לקראת הפיצול המתוכנן: דלק קידוחים נכנסת להשקעה ב-3 רישיונות חיפוש

הכניסה לרישיון חיפושי הגז "רועי" והשותפות עם אדיסון האיטלקית אמורים להכין את דלק קידוחים לקראת הנפקת החברה-הבת בלונדון ועשויים לסייע בכניסה לשוק חיפושי הגז המצרי • ההיגיון המסחרי מאחורי הכניסה לרישיונות הנפט היבשתיים "יהל" ו"אופק" פחות ברור

יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק / צילום: גדעון לוין
יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק / צילום: גדעון לוין

השותפות המוגבלת דלק קידוחים  מצטיידת ברישיונות חיפוש נוספים לקראת מימוש תוכנית הפיצול וההנפקה בבורסת לונדון של חברה-בת, שתחזיק במאגרי "לוויתן" ו"אפרודיטה".

השותפות, שנמצאת בשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה, הודיעה היום (ד') על כניסה לשלושה רישיונות לחיפושי נפט וגז: רישיון חיפושי הגז "רועי" הימי ורישיונות החיפוש "יהל חדש" ו"אופק חדש" לחיפושי נפט יבשתיים. 

העסקה ב"רועי" מבוססת על מימוש אופציה ל-20% מהזכויות שדלק קידוחים קיבלה ב-2012 כדמי תיווך על תפקידה בעסקה בין בעלת הרישיון (אז היתר החיפושים "גל"), שותפות רציו , לבין חברת אדיסון האיטלקית, שנכנסה כמפעילה לרישיון. כעת מחליטה דלק קידוחים לממש את האופציה ולרכוש מרציו כ-5% נוספים כדי להגיע לנתח של 24.99% מהזכויות ברישיון. דלק לא תשלם על העסקה סכום משמעותי מעבר להחזר חלקה היחסי בהוצאות העבר של השותפים.

החזקות שאר השותפים לאחר העסקה יהיו רציו (45.01%), אדיסון (20%) והזדמנות ישראלית (10%). אדיסון, כיום בבעלות EDF, חברת החשמל הלאומית של צרפת, פעילה מאוד בתחום חיפושי הגז במצרים, ומחזיקה ברישיון North Theka, הגובל ב"רועי" מהצד המצרי של הגבול. רציו הודיעה באחרונה על סיכום לרכישת 15% מהזכויות של אדיסון ברישיון המצרי. בדלק אומרים כי השותפות עם חברה כאדיסון היוותה שיקול בכניסה לרישיון "רועי" לא פחות מאשר פוטנציאל התגליות ברישיון.

נשקל פיצול ההחזקות ב"לוויתן" ו"אפרודיטה"

ברישיון "רועי", הנמצא דרום-מערבית לשדה "לוויתן", בקרבת הגבול הימי עם מצרים, יש מבנה אחד העשוי להכיל כמות של כמעט 100 מיליארד מ"ק (BCM) גז טבעי, על פי דוח משאבים של חברת NSAI. ואולם, ההסתברות להצלחה מוערכת ב-36% בלבד - נתון נמוך יחסית עבור קידוח שעלותו תנוע בין 60 ל-80 מיליון דולר. התוכניות לקידוח ב"רועי" מתעכבות כמה שנים, וכעת מתוכנן הקידוח לסוף 2019 או תחילת 2020, בהמשך לקידוח שאדיסון מתכננת לבצע ברישיון North Theka.

ההיגיון שמאחורי ההחלטת דלק קידוחים להיכנס כשותפה ברישיונות "יהל חדש" ו"אופק חדש" היבשתיים - הרבה פחות ברור. מדובר ברישיונות הנמצאים בשפלה (אופק) ובאזור עכו (יהל). המפעילה בשני הרישיונות היא השותפות המוגבלת גלוב אקספלוריישן, הנסחרת בשווי זניח בבורסה בתל-אביב, והשותף העיקרי הוא SOA, חברה בבעלות איש עסקים ישראלי-ערבי בשם סעיד סנסור, המחזיקה ב-70% מהזכויות בשני הרישיונות. 

במסגרת העסקה תשלם דלק מיליון דולר ל-SOA תמורת 25% מזכויותיה בכל רישיון ותתחייב לממן את מבחני ההפקה עד לעלות של 6.5 מיליון דולר. באופק התגלה נפט ב-2013, אבל בשל בעיות בהפקתו לא הוכרזה תגלית. ביהל לא התגלו עד כה סימני נפט משמעותיים. גורמים הקשורים לשותפויות טענו כי הכניסה לרישיונות החיפוש נועדה לסייע למשרד האנרגיה "לחלץ את העגלה מהבוץ" וכדי לאפשר לדלק "להשתפשף בקידוחי נפט" לקראת קידוח הנפט המתוכנן בעתיד מתחת למאגר הגז בלוויתן.

בתחילת השבוע דיווחה דלק קידוחים כי היא שוקלת לפצל שניים מהנכסים העיקריים שלה - ההחזקות במאגרי הגז "לוויתן" (כ-45%) ו"אפרודיטה" שבקפריסין (כ-30%) - לתוך חברה-בת, שמניותיה יונפקו בבורסת לונדון. על פי המהלך הנבחן, יחולקו מניות החברה-הבת החדשה בעין למחזיקי יחידות ההשתתפות של דלק קידוחים, בהתאם לחלקם היחסי. על פי התוכנית, שאותה מקדם מנכ"ל דלק קידוחים, יוסי אבו, לאחר ההנפקה בלונדון צפויות מניות החברה-הבת להירשם למסחר גם בבורסת תל-אביב. 

בשותפות מעריכים כי חשיפת נכסי הגז העיקריים שלה לשווקים בחו"ל תגדיל את ההשקעות בהם מצד משקיעים זרים ותציף ערך. כמו כן, העברת הזכויות ב"לוויתן" לידי חברה זרה אמורה לאפשר לה גמישות רבה יותר בשיתופי פעולה עם מדינות באזור בנושאים של יצוא גז.