גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלפרין: "מי שהיו חסינים מפעולות אכיפה נגד מונופולים, עשויים להיות חשופים לאכיפת מינהלית"

את הדברים אמרה הממונה על התחרות, עוה"ד מיכל הלפרין, בכנס השמיני של רשות התחרות המתקיים היום במרכז הכנסים באשקלון ● שר הכלכלה אלי כהן: "מי שיפעל לעשוק את הצרכנים צריך לשבת מאחורי סורג ובריח"

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל הלפרין / צילום: יוסי זמיר
הממונה על התחרות, עו"ד מיכל הלפרין / צילום: יוסי זמיר

"מגזרים שהיו חסינים עד היום מפעולות אכיפה נגד מונופולים משום שלא החזיקו בנתח שוק של מעל 50%, עשויים למצוא את עצמם חשופים להליכי אכיפה מינהלית. דוגמאות בולטות לכך הן תחומי הבנקאות, תחומי הקמעונאות, חברות הדלק והגפ"מ".

את הדברים אמרה  הממונה על התחרות, עו"ד מיכל הלפרין, בנאום הפתיחה של הכנס השמיני של רשות התחרות (לשעבר רשות ההגבלים העסקיים) המתקיים היום (ב') במרכז הכנסים באשקלון.

מלבד הממונה על התחרות ייקחו חלק בכנס גם שר הכלכלה, אלי כהן; היועצת המשפטית של רשות התחרות, עו"ד מיכל כהן; הכלכלן הראשי של הרשות, ד"ר יאיר אילת; פרופ' דוד ניסנוב מהמחלקה לכלכלה; שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים, תמר בזק-רפפורט; ועוד.

אם נחזור לנאומה של הממונה על התחרות, זו התייחסה לשתי נקודות מרכזיות הנוגעות לאכיפה המינהלית שמבצעת הרשות. הראשונה התייחסה נגעה להנחיות החדשות בנושא עיצומים מינהליים (קנס מינהלי) והגדלת רף העיצומים מ-24 מיליון שקל ל-100 מיליון שקל. לדברי הלפרין, הסכום המעודכן "הוא סכום ראוי לעיצום מינהלי. כשמדובר בחברה שמחזורה גדול דיו ועשתה מעשים חמורים דיים, היא זאת שגרמה לנו לשנות את שיטת החישוב בטיוטת גילוי דעת שאותו פרסמנו לאחרונה".

הלפרין הוסיפה כי על-פי טיוטת גילוי הדעת החדש שפורסמה, שיעור העיצומים שיוטל על החברה נגזר מסכום מקסימלי של 8% מהמחזור, ללא התחשבות בתקרת ה-100 מיליון שקל. לדבריה, "אם לאחר כל החישובים הללו הסכום הוא מעל 100 מיליון שקל, קוטמים את הסכום כך שיגיע ל-100 מיליון שקל". לטענתה, "עבור חברות בעלות מחזור גדול זהו שינוי משמעותי בצורת החישוב, אבל אנחנו חושבים שהוא מבטא בצורה נכונה יותר את רצון המחוקק".

הנקודה השנייה אליה התייחסה הממונה היא האכיפה המינהלית נגד מונופולים, ודבריה אמורים להטריד מונופולים שלא החזיקו עד היום בנתח שוק שעולה על 50%. הלפרין סבורה כי "הגברת האכיפה נגד מונופולים היא מהלך אסטרטגי עבור הרשות". לדבריה, "מדובר בטיפול בפרקטיקות שלאורך שנים רבות לא זכו לטיפול אכיפתי, ואנחנו מגלים שכל תיק אכיפה פותח בפנינו עולם תוכן אחר ואתגרים אחרים. לכן האכיפה נגד מונופולים לא תופסק".

בימים אלה מבצעת רשות התחרות בדיקות מינהליות בנוגע לאכיפה כנגד שני מונופולים נוספים, כאשר הלפרין מסבירה כאמור כי מגזרים שהיו עד היום "חסינים" מפעולות אכיפה של רשות התחרות, עלולים להיכנס לכוונת הרשות ולמצוא את עצמם חשופים להליכי אכיפה מינהלית - גם אם הם אינם מחזיקים בנתח שוק של מעל 50%.

הממונה הוסיפה כי האג'נדה שהיא מקדמת ברשות מזה 3 שנים, מטרתה להפחית "את כמות העיסוק שלנו בפיקוח על עסקאות שאין בצידן פגיעה בתחרות כפיקוח ex ante ותגביר את העיסוק שלנו באכיפה מינהלית, אכיפה פלילית ו-advocacy (פעילות קידום החלטות פרו-תחרויות בהחלטות משרדי הממשלה השונים)".

"מי שיפעל לעשוק את הצרכנים צריך לשבת מאחורי סורג ובריח"

שר הכלכלה אלי כהן נשא אף הוא דברים בכנס, והתייחס לעושק הצרכנים ומניעת התחרות. לדבריו, "מי שיפעל לעשוק את הצרכנים, מי שיפעל לחסום יבוא מקביל - לא צריך לתת לו קנס, הוא צריך לשבת בכלא מאחורי סורג ובריח". לטענת השר כהן, זו הדרך לפתיחת השוק והובלתו לטובת הצרכן.

לדברי כהן, "בסוף השנה יוקמו עוד שני גופי אשראי חדשים. אחד האתגרים החדשים העומדים בפני הנגיד החדש זה לא רק לדבר תחרות, זה לעשות תחרות. על אף חוסר היעילות, הבנקים מרוויחים. לשמחתנו, הלכנו בנושא הזה, והשנה נראה עוד שני גופי אשראי חדשים, ואני יכול להגיד שהרשות פעלה בפעם הראשונה לבוא ולפעול נגד בנקים.

"בתור שליח ציבור יש לך חובה אחת - קודם כל לציבור. לא למשפחות ששולטות באותן פעילויות, אלא יש מחויבות ל-9 מיליון אזרחים, שרוצים לצאת ולהתפרנס בכבוד. שוק תחרותי הוא שוק יעיל, שוק צומח, שוק שנותן הזמנות ולא חוסם אותה", אמר השר כהן.

במסגרת הכנס, השיקה רשות התחרות לראשונה את השם החדש ("רשות התחרות" במקום "הרשות להגבלים עסקיים"), אתר חדש וגם לוגו חדש. לדברי שר הכלכלה, "המעבר מרשות ההגבלים לרשות התחרות מסמל בעיניי את המעבר מפאסיביות לאקטיביות". כהן ציין מספר פעמים כי הרשות איננה עוד חותמת גומי למתן אישורים.

בנאומה של הממונה הציגה האחרונה לנוכחים מה צפוי לרשות התחרות בשנת 2019. לדבריה, השנה צפויה הרשות לפרסם גילוי דעת על על כוח שוק וגילוי דעת מתוקן בנוגע לעיצומים מינהליים, להתקין תקנות מיזוגים חדשות שיעלו את רף ההגשה ל-20 מיליון שקל לכל תאגיד, תוך ריענון הטפסים הקיימים, הקדשת תשומת-לב לתחומי האכיפה המינהלית ובראשם האכיפה נגד מונופולים, קידום תחרות בעיקר בניסיון להגיע מוכנים עם הצעות לרפורמות תחרותיות לממשלה החדשה שתקום ועוד.

עוד כתבות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח