רופאים בכירים, מורים ואנשי אקדמיה מבקשים להצטרף למאבק עוה"ד

כבר הבוקר התקיימה הפגישה הראשונה, מבין רצף פגישות, של עורכי הדין שיקימו את "מטה מאבק המשפטנים" נגד יוזמות החקיקה להרחיב את פסקת ההתגברות ולתקן את חוק החסינות • לדברי ראשי המאבק, בכירים במגזרים אחרים רוצים להצטרף למאבק, כך שהוא לא יהיה מאבק של משפטנים בלבד, וגם הלקוחות תומכים ומוכנים לתרום כספים למאבק

מחאת עורכי הדין / צילום: שלומי יוסף
מחאת עורכי הדין / צילום: שלומי יוסף

המאבק של עורכי הדין הבכירים נגד יוזמות החקיקה של ממשל נתניהו המתגבש - שהגיע לשיאו אמש (ב') במפגש בו השתתפו כ-200 עורכי דין - ממשיך לצבור תאוצה: הפגישה השנייה של ראשי המאבק התקיימה כבר הבוקר (ג') במשרד עורכי הדין גולדפרב-זליגמן וארכה מספר שעות.

בפגישה הפעם נכחו מספר מצומצם של עורכי דין בלבד, חלקם בשיחת ועידה, וחלקם הגיעו פיזית לפגישה, וסוכם כי מביניהם ייבחרו מנהיגי "מטה המאבק". אלה יעדכנו את כל השותפים למאבק על המהלכים ועל הצעדים האופרטיביים המתוכננים על-מנת לחסום את מהלכי החקיקה המתוכננים על-ידי הממשלה החדשה, אשר לכאורה מיועדים להגן על ראש הממשלה בנימין נתניהו מפני העמדה לדין פלילי וכן לצמצם את כוחו של בית המשפט העליון.

בנוסף, כפי הנראה, בקרוב יצא המאבק מכותלי מקצוע עריכת הדין, ויצטרפו אליו בעלי מקצועות נוספים שאינם עורכי דין, ובהם רופאים בכירים, מורים וחוקרים מהאקדמיה.

מחאת עורכי הדין מופנית בין היתר נגד יוזמת מפלגות הימין, ובראשן הליכוד, להרחיב את פסקת ההתגברות בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, באופן שיאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוקים שפסל בג"ץ; ונגד הכוונה המסתמנת לתקן את חוק החסינות לחברי הכנסת, כדי למנוע הגשת כתב אישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו.

לדברי עו"ד צביקה בר-נתן, שותף וראש מחלקת ליטיגציה מסחרית ובינלאומית במשרד גולדפרב-זליגמן ומי שהניע את המערכה הנוכחית במאבק עורכי הדין (שהחל במרץ השנה בהובלת עורכי הדין רונן קנטור, עמית פינס, אופיר נאור וגיא גיסין), "הפגישה הבוקר נערכה בצוות מצומצם יותר, שמהווה צוות ראשוני לצורך גיבוש אופרטיבי של הצעות לפעולה בעקבות מהלכי החקיקה המתוכננים על-ידי הממשלה המתגבשת, ואשר לגישתו פוגעים בשלטון החוק ובמערכת המשפט".

מדובר בפגישה ראשונה מתוך רצף פגישות שנקבעו לימים הקרובים, כך שברור כי השותפים למאבק אינם מתכוונים לוותר, ולוקחים ברצינות את המשימה לשמה התכנסו.

לדברי עו"ד בר-נתן, בימים האחרונים מגיעים אל "מטה המאבק" (הלא רשמי עדיין) פניות מגורמים רבים המבקשים להצטרף או לתמוך במאבק כלכלית. "אנחנו מקבלים כל הזמן פניות מציבורים שונים כמו רופאים בכירים, מורים וחוקרים מהאקדמיה, שמבקשים לשלב אתנו כוחות ולהשתלב במאבק שלנו, כך שהוא לא יהיה מאבק של משפטנים ויהיה מאבק של ציבורים נרחבים יותר. אנחנו שואבים המון עידוד מהפניה הזאת ועומדים לעבוד מאוד קשה", אומר בר-נתן.

כסף לא יהיה המגבלה

במקביל, אל קופת המאבק שנפתחה לפני מספר ימים, ונחשפה אתמול ב"גלובס", ממשיכים להיכנס כל העת כספים. "הכספים זורמים לקופת המאבק ללא הפסקה, ואפשר להניח שכסף לא יהיה המגבלה בניהול המאבק", אומר עו"ד בר-נתן.

עורכי הדין השותפים למאבק מדווחים גם על תמיכה שהם מקבלים מהלקוחות שלהם. לדברי עו"ד בר-נתן, "היו פניות לא מעטות מקרב לקוחותינו ואנשי עסקים בהצעה לתמוך כלכלית במאבק הזה. הלקוחות שלי גאים שמשרד עורכי הדין שמייצג אותם מוכן לעשות גם פעילות עקרונית ולא פעילות עבור עצמו בלבד".

אל המאבק, שהוצת בקרב משרדי הענק ומשרדי בוטיק מוכרים בארץ, הצטרפו לאחרונה גם לא מעט משרדים קטנים, בינוניים ומשרדי בוטיק קטנים שמבקשים לטענתם להגן על שלטון החוק ועל בית המשפט העליון. בין המצטרפים הללו למאבק גם עו"ד דן צוק, המתמחה במשפט פיננסי, מסחרי ושוק ההון.

לדברי עו"ד צוק, "המתקפות על בית המשפט - המעוז האחרון של האזרח הקטן בפני עריצות השלטון - כמו גם הניסיונות לחסל את שלטון החוק ואת השוויון בפני החוק, מדירים שינה מעיניי מזה חודשים, ואני לא היחיד. הצטברות של רעיונות מסוכנים שמטרתם העיקרית היא לחסל את שלטון החוק ואת הדמוקרטיה הישראלית, תוך ביצור שלטון יחיד, מעוררים חלחלה. די בכך שרק חלק קטן מאותם רעיונות ימומש (תוך שימוש במלים גבוהות כגון 'משילות'), על-מנת לשנות את פניה של מדינת ישראל באופן בלתי הפיך".

לכן, לגישת עו"ד צוק, "יש להילחם ברעיונות אלה בכל דרך. בפרט, חשוב להסביר לציבור הרחב את ההשלכות הקשות של מהלכים אלה על כל תחומי החיים, ובפרט, על יכולתו של הפרט לקבל סעד והגנה מפני פגיעה בזכויותיו הבסיסיות על-ידי גופים בעלי שררה ואינטרס, וזאת ללא קשר למוצאו, מעמדו או השקפותיו הפוליטיות והערכיות".

האם הלקוחות תומכים או מתנגדים להשתתפותך במאבק, והאם אין חשש מנטישת לקוחות?

עו"ד צוק: "מתקיימת הפרדה מוחלטת בין העבודה המקצועית שלי כמי שמייצג את האינטרסים של לקוחותיו, לבין תפיסת עולם והשקפות ערכיות. להבנתי, דעה זו שלי מתיישבת היטב עם התפיסה שיש להגן על שלטון החוק ועצמאות בתי המשפט, על-מנת לזכות להליך משפטי הוגן וצודק המבוסס אך ורק על הדין ולא מושפע משיקולים חיצוניים; וכך ראוי שיהיה. לקוחות רבים שלי מזדהים או מעריכים את הגישה לפיה הניסיונות לפגוע במערכת המשפט או בעצמאותה אינם ראויים".

המטרה: לעצור חוק החסינות של זהר

הפגישה של ראשי המאבק הבוקר נערכה על רקע הפרסומים לפיהם חבר הכנסת מיקי זוהר הגיש הצעת חוק פרטית לשינוי חוק החסינות, אשר תעניק לראש הממשלה נתניהו חסינות מפני העמדה לדין פלילי. ההצעה - "הצעת חוק חסינות חברי הכנסת, זכויותיהם וחובותיהם (תיקון - חסינות בפני דין פלילי), התשע"ט-2019" - אושרה על-ידי נשיאות הכנסת במסגרת אישור כ-200 חוקים ראשונים שהליכי החקיקה שלהם יקודמו בשבועות הקרובים.

המהלך הזה חתם את הגולל על אחת הטענות שהעלו מבקרי המאבק, והיא שהמאבק מוקדם מדי ומבוסס על הדלפות של מידע מחדרי המשא-ומתן ולא על תוכניות חקיקה שמקודמות בפועל. לדברי עו"ד בר-נתן, בכוונת התומכים במאבק לבחון כעת כיצד ניתן לעצור את חוק החסינות שהגיש ח"כ זוהר. "הדבר הראשון שנבחן זה את היכולות המשפטיות להתמודד עם זה", הוא אומר.

אחת הטענות המרכזיות נגדכם היא שהמאבק הוא מאבק פוליטי, של אלה שעמדתם הובסה בבחירות האחרונות ומנסים להשפיע על השלטון בדרכים לא דמוקרטיות.

בר-נתן: "אני נשבע בהן צדקי שאין לי מושג, ולא שאלתי אף אחד מ-200 האנשים שהיו אתמול למי הם הצביעו ומה הדעה הפוליטית שלהם. המחאה הזאת היא באופן מוחלט א-פוליטית".

ביקורת נוספת שמוטחת לעבר ראשי המאבק ותומכיו היא שקומץ של עורכי דין מנסה לכפות את דעתו ואת עמדתו על עשרות אלפי עורכי דין אחרים.

בר-נתן: "אנחנו שמנו את עצמנו כמייצגי עצמנו, ולא כמייצגי אף אחד אחר. אנחנו לא טוענים שאנחנו מייצגים את כל ציבור עורכי הדין בישראל. אנחנו מייצגים את כל מי שחש וחושב כמונו, והם רבים, מאות אם לא אלפים של אנשים. אין לנו שום התיימרות לשאת דגל של מי שלא רוצה. אנחנו ארגון חוץ-משפטי עורך דיני עממי לגמרי, וככאלה אנחנו מייצגים רק את עצמנו".

***חזקת החפות: ההליכים המשפטיים בעניינו של ראש הממשלה בנימין נתניהו עדיין בראשיתם. הוא מכחיש את המיוחס להם, ועומדת לו חזקת החפות.