מסתמן: רדיו א-שאמס ורדיו לנשמה זכו במכרז הרדיו בערבית

המכרז על תחנות הרדיו בערבית עורר עניין רב, ואת המסמכים רכשו כ-20 מתעניינים שונים • בתוך כך, העיתונאי מנשה רז הגיש נגד בעלי קבוצת א־שאמס סוהיל כראם תביעה על סך 30 אלף שקל, בטענה כי לא קיבל תשלום עבור סיועו בענייני המכרז

סוהיל כראם, בעלי רדיו א-שמס / צילום: איל יצהר
סוהיל כראם, בעלי רדיו א-שמס / צילום: איל יצהר

בתום תהליך ארוך הגיע אמש (ב') אל קיצו המכרז לבחירת הזכיינים החדשים לתחנות הרדיו בערבית: ל"גלובס" נודע כי ככל הנראה הזוכים במכרז הם קבוצת רדיו לנשמה שבשליטת איש העסקים זיעד עומרי, שיוצגה על-ידי עורכי הדין חגי דורון וניר אוגולניק ממשרד ש. הורוביץ; וקבוצת א-שאמס, שמפעילה כיום את רדיו א-שאמס ומצליחה לשמור אצלה את הזיכיון להפעלת התחנה לתקופה נוספת. את הרשות השנייה מייצגות עורכות הדין אסנת אלירם ונגה גל ממשרד אפרים אברמזון ושות'.

אמש קיימה מועצת הרשות השנייה מרתון לילי לקביעת הזוכים. בשלב הראשון נכנסו היועצים המקצועיים שבחרה הרשות, אשר הציגו את המלצותיהם. כדי למנוע תיאומים או השפעות זה מזה, נכנס כל יועץ בנפרד והציג את המלצתו. לאחר מכן נכנסו ארבע הקבוצות המתמודדות במכרז, וכל אחת מהן הציגה את עצמה וענתה על שאלות. בתום התהליך ניגשו חברי המועצה להצבעה. מפאת השעה המאוחרת נבחרו הזוכים, אולם הניקוד ביניהם (מי במקום ראשון ומי שני) לא התבצע עדיין. 

המכרז על תחנות הרדיו בערבית התפרסם לפני מספר חודשים בערבית ועורר עניין רב, ואת המסמכים רכשו כ-20 מתעניינים שונים - בין היתר בשל העובדה שבשונה ממכרזים רבים שעלות רכישתם גבוהה ועומדת על עשרות אלפי שקלים, הרי שאת מסמכי המכרז על תחנות הרדיו ניתן היה לרכוש תמורת 1,000 שקל בלבד.

עם זאת, בשוק מעריכים כי בסופו של דבר יתמודדו במכרז בין 3-5 קבוצות. כיום קיימת תחנת רדיו אחת המשדרת בערבית: א-שאמס שבבעלות סוהיל כראם. הזיכיון של התחנה מסתיים בשנת 2019 וההחלטה לאפשר הפעלת שתי תחנות נפלה במשרד התקשורת רק כשהמכרז היה כבר בעיצומו.

למרות אי-הוודאות ניגשו בסופו של דבר למכרז 4 קבוצות שהתגבשו. רדיו א-שאמס בבעלות סוהיל כראם ניסתה באופן טבעי לשמור על הזיכיון שכבר בידיה. הקבוצה השנייה, קבוצת רדיו לנשמה, היא כאמור בבעלות איש העסקים זיאד עומרי, הנחשב למעסיק הגדול במגזר הערבי ומחזיק בבעלותו רשת בתי מלון, מסעדה, מוסדות חינוך ונדל"ן. בעברו היה אחד מבעלי ערוץ הטלוויזיה "הלא TV" ויו"ר דירקטוריון הערוץ. הקבוצה בראשותו הציעה הרכב ניהולי של שני מנכ"לים, יהודי וערבי: אייל לאון, איש תקשורת ותיק שהיה בעבר מנכ"ל רדיו צפון; ולצידו חוסם אבו באקר, שלא מגיע מתחום התקשורת.

קבוצה נוספת שהתמודדה היא קבוצת רדיו אלמחטא בה לקחה חלק קבוצת פנדי, מהחברות הגדולות בארץ בעסקי הבשר, שחברה לחברת התוכן ניו סאונד אינטראקטיב וחברת MBOX של נאור ברכל. הקבוצה הרביעית היא עלא אואנה הכוללת מספר עיתונאים, בהם חבר הכנסת לשעבר זוהיר בהלול, שאף הגיע אמש למפגש עם הרשות השנייה.

כאמור, את ההחלטה המקצועית ליוו יועצים מקצועיים שנבחרו ללוות את התהליך. היועצים הם עמית שכטר, חוקר תקשורת המונים ודיקן הפקולטה למדעי הרוח והחברה באוניברסיטת בן-גוריון ומי שעמד בראש ועדת שכטר לבחינת הרגולציה בתקשורת והסדרת התוכן השיווקי; פרופ' חאו'לה אבו בקר, מרצה וחוקרת במדעי ההתנהגות במכללת עמק יזרעאל; אמיר עאסי, יו"ר מינהלת המגזר הערבי בקריה האקדמית אונו; אופיר רייכמן, מומחה לאסטרטגיה, תוכן ושיווק דיגיטלי ומרצה לתקשורת באוניברסיטת חיפה; והעיתונאי והפרשן לענייני ערבים עודד גרנות.

מנשה רז וניר חפץ סייעו לא־שאמס בכתיבת המכרז

בעיתוי מפתיע, שבו נפלה ההכרעה על זהות הזוכים במכרז על הזיכיון לשידור הרדיו בערבית, מקבל רדיו א-שאמס, אחד הזוכים, "מתנה" נוספת: ל"גלובס" נודע כי העיתונאי מנשה רז הגיש נגד בעלי הקבוצה סוהיל כראם תביעה על סך 30 אלף שקל לבית המשפט לתביעות קטנות.

רז ואיש התקשורת ניר חפץ אמורים היו לכתוב את ספר המכרז - המסמך המהווה את מהות ההצעה של א-שאמס להתמודדות על הזיכיון במכרז. השניים החלו לעבוד כל אחד על חלקו מבלי לחתום הסכם עם הקבוצה. בשלב כלשהו רז החליט להפסיק את עבודתו לאחר שלא נחתם עימו הסכם, והוא לא קיבלת תשלום. חפץ המשיך בפרויקט וככל הידוע אף קיבל תשלום עבור עבודתו.

מנימוקי התביעה שהוגשה לבית המשפט לתביעות קטנות בהרצליה עולה כי רז אמור היה לכתוב פרקים מסוימים מתוך המסמך. לטענתו, התשלום שעליו סוכם מראש עמד על 30 אלף שקל תמורת הכתיבה ודמי הצלחה של 30 אלף נוספים במקרה של זכייה במכרז. על בסיס הסיכום החל רז בעבודתו והקדיש מאמץ רב לכתיבה בחודשים אוגוסט וספטמבר, לרבות בימי חג ומועד ושבת, כדי לעמוד בלוח הזמנים הדוחק.

בין הצדדים לא נחתם חוזה מראש המסדיר את ההתקשרות, ומהתביעה עולה כי רז פנה אל אנשי א-שאמס פעמים רבות, כדי שייערך סיכום כתוב וכדי שיקבל את התשלומים שמגיעים לו. "הנתבעים התעלמו מפניותיו של התובע ולא שילמו לו כפי שהתחייבו. לאחר פניות רבות שנעשו במקביל לעבודה האינטנסיבית והמאומצת, החליט התובע 'להרים ידיים' ולהקטין את נזקיו והודיע כי הוא מפסיק את עבודתו עד אשר יקבל הסכם וכן את התשלומים אשר הגיעו לו".

תגובת כראם: "מנשה רז למיטב ידיעתי הועסק על-ידי משרד פירון איפשטיין ושות', ולא היה שום קשר עסקי או הסכם העסקה בינינו".