גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשמנכ"ל האוצר אומר שבאגף התקציבים המכרזים תפורים, למה הוא מתכוון?

מבקר המדינה כבר בדק ומצא שתהליכי מינוי במכרזים תפורים הם נורמה מקובלת במשרדי ממשלה רבים • היתרון הייחודי של אגף התקציבים הוא בנוהל מיוחד שמאפשר להם שליטה במיון המועמדים ובחירת האנשים המתאימים ביותר עבורם לעבודה באגף

שי באב"ד/ תצלום: ליאור מזרחי
שי באב"ד/ תצלום: ליאור מזרחי

דבריו של מנכ"ל האוצר שי באב"ד, שהודה בראיון ב"גלובס" השבוע כי המכרזים באגף התקציבים היו תפורים, חוללו סערה ציבורית ועוררו קריאות לפתוח בחקירת המקרים שעליהם דיבר המנכ"ל. אלא שבפועל מדובר בתופעה המוכרת היטב לנציבות שירות המדינה למבקר המדינה, שאף בדק בעבר את נוהלי גיוס כוח האדם באגף התקציבים.

את תשומת לבו של המבקר עוררה הודעה לתקשורת שפרסמה דוברות האוצר ביולי 2015 ולפיה "הממונה על התקציבים אמיר לוי הודיע אתמול על מינויה של שירה גרינברג לסגנית הממונה לתחומי התיירות התקשורת, תעשייה, השכלה גבוהה ומדע. גרינברג תחליף את יוני רגב, זאת בכפוף לעמידה בתנאי מכרז".

בעקבות הבדיקה של המבקר שונו הנהלים. דובר האוצר שינה את נוסח הודעותיו לתקשורת, כך שמאז לא ניתן היה להבין מההודעות מי צפוי לזכות במכרזים. האם זה אומר שבאגף התקציבים הפסיקו לתפור מכרזים? ברור שלא. האם באגפים אחרים במשרד האוצר ובמשרדי ממשלה אחרים תופרים מכרזים כדבר שבשגרה? ברור שכן.

אלא שבאגף התקציבים פיתחו שיטה מיוחדת, הכוללת הליכי מיון פנימיים וקפדניים יותר מאלה שבהם משתמשים שאר משרדי הממשלה - מיון באמצעות מבחני הערכה. שיטה זו נחשפה באותה בדיקת מבקר ואותה נפרט בהמשך.

הפריבילגיה של אגף התקציבים

מוסיפים תנאי שמתאים רק למועמד

הדרך המקובלת "לתפור" מכרז היא באמצעות קביעת תנאי סף שאף מועמד אינו יכול לעמוד בהם, מלבד הזוכה המיועד, ולעתים מתמודד נוסף, המשמש בד"כ לצורך קישוט המכרז. לצורך ההמחשה במשרת סגן הממונה על התקציבים ניתן להוסיף לתנאי הסף תנאי המחייב היכרות ממושכת עם האגף, אנשיו ועבודתו. כך ברור שמועמד חיצוני לא יוכל לקבל את התפקיד.

אלא שכאמור תפירת המכרזים היא תופעה שמאפיינת את כל שירות המדינה, בדגש על מכרזים פנים משרדיים. מכרזים פומביים או חיצוניים מתפרסמים רק כאשר לא נמצא מועמד מתאים לאיוש המשרה במכרז הפנימי.

הבדיקה שערך המבקר במסגרת דוח ביקורת מיוחד על מינוי עובדים בכירים בשירות המדינה שפורסם ב-2016 הראתה כי ב-63% מהמכרזים הפנימיים למשרות בכירות שפורסמו במשרד האוצר במהלך תקופה הבדיקה, עמד רק מתמודד אחד בתנאי הסף. ב-95% מהמכרזים הפנימיים באוצר, ב-89% מהמכרזים הפנימיים בכל מערכת הבריאות וב-48% מהמכרזים הפומביים במערכת הבריאות עברו את תנאי הסף מועמד אחד, או שניים. מסקנת המבקר הייתה ברורה: "מועמדים פוטנציאלים סבורים שהבחירה אינה שוויונית ומניחים שהמשרה שמורה לעובד מסוים ומשום כך אינם מתמודדים", נכתב בדוח. 

שני סבבי ראיונות ארוכים

ובכל זאת יש ביסוס לתחושה שבאגף התקציבים קיימים סטנדרטים מעט שונים מאלה הנהוגים בשאר יחידות הממשלה. בדיקת המבקר חשפה כי באגף קיים נוהל גיוס כוח אדם ייחודי - ששונה מהנוהל המקובל ביתר שירות המדינה בנקודה קריטית אחת: במכרזי שירות המדינה נקבעת רשימת המועמדים הסופיים, אלה שייבחנו בראיונות בפני וועדה, על-פי ציון אובייקטיבי של מכון הערכה.

באגף התקציבים, לעומת זאת, קובעים ראשי האגף בעצמם מי יעלה לשלב הגמר ומי ינופה בדרך. הסמכות הזאת מעניקה למעשה לראשי האגף - הממונה על התקציבים וסגניו - יכולת לשלוט בכוח האדם המגיע אליהם. חשוב להדגיש שהשימוש במסכות הניפוי הייחודית הזו לא נעשה בשרירותיות או בדרך שמרמזת על העדפת מקורבים: הרשימה הסופית נקבעת רק לאחר שני סבבי ראיונות: הראשון נערך על ידי מנהלים בדרג רכז והשני על ידי מנהלים בדרג סגן ראש אגף. כל ראיון נמשך שעה תמימה, מתנהל בפני שני מראיינים ובסוף התהליך כולו מנופים 9 מבין 10 מרואיינים. מדובר בהשקעה שאף הליך מכרזי רגיל אינו מתקרב אליה - הראיונות במכרזים הרגילים של שירות המדינה נעשים בפני פסיכולוג שהוא לעתים קרובות חסר ניסיון ועובד בהתאם לצ'ק-ליסט קבוע מראש. 

"הנוהל הייחודי שלנו", אמרו באגף התקציבים לאנשי מבקר המדינה "צריך לשמש מודל עבור כל שירות המדינה, משום שזוהי הדרך להשיג את המטרות שנציבות שירות המדינה מנסה כבר שנים להשיג ללא הצלחה: ניהול כוח אדם דינמי, קדנציות קצובות וידועות מראש וקידום לפי כישורים". 

לנוהל הייחודי לאגף התקציבים יש חיסרון בולט ויתרון בולט: מצד אחד הוא מבטיח גיוס כוח אדם איכותי, אך מצד שני הוא גורם להומוגניות מחשבתית. אנשים נוטים לבחור בדומים להם.

לשכת כחלון: המכתב נגד באב"ד - פרשה סגורה

הודעתם של סגני הממונה על התקציבים כי הם חוזרים בהם מהמכתב החריף ששלחו למנכ"ל האוצר שי באב"ד מהווה סיומה של הפרשה - כך אמרו אתמול בלשכת שר האוצר משה כחלון. השר נפגש שלשום בארבע עיניים עם הממונה על התקציבים, שאול מרידור, לשיחה שמטרתה הוגדרה "החזרת יחסי העבודה במשרד לתקינותם". יום קודם לכן נפגשו חמשת הסגנים עם סגן שר האוצר ח"כ יצחק כהן לשיחה ברוח דומה, אך סירבו לחזור בהם ועשו זאת רק לאחר פגישת כחלון מרידור.

בעקבות השיחה הודיעה דוברת האוצר כי חמשת סגניו של שאול - אריאל יוצר, יוגב גרדוס, עדי חכמון, אלון מסר ואמיר רשף - הודיעו כי הם חוזרים בהם מהמכתב האישי ששלחו לבאב"ד יום קודם לכן. מכתבם של החמישה עורר סערה באוצר ומחוצה לו, לאחר שהתלוננו בו כלפי באב"ד כי הוא פוגע בעבודתה התקינה של האגף. באב"ד מצידו הפנה את המכתב לנציבות שירות המדינה וליועץ המשפטי לממשלה בגלל הטענות החמורות העולות ממנו. באב"ד דחה בתגובתו את הטענה שהשמיץ את הסגנים כשטען כי מכרזים באגף היו תפורים וטען כי התיאור היה מדויק עובדתית. בעקבות ביטול המכתב הודיע אתמול באב"ד לנציבות שירות המדינה ולמשרד המשפטים כי מבחינתו הפרשה סגורה.

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?