גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קורבן נוסף לתחרות מטורקיה: נשר בוחנת פיטורי עובדים וסגירת המפעל בחיפה

לאחר שבתחילת השבוע שלחה הנהלת מפעל חרסה מכתבי פיטורים ל-115 עובדים והודיעה על כוונתה להעביר את הייצור לטורקיה, ל"גלובס" נודע כי חברת המלט נשר שוקלת לפטר עובדים בעקבות יבוא בהיצף מטורקיה ● בשנה שעברה החברה רשמה ירידה משמעותית ברווחיות שצפויה להימשך גם השנה

מפעל המלט נשר / צילום: יונתן בלום
מפעל המלט נשר / צילום: יונתן בלום

בזמן שעובדי חרסה נאבקים בכוונת הנהלת קבוצת חמת לסגור את המפעל שבבאר שבע ולהעתיק את היצור שמתקיים בו לטורקיה, שבה עלויות היצור נמוכות יותר, גם במונופול המלט נשר נאנקים אל מול התוצרת הטורקית הזולה שמציפה את הענף בארץ.

לאחר שבמהלך 2018 נשר פיטרה כ-40 עובדים, היא החלה לבחון באחרונה פיטורים וצמצומים נוספים בפעילותה ברחבי הארץ - לרבות סגירת המפעל שלה ליד חיפה.

במהלך השנה שעברה נשר רשמה ירידה חדה ברווחיות, ולפי הצפי בענף המלט הירידות ימשכו גם במהלך השנה הקרובה בעקבות יבוא נרחב של מלט מטורקיה, שנמכר בשוק הישראלי במחירי היצף. "המצב שהתהווה בשוק המלט יחייב את נשר לנקוט בשורה של צעדים דרסטיים כדי שהיא תוכל לשרוד לאורך זמן", אומר בכיר בענף בשיחה עם "גלובס".

קשה להתעלם מכך שתעשיית המלט הטורקית מייצאת בשנים האחרונות, בזיל הזול את האבטלה שלה לישראל: הפעילות של מפעלי המלט בטורקיה וגם ביוון, מתאפיינת ביצור יתר אל מול הביקוש שצנח בשנים האחרונות בשל המצב הכלכלי בשתי המדינות ובשל המלחמה בסוריה.

לפי הערכות בשוק, המלט המיובא תופס כיום נתח של כ-40% מכלל שוק המלט בישראל, ובאופן שנוגס מהרווחיות של נשר ושל היצרנית הקטנה מלט הר טוב שליד בית שמש. "מהלכי הצמצום בנשר מתבקשים והם נבחנים ברצינות רבה: הם יכללו את סגירת המפעל שלה בצפון תוך פיטורים של עשרות עובדים נוספים וגם הורדת מחירים שיאפשרו את ההישרדות של החברה אל מול היבוא הזול של מלט מטורקיה. עם רמת מחירים כזאת, נשר תסבול מפגיעה לאורך זמן כשטורקיה נושפת בעורפה כל הזמן", אומר אותו הבכיר.

נשר נהנתה במשך שנים ארוכות ממעמד של מונופול בלתי מעורער בשוק המלט. גם כיום היא נחשבת מונופול בשוק, אך הנתח שלה ירד בעשרות אחוזים, לפחות מ-60%.

הייצור חייב להמשיך, גם כשהביקוש נמוך

פעילות תעשיית המלט בטורקיה מתאפיינת בעודפי יצור של מלט, וכדי להיפטר מהמלאים הגדולים שנצברים בה חלקם מיוצאים לשוק הישראלי ונמכרים בו במחירים נמוכים יותר מהמחירים שבהם הם נמכרים בשוק הטורקי. מדובר ביבוא בתנאי היצף, שמעסיק את הממונה על היטלי הסחר שבמשרד הכלכלה והתעשייה, דני טל מזה תקופה ארוכה.

יצור של מלט נחשב לפעולת יצור תהליכית, שמתבססת על הפעלת כבשנים גדולים שלא ניתן לכבות בעת שרמת הביקוש למוצר נמוכה. לפיכך, היצור נמשך גם במצב זה, תוך הגדלת ההיצע והצורך להיפטר מהמלאים, גם במחירים נמוכים.

את רוב היבוא בתנאי היצף עושה החברה-הבת של מספנות ישראל, סימנט איי.אס ותלונות שהגישה בעבר היצרנית מלט הר טוב הובילה לפתיחת חקירה שעשה בנושא הממונה על היטלי הסחר. מלט הר טוב טענה כי היבוא בתנאי היצף מעמיד אותה במצב של תחרות בלתי הוגנת עם מלט מיובא - באופן שמסכן את קיומה ואת עתידם התעסוקתי של 120 עובדיה.

מנגד, היבואנית העיקרית של מלט מטורקיה, סימנט טענה כי בזכות יבוא המלט חלה ירידה במחיר תשומות הבנייה ואחרי שנים ארוכות שבהן פעילות הענף התאפיינה ברמת ריכוזיות גבוהה, מתקיימת בו כיום תחרות שמובילה לירידת מחירים. טענה זו נתמכה גם בחוות דעת של מנהלת רשות התחרות מיכל הלפרין. בתוך כך, נטען כי תשתיות היצור של מלט הר טוב מיושנות והן מקשות על החברה לייצר במחירים תחרותיים. עם זאת, בשונה מהר טוב, נשר נחשבת חברה יעילה, שהשקיעה בשנים האחרונות במיכון ואמצעי יצור מתקדמים.

בתום חקירה שנמשכה כשנה וחצי הממונה טל קבע כי יש ממש בתלונה, וכי מלט שמקורו בטורקיה וביוון אכן נמכר בישראל במחירי היצף. הוא המליץ להטיל היטל היצף בגובה שבין 7% ל-22% על מלט שמיובא משתי המדינות, אך בסוף 2018 שר הכלכלה אלי כהן החליט לדחות את ההמלצה ולהטיל היטל מינימלי בגובה של 0.25% על מלט מיובא לתקופה של 30 חודשים.

השר כהן קבע כי במהלך תקופת ההיטל המינימלי, הממונה על היטלי הסחר במשרדו יקיים ביקורות שוטפות אחר קצב התפתחות היבוא ורמת המחירים בענף וכך, כשהמלט המיובא יתפוס נתח שוק של 50% תיבחן האפשרות להעלות את גובה ההיטל באופן שירסן את היבוא לטובת היצור המקומי.

אלי כהן/צילום: שלומי יוסף

איום קיומי על מספר חברות תעשייתיות 

ל"גלובס" נודע כי במהלך הימים האחרונים פנה הממונה על היטלי הסחר ליצרניות המלט הר טוב ונשר, כמו גם ליבואנים ולשחקנים נוספים בענף בבקשה לקבל בתוך שבועיים נתונים עדכניים אודות היקף היבוא והיצור בענף. זאת, במסגרת בקרה שהוא מתכוון לקיים מדי רבעון על מצב הענף.

מהלך זה נעשה כשברקע גם ועדת הכספים של הכנסת, בראשות ח"כ משה גפני, עוקבת אחר המשבר בתעשיית המלט, ואף קיימה לפני כחודש וחצי דיון מיוחד בנושא, בזמן שהכנסת בפגרה.

בתוך כך, בהתאחדות התעשיינים הזהירו היום כי המשבר בחרסה וגם המשבר במפעל הבקבוקים פניציה שבירוחם, שנמצא בסכנת סגירה בשל חרם חרדי על כך שהוא פועל בשבת הם רק ההתחלה, ושחברות תעשייתיות רבות במשק נמצאות באיום סגירה תמידי. לפי ההתאחדות, ברשימת חברות אלה נמצאות מלט הר טוב, הארגז ומרכבים שפועלות בשוק שחשוף ליבוא של תוצרת זולה.

מנתוני אגף הכלכלה של ההתאחדות עולה כי בעשור האחרון חלה עלייה של 25% בתעריפי הארנונה, שיעור שאינו כולל העלאות חריגות והיטלים שונים שמכבידים את ההוצאות לתעשיינים. זאת, לצד התייקרות בתעריפי המים ובמחירי החשמל. בהתאחדות טענו כי עלויות אלה מרדדות ושוחקות את כושר התחרות של התעשייה הישראלית. 

עוד כתבות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה שהוא גם בעלים של חלק מהחצר ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע שיוגבל לפי מדרגות מקסימליות ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מירבי

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

דורי נאוי / צילום: איל יצהר

דורי נאוי על ישראכרט: "צריכים להחליט אם להכניס שותף או לוותר"

לאחר שבנק ישראל הבהיר לחברת אחים נאוי כי לא תוכל לשלוט בחברת כרטיסי האשראי עם פחות מ-30% מהמניות, בעל השליטה אומר כי "לא תם המשחק מבחינתנו; ישראכרט יכולה להמריא ולייצר תחרות אם יתנו לה את הכלים המתאימים"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות אגד: הרווח הנקי של קיסטון זינק ב-300%

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: קיסטון מציגה תוצאות חזקות בזכות אגד, והרווח הנקי של רציו ירד ל-127 מיליון דולר ● מדור חדש

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מהצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

אמברגו הנשק הקנדי על ישראל רק נכנס לתוקף, וכבר עומד בסימן שאלה

ברקע החלטת הפרלמנט הקנדי לעצור את היצוא הביטחוני לארץ, הודיע משרד החוץ במדינה כי חברות עם אישורים בתוקף, יוכלו להמשיך ● בשלהי 2023, זינק יצוא הנשק מקנדה לישראל

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבית משפט השלום צו חיפוש במשרד של שני עו"ד ● השניים טענו שהמסמכים נתפסו על ידי צו של בית משפט השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את הערעור שלהם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"