רשות ני"ע בארה"ב תובעת את Kik על הנפקת קריפטו של 100 מיליון דולר

חברת המדיה החברתית Kik היא החברה הבולטת ביותר הנתבעת ע"י ה-SEC בטענה כי גייסה הון שלא כדין בהנפקה של מטבע דיגיטלי לציבור (ICO) • מייסד ומנכ"ל Kik, טד ליווינגסטון, רואה בתביעה דווקא הזדמנות: "מרגש אותי שסוף-סוף תעשיית הקריפטו עומדת לקבל את הבהירות שהיא כה זקוקה לה"

טד ליווינגסטון, מייסד קיק / צילום: רויטרס
טד ליווינגסטון, מייסד קיק / צילום: רויטרס

חברת המדיה החברתית הקנדית קיק אינטראקטיב (Kik Interactive), שמרכז הפיתוח שלה פועל בתל-אביב, נהפכה לחברה הבולטת ביותר הנתבעת על-ידי הרגולטורים בארה"ב על כך שגייסה הון שלא כדין על-ידי מכירת המטבע הקריפטוגרפי שלה.

רשות ניירות ערך של ארה"ב (SEC) הגישה אתמול (ג') לבית המשפט הפדרלי תביעה נגד קיק, בטענה כי הנפקת המטבע הראשונית (ICO) של החברה ב-2017 הפרה את חוקי ההגנה על משקיעים בארה"ב. באמצעות התביעה האזרחית שהגישה, מתמודדת ה-SEC עם אחד מגיוסי ה-ICO הגדולים אי-פעם, שנתיים לאחר שקיק גייסה 100 מיליון דולר במכירת המטבע הקריפטוגרפי שלה, שנקרא Kin.

הרשות טוענת כי לחברת קיק אזל הכסף ב-2017, ואז היא החליטה בניסיון נואש לגייס הון באמצעות ICO, אף שהגופים הרגולטוריים בארה"ב הזהירו כי גיוסי ICO יידרשו כנראה לעמוד בהליך הרגולטורי המקובל בארה"ב. הליך זה בדרך-כלל דורש להציג תשקיף משפטי מפורט, שחושף את הביצועים של החברה ואת הפוטנציאל שלה, וגם להציג דוחות כספיים מבוקרים לציבור.

לטענת ה-SEC, לפני שמכרה את האסימון הדיגיטלי שלה (Kin ), ביקשה קיק לקבל משוב מרגולטור קנדי - נציבות ניירות ערך של מחוז אונטריו - וזו אמרה לחברה כי היא כנראה צריכה לעמוד בדרישות של חוקי ניירות הערך. בעקבות זאת קיק מנעה ממשקיעים קנדים לרכוש את האסימון ושיווקה את ההנפקה שלו בארה"ב.

צוות הפיתוח מאחורי המטבע הדיגיטלי Kin, שעבד גם על ההנפקה שלו ועל פיתוח פלטפורמת הבלוקצ'יין של קיק, פועל בתל-אביב, בניהולו של אלכס פרנקל. את ה-ICO ב-2017 הוביל צוות בראשות דניאל ואוריאל פלד, מייסדי חברת Orbs. אחד המשקיעים הגדולים בהנפקת המטבע של קיק היה משה חוגג, מייסד ויו"ר קרן ההון סיכון סינגולריטים ובעלי מועדון הכדורגל בית"ר ירושלים. עוד גוף שהשקיע בהנפקה היה חברת iAngels הישראלית, המנוהלת על-ידי מור אסיא ושלי הוד-מויאל.

אין טענה להונאת משקיעים

מייסד ומנכ"ל קיק, טד ליווינגסטון, אמר כי החברה מתכוונת להילחם בתביעה, והוסיף כי הוא מברך על ההזדמנות שבית המשפט יכריע אם המטבעות הדיגיטליים של קיק שקולים למניות, כפי שטוענת ה-SEC. "זה לא קשור רק ל-kin; זה קשור לכל הקריפטו באופן רחב", אמר ליווינגסטון. "מה שמרגש אותי זה שסוף-סוף תעשיית הקריפטו עומדת לקבל את הבהירות שהיא כל-כך זקוקה לה".

המאבק סביב שאלת האסדרה של מטבעות קריפטוגרפיים תלוי במידה שבה ערך המטבע נשען על הפוטנציאל המסחרי של חברה מסוימת. עד היום הרגולטורים הכירו רק במטבעות קריפטו בודדים כמבוזרים במידה מספקת כדי לפטור אותם מפיקוח ממשלתי. צוות האכיפה של ה-SEC חקר עד היום מאות הנפקות קריפטו וכבר תבע כמה יזמים שביצעו ICO, בגין הונאת משקיעים.

בתביעה שהגישה אתמול, הרשות אינה טוענת כי קיק ביצעה הונאה. לעומת זאת, היא טוענת כי החברה לא עמדה בחוקים שחייבו אותה לספק למשקיעים גילוי מלא והוגן על האסימון הדיגיטלי ועל עסקי החברה.

אם ה-SEC ינצח בבית המשפט, קיק תיאלץ להחזיר למשקיעים מיליוני דולרים שגייסה. במסגרת כמה הסכמי פשרה שבהם הסתיימו באחרונה חקירות שביצעה ה-SEC בגין הנפקות של מטבעות דיגיטליים, החברות הנחקרות הסכימו להשיב למשקיעים את כספם.

קיק התקשתה להתחרות מול פייסבוק

תקנות ה-SEC בנוגע למטבעות הקריפטו עברו לא מעט התפתחויות מאז שהרשות פרסמה את הדוח הראשון שלה על גיוסי ICO ביולי 2017. עד לפברואר 2018, הרשות הוציאה עשרות צווים לחברות שפעלו בתחום. עד כה הצווים האלה הובילו לכמה תיקים שנפתחו נגד חברות, ללא טענה להונאת משקיעים, ובכל המקרים האלה התנהל משא-ומתן על פשרה בין הרשות לחברות, ובכך נמנע הצורך בהתדיינות משפטית.

בספטמבר 2017 גייסה קיק כ-100 מיליון דולר במכירת מטבע הקריפטו שהנפיקה, Kin. מטרת הגיוס הייתה כביכול להקים פלטפורמה לאפליקציות ולקהילה סביב Kin, שבה המטבע יתמוך במפתחים, ביזמים ובמשתמשים. הרעיון של המטבע הזה לא שונה בהרבה מזה שעומד מאחורי המטבע הדיגיטלי שפייסבוק התחילה לפתח, ושלפי דיווחים היא צפויה להנפיק ברבעון הראשון של 2020.

במהלך 2017 הודה ליווינגסטון כי המתחרה הגדולה של החברה שלו, פייסבוק, יכולה להציע כל שירות חדש שקיק תציע ולספק אותו לבסיס משתמשים גדול יותר. "הגענו לשיא לפני שנתיים, ואז אמרנו שהמשך הצמיחה בעייתי עבורנו", אמר אז. הנפקת מטבע הקריפטו, לדבריו, היא "דרך חדשה מן היסוד" לגייס השקעה פרטית.

עבודת ההגנה המשפטית של קיק מול ה-SEC התחילה כבר בינואר 2019, לאחר שהרשות פרסמה את טענותיה בגין ה-ICO של החברה. בחודש שעבר התחילה החברה לגייס "קרן הגנה" וביקשה תרומות ציבוריות למאמציה להילחם בתביעה. קיק התחייבה בסכום של 5 מיליון דולר מכספה שלה, ובעוד שקיבלה תרומות חיצוניות, הירידה האחרונה במחירי המטבעות הדיגיטליים הותירה את הקרן עם 4.8 מיליון דולר בלבד.

מרכז הפיתוח בתל-אביב התרחב בסוף 2018

חברת Kik Interactive נוסדה על-ידי ליווינגסטון ב-2009 בקנדה. עד 2015 הצליחה החברה לגייס 120 מיליון דולר בחמישה סבבי גיוס. באחרון שבהם גייסה קיק 50 מיליון דולר בסבב שהובילה ענקית הטכנולוגיה הסינית Tencent - השקעה ששיקפה אז לחברה שווי של מיליארד דולר. ב-2016 דווח כי לאפליקציית קיק מסנג'ר היו 300 מיליון משתמשים רשומים, וכי היא הייתה בשימוש על-ידי 40% מבני הנוער בארה"ב. ואולם ליווינגסטון הודה אז בראיון לתקשורת כי האפליקציה מתקשה לעמוד בתחרות מול וואטסאפ ופייסבוק מסנג'ר. נוסף על כך, לרשויות החוק בארה"ב הגיעו באותה תקופה תלונות שקיק מסנג'ר משמשת פדופילים להפצת פורנו ילדים. לטענת הרשויות, הנהלת קיק לא עשתה די למיגור התופעה.

בתחילת 2017 רכשה קיק את הסטארט-אפ הישראלי Rounds של דני פישל ואילן לייבוביץ', בעסקה שהוערכה ביותר מ-60 מיליון דולר. ראונדס, שפיתחה פלטפורמת וידאו צ'ט מרובת-משתתפים, נהפכה בעקבות הרכישה למרכז הפיתוח הראשון של קיק מחוץ לקנדה.

מאז 2017 כל פעילות המטבע הדיגיטלי של קיק מבוצעת מישראל באמצעות מרכז הפיתוח שלה בתל-אביב. בדצמבר האחרון דיווחה קיק על הרחבת המרכז שלה בתל-אביב, לאחר ששכרה משרדים בשטח של 400 מ"ר בחלל העבודה המשותף Labs של טדי שגיא, בקומה ה-60 של מגדל עזריאלי שרונה, תמורת 4 מיליון שקל לשנתיים.