תחקיר אמריקאי חושף "דפוסים חריגים" בהנפקות הקריפטו שהוביל משה חוגג

בעקבות חשיפת "גלובס" • בדיון השני בתביעה של 17 מיליון שקל נגד חוגג וחברת הבלוקצ'יין STX, שנערך בבית המשפט המחוזי בתל אביב, קיבלו הצדדים חודשיים נוספים כדי לנסות להגיע לפשרה ביניהם • בינתיים, בעקבות חשיפת הסכסוכים המשפטיים של חוגג ב"גלובס", פרסם אתר Coindesk כתבת תחקיר על גיוסי הון שהוביל חוגג עבור סטארט-אפים בתחום, ובראשם סירין לאבס

המשקיע הסיני זוון הו (מימין) ומשה חוגג בבית המשפט בת"א / צילומים: שלומי יוסף
המשקיע הסיני זוון הו (מימין) ומשה חוגג בבית המשפט בת"א / צילומים: שלומי יוסף

התביעות שהוגשו נגד יו"ר חברת ההשקעות סינגולריטים, משה חוגג, כפי שנחשפו בחודשים האחרונים ב"גלובס", משכו את תשומת לבו של אחד מאתרי הקריפטו המובילים בעולם. היום (יום ה') פרסם האתר האמריקאי Coindesk כתבת תחקיר שחושפת "דפוסים חריגים", כלשונו, בהנפקות המטבעות הדיגיטליים (ICO) שמאחוריהן עומד חוגג בשנתיים האחרונות.

התחקיר נעזר בחברת המחקר Alethio, שהצליחה לחשוף באמצעות הבלוקצ'יין כי יש ארנק קריפטו אחד המשמש את אחד המחזיקים הגדולים במטבעות הדיגיטליים שהונפקו בגיוסי ה-ICO של שלוש חברות בלוקצ'יין, שחוגג הוביל את ההשקעות בהן: חברת STX (המוכרת בשם Stox), חברת Sirin Labs, שחוגג הוא גם המנכ"ל שלה, וכן החברה שהנפיקה את המטבע הדיגיטלי LeadCoin, שחוגג היה בין היועצים והמשקיעים המובילים בגיוס שלה. על פי ממצאי התחקיר, נכון לחודש שעבר הוחזקו באותו ארנק 3% מהמטבעות הדיגיטליים שהונפקו בשלושת גיוסי ה-ICO האלה. עם זאת, בתגובה לתחקיר של קוינדסק, סירין לאבס הכחישה כל קשר בינה ובין חברת סינגולריטים של חוגג לבין אותו ארנק קריפטו.

נזכיר כי בהנפקת המטבע הדיגיטלי של STX באוגוסט 2017 גייס חוגג ממשקיעים כ-33 מיליון דולר, שנועדו במקור לפיתוח פלטפורמת בלוקצ'יין לשוק התחזיות (prediction market) בשם Stox. ההנפקה קודמה, בין השאר, ברשתות החברתיות על ידי כוכב האגרוף האמריקאי פלויד "מאני" מייוות'ר, שנקנס על כך במאות אלפי דולרים על ידי רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC). נוסף על כך, STX גייסה ממשקיעים פרטיים עוד 8 מיליון דולר, בהובלת חברת סינגולריטים, שבה שותף חוגג עם איל ההון הקזחי קינס רקישב.

ב-ICO של סירין לאבס, שגם בראשה עומד חוגג, גויס בדצמבר 2017 סכום של יותר מ-157 מיליון דולר, וכיום החברה משווקת את סמארטפון הבלוקצ'יין שפיתחה, Finney. סירין מסרה ל-Coindesk כי יותר מ- 10,000 מכשירי Finney כבר יוצרו עד כה. החברה מתכננת לפתוח בחודש הבא את חנות הדגל שלה בטוקיו, לאחר שבאחרונה כבר פתחה חנות כזו בלונדון. בהנפקת המטבע הדיגיטלי Leadcoin במארס 2018 גויסו ממשקיעים 50 מיליון דולר, שנועדו לפיתוח פלטפורמת הבלוקצ'יין של לידקוין, שאמורה לאפשר שיתוף של הפניות עסקיות ("לידים") בין עסקים.

נוסף על כך חושף היום Coindesk כי קבוצה של 52 משקיעים שנרשמה באתר אתר ICO-class-action.org מעוניינת להגיש תביעה חדשה נגד סירין לאבס, הנוגעת לאובדן הערך של המטבע הדיגיטלי שהנפיקה (SRN) ושל פלטפורמת הבלוקצ'יין שפיתחה. נציג האתר אישר ל-Coindesk כי מתנהל תיעוד להצעת התביעה הזאת, אם כי עוד לא ברור מי יהיו התובעים ומה בדיוק יהיו טענות התביעה, אם וכאשר תוגש.

מסתמן הליך גישור בין חוגג לתובע הסיני

כפי שדיווחנו בהרחבה ב"גלובס", לפני כחודשיים הוגשה נגד חוגג, המוכר גם כבעלי מועדון הכדורגל בית"ר ירושלים, תביעה בסך 17 מיליון שקל על ידי המשקיע הסיני זוון הו (Zhewen Hu), שטען כי נפל קורבן ל"עוקץ מתוכנן היטב" מצדם של חוגג, חברת STX וסמנכ"ל הכספים שלה לשעבר, ירון שלם (כיום סמנכ"ל כספים של Saga Foundation), שהיו אחראים ל-ICO של STX. חוגג, מצדו, טען כי התביעה היא ניסיון לסחוט ממנו כספים. בתגובה לכתבה שפורסמה היום באתר Coindesk, התייחס חוגג לתביעה נגד STX ואמר: "כל העניין הוא המצאה מוחלטת", והוסיף כי התביעה "תיפתר במהרה בבית המשפט".

התביעה הזאת הוגשה כחודש בלבד לאחר שהסתיים הליך משפטי קודם נגד חוגג, אשר נחשף לראשונה ב"גלובס", ובו דרשו 17 בעלי מניות בחברת האופציות הבינאריות AOH, המוכרת בשם AnyOption, למנות מפרק לחברת invest.com, לאחר שטענו כי חוגג הבריח ממנה כספים. בסופו של דבר, התובעים הגיעו להסדר מול חוגג וחזרו בהם מבקשת הפירוק, לאחר הליך גישור קצר שהתקיים בין הצדדים אצל המגשר עו"ד צבי בר-נתן.

היום בצהריים התקיים דיון קדם-משפט שני בתביעה של המשקיע הסיני נגד חוגג בגין הנפקת המטבע הדיגיטלי STX. הדיון נמשך 5 דקות בלבד, לאחר שפתיחתו נדחתה בכ-3 שעות בהתאם לבקשת הצדדים. בסופו, הורתה השופטת מיכל עמית-אניסמן על דחיית הדיון לתזכורת (שלא במעמד הצדדים) לעוד כחודשיים (19 במאי), לאחר שכבר בדיון הקודם, שנערך לפני כחודש, שלחה השופטת את הצדדים ל-30 ימי הידברות. התובע הסיני מיוצג בתיק על ידי עורכי הדין שמוליק קסוטו, יוסי האזרחי ושרון סחאי, ומנגד חוגג מיוצג על ידי עוה"ד יהודה רוזנטל ואפרת רייטן ממשרד גולדפרב זליגמן ושות'.

ההסבר לדיון הקצר היום הוא שככל הנראה, הצדדים הגיעו להסכמות מסוימות, שנותרו מחוץ לפרוטוקול הדיון. ל"גלובס" נודע כי הסכמות אלה כוללות, בין השאר, את דחיית המועד להגשת כתב הגנה מטעמו של חוגג. בחודשיים הקרובים, לא מן הנמנע כי הצדדים, אם ירצו בכך, ימשיכו לנסות להגיע לידי פשרה. עוד נודע ל"גלובס" כי בין הצדדים מתקיים הליך גישור, אף שלא ניתן אישור רשמי לכך מאף אחד מהם. מהלך העניינים סביב הדיון היום העיד, לכל הפחות, על דבר אחד - והוא שהחודש שניתן לזוון הו ולחוגג על ידי השופטת לא הספיק, וכי עמית-אניסמן עוד לא איבדה תקווה כי הסכסוך המתוקשר יסתיים, בסופו של דבר, מחוץ לכותלי בית המשפט.

שווי המטבע STX נפל ב-99% מאז ההנפקה

בחודש האחרון הגישו הצדדים לבית המשפט בקשות לצרף ראיות שמוכיחות את טענותיהם. התובע הסיני ביקש לצרף תצהיר שלו בעניין הנפקת STX, תצהיר של חוקר פרטי שאליו צורפו תמונות המעידות לכאורה על הימצאותם של משרדי STX בישראל, וכן סרטון מדצמבר 2017 של חוגג בכנס שהתקיים במשרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן.

מנגד, באי כוחו של חוגג ביקשו לצרף שתי ראיות הנוגעות לאישור הסכם רכישת המטבעות על ידי התובע: האחת היא צילום מסך מאתר Stox, המראה לטענת חוגג, "שעל מנת לבצע את רכישת הטוקן STX מהחברה נדרש הרוכש, בין היתר, ליתן הסכמה פוזיטיבית לתנאי הסכם הרכישה ולאשר כי הוא קרא ואישר את תנאי הסכם הרכישה, וזאת כתנאי לקבלת כתובת הארנק האלקטרוני של החברה, שאליו יעביר טוקן את'ר (המטבע הדיגיטלי של את'ריום) וממנו יקבל טוקן STX". ראיה שנייה היא "מדריך למשתמש" שחברת STX הציגה באתר שלה, לטענת חוגג, במועד ההנפקה, שמסביר בפירוט את התהליך לרכישת טוקן STX ושכולל בתוכו גם את שלב אישור תנאי הסכם הרכישה.

נזכיר כי לפי טענות התביעה, זוון הו השקיע במטבעות STX לא פחות מ-4.6 מיליון דולר, מתוכם 1.8 מיליון דולר בהנפקת STX ועוד 2.8 מיליון דולר ברכישת מטבעות לאחר סיום ההנפקה. לאחר ה-ICO של STX ב-2017 נסחר מטבע הקריפטו STX סביב מחיר של 1.2 דולרים, אבל מאז נפל שוויו בכמעט 99% וכיום מחירו כ-1.5 סנט בלבד.