גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחורי הקלעים בקרב על צלחת העתיד: כך ניצחה תנובה את אראל מרגלית

חממת הפודטק שתוקם בקריית שמונה תאפשר לתנובה להתאושש משורה של מהלומות שספגה בשנים האחרונות ● מקורבים לקרן JVP שהפסידה במרכז טוענים: הופעלו עלינו לחצים ● איך משתלבת בסיפור ראשת עיריית נתניה מרים פיירברג, והאם לבעלות הסינית על תנובה תהיה השפעה?

הקבוצה הזוכה במכרז חממת הפודטק / צילום: משרד הכלכלה
הקבוצה הזוכה במכרז חממת הפודטק / צילום: משרד הכלכלה

תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל, טמפו, OurCrowd וקרן הפודטק האמריקאית Finistere זכו היום (ג') במכרז של רשות החדשנות להקמת חממת פודטק בצפון הארץ. החממה צפויה לקום בקריית שמונה. איך ישפיע המהלך על השוק?

1. תנובה מפנטזת על קפיצת מדרגה

ההחלטה היום הפתיעה לא מעט גורמים בענף המזון המקומי, שחלקם ציפו לניצחון של קרן ההון סיכון JVP שמוביל אראל מרגלית. "מה זה הביזיון הזה, זה נראה שיש כוחות שפעלו פה מאחורי הקלעים", אומר היום גורם בענף. הגורם הזכיר כי הקבוצה של JVP צירפה לאחרונה לשורותיה את קבוצת נסטלה העולמית.

המכרז בו זכו תנובה והשותפות הוא להקמת חממת פודטק במימון ממשלתי בהיקף של כ-100 מיליון שקל למשך שמונה שנות זיכיון. הזוכה במכרז אמור לקלוט ולקדם חברות סטארט-אפ בתחום טכנולוגיות המזון לכל אורך שרשרת הערך והאספקה של מזון ומשקאות, הכוללת את הדור הבא של מזון ומשקאות, יעילות גידולים חקלאיים, שמירה על טריות, עיבוד, ייצור, בטיחות מזון ומשקאות, התאמה לצרכני מזון ומשקאות, פלטפורמות אספקה ומכירות מזון ומשקאות לצרכנים. ההערכות הן כי החממה תבצע 4-5 השקעות בשנה. 

תנובה היא כאמור חברת המזון המובילה במשק, והניצחון היום מזכה אותה בלא מעט יוקרה. הפעלת החממה צפויה למצב את תנובה ואת טמפו בחזית המאמצים לכיבוש שוק המזון העתידי ולפתוח להן אפשרויות להתרחבות בינלאומיות. 

תנובה התמודדה בשנים האחרונות עם שורה של משברים שכללו חילופי בעלות והנהלה וגם מאבקים מול הרגולציה. במשך תקופה ארוכה החברה השקיעה פחות בתחום החדשנות והתמקדה בעיקר בגיוון טעמים של מוצרים קיימים. 

אחת המתחרות של תנובה, קבוצת שטראוס, נחשבת לקבוצה שחדשנות מהווה חלק מהתרבות הארגונית שלה. שטראוס כבר מפעילה חממת פודטק בשותפות עם רשות החדשנות, תחת השם The Kitchen. בשנה האחרונה שטראוס אף אימצה את אחד הסטארט-אפים, שפיתח מעדן טבעוני, והחלה לשווק את המוצר. אחד הסטארט-אפים בחממה, אלף פארמס שמייצרת בשר מתאי בקר, השלים באחרונה גיוס הון בהיקף של כ-12 מיליון דולר, והיד עוד נטויה. 

תנובה נשארה מאחור בהיבט החדשנות, וכעת ניצבת בפניה הזדמנות לשנות את התמונה. תנובה תזכה לתמיכה ממשלתית ולשיתוף-פעולה עם שחקניות בינלאומיות, מה שיכול לייצר לה מגוון הזדמנויות. 

עם זאת, גורם בענף המזון תהה האם העובדה שתנובה נמצאת בבעלות חברת ברייטפוד הסינית, עלולה להשליך על האינטרסים שלה ואופן התנהלותה בפעילות המקומית, כך שתתאים יותר לאינטרסים של הבעלים. 

למרות שמדובר בדילמה שמאפיינת את מערכת היחסים בין כל חברה לבין הבעלים, הרי שכאשר מדובר בבעלות של הממשל הסיני, החוקים משתנים. בהקשר הזה צריך להזכיר את מלחמת הסחר בין הממשל האמריקאי בראשות הנשיא דונלד טראמפ לבין סין. לדברי אותו גורם, הגם שלא מדובר בתחום ביטחוני, החיבור עם סין עלול להשליך על המיצוב של תנובה. בחברה טוענים כי מדובר ב"ספין שאין מאחוריו דבר", ומציינים כי גם חברות מתחרות נהנות מהשקעות של ענקיות סיניות.

הזכייה תאפשר לתנובה להכיר סטארט-אפים בתחום הפודטק שיעזרו לה לשפר ולייעל תהליכי פיתוח חדשנות וייצור מזון. למרות שתנובה היא יצרנית המזון הגדולה בישראל, היא מתקשה בפריצה לשווקים חדשים והפעילות שלה בארה"ב מדשדשת. 

למעשה, המעמד הדומיננטי של תנובה נשחק בשנים האחרונות, כשחלקה היחסי בשוק המזון קטן. לתנובה יש תלות רבה בפעילות החלב, והיא מחזיקה במחלבה הגדולה בישראל, כך שטכנולוגיה חדשה היא זו שכנראה תאפשר לה לעשות קפיצת מדרגה שהיא כה מייחלת לה. 

בענף המזון הגדירו היום את ההבדל המרכזי בין שתי הקבוצות שהתמודדו על המכרז במטרות ארוכות-הטווח שלו - עבור הענקיות הבינלאומיות שחברו ל-JVP, המטרה הייתה להשקיע תקציבי ענק מתוך זרועות החדשנות שלהן בשוק הישראלי, מתוך חשיבה עתידית לייצא לחו"ל את הפיתוחים. לדברי אותם גורמים, המטרה של תנובה היא לשפר את התוצאות שלה בטווח הקצר. 

ניתן להעריך כי ברייטפוד, החברה-האם של תנובה, רואה בישראל חזית לפיתוחים שהיא תוכל לאמץ, ללא עורף מבוסס בתחום החדשות מתוך כוונה לייצא את הידע לסין. "בתנובה אין עורף פיתוח של השקעות בתחום חדשנות. לכן זה היה להם מאוד חשוב". 

הפודטק משנה את העולם1הפודטק משנה את העולם

2. ב-JVP טוענים: הופעלו עלינו לחצים

בקרן ההון סיכון הירושלמית JVP תקפו השבוע בחריפות את תנובה, עוד לפני פרסום תוצאות המכרז. גורמים בסביבת הקרן סיפרו ל"גלובס" כי הם נפגשו בעבר עם תנובה על-מנת לבחון התמודדות משותפת במכרז, אך המגעים הללו נכשלו.

"הבעיה עם תנובה", אומרים מקורבים לקרן, "היא שהם ביקשו להעניק לברייטפוד, שזאת בעצם ממשלת סין, גישה לקניין הרוחני (IP) ואפשרות להטיל וטו על השקעות בחברות. זה בעצם לתת לממשלת סין את הפודטק הישראלי".

בתנובה מכחישים את הדברים. יחד עם זאת, בשוק התייחסו היום גם למלחמת הסחר בין ארה"ב לבין סין ואמרו כי מדובר ב"סוגיות של קניין רוחני שיכולות גם ליצור משבר דיפלומטי עם ארה"ב". 

לטענת הגורמים, תנובה פנתה בין השאר לראשת עיריית נתניה, מרים פיירברג. לדבריהם, פיירברג התקשרה לראש עיריית קריית שמונה, אביחי שטרן, לבקשתו של מנכ"ל חברת טמפו שפועלת בנתניה, כדי לברר מדוע פגישה בין שטרן ובין מנכ"לי תנובה וטמפו בוטלה ברגע האחרון. 

אחד הגורמים שעורר את זעמם הוא טלפון שהרימה ראשת עיריית נתניה (מקום מושבה של טמפו) לראש עיריית קריית שמונה על-מנת לסדר לו פגישה בין הצדדים. 

פיירברג, אגב, היא גם קרובת משפחה של אראל מרגלית. 

מרים פיירברג-איכר, ראשת עיריית נתניה, מסרה בתגובה כי "לטענות שעלו בפנייתכם אין כל אחיזה במציאות, והן בבחינת עלילה שקרית ומרושעת".

רן מידן, מנכ"ל נטפים שהתמודד במכרז ביחד עם JVP, נשמע רגוע בשעות שלפני פרסום התוצאות ואמר: "הייתי בוועדה אתמול ברשות החדשנות והצגתי את היכולות שלנו כקבוצה. שתי הקבוצות הן קבוצות טובות וראויות, אבל אני חושב שאנחנו קבוצה יותר טובה וחזקה. אני מקווה שנזכה. אני שמח שהמדינה מקימה חממה כזאת בצפון. הקבוצה של JVP היא קבוצה יותר חזקה ויותר מתאימה, אבל אנחנו מכבדים מאוד את המתחרים שלנו. אלה החיים, וזה המשחק".

לאחר פרסום התוצאות אמר מידן: "אני מאחל הצלחה לחברות שזכו, ואני מקווה שיצאו מזה טכנולוגיות טובות וסטארט-אפים טובים, ואני בטוח שהם יגיעו לנטפים. לא הייתי מופתע מתוצאות המכרז, זאת תחרות - אחד מנצח ואחד לא. בסופו של דבר זאת פעילות קטנה של נטפים, עשינו את זה בעיקר מטעמי ציונות".

ואם כבר ציונות, לא צורם לך שחברה בבעלות סינית תוביל את החממה בצפון?

"יש כללים למכרז, והמדינה קבעה אותם".

נציין כי לאורך השנתיים האחרונות, הקרן הכריזה על מספר יוזמות בתחום הפודטק בגליל, ולדברי גורמים המקורבים לפעילות זו, היא מיצבה את עצמה כמובילה של התחום בשטח. לדברי אותו הגורם, המכרז הגיע רק לאחר שהקרן התחילה את העיסוק בתחום, ולכן ב-JVP מאוכזבים מתוצאות המכרז.

3. מה יקרה לתושבי קריית שמונה? 

מי שצפויים להיות המרוויחים הגדולים מהקמת חממת הפודטק הם תושבי קריית שמונה והסביבה. אביחי שטרן, ראש עיריית קריית שמונה, עקב אחרי תהליך המכרז. לפני כשלושה חודשים המליץ שטרן על JVP וכתב כי "לאור ניסיונות עבר, הקמת חממות טכנולוגיות בפריפריה הגלילית דורשות גם מחויבות ושייכות אזורית. העבודה עם קרן JVP בשנים האחרונות היא ההוכחה הטובה ביותר למחויבות ולשייכות של הצוות". 

"שלחתי מכתבה המלצה גם למתמודדת השנייה, אני לא נוקט עמדה", אמר אתמול (ב') שטרן ל"גלובס". "כולם טובים וכולם ראויים, אחרת הם לא היו עומדים בתנאי הסף של המכרז. אבל כן נמאס לי מאלה שמתגלחים עלינו: לוקחים את המענקים ואת הכסף של הממשלה החוצה, אני רוצה כאן את מי שמאמין במקום". 

את הבשורה על תוצאות המכרז קיבל שטרן היום בצהריים עם כניסתו למשרד הכלכלה: "אני חושב שצריך לזקוף לזכותה של JVP את העובדה שהיא זיהתה את הפוטנציאל, אבל אני תומך בכל מי שזוכה להביא את הבשורה פורצת הדרך לגליל. החשש הקיים הוא מכך שבעבר כבר היו כל מיני גופים שבאו וגייסו כספים על חשבון קריית שמונה ולקחו אותם למקומות אחרים. כמובן שאנחנו לא רוצים שאף אחד יבוא לעשות כאן סיבוב. 

הוא הוסיף כי "המטרה של משרד הכלכלה היא להקים את החממה באזורים האלה כדי לייצר מקומות תעסוקה איכותיים בקריית שמונה ולא בשום מקום אחר. חלק מהאקוסיסטם הקיים היום בצפון הוא יוזמה של אראל מרגלית, הוא בין הראשונים שהאמינו בצפון. מהיהכרות שלי עם אראל, אני בטוח שהוא ימשיך לפעול בצפון מתוך אידאולוגיה, הוא ידיד אמיתי של הצפון". 

איך תוודא שהפעילות של החממה תשאיר את ההון האנושי והכלכלי בצפון?

"אנחנו צריכים לייצר פלטפורמה כזאת, כך שלא תהיה להם סיבה לעזוב את הצפון. ללכת איתם יד ביד ולראות בהם שותפים אמיתיים ולא משקיעים חיצוניים. נלך עם הזוכים יד ביד בכל מה שצריך, ונסיר כל ביורוקרטיה ומכשול בדרך, כדי שהכול יהיה אצלנו, ולא תהיה להם סיבה ללכת למרכז. אני אפעל בכל מישור, זה הרי התפקיד שלי כראש רשות".

4. הקיבוצים מציגים: רגשות מעורבים

קרן JVP שיתפה פעולה במסגרת המכרז עם החברה לפיתוח הגליל ומשקי הגליל העליון. שגב ירבעם, מנכ"ל הקבוצה, התייחס היום להפסד ברגשות מעורבים. "הדבר הכי חשוב לאזור ולגליל העליון הוא שתקום חממת פודטק, ומהבחינה הזאת היציאה למכרז הייתה מאוד חשובה. מצד אחד, אנחנו בהחלט שמחים שהעסק יוצא לדרך, ותקום חממה. מצד שני, אנחנו מאוכזבים, כי בהחלט היינו בקבוצה של JVP ואראל מרגלית, שפועלים בגליל העליון הרבה שנים. אנחנו המקומיים, כחברה ששייכת לקיבוצים של גליל עליון, נשמח לשתף פעולה עם החממה. המטרה העיקרית שלנו היא לפתח את הפודטק ואת הפעילות העסקית בגליל". 

עוד כתבות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

שר הביטחון יואב גלנט ורה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

רה"מ אישר: ראש השב"כ ייצא לשיחות בקהיר, ראש המוסד לקטאר

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ●  גורם אמריקני: ישראל שיתפה עם ארה"ב חלקים מסוימים מהתוכנית ההומניטרית שלה ברפיח  ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?