גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מועצת עמק הירדן ליזמי פרויקט YAMA: "מצפים שהפרויקט ישמש לדיור מוגן לפי היתרי הבנייה"

בחומרים השיווקיים של פרויקט YAMA שמפעילה חברת בית בכפר בחוף גנוסר אין התייחסות לגיל אוכלוסיית היעד ● עובדה זו מפתיעה במיוחד על רקע היתרי הבנייה שניתנו לפרויקט על בסיס העובדה שהמקום מיועד לדיור מוגן בלבד ● לאור בדיקת "גלובס" זימנה המועצה האזורית את הנהלת הפרויקט לבירור ● החברה: "פרויקט שלא היה כדוגמתו בשוק הדיור המוגן בישראל"

פרויקט דיור מוגן הקרוי "בית בכפר" על חוף הכנרת צמוד לקיבוץ גנוסר / צילום: באסל עווידאת
פרויקט דיור מוגן הקרוי "בית בכפר" על חוף הכנרת צמוד לקיבוץ גנוסר / צילום: באסל עווידאת

"הפרויקט מציב סטנדרט עולמי בתחום בתי היוקרה, ומספק חוויית מגורים בטבע שטרם נראתה בישראל", נכתב באתר השיווקי של פרויקט YAMA living resort, שנמצא סמוך לכנרת.

המסרים משדרים יוקרה שרק מועדון חברים יוקרתי יכול לספק. "לגלות ניואנסים תרבותיים חדשים ולחקור את החוויות המעודנות ביותר שיש לחיים להציע; לברוח אל הטבע מהיומיום והשגרה וליהנות מהקרבה אל חופי התכלת ולריאה הירוקה בלב הכנרת... כל מי שגר כאן נהנה מקרבה מופלאה למים המעניקה הזדמנות בלתי מוגבלת לשלל פעילויות: להרים עוגן ולצאת לחוויית דיג משובחת, לעלות על קיאק ולצאת להרפתקה של שיט אתגרי. מדריכי הסאפ שלנו מחכים לכם לשיעורי סאפ אחד על אחד ואחרי כל זה פשוט אפשר לעצור ולהקשיב לרחש הגלים", נכתב באתר, שם מוסבר כי הם מציעים חמישה סוגי מגורים שזמינים לחכירה - יחידות מגורים בעלות 2 חדרים, 2.5 חדרים ויחידות מגורים בעלות 3 חדרים.

למרות שלל התיאורים הציוריים, שיטוט בכל האתר השיווקי לא רומז אפילו על דבר אחד - שהמקום נועד לשמש לאוכלוסייה מבוגרת בלבד. ובמילים אחרות כדיור מוגן או בית אבות בשפה העממית.

היתר הבנייה הוארך שוב ושוב

פרויקט YAMA שמתואר על ידי מנהליו כ-EXCLUSIVE LIVING RESORT שייך לרשת בית בכפר. מדובר בחברה משפחתית שמפעילה מספר פרויקטים של דיור מוגן. ראש המשפחה הוא שלום בלושטיין, ולפי פרסום של החברה "כל בני משפחתו פעילים ברשת. הבן יניב הוא מנכ"ל על של הרשת, בתו מאיה ממונה על יחסי הצבור והפרסום, וחנה אשתו אחרית על עיצוב הפנים".

השלב ההתחלתי של הפרויקט יצא לדרך ב-1996, על קרקע של קיבוץ גינוסר, בחוף הצפוני של הכנרת, שמשפחת בלושטיין רכשה מהקיבוץ. הכוונה המוצהרת הייתה להקים "כפר גמלאים" של כ-300 יחידות דיור, בשלבים, עם מחלקה סיעודית. היתר הבנייה הראשון ניתן לחברת "בלושטיין גינוסר, חברה לדיור מוגן". הפרויקט הוגדר בהיתר הבנייה כ"דיור מוגן - כפר גמלאים". תוקף ההיתר הוארך בשנת 2003, והיזמים הכריזו בעבר על הקמת "כפר גמלאים על חוף הכנרת בסמוך לקיבוץ גינוסר. הכפר יכלול 300 יחידות דיור לעצמאיים ומחלקה סיעודית". בשנים 2007 ו-2010 הוארך תוקף שוב ושוב. יצוין כי השלב הראשון של הפרויקט נבנה וכיום החברה מפעילה במקום 60 יח"ד של 2-3 חדרים בהם מתגוררת אוכלוסייה מבוגרת.

ההבדל שבין 249 ל-250 יח"ד

ב-2012 נחקק חוק הדיור המוגן, שמתייחס בבירור לאזרחים מבוגרים. האחראי לחוק הוא שר הרווחה והשירותים החברתיים. בעניינים מסוימים, כולל קידום תקנות לחוק, הוא רשאי להתייעץ עם השר לענייני אזרחים ותיקים ועם ועדת העבודה והרווחה של הכנסת. השר קיבל סמכויות פיקוח על כספי הדיירים, כולל סמכויות דומות לאלה של האפוטרופוס הכללי. לשר יש סמכות פיקוח על מגבלות שחלות על זכות הבעלים, למשל לעכב כספים, ויש לו גם סמכויות לשמור על זכויות הדיירים, למשל למנות ועד או לשכן בדירה מטפל מטעמו.

על פי הגדרות החוק, דייר בדיור מוגן הוא מי שמלאו לו 60 שנים והוא מתגורר בבית דיור מוגן וכן בן זוגו המתגורר עמו בדירה. על פי החוק, "בעל רישיון הפעלה של בית דיור מוגן שבו 250 דירות לפחות, יבטיח כי בבית הדיור המוגן תפעל מחלקה סיעודית, והוא יאפשר לדייר הזקוק לאשפוז להתאשפז באותה מחלקה".

בתחילת 2017 התחיל הליכי הרישוי של השלב השני והגדול של הפרויקט. המועצה האזורית העניקה היתר חפירה ודיפון, לבניית בית אבות. הפעם ניתן ההיתר לחברת "בית בכפר חוף כנרת". עבודות העפר התבקשו "עבור בניית 189 יחידות דיור מוגן נוספות", בגודל של 2, 2.5 ו-3 חדרים.

היתר הבנייה האחרון ניתן בתחילת 2018 עבור "בית אבות - תוספת למבנה קיים", והוא ניתן לצורך "סה"כ יחידות להשלמת הפרויקט: 249 יחידות דיור מוגן". ראוי לשים לב, שיזמים המקימים 249 יחידות דיור במסגרת "דיור מוגן", כפי שמבקשים יזמי בית בכפר, פטורים במרחק של דירה אחת מהחובה להקים במסגרת הפרויקט מחלקה סיעודית, כפי שמתבקש בפרויקט שיש בו 250 יח"ד.

פגישה לא מתוכננת אצל ראש המועצה

בימים האחרונים פנה "גלובס" מספר פעמים לאנשי השיווק של הפרויקט בניסיון להבין מה הם מוכרים בדיוק - חוויית מגורים אקסקלוסיבית כפי שמתואר באתר, ללא קשר לגיל הרוכשים, או מגורים בסגנון דיור מוגן בלבד. יצוין כי נציגי השיווק סירבו להתייחס לספק פרטים חד משמעיים לגבי גיל הרוכשים תוך הסבר שעדיין לא ברור מה הולך להיות בשטח. לשאלותינו, גם לא סופקו בשיחת טלפון פרטים על הסדרי תשלום במקרה של רכישה או חכירת יח"ד בפרויקט.

לאור פניית "גלובס" למועצה האזורית עמק הירדן שבשטחה נמצא הפרויקט, זימן בימים האחרונים ראש המועצה, עידן גרינבאום, את הנהלת הפרויקט לפגישה בעניין מהות הפרויקט. מהמועצה נמסר בהקשר זה כי הם "מבקשים לוודא, שהפרויקט יהיה תואם להיתרי הבנייה ולאישורים שהוועדה המקומית סיפקה ליזמים".

בימים האחרונים נערכה הפגישה ולאחריה מסר ראש המועצה גרינבאום כי, "נפגשתי עם היזמים משפחת בלושטיין, הוצגו בפני תוכניות לדיור מוגן יוקרתי, ואני מצפה שהפרויקט ישמש למטרה של דיור מוגן, על פי היתרי הבנייה שהוצאו לו".

מ"בית בכפר" נמסר בתגובה: "פרויקט ימה הוא פרויקט שלא היה כדוגמתו בשוק הדיור המוגן בישראל. הוא מציג רעיון ורמת מגורים ייחודיים. תכנון הפרויקט, הקמתו ושיווקו מלווים משפטית באופן הדוק, והם עומדים וימשיכו לעמוד באופן דווקני בכל דרישות הדין, ובכלל זה דיני התכנון ודיני הדיור המוגן".

עוד כתבות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"