הראשון בקנאביס: הישראלי שהשקיע בתחום כשעוד היה בחיתוליו - ונשאר כל הדרך עד לאקזיט

כולם מדברים על העתיד של שוק הקנאביס, אבל יובל סויירף זיהה את הפוטנציאל כבר ב־2013, ובשנה שעברה החברה שבה השקיע נמכרה לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר • היזם הישראלי, שיופיע היום בכנס "עושים שוק - מפצחים את תעשיית הקנאביס" של "גלובס", מספר בראיון מיוחד על ההחלטה להמר על החלום ולא שולל השקעה בחברות בתחום גידול הקנאביס בישראל

יובל סויירף / צילום: שלומי יוסף
יובל סויירף / צילום: שלומי יוסף

יובל סויירף ומשפחתו השקיעו בחברת מדרליף הקנדית כאשר תחום הקנאביס הרפואי היה בחיתוליו, כמעט בגדר חלום. סויירף עשה זאת מתוך אמונה בצמח, אך תוגמל ביותר מהתגשמות אמונתו: בשנה שעברה מדרליף נמכרה לאורורה קנאביס הקנדית בעסקה בשווי 2.5 מיליארד דולר במניות - עסקת הקנאביס הגדולה בעולם עד אותה תקופה.

בעת המכירה היה סויירף בעל אחזקות משמעותיות במדרליף, שהיו שוות מאות מיליוני דולרים, אך זה לא הכול - כחבר בורד במדרליף במשך השנים הקריטיות שקדמו להנפקתה ומכירתה, הוא הרוויח גם היכרות אינטימית ומעמיקה עם תחום הקנאביס הבינלאומי. חברת פארמקן פולסקה מיוצגת על ידי עורכת הדין רעות אלפיה העומדת בראש מחלקת הקנאביס ושוק ההון בפירמת עורכי הדין הבינלאומיות ZAG-S & W. 

היום סויירף ייחשף לראשונה לציבור משקיעי הקנאביס הישראלי בכנס "עושים שוק - מפצחים את תעשיית הקנאביס" של "גלובס". בעקבות מימוש חלק מהשקעתו במדרליף הוא הקים את פעילות פארמקן פולסקה, אחת מחברות הקנאביס הרפואי הראשונות בפולין, המעסיקה 100 עובדים. היום הוא מחפש השקעות הן בתחום הטכנולוגיה של הקנאביס והן בתחום גידול הקנאביס, גם בישראל.

"האמנתי כי הקנאביס יחליף את האופיאטים"

"המשפחה שלי הגיעה בעיקר מעולם המוזיקה", הוא מספר היום את סיפורו. "שיווקנו ערוצי מוזיקה בשם מיוזיק בוקס". המשפחה עסקה גם בתחום הטכנולוגיה והנדל"ן, אך לא היה לה קשר רפואי ולא חקלאי. "ואז הגיעה הצעה מחבר לא ישראלי, שהיה אחד המייסדים של מדרליף".

מה הציגו לכם?

"חלום. אף אחד לא ידע לאן זה הולך. הם רק קיבלו את הרישיון, היו להם שני חדרי גידול, ועם ההשקעה שלנו, שהייתה ההשקעה המשמעותית הראשונה שלהם, הם בנו שמונה חדרי גידול. השנה הייתה 2013. חברות קנאביס כמעט לא היו קיימות אז, בוודאי לא נסחרו בבורסה. לגליזציה בקנדה לא הייתה על הפרק עדיין, ואף אחד לא היה יכול לדמיין לאן יגיע תוך שנים ספורות בלבד ההייפ סביב התחום".

איך החלטת להשקיע במיזם כזה?

"מבחינתי זה היה בגדר חלום. האמנתי בצמח ובהיבטים הרפואיים שלו. האמנתי בחזון של הקבוצה, האמנתי כבר אז כי הקנאביס יחליף יום אחד את האופיאטים, שרק מזיקים, שהורגים מיליוני אנשים כל שנה. ומקנאביס אף אחד לא מת. היום השוק האמריקאי מבין בהדרגה מה היה הנזק העצום של האופיאטים לאוכלוסיית ארה"ב, והתפכחות זו היא אכן אחד הגורמים הדוחפים קדימה את מהפכת הקנאביס. ב-2013 הרעיון הזה רק הנץ בקהילה הרפואית".

איך נראתה ההתחלה במדרליף?

"הייתי לאורך כל התקופה מאז ועד ההנפקה בדירקטוריון של החברה וכך רכשתי את כל הידע שיש לי היום על הענף. היו עליות ומורדות, בהחלט. הקושי הגדול ביותר היה לגדל את הצמח באופן אחיד. אנחנו דחפנו את הסטנדרטיזציה בענף, הגדרנו את התקנים יחד עם משרד הבריאות הקנדי. היינו הראשונים שקיבלו אישור GMP (אישור ייצור נאות) לשמן קנאביס".

מתי נוצר הקשר בין מדרליף ובין תיקון עולם הישראלית?

"כמה שנים לפני ההשקעה שלנו, ממש כשהחברה נוסדה. תיקון עולם העניקו למדרליף ידע שלא היה להם בתחום של התאמת זנים שונים לחולים שונים והייעוץ לחולים. אנשי תיקון עולם היו בבורד של מדרליף ושם המותג תיקון עולם היה משמעותי לשוק הקנדי. הקשר בין החברות היה מצוין".


ב-2017 מדרליף, שהתמחתה בחולי כאב ופוסט טראומה, יצאה להנפקה בבורסה הקנדית, כנראה ההנפקה המשמעותית היחידה עד היום שבה השתתפו ישראלים ברואד שואו. החברה גייסה כ-100 מיליון דולר קנדי לפי שווי של כ-850 מיליון דולר קנדי (יותר מ-600 מיליון דולר אמריקאי). "מ-2013, שבה כמעט לא הייתה פעילות קנאביס, ועד 2017 כשהחברה הונפקה, היה שינוי דרמטי בגישה של השוק כלפי התחום", אומר סויירף. "הבנקים כבר מאוד אהבו את הסיפור, הליגליזציה - מתברר שהייתה במרחק של שנה אם כי אז לא ידענו זאת. אבל את המרשמים הרפואיים בקנדה כבר היה מאוד קל לקבל".

"העתיד הולך לכיוון של ניסויים קליניים"

לאחר ההנפקה והמכירה הקים סויירף את הפעילות שלו. "הלכנו לפולין כי היא הייתה מדינה בתולה מבחינת פעילות קנאביס. ניהלנו בעצמנו את הלובי בפולין. ב-2017 קיבלנו את הרישיון הראשון לגדל קנאביס רפואי במדינה. אנחנו מגדלים ומעבדים את החומר במקדוניה על פני 12.5 דונם. במתחם ישנו מפעל שמני הקנאביס הגדול באירופה, והכול פועל לפי תקינת EU-GMP (תקן ייצור קנאביס, ג"ו)".

סויירף כנראה מדגיש זאת משום שהחברות הישראליות היום פועלות על פי תקן GMP ישראלי ויצטרכו תקן אירופי כדי לייצא לאירופה. "היום בפולין ישנן שלוש חברות קנאביס פעילות. אנחנו מעריכים את פוטנציאל המטופלים ב-600-300 אלף. עסקנו בחינוך השוק, התחלנו לעשות קורסים לרופאים, איך לרשום, מה לרשום לאיזה חולה על בסיס הניסיון במדרליף, שחלקו מבוסס כאמור על הניסיון של תיקון עולם במקור. היום יש בפולין ‘ספר ירוק’ שמסביר לרופאים איזה הרכב לרשום לאיזה חולה".

אתה חושב שנכון יותר לרשום מרשם לקנאביס על פי אחוזי החומרים הפעילים בצמח או על פי הזן?

"שניהם חשובים. הזן קובע את פוטנציאל החומרים הפעילים בצמח, וגם האופן שבו מגדלים את הצמח משפיע על כך. מה חשוב יותר? זה תלוי במחלה".

בימים אלה מתחילה החברה גם בפעילות בגרמניה. "הבאנו את החומר לתוך פולין, שער הכניסה שלי לאירופה, ושם הוא נארז ונשלח לגרמניה".

כיום מתמקדת החברה בתחום הקנאביס הרפואי במרשם, אך מפתחת גם פעילות CBD - החומר הלא ‘ממסטל’ בקנאביס - כתוסף מזון וקוסמטיקה.

מה לגבי השוק הישראלי?

"בעוד אנחנו כחברה לא השקענו עד כה בניסויים קליניים, בישראל אני משקיע בחברות שעושות ניסויים קליניים, במחשבה שהפארמה לא תוכל להעלים עין מעולם הקנאביס עוד זמן רב. למשל אני מעריך שהטיפול בכאב ובתופעות נוירולוגיות כמו אפילפסיה יהיה שוק רחב מאוד לקנאביס, במקום התרופות הקיימות, שיש להן תופעות לוואי. העתיד הולך לכיוון של ניסויים קליניים, ומי שיעשה את הניסוי יוכל למכור במחיר גבוה יותר מוצרים שממש יתפסו כתרופות מרשם".

אתה רואה את עצמך משקיע בחברות המגדלות קנאביס בישראל או רק בחברות מו"פ וטכנולוגיה?

"אני לא שולל".

עד כמה שוק ההון העולמי פתוח לקבל את החברות הישראליות?

"בהחלט. פתוח מאוד".

מה הדבר הכי חשוב שהתעשייה הישראלית יכולה להציע?

"מאגר מידע על מטופלים והמחקרים המדעיים המתקיימים כאן על בסיס היכרות עם החולים".

יש בשוק ההון העולמי בועת קנאביס לדעתך?

"אפשר לראות כי בארה"ב ובקנדה מתחיל להסתמן כי בקרוב יהיה עודף של תפרחת, והמחירים של המוצר הסופי ירדו. באירופה יש עדיין מחסור בתפרחת ולכן זו ההזדמנות".