גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יעצור את הנסיקה במניות הבנקים? המדד הענפי משלים זינוק של 90% בשלוש שנים

לאחר טיפוס של כ-20% תוך שבעה חודשים, מדד הבנקים נמצא ברמת שיא ● מניות מזרחי-טפחות ודיסקונט מובילות את העליות והגיעו לשיאן בימים האחרונים, אחרי שכל אחת מהן הוסיפה יותר מ-30% ● מדד הביטוח "מסתפק" בעלייה של כ-10% מתחילת השנה, ושלוש שנים לאחור העלייה בו מצטברת לתשואה נאה של כ-60%

סניף בנק דיסקונט / צילום: תמר מצפי
סניף בנק דיסקונט / צילום: תמר מצפי

הסערה שאחזה בשוקי המניות בארץ ובעולם, בעקבות החרפת מלחמת הסחר בין ארה"ב לבין סין, הובילה בתחילת השבוע לירידות שערים חדות בת"א, בהשפעת המגמה העולמית. על רקע זה הפגין מדד מניות הבנקים המקומי דפנסיביות יחסית, כשהסתפק בירידה של כ-1.5% "בלבד", ממנה התאושש במהרה.

התאוששות זו החזירה את מדד הבנקים לרמות השיא אליהן הגיע בשבועות האחרונים, וזאת כחלק מהבולטות של המגזר הפיננסים המקומי, אחד הסקטורים המובילים את גל העליות מתחילת השנה בבורסה בת"א. השיא במדד הבנקים משתקף גם בחמש המניות הנכללות בו, שהגיעו בתקופה האחרונה לרמות שיא חדשות.

כך, בין תחילת יולי לבין השבוע הנוכחי רשמו ארבע מניות הבנקים הגדולים - לאומי, הפועלים, מזרחי-טפחות ודיסקונט, שיא בשווי השוק שלהן. החמישית במדד, זו של הבינלאומי, ניצבת מרחק נגיעה מרמת השיא שקבעה באפריל. כל זאת לאחר עליות דו ספרתיות מתחילת השנה, ועליות נאות עוד יותר כמה שנים אחורה. כפועל יוצא, נמנה המדד הענפי על המדדים המובילים בתשואות בבורסה מתחילת השנה ולאחר טיפוס של כ-20% תוך שבעה חודשים (וכ-90% בשלוש השנים האחרונות) הוא נמצא ברמת שיא.

השיאים במניות הבנקים מלמדים על עוצמה, במיוחד שהם מתרחשים על רקע חילופי המנכ"לים בשלושה בנקים גדולים המתנהלים ללא גרעין שליטה (מה שמאפשר מסחר ער יותר במניותיהם). בחודש אפריל האחרון הודיע במפתיע מנכ"ל הפועלים אריק פינטו על פרישתו מהתפקיד בסוף השנה. בתחילת חודש יוני הצטרפה אליו גם מנכ"לית דיסקונט, לילך אשר טופילסקי, ובסוף אותו חודש הייתה זו מנכ"לית לאומי, רקפת רוסק עמינח, שהודיעה על פרישתה.

הפריחה בסקטור הפיננסים המקומי לא פסחה על מניות הביטוח הגדולות, ומרביתן נסחרות אף הן סביב רמות שיא. אולם שם יש כמה יוצאות דופן, שהתרחקו מרחק רב משיאן בהשפעת שינויים אדירים שהתחוללו בשנים האחרונות ביחסי הכוחות בענף, עם ירידתן של מגדל וכלל ביטוח, ועלייתן של הראל והפניקס.

מדד הביטוח (ובשמו העדכני ביטוח פלוס) "מסתפק" מתחילת השנה בעלייה של כ-10% - מה שמוביל אותו מרחק של כ-9% מרמת השיא שקבע בתחילת שנת 2018, ושלוש שנים אחורה העלייה בו מצטברת לתשואה נאה של כ-60%.

לידר שוקי הון: "הבנקים יציגו תוצאות חזקות"

אלון גלזר, סמנכ"ל בלידר שוקי הון, אמר כי "הבנקים נסחרים ברמות שיא בדומה לרמות השיא של השווקים. יש חברות שנסחרות במכפילים יותר גבוהים מהבנקים, כך שבסך הכול התמחור היחסי שלהם בהשוואה לחברות אחרות הוא עדיין לא יקר, ואם השווקים ימשיכו להיות חיוביים מניות הבנקים יכולות לעלות עוד".

עוד הוסיף גלזר, כי "החשש העיקרי במבט קדימה הוא לא ממה יקרה לבנקים, או האם תהיה בעיה בתוצאות הכספיות שלהם, אלא ממה שיקרה בשווקים בעולם, במלחמת הסחר וכל מה שמסביב לכך". גם לגבי התוצאות הכספיות של הבנקים, הצפויים לפרסם את דוחות הרבעון השני שלהם בשבוע הבא, גלזר שומר על אופטימיות, ומעריך כי הם יציגו "תוצאות חזקות".

לדבריו, "גם הרווחים המימוניים שלהם יהיו גבוהים, חלק מזה בזכות הצמיחה בפעילות והרבה בגלל אינפלציה גבוהה שהייתה ברבעון השני, והם גם ייהנו מרווחי הון בזכות מכירת מניות ישראכרט, סופר פארם ושב"א. בסך הכול צפויות תוצאות חיוביות לרבעון השני, וגם מעבר לרבעון אפשר לראות צמיחה בפעילות, התייעלות וללא הפרשות גבוהות להפסדי אשראי - שלושה גורמים שמסייעים לכיוון החיובי".

בנוסף, נראה כי משקיעים גלובליים מגלים עניין הולך וגובר במערכות הפיננסיות בישראל, בדגש על מניות הבנקים. הדוגמה האחרונה לכך הגיע ממש בימים האחרונים מבנק דיסקונט, שעדכן כי בית ההשקעות לאזארד (Lazard Asset Management), הפך השבוע לבעל החזקה של כ-3% מהון המניות של הבנק בשווי שוק נוכחי של כ-530 מיליון שקל.

"הבנקים בישראל הם סוג של אי של יציבות בעיניים זרות", אמר גורם מעורה, שמתייחס לצמיחה המהירה של הגופים הפיננסיים המקומיים יחסית לארה"ב ולאירופה, ולכך שהמערכת הבנקאית בישראל "עומדת בסטנדרטים בינלאומיים טובים ואמינים". לדבריו, "באופן כללי יש משהו בשוק הישראלי ובגופים שתלויים ישירות בכלכלה, בגלל יציבות הכלכלה הישראלית".

מניית מנורה מובילה את העליות בביטוח

מי שמושכות קדימה את מדד הבנקים בשנה הנוכחית הן בעיקר מניות מזרחי-טפחות ודיסקונט, שהגיעו לשיאן בימים האחרונים, אחרי שכל אחת מהן הוסיפה לערכה יותר מ-30%, בעוד שיתר מניות הבנקים שבמדד (הבינלאומי, לאומי והפועלים) מציגות עליות בטווח של 14%-17%.

בין מניות הביטוח שמושכות קדימה את המדד הענפי מתחילתה של 2019 ניצבת בראש מנורה, שמנייתה זינקה תוך שבעה חודשים בכ-40%. אחריה מגדל שקפצה מתחילת ינואר בכ-25% ומניות הפניקס והראל שכל אחת מהן עלתה בכ-20% בשבעה חודשים. לעומתן, מניית חברת הביטוח הישיר איי.די.איי בולטת לרעה, עם צלילה של 37% ב-2019 עד כה.

איי.די.איי ביטוח, שמנייתה הייתה "הכוכבת" של ענף הביטוח בבורסה בשנים האחרונות, חוותה אשתקד חילופי מנכ"ל, לאחר עשור מוצלח מאוד של המנכ"ל הפורש, רביב צולר. החברה אומנם ממשיכה להציג רווחים נאים מאוד ביחס לפעילותה, אך נראה כי היא צפויה למצוא את עצמה מול אתגרים תחרותיים גדולים מהעבר, בגלל שינוי באופי הפעילות של כמה מקבוצות הביטוח המסורתיות שפונות לשיווק ישיר ללקוח הקצה, בעיקר דרך העולם המקוון.

הרמות הגבוהות בהן נסחרות כיום מניות הפיננסים מוצאות את הבנקים וחברות הביטוח עם הון העצמי הנמצא גם הוא ברמות שיא, לאחר שנים של הקפדה יתרה מצד הרגולציה על עיבוי הונם של הגופים הללו.

ומה לגבי מניותיהן של בתי ההשקעות המקומיים? גם שם נרשמות תשואות נאות מתחילת השנה. מניית מיטב דש, למרות קפיצה של כ-35% מתחילת השנה, עדיין רחוקה כ-20% מרמת השיא ומניית בית ההשקעות אי.בי.אי מציגה נתונים דומים. לעומתן מניית אטראו, שמחזיקה 50% בבית ההשקעות ילין לפידות, מציגה זינוק של כ-60% ב-2019 עד כה, והיא קרובה לרמת השיא.

כאמור, סקטור הפיננסים לא לבד, ולא מעט מניות וסקטורים נוספים נהנים מסנטימנט חיובי השנה. גם מדד הנדל"ן, הבולט לחיוב השנה עד כה בבורסה, עם קפיצה של כ-40%, ניצב ברמת שיא, וזאת בעיקר בתמיכת מניות חברות הנדל"ן המניב הגדולות, הנהנות מסביבת הריבית הנמוכה ומציגות גם הן עליות דו ספרתיות נאות בתקופה זו. גם מדד הטכנולוגיה כובש שיאים חדשים, אחרי שטיפס בכ-30% מתחילת השנה. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם