רשות ני"ע והבורסה ב"קול קורא" משותף במטרה לצרף לבורסה ברוקרים קמעונאים ודיגיטליים

רשות ניירות ערך והבורסה, שבניהולו של איתי בן זאב, פנו ב"קול קורא" ל"כל הגורמים המעוניינים לבחון את האפשרות לפעול כברוקר קמעונאי, בין במסחר בניירות ערך ובין בהפצה של קרנות נאמנות לציבור הרחב"

ענת גואטה, יו"רית רשות ניירות ערך / צילום: איל יצהר
ענת גואטה, יו"רית רשות ניירות ערך / צילום: איל יצהר

לאחר שרשות התחרות, לשעבר רשות ההגבלים העסקיים, ורשות ניירות ערך מצאו יחדיו כשלים בשוק הברוקראז' הקמעונאי לציבור הרחב בישראל, מוציאות היום (ד') רשות ניירות ערך והבורסה לניירות ערך "קול קורא" משותף "לקידום חדשנות טכנולוגית בתחום הברוקראז' הקמעונאי בישראל".

רשות ניירות ערך והבורסה, שבניהולו של איתי בן זאב, פנו ב"קול קורא" ל"כל הגורמים המעוניינים לבחון את האפשרות לפעול כברוקר קמעונאי, בין במסחר בניירות ערך ובין בהפצה של קרנות נאמנות לציבור הרחב". שני הגופים, שמפקחים ומקיימים את המסחר בשוק ההון המקומי, גילו כי ניהלו לאחרונה פגישות עם כ-15 גופים שונים בנושא זה וש"בכוונתן לקדם שינויים ברגולציה ובתקנון הבורסה במטרה להקל עוד יותר על הפעילות של ברוקר קמעונאי בשוק המקומי, בדגש על הפחתת דרישות הון ודיגיטציה מלאה של תהליך פתיחת חשבון ניירות ערך".

בשבוע שעבר פרסם צוות משותף של רשות התחרות, שבראשות עו"ד מיכל הלפרין, ורשות ניירות ערך, בראשות ענת גואטה, את ההמלצות הסופיות "לעידוד התחרות בשוק הברוקראז' - שירותי מסחר בניירות ערך". במסגרת הדוח נמצא, בין היתר, כי "97% מהלקוחות הפרטיים הסוחרים בניירות ערך מעדיפים לעשות זאת באמצעות הבנקים, על אף שעמלות הבנקים במרבית המקרים גבוהות יותר מאלה שמציעים חברי בורסה שאינם בנקים (חש"בים), המספקים שירותי מסחר בניירות ערך (ברוקרים). כמו כן, מצא הצוות כי קיימים מספר חסמים שמפחיתים או מונעים תחרות מהציבור".

למעשה, מדובר בבעיה של ממש, כשמחשבון העמלות שמפעילה הבורסה מגלה כי המחירים שמשלם החלק הארי של הציבור הרחב שסוחר במניות, ושעושה זאת דרך הבנקים, משלם הרבה יותר מאשר משלמים לקוחות הברוקרים החוץ בנקאיים. על כן הצוות המשותף של שתי רשויות הרגולציה גיבש שורה של המלצות "לעידוד התחרות בתחום הברוקראז' ולחיזוק האיתנות של הגופים הפועלים בתחום".

עוד ציינו בבורסה וברשות כי "בכדי לסייע לכלל הגורמים הרלוונטיים לפעול כברוקר קמעונאי כאמור, הרשות והבורסה נכונות לבחון לבצע שינויים רגולטוריים ושינויים בתקנון הבורסה, ככל שיידרש ובמקרה שאלה יתרמו לקידום המהלך". על כן הם ישמחו לשמוע את עמדות הציבור עד 15 בספטמבר.

לדברי יו"רית רשות ניירות ערך, ענת גואטה, "אנחנו משיקים מהלך שנועד לאפשר לחברות פינטק לפעול בישראל". מנכ"ל הבורסה, איתי בן זאב, מסר כי הבורסה והרשות "פועלים לפתוח את הבורסה בתל-אביב לשחקנים חדשים, בדומה למקובל בבורסות בעולם" ו"להסרת החסמים וקידום הכללים לכניסת חברי בורסה חדשים". לאחרונה צירפה הבורסה חברי בורסה זרים חדשים - חבר רחוק וחבר משמורן.