רפי רותם - עד בפרשת רצח או גם חשוד?

שבועיים אחרי רצח של עבריין, חושף השחיתות רפי רותם נלקח לתחנת משטרה ונחקר על מעורבות כביכול בפרשה • לפי הפרקליטות, רותם היה רק עד בפרשת הרצח; לפי המשטרה, הוא היה גם חשוד • עו"ד פנחס פישלר המסייע לרותם: "אני דורש שהפרקליטות תעביר את התיק המלא לעיונו של נציב התלונות דוד רוזן"

רפי רותם / צילום: איל יצהר
רפי רותם / צילום: איל יצהר

שני מסמכים שנחשפו לאחרונה בהליך משפטי - בו רפי רותם, חושף השחיתות ברשות המסים, טוען בבית משפט השלום בתל-אביב, באמצעות עורכות הדין נאוה פינצ'וק אלכסנדר ומירי גרוס-הורן, כי באחד המעצרים שלו הוא הוכה על-ידי 5 שוטרים, ונגרמו לו חבלות, ונקבע בבית חולים כי עבר זעזוע מוח - מעלים שאלות על יחס המשטרה והפרקליטות כלפיו.

רותם טוען כי בגלל הפקסים והמסרונים החריפים שלו נגד בכירים במשטרה, בפרקליטות וברשות המסים - בהם טען לטיוח פרשת רשות המסים בדגש על פרקליטת המחוז רות דוד והפרת ההבטחות להגן עליו מפני התנכלות של רשות המסים - הוא נעצר פעמים רבות ונחקר במשטרה בהאשמות-שווא בעלות אופי חמור, בין השאר כאילו ניסה להצית דלת של בכיר ברשות המסים ולחבל במכונית של בכיר אחר.

רותם סיפר בבית המשפט על אירוע מסוף 2007, לפיו, לדבריו, הוא נחקר בקשר למעורבות ברצח העבריין אבי יוסף בגני תקווה. שבועות אחדים לאחר הרצח עבר רותם ברחוב שבו אירע הרצח, עם צלם של "מעריב", במסגרת תחקיר של העיתון. שבוע לאחר מכן התייצבו בביתו של רותם שני בלשים של היחידה המרכזית (ימ"ר) במחוז תל-אביב ולקחו אותו לחקירה.

לדברי רותם, הוא נחקר ונדרש להסביר מה עשה באותו רחוב בגני תקווה, והחוקר הודיע לו כי הוא חשוד במעורבות ברצח העבריין, וביקש לקבל מרותם אליבי. רותם הסביר את הנסיבות בהן עבר ברחוב בגני תקווה, אמר לחוקר כי ראה משחק כדורגל בליל הרצח, ושוחרר מתחנת המשטרה בשעות הערב.

פרקליטי מחוז תל-אביב המופיעים בתיק האזרחי, עו"ד יוסי צדק ועו"ד אורנה פורגש, שללו את גרסתו של רותם וטענו בתוקף כי "מר רפי רותם נחקר כעד ולא כחשוד".

"ורשמתי את עדותו"

עו"ד פינצ'וק אלכסנדר ביקשה להגיש את תיק החקירה בעניין רצח העבריין, כדי לאשש את טענת רותם על התנכלות משטרתית כלפיו ועל אופי חקירתו בימ"ר. הפרקליטות מסרה לה מסמך אחד בלבד: זהו העמוד הראשון של פרוטוקול חקירת רותם בימ"ר מתאריך 19.12.07.

העמוד מושחר כולו, ואין שום אינדיקציה לתוכן החקירה, למעט השורות הראשונות בטופס, שם כתב החוקר: "ורשמתי את עדותו כדלקמן". מסמך זה, כך טוענת פרקליטות מחוז תל-אביב, הוא הראיה לכך שרותם נחקר כעד ולא כחשוד.

רותם התלונן במח"ש על התנהגות השוטרים וההתנכלות כלפיו, ודרש לקבל הודעה על סגירת התיק נגדו בחשד למעורבות ברצח. רק לאחרונה, בעקבות דרישות של עו"ד פנחס (פיני) פישלר המסייע לרותם, התקבלה ממפקד הימ"ר, נצ"מ עופר מועלם, תשובה המתייחסת לאותה חקירה בהקשר לרצח העבריין.

"בזירת עבירה בנסיבות מחשידות"

מול עמדת הפרקליטות עומד תוכן מכתב התשובה של נצ"מ עופר מועלם, מפקד ימ"ר תל-אביב, שנשלח לעו"ד פישלר.

במכתב חוזר מועלם על עמדת הפרקליטות, לפיה רותם "נחקר בימ"ר תל-אביב כעד ולא כחשוד". כל עורך דין פלילי יאשר כי מי שמתבקש להעיד מוזמן בכתב או בשיחת טלפון, ואין שולחים לביתו של "עד" שני שוטרים המורים לו להתלוות אליהם לתחנת המשטרה.

וכך כותב נצ"מ מועלם: "מר רותם עוכב לחקירה ביחידתנו לאחר שדווח על הימצאותו עם אחר בזירת עבירה בנסיבות מחשידות. בחקירתו התבררו נסיבות הגעתו למקום, ולכן הוא שוחרר במקום".

"עוכב לחקירה" - על-פי חוק המעצרים (פרק ג': עיכוב), ניתן לעכב אדם ולהביאו לחקירה בתחנת משטרה, רק אם היה לשוטר "יסוד סביר לחשד כי אדם עבר עבירה, או כי הוא עומד לעבור עבירה". רותם, אם כך, הוגדר מראש כחשוד שניתן לעכב אותו לחקירה.

"בנסיבות מחשידות" - אין צורך להסביר שחקירה בהקשר ל"נסיבות מחשידות" איננה מכוונת כלפי עד אלא כלפי חשוד.

"שוחרר במקום" - מי שרק גובים ממנו עדות, אין צורך לשחררו. משחררים מי שהיה חשוד.

"מחשש לפגיעה בחקירה"

בתגובה לשאלות "גלובס", מדוע נמסר המסמך המושחר, ומדוע לא מוצגת מלוא העדות של רותם על-מנת לבדוק את טענותיו לגבי מהות החקירה, מסרה פרקליטות מחוז תל-אביב (אזרחי): "במסגרת תיק אזרחי המתנהל בין רפי רותם למשטרת ישראל עלתה טענה על-ידי מר רותם שאינה קשורה לתיק האזרחי, לפיה נחקר בעבר באזהרה על-ידי משטרת ישראל כחשוד ברצח. בעקבות טענה זו נבדקו הדברים, ונמצא כי ממר רותם נגבתה הודעה באותו תיק כעד, אך לא כחשוד. מאחר שמדובר בתיק רצח פתוח, לא ניתן להעביר חומרי חקירה מתוכו מחשש לפגיעה בחקירה, אולם על-מנת להפיס את דעתו של מר רותם ולפנים משורת הדין, הועבר אליו העמוד הראשון מהודעתו כאשר רק שתי השורות הראשונות גלויות, מהן ניתן ללמוד כי אכן מדובר בגביית הודעה מעד, וכי אין מדובר בחקירה באזהרה". 

לשאלת "גלובס" לגבי נסיבות ואופי החקירה כפי שעולה מדבריו של מפקד הימ"ר נצ"מ מועלם, לפיהם נראה שרותם נחקר כחשוד, נמסר מהפרקליטות: "לאור פנייתך, עברנו שוב על הודעתו של רותם מ-19.12.07. מדובר בגביית הודעה מעד, אשר לא הפכה בשום שלב לחקירה באזהרה".

עו"ד פישלר מסר: "אני דורש שהפרקליטות תעביר את התיק המלא לעיונו של נציב התלונות על מייצגי המדינה בערכאות, השופט בדימוס דוד רוזן. כשכותבים 'בנסיבות חשודות' - זה חשד וחשוד. עדות פתוחה יכולה לעבור לעדות באזהרה בהמשך. עד לא שולפים מהבית - רק חשוד שולפים מהבית. עד מזמנים בטלפון ולא מעכבים. עד לא חייב למסור עדות - רק חשוד חייב להעיד. התלוננתי על תשובת מפקד הימ"ר, ואחרי שמחלקת תלונות הציבור של המחוז בתל-אביב לא טיפלה בתלונה, הגשתי ערר, והוא נבדק בימים אלה ביחידת תלונות הציבור במטה הארצי".