גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנשיא ראובן ריבלין מקבל את נציגי המפלגות ושומע את המלצותיהם לראש ממשלה בשידור חי

בהחלטה היסטורית וראשונה בתולדות בית הנשיא, הנחה ריבלין על העברת מפגשיו עם הסיעות השונות בשידור חי, "מתוך רצון לקדם שקיפות מול אזרחי ישראל" ● מירי רגב לנשיא: "הציבור הביע אמון בנתניהו למרות היועמ"ש" ● גבי אשכנזי: "לאחר מחשבה עמוקה, בנסיבות הפוליטיות הנוכחיות לא נוכל לשרת בממשלת נתניהו" ● איימן עודה: "מרגישים שאין לנו דרך להשפיע, לא נמליץ"

הנשיא ראובן ריבלין ובנימין נתניהו / צילום:  קובי גדעון לעמ
הנשיא ראובן ריבלין ובנימין נתניהו / צילום: קובי גדעון לעמ

נשיא המדינה ראובן ריבלין החל הבוקר את הליך ההתייעצויות עם נציגי המפלגות שנבחרו לכנסת בשידור חי ממשכנו. בהחלטה היסטורית וראשונה בתולדותיו של בית הנשיא, הנחה ריבלין על העברת מפגשיו עם הסיעות השונות בשידור חי בכל פלטפורמות המדיה השונות, "מתוך רצון לקדם שקיפות מול אזרחי ישראל".

ההחלטה נובעת בין השאר מהביקורת שהושמעה כלפי ריבלין בעיקר מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו. נתניהו הטיל ספק במניעי הנשיא, כשעוד היה חשש בליכוד שכחול לבן תהיה המפלגה הגדולה ביותר. להחלטה תרמה העמימות בחוק יסוד הממשלה אשר אינו מפרט את השיקולים הנדרשים מהנשיא בבואו להטיל על אחד מחברי הכנסת את הקמת הממשלה.

על פי הנוהג, ייפגש הנשיא במהלך השבוע עם נציגי הסיעות וישמע את המלצותיהן. לאחר גמר סבב ההתייעצויות עם כלל הסיעות יטיל על אחד מחברי הכנסת את משימת הקמת הממשלה. עד כה בכל הפעמים היה זה ראש המפלגה שלו הסיכויים הטובים ביותר להרכיב קואליציה. יצוין כי מרגע שהנשיא עשה כן, יעמדו לרשותו של הנבחר 28 ימים להרכיב ממשלה חדשה בישראל. במצב שבו תידרש ארכה לתהליך, בסמכות נשיא המדינה להעניק עד 14 יום נוספים על פי החוק.

 

הנשיא ריבלין התייעץ ושאל, בין השאר, כיצד לדעת הממליצים עליו לנהוג כאשר יש לח"כ בנימין נתניהו, שמפלגתו השיגה את מירב הקולות של הציבור ו-36 מנדטים - במקרה שיש לו 60 ממליצים, 1 פחות מן הנחוץ כדי להקים קואליציה.
בפתח הדברים אמר ריבלין לנציגי הליכוד כי העם רוצה לראות אחדות. "עם ישראל מצפה לראות יותר אחדות אמיצה, גם כשיש חילוקי דעות בין חלקי העם". 

השר לוין אמר: "אנחנו כמובן מבקשים להמליץ בפניך על בנימין נתניהו כמי שזכה באמון הרחב ביותר. סיימנו מערכת בחירות שאפשר לכנות אותה בצורה עדינה 'לא פשוטה', ופנינו להרכיב ממשלה יציבה שתוכל להוביל את מדינת ישראל בשנים הבאות עבור כלל אזרחי ישראל".

השרה רגב הוסיפה: "הציבור הביע אמון בנתניהו למרות המלצות היועמ"ש".

הנשיא ענה לנציגי הליכוד: "שמעתי את המלצתכם ואני אתייחס אליה. נשכיל אחרי שנשמע את המלצות שאר המפלגות. בישראל יש עם שמורכב מקבוצות-קבוצות, שלכל אחת יש דעה. יש צורך לבוא ולראות מה מגשר בינינו. לכולנו יש מטרה אחת: שגשוג ויכולת חברתית של מדינת ישראל להתקיים גם תוך חילוקי דעות".

כחול לבן: "לא נוכל לשבת בממשלה כזו"

בהמשך נפגש ריבלין עם נציגי כחול לבן והציע לשקול חבירה לנתניהו. גבי אשכנזי, מקום 4 ברשימה, השיב לו: "מתוקף הנסיבות והמציאות - לא נוכל לשבת בממשלה כזו". אשכנזי, התייצב אצל הנשיא יחד עם אבי ניסנקורן, אורנה ברביבאי, צבי האוזר, אורלי פרומן ועומר ינקלביץ'. אשכנזי הוסיף: "אנחנו מאוד גאים בהישג. אנו מרגישים מחויבים לציבור של יותר מ-1.1 מיליון מצביעים שנתנו בנו אמון. נמשיך לשרת אותם כמו את כל עם ישראל. במסגרת הזאת ננסה לאחות, לתקן, לרפא חלק מהדברים שהנשיא הזכיר ודברים נוספים".

הנשיא ריבלין נקט עמדה ממלכתית באומרו: "רבים בישראל מבקשים לראות קירוב לבבות. אני לא רוצה להשתמש במילה אחדות, כי לאחדות יש משמעות פוליטית".

גבי אשכנזי השיב: "לאחר מחשבה, לא בקלות דעת, לא בהינף יד, אלא מחשבה עמוקה, אנו חושבים שבנסיבות הפוליטיות הנוכחיות אנו לא נוכל לשרת בממשלה הזו. אני חושב שמתוקף הנסיבות והמציאות לא נוכל לשבת בממשלה כזאת".

צבי האוזר אמר במהלך המפגש: "את הציבור אפשר לשרת גם מן האופוזיציה. למה שצריך להתנגד - נתנגד".

נציגי כחול לבן המליצו בפני הנשיא להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על בני גנץ.

נציגי ש"ס אצל הנשיא ריבלין / צילום: מארק ניימן לע"מ

ש"ס: עם נתניהו כמובטח

אחרי נציגי הליכוד וכחול לבן הגיעו לבית הנשיא נציגי הסיעה השלישית בגודלה, ש"ס, והם המליצו בפני ריבלין על הטלת מלאכת הרכבת הממשלה על בנימין נתניהו ובכך עלה מספר הממליצים על נתניהו ל-44.

נציגי ש"ס, השר יצחק וקנין, השר יצחק כהן וסגן השר משולם נהרי אמרו לנשיא: "לאורך כל מערכת הבחירות אמרנו שאנו תומכים בנתניהו לראשות הממשלה. הוא ראוי להמשיך לנהל את המדינה בתקופה הזו. אנחנו מעוניינים בהמשך הדרך והמדיניות כפי שהתוותה הממשלה הקודמת".

יהדות התורה: "ממליצים בפניך על בנימין נתניהו"

הנציגים הבאים בתור לפגוש את נשיא המדינה היו נציגי יהדות התורה שזכו ל-7 מנדטים. סגן השר יעקב ליצמן אמר לנשיא: "התבשרנו, עדיין לא באופן רשמי, שעלינו ל-8 מנדטים. והליכוד יורד לו המספר. הספירה נמשכת אבל אנחנו עומדים על המנדט ה-8. אנחנו ממליצים בפניך על בנימין נתניהו כמי שירכיב את הממשלה הבאה".

ח״כ משה גפני אמר לנשיא במהלך המפגש: "אנחנו אמרנו זאת לציבור בכל מערכת הבחירות שאנו רוצים תמיכה בנו, במפלגה שלנו, אך כאשר נגיע לנשיא זה יהיה בנימין נתניהו ואנחנו מאמינים שזו הסיבה גם לעלייה ב-40 אלף קולות במקרה שלנו".

איימן עודה: "לא ממליצים על אף אחד"

בשעה 12:15 הגיעו לבית הנשיא נציגי מפלגת חד"ש ותע"ל, בראשות ח"כ איימן עודה ואחמד טיבי. בפתח הדברים עמם אמר הנשיא כי ייתכן שיש שינוי קל בספירה שעשוי להשפיע על התוצאות הכלליות.

ח"כ איימן עודה אמר לנשיא ריבלין: "עברנו את תקופת הבחירות הקשה ביותר, שלוותה בהסתה קשה ביותר על ידי ראש הממשלה. לא היה לנו דבר כזה, אפילו אחרי 2015, עם אמירה של 'הנוהרים לקלפיות'. הפעם זו היתה הסתה מתמשכת, עם לשלוח אותנו ל-22 מדינות, ואמר שרק המדינה הזו אינה שלנו. והנושא של המצלמות בתוך הקלפי שהיו אמורות להרתיע ולהפחיד. הייתה הסתה פרועה נגד מיעוט לאומי, דבר כזה לא היה לו אח ורע בהיסטוריה שלנו".

עודה הוסיף: "אנחנו רצינו להפיל את נתניהו אך אנחנו לא ממליצים על אף אחד. לצערנו לא הצלחנו להפיל אותו, לא היה לנו רוב. אנחנו אנשים שרוצים להשפיע, אבל מרגישים שאין לנו דרך להשפיע, אלא לנסות לקדם את העמדות שלנו".

ח"כ טיבי הוסיף: "1,300 מצלמות כאשר מפלגת השלטון מתגאה בזה, תתאר לעצמך שבצרפת היו מציבים 1,300 מצלמות בשל כך שהיהודים מזייפים. זה היה נשמע נורא. הנושא של המצלמות היה הדבר החמור ביותר שהתרחש". ח"כ טיבי הדגיש גם הוא שלא ימליצו על גנץ או על נתניהו לראשות הממשלה.

במקביל: נתניהו ממשיך במגעים להקמת קואליציה

במקביל להתייעצויות הסיעות אצל הנשיא, ראש הממשלה בנימין נתניהו ממשיך במלאכת הקמת הקואליציה. היום ייפגש נתניהו עם בצלאל סמוטריץ', יו"ר האיחוד הלאומי, המהווה חלק מאיחוד מפלגות הימין. שותפו של סמוטריץ' הרב רפי פרץ, יו"ר הבית היהודי, נמצא בחופשה משפחתית וייפגש עם נתניהו רק מחר. באיחוד מפלגות הימין יש מי שרואה בפגישה הנפרדת סממן לכך שאיחוד מפלגות הימין לא יחזיק מעמד זמן רב, ואפילו המשא ומתן הקואליציוני עם נתניהו וצוותו יתקיים בערוצים מקבילים.

אביגדור ליברמן יו"ר ישראל ביתנו נוחת רק היום מחופשתו באוסטריה, והערב ימסור הצהרה בנוגע למגעים המתנהלים עם הליכוד. בימים האחרונים היו דיווחים על כך שליברמן התנתק ולא הגיב לפניות מטעם הליכוד, ול"גלובס" נמסר כי שיחה אחת לפחות בין בכיר בישראל ביתנו לבין נציגי ראש הממשלה התקיימה ובה נמסרו דרישות ליברמן לקואליציה.

שיחות דומות ונרחבות הרבה יותר התקיימו עם סיעות הקואליציה האחרות: אנשי נתניהו והוא עצמו שוחחו יותר מפעם אחת עם אריה דרעי מש"ס ועם יעקב ליצמן ומשה גפני מיהדות התורה. קווי המחלוקת העיקריים בינם לבין ליברמן מסתמנים כמכשול העיקרי בדרך להקמת הקואליציה.

ואגב חופשות גם אבי גבאי יו"ר מפלגת העבודה נטל פסק זמן ויצא לחופשה עם משפחתו באילת.

עוד כתבות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות