודי אפל העסיק את בנו, גלעד שרון, כיועץ תמורת 640 אלף ד' עבור שנה וחצי, למרות שהיה חסר ניסיון. החשד היה שמדובר בשכר פיקטיבי - כיסוי לתשלום שוחד. היועמ"ש מזוז סגר את התיק. 

בפרשה נוספת, החשד היה כי כספים שקיבלו בניו של שרון מהמיליונר הדרום-אפריקני סיריל קרן שימשו לכיסוי תרומה לא חוקית שקיבל שרון ב-2001. שרון נפל לתרדמת וב-2013 התיק נגד בניו נסגר.

בשורה התחתונה: שרון נפל לתרדמת ולא הוגשו נגדו כתבי אישום

5. אהוד אולמרט - אהוד אולמרט החליף את שרון שנפל לתרדמת, וגם הוא הסתבך קשות. הוא הואשם בחמש פרשיות שחיתות שונות ואישום אחד של שיבוש הליכי משפט והטרדת עד. בעקבות עדות מוקדמת שנגבתה באחת הפרשות, "פרשת מעטפות הכסף", דרשו שותפיו הקואליציוניים את התפטרותו והוא התפטר מתפקידו בספטמבר 2008.

לאחר שנים של דיונים בבתי משפט, הוא הורשע בשלוש פרשות - מעטפות הכסף, מרכז ההשקעות, חברת הזרע - ובשיבוש הליכים. אולמרט ריצה עונש מאסר של שנה וחצי ושוחרר ביולי 2017.

בשורה התחתונה: התפטר ולאחר מכן הורשע ונשלח למאסר