גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפריחה במניות חברות המימון החוץ-בנקאי נמשכת; אפסילון: "יש מקום להמשך עליות בסקטור"

בחודשים האחרונים רושמות מניותיהן של חברות המימון החוץ-בנקאי עליות מרשימות, בין היתר בעזרת רוח גבית חזקה מהרגולציה ● לדברי אייל שני, סמנכ"ל השקעות באפסילון, "בזמן האחרון המודעות לענף בקרב הפעילים בשוק ההון עולה, והם הבינו שיש כאן ענף לגיטימי שעושה כסף, ושיש לו לאן להתקדם"

דורי ושאול נאוי / צילום: יונתן בלום
דורי ושאול נאוי / צילום: יונתן בלום

חברות הפועלות בתחום המימון החוץ-בנקאי נהנות לאחרונה משגשוג, ומניותיהן רושמות בחודשים האחרונים עליות מרשימות. פעילותן של החברות הללו מתרכזת בעיקר בניכיון צ'קים (ממסרים דחויים) - עסקת המרה שבה מקבלים לקוחות החברה את ערכם הכספי של הצ'קים הדחויים שבידם, ואלה מוסבים לחברה, בתמורה לעמלה הנקבעת באחוזים.

בשנה האחרונה נהנית פעילות הסקטור מרוח גבית חזקה גם מכיוון הרגולטור, המאפשר לחברות להרחיב את פעילותן, להגדיל את תיקי האשראי ולחדור לתחומים חדשים, כמו מתן הלוואות לטווח ארוך לעסקים בינוניים. זאת, לצד הגדלת היקפי הגיוס שלהן בשוק ההון ובמערכת הבנקאית.

בבורסה בת"א נסחרות כיום שתי חברות גדולות יחסית מבחינת היקפי פעילותן - נאוי  ופנינסולה; שלוש בינוניות - אס.אר אקורד , אופל בלאנס  ושוהם ביזנס ; ועוד מספר חברות קטנות. חברות המימון החוץ-בנקאי, רובן ככולן, הגיעו לבורסה בת"א "בדלת האחורית", באמצעות מיזוגים לשלדים בורסאיים. חלוצת המצטרפות, ומי שמובילה את הסקטור מבחינת שווי שוק והיקפי פעילות, היא אחים נאוי של דורי ושאול נאוי, שהגיעה לבורסה ב-2011 ונסחרת כיום בשווי של 765 מיליון שקל.

רק בשבוע שעבר דווח על חברה נוספת בתחום שצפויה להיכנס לשוק ההון; חברת ההשקעות עילדב , שבשליטת רוני שטרנבך, עדכנה כי חתמה על הסכם לרכישת נתח של 25% ממניות חברת מלרן הפרטית, באמצעות הקצאה פרטית, תמורת 21 מיליון שקל, נוסף על מתן הלוואה של 17 מיליון שקל.

מלרן, שנמצאת בשליטת ריאן מואנד, התחילה לפעול ב-2008, ופעילותה מתמקדת "במיוחד במתן אשראי לעסקים במגזר הערבי (B2B), בעיקר באמצעות מסחר בממסרים דחויים". לפי הנתונים שמציגה עילדב, תיק האשראי של מלרן מסתכם בכ-300 מיליון שקל, והכנסותיה לרבעון הראשון של 2019 עמדו על 11 מיליון שקל, עם רווח נקי של כ-2 מיליון שקל, אחרי שאת 2018 כולה סיכמה עם הכנסות של כ-45 מיליון שקל ועם רווח נקי של 12.5 מיליון שקל. 

סקטור בעלייה חברות המימון החוץ בקאי בבורסת תא

אס.אר אקורד: 53% בשלושה חודשים

המניה שמובילה את העליות בתחום בשנים האחרונות היא מניית אס.אר אקורד שבשליטת עדי צים (לשעבר מבעלי רשת המזון "כמעט חינם"), אשר השלימה התקדמות של 53% בשלושת החודשים האחרונים, ושל 260% בשלוש השנים האחרונות. שווייה של החברה הגיע לכ-420 מיליון שקל.

צים, ש"אסף" סחורה במחירים נמוכים הרבה יותר, בשנים 2017 ו-2018, והגיע עד להחזקה של כ-88% מההון, מכר בשבוע שעבר מניות, בבורסה ומחוצה לה, בכ-7.1 מיליון שקל, וירד להחזקה של 84.4% בחברה. זאת, ככל הנראה, על רקע רצונו להגדיל את הסחירות ואת החזקות הציבור בחברה.

מניית פנינסולה, שבה שולט בית ההשקעות מיטב דש (52%), רשמה היום עלייה של 3.3% והשלימה התקדמות של 87% בשנה האחרונה. שווייה של החברה הגיע לכ-472 מיליון שקל.

גם מניותיהן של אופל בלאנס ושל שוהם ביזנס רשמו עליות מרשימות. הראשונה, שאותה מוביל המנכ"ל דני מזרחי, עלתה בכ-84% בשנה האחרונה, ושווייה הגיע לכ-323 מיליון שקל. השנייה, הנמצאת בשליטת אלי נידם, רשמה עלייה של כ-170% בשנה האחרונה והגיעה לשווי של כ-160 מיליון שקל. נאוי, החברה הגדולה בענף, מפגרת מאחור עם עלייה של 26% בלבד בשנה האחרונה, ושווייה עומד על כ-772 מיליון שקל.

רוב החברות דיווחו על שיפור ניכר בתוצאותיהן ברבעון הראשון של השנה. פנינסולה הציגה צמיחה של 34% בהכנסות המימון ברבעון, לעומת הרבעון המקביל אשתקד, לרמה של כ-18 מיליון שקל. בשורה התחתונה הציגה החברה עלייה של 45% ברווח הנקי שהגיע לכ-7 מיליון שקל.

אס.אר אקורד רשמה ברבעון הראשון קפיצה של 73% בהכנסות המימון לעומת הרבעון המקביל, לרמה של 24 מיליון שקל. בשורה התחתונה הציגה החברה קפיצה של 83% ברווח הנקי שהגיע לכ-12.5 מיליון שקל.

שוהם ביזנס דיווחה על צמיחה של 72% בהכנסות המימון ברבעון, לעומת הרבעון המקביל, לרמה של כ-10.8 מיליון שקל, והציגה בשורה התחתונה קפיצה של 89% ברווח הנקי ברבעון לכ-3.7 מיליון שקל.

אופל בלאנס רשמה עלייה צנועה יותר של 13% בהכנסות המימון, שהסתכמו בכ-15.8 מיליון שקל, ובשורה התחתונה הציגה שיפור של 25% ברווח הנקי לרמה של כ-6.5 מיליון שקל.

"יש מקום להמשך עליות בסקטור"

למרות שריבוי החברות יכול לתת תחושה של פריחה וצמיחה בענף, פעילות שוק המימון החוץ-בנקאי עדיין שולית מסך פעילות שוק האשראי בארץ, והמערכת הבנקאית עדיין מחזיקה בכ-98% משוק האשראי. לסקטור, לכן, יש ככל הנראה עוד הרבה מקום להתרחבות.

אייל שני, סמנכ"ל השקעות באפסילון, אומר בשיחה עם "גלובס" כי "אנחנו ממליצים על הענף הזה מעל שנתיים. מה שקורה לאחרונה זה שהמודעות לענף בקרב הפעילים בשוק ההון עולה. בשוק הבינו שיש כאן ענף שהוא לגיטימי, שעושה כסף, ושיש לו לאן להתקדם.

לראיה, הוא אומר, "ראינו שמור בית השקעות נכסו להשקעה במניות שוהם ביזנס (עם החזקה של כ-7.5%), בית ההשקעות אלטשולר שחם נכנס להשקעה באופל בלאנס (רכש כ-10% מההון) ומיטב דש כבר הרבה זמן בעל שליטה בפנינסולה. כך שהמוסדיים שמים את הפוקוס על התעשייה, וזה אומר שהענף ימשיך ליהנות מאשראי זול בטווח הארוך, כי המוסדיים יוכלו להזרים מימון בהנפקת אקוויטי במידת הצורך, לצד גיוסי האג"ח של החברות. וזה מאוד מאוד חשוב כי חומר הגלם של התעשייה הזאת זה גיוס כספים בזול".

ברבעון הראשון היו דוחות טובים של החברות. מה צפוי ברבעון השני?

"אנחנו צופים שהרבעון השני יהיה מעט חלש יותר בחברות הגדולות יותר, כמו נאוי ופנינסולה, ואילו בחברות הקטנות יותר, ביניהן אס.אר אקורד, אופל בלאנס ושוהם ביזנס, אנחנו צופים המשך גידול בתיק האשראי ושיפור בתוצאות. העובדה שריבית בנק ישראל נותרת ברמה מאוד נמוכה, ולא עולה, לצד הירידה הדרמטית בתשואות האג"ח בחודשים האחרונים, היא מאוד חיובית עבור הסקטור".

בשורה תחתונה אתה מעריך שיש עוד מקום להמשך עליות?

"כן. יש עוד מקום להמשך עליות במניות הסקטור. התעשייה נסחרת במכפילים של 8-11, כך שהמשך הצמיחה עוד יוריד את רמות המכפילים. ככל שתיק האשראי יגדל, ואנחנו צופים שהוא ימשיך להתרחב בשנתיים הקרובות, גם המכפילים, שנמצאים היום ברמה סבירה, ואפילו נמוכה, יגדלו. צריך לזכור גם שמרבית החברות האלה מחלקות דיבידנדים, שזה גם משהו מאוד חיובי למשקיעים, בעיקר המוסדיים". 

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"