גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהתותחים רועמים המוזות שופטות: האם בג"ץ באמת מפריע לצה"ל לנצח

מאז "חומת מגן" הסכימו שופטי העליון לא פעם לעסוק בעתירות הקשורות ללחימה בזמן אמת • משפטנים אומרים כי זו גישה ייחודית לישראל, אך ההתערבות מוגבלת לסוגיות הומניטריות, פגיעה באזרחים וכבוד המתים ● המשרוקית של "גלובס"

יואב גלנט / צילום: איל יצהר
יואב גלנט / צילום: איל יצהר

בין הפוליטיקאים שצידדו לאחרונה בחקיקת "פסקת ההתגברות", שתגביל את סמכות בג"ץ להתערב בהחלטות מינהליות, היה גם שר הקליטה יואב גלנט, אלוף במיל'. "הייתה סטייה בדור האחרון, מזה 20 או 25 שנה", הוא אמר ב"פגוש את העיתונות" בקשת 12. "הרשות השופטת לקחה לעצמה סמכויות לא לה. אני ראיתי את זה כמפקד צבאי בשטח, שתוך כדי מבצע גדול - 'עופרת יצוקה' - בית המשפט דן בעתירה לעצור את המבצע. אין דבר כזה בשום מדינה דמוקרטית".

זו קובלנה מוכרת: בג"ץ כובל את ידי צה"ל. הוא מרשה לעצמו להתערב בעניינים שאף מוסד מקביל בעולם לא יעז לעסוק בהם, ודן בעתירות שכל בית משפט אחר ידחה על הסף - למשל עתירה לעצור מבצע צבאי בעודו מתרחש. באילו עתירות באמת דן בג"ץ, וכמה חריגה הנכונות שלו לדון בהן?

גלנט שירת כאלוף פיקוד הדרום בזמן מבצע "עופרת יצוקה", שהחל בסוף דצמבר 2008 ונמשך כשלושה שבועות. בינואר 2009, בשעה שהלחימה עוד נמשכה, דן בג"ץ בשתי עתירות שהתמקדו באחריות הצבא כלפי האוכלוסייה האזרחית ברצועת עזה. באחת טען ארגון "רופאים לזכויות אדם" כי כוחות צה"ל ירו על צוותים רפואיים בעת מילוי תפקידם, וכי פעילות צה"ל עיכבה פינוי פצועים לקבלת טיפול רפואי. בשנייה דרש ארגון "גישה", העוסק בזכות התנועה של פלסטינים, לצמצם את הפגיעה באספקת החשמל שהחמירה בשל הלחימה. אף אחת מהעתירות לא דרשה, ולו במרומז, לעצור את הלחימה.

דיני נפשות

מה שפיט ומה לא, גרסת אהרן ברק

המדינה ביקשה לדחות את העתירות על הסף בשל חוסר שפיטוּת: לבית משפט אסור להידרש לסוגיות כאלה בזמן שהלחימה מתרחשת, בין השאר כי המדינה לא מסוגלת להציג לו בזמן אמת "את התמונה הדינמית של שדה הקרב". בג"ץ דחה את הטענה והסכים לקיים דיון. הנשיאה דאז דורית ביניש כתבה בפסק הדין כי "תפקידו של בית המשפט, גם בעת לחימה, לקבוע אם במסגרת פעולות הלחימה מקוימת החובה לפעול על-פי אמות-המידה המשפטיות - הן במישור הדין הישראלי והן במישור הדין הבינלאומי ההומניטרי".

למרות זאת, השופטים דחו את שתי העתירות. ביניש כתבה בפסק הדין כי סבלה של האוכלוסייה האזרחית בעזה נובע "מדרך התנהלותו של ארגון הטרור האכזרי אשר שולט ברצועת עזה ופועל מתוך האוכלוסייה האזרחית תוך סיכונה והפקרתה".

זאת לא הייתה הפעם הראשונה שבה נדרש בג"ץ להחליט אם הוא רשאי לדון במבצע בעודו מתנהל. נקודת מפנה חשובה הייתה שבע שנים קודם לכן, בימי "חומת מגן" ב-2002. בג"ץ התמודד אז עם כמה עתירות שנגעו לפעילות צה"ל בגדה המערבית. הפסיקות של נשיא העליון דאז אהרן ברק הניחו את הבסיס למדיניות בג"ץ במקרים הבאים. באחת מהן קבע ברק כי הממרה "בעת מלחמה מחרישים החוקים", שטבע המדינאי והפילוסוף הרומאי קיקרו, אינה הולמת את המציאות המודרנית. גם במלחמה החוק הישראלי והבינלאומי נותרים על כנם, וגם במלחמה בית המשפט נדרש לוודא שהחוק יישמר.

עם זאת, ברק ועמיתיו הדגישו כי בית המשפט לא מוסמך לנקוט עמדה על עצם ההחלטה על פעילות צבאית, וגם לא על אופן ניהול הלחימה. בפסק דין שעסק בפגיעה באוכלוסייה האזרחית ברפיח ב-2002, במבצע "קשת בענן", כתב ברק: "איננו מחליפים את שיקול-דעתו של המפקד הצבאי בכל הנוגע לשיקולים הצבאיים. זו מומחיותו. אנו בודקים את תוצאותיהם במישור הדין ההומניטרי. זו מומחיתנו". בג"ץ דחה במרוצת השנים רבות מהעתירות שהסכים לדון בהן, אם כי היו מקרים שפסק לטובת העותרים.

פרופ' עמיחי כהן, חוקר בתוכנית לביטחון לאומי ודמוקרטיה במכון הישראלי לדמוקרטיה, טוען כי בשנים האחרונות בית המשפט מושך את ידיו מעיסוק במהלכים צבאיים. לדבריו, דיון בעתירה במהלך מבצע הוא "תופעה יחסית ייחודית, שתלויה אולי באישיות של נשיא בית המשפט".

גישה ייחודית לנסיבות ייחודיות

משפטנים ששוחחנו איתם מסכימים כי ביקורת שיפוטית על פעילות צבאית היא תופעה ישראלית ייחודית. "ישראל חריגה בנוף המדינות המערביות, שבדרך-כלל לא מתערבות בהליך צבאי בעודו מתנהל", אומר הפרשן המשפטי פרופ’ עמנואל גרוס, "והביקורת, אם יש כזאת, נעשית אחרי הלחימה". שניהם, גרוס וכהן, טוענים כי אינם מכירים עוד דמוקרטיה בעולם שבה בית המשפט דן בעתירות על פעילות צבאית בזמן אמת.

מצד שני, מעיר כהן, ישראל נמצאת במצב ייחודי: היא מעורבת בסכסוך מתמשך סמוך לגבולותיה, "בשטח שחלק ממנו, לפחות היסטורית, הוגדר במשפט הישראלי כשטח כבוש". מצב שלא קיים בדמוקרטיות אחרות בעולם. "יש למדינת ישראל אחריות כלפי האנשים שנמצאים שם".

אם כן, לפי המומחים שעמם דיברנו, גלנט צדק כשטען כי הנכונות של בג"ץ לדון בעתירות בזמן מבצע היא ייחודית בנוף הבינלאומי. אבל גם המצב הצבאי הישראלי ייחודי בנוף. ואפילו במקרה הישראלי, תחום ההתערבות מוגבל: בג"ץ דן בהשלכות ההומניטריות של הפעילות, בפגיעה באוכלוסייה האזרחית בשטח הלחימה, בקבורת המתים. העתירות שגלנט זכר מזמן שירותו כאלוף פיקוד הדרום לא ביקשו להפסיק את האש, ובית המשפט כלל לא דן באפשרות זאת. השופטת ביניש, שכתבה את פסק הדין בעתירה, הדגישה כי בית המשפט אמור לקבוע אם הלחימה מתנהלת לפי החוק, הן הישראלי והן הבינלאומי, אבל לא להכתיב לצה"ל איך להילחם. 

 

האירוע: חומת מגן, 2002

קרב במחנה הפליטים ג'נין

הדרישה: למנוע מצה"ל לבדוק ולפנות גופות שיזהה כמחבלים, ולאפשר למשפחות לקבור אותן

עותרים: מוחמד בראכה, אחמד טיבי, ארגון עדאלה

■ החלטה: נדחה. הצדדים הגיעו להסכמות בעניין פינוי וקבורת הגופות

 

"קשת בענן", 2004

האירוע: הלחימה ברפיח

הדרישה: למנוע שורת פגיעות באוכלוסייה אזרחית בעקבות הלחימה

עותרים: ארבעה ארגוני זכויות אדם ישראליים

■ החלטה: פסיקה עקרונית. על צה"ל לצמצם ככל הניתן את הפגיעה באוכלוסייה

"עופרת יצוקה", 2009

האירוע: תקיפות צה"ל בעזה

הדרישה: להגן על אזרחים וצוותי רפואה, ולצמצם פגיעה באספקת החשמל

עותרים: רופאים לזכויות אדם וארגון גישה

החלטה: נדחה. נקבע כי החמאס אחראי לפגיעה באוכלוסייה, אם כי על ישראל להקל על סבלה

"צעדות השיבה", 2018

האירוע: הפגנות בגדר רצועת עזה

הדרישה: לבחון את חוקיות הוראות הפתיחה באש של צה"ל

עותרים: יש דין, עדאלה

■ התקבלה עמדת המדינה שצה"ל השתמש בירי כמוצא אחרון

עוד כתבות

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

"סידור עבודה לחברים"? מנכ"ל האוצר עונה למתקפה של מנהל רשות החברות

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● בדבריו, שנאמרו בועידת מרכז הנדל"ן באילת, הוא יוצא נגד הצהרת מנהל רשות המסים אתמול ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט  בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; חברה לישראל קופצת ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; מחירי הנפט קופצים ב-1%

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● בריטניה נכנסה למיתון ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול