גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חצי מיליארד שקל בלי חניה: השכנים של בלומפילד המחודש מודאגים, ויש להם סיבה טובה

השיפוצים נגמרו, והשכנים חוששים מחזרת האוהדים שמצידם דואגים מהמחסור בחניות ● בעירייה מקווים שהחזון שלהם להניע אוהדים למגרש בתחבורת המונים יתממש ● האם השקעת העתק במגרש הנוצץ של ת"א מוצדקת?

אצטדיון בלומפילד ממערב / צילום: איל יצהר
אצטדיון בלומפילד ממערב / צילום: איל יצהר

"בלומפילד, מעקב שיפוצים ועדכונים", הוא שמה של קבוצת פייסבוק עם מעל עשרת אלפים עוקבים, שלא תמיד סובלים האחד את השני, מסיבות ברורות. חלקם אוהדים את הפועל תל אביב, האחרים את מכבי, ויש ביניהם גם אוהדים של הקבוצה הכתומה בעיר - בני יהודה. 

בשבועות האחרונים התגברה הפעילות בקבוצה לאור העובדה ששיפוץ המגרש שישמש את שלושת המועדונים צפוי להסתיים החודש, לקראת עונת הכדורגל שנפתחת בסוף השבוע הקרוב. לצד תמונות מתוך המגרש, צילומים של סביבתו, וכמתבקש כמעט - הקנטות הדדיות ("הדשא צהוב מדי, מתי צובעים אותו") עולות שם מדי פעם תהיות בנוגע לסימן השאלה הגדול שמלווה את הפרויקט - חניות לאוהדים. או יותר נכון חסרונן.

לבלומפילד מגיעים בלי רכב פרטי / צילום: תמר מצפי, גלובס

התחיל ב-350 מיליון ונגמר בכחצי מיליארד

על תכנון המבנה הופקד משרד האדריכלים מנספלד-קהת, שתכנן גם את אצטדיון סמי עופר בחיפה, והוא הותאם לסטנדרטים של UEFA (התאחדות הכדורגל האירופית). כחלק מהעבודות מספר המושבים הוגדל מ- 14,413 ל-29 אלף. העלות הראשונית עמדה על 350 מיליון שקל, אך בהמשך היא קפצה לכחצי מיליארד שקל (מרבית הכסף יוצא מתקציב עיריית תל אביב. ג'נ'). מה בתפריט? השטחים שמתחת ליציעים חדשים וכוללים מזנונים, שירותים ושטחי תחזוקה גדולים. בצד המערבי, תוכננו ארבעה מתחמים של חדרי הלבשה, חדרי שופטים, אולפני שידור, מועדונים, חדרי אירוח VIP , חדרי בקרה, אולם כנסים, עמדות צילום ואזורים ייעודיים לרכבי שידור. חניות אין ולא במקרה. כבר בתחילת הדרך הוחלט שהפרויקט לא יכלול חניונים. המחשבה הייתה להתבסס על הקו האדום של הרכבת הקלה. וכפתרון תחבורתי נוסף להיעזר בקירבה לציר שלבים, שאמור להפוך לעורק תחבורה משמעותי שיתמוך בשיטפון אוהדים שמגיעים לאזור בזמן קצר. הבעיה הזו הייתה מוכרת לאוהדים בעבר, אבל לאור הגדלת כמות המושבים באצטדיון, היא צפויה להחריף, ובוודאי בטווח הזמן הקרוב שכן הן הרכבת הקלה והן ציר שלבים עדיין בבנייה. כך שלפחות עד לתחילת 2022, אז צפויה הרכבת הקלה לפעול, לאוהדים מחכה אתגר משמעותי בהגעה למגרש, מה שעלול לפגום בחווית הכדורגל.

מי ששימש עד לאחרונה כעוזרו של ראש העיר רון חולדאי וכיום מכהן כמנכ"ל החברה העירונית היכלי הספורט, עו"ד מאור בנימיני מסביר "בלומפילד נשען על הסעת המונים, שזה הקו האדום. ההשקעה היא לא לשנה שנתיים. הנושא הזה קיים בתכנון. יש פה קטע של זמן שצריך לגשר עליו וגם במצב הזה יש פתרונות מספיק טובים. דווקא העובדה שאין חניה לכל מושב היא טובה ליצטדיון. אם כולם יגיעו לפתח האצטדיון ברכב פרטי יהיה פקק. ככה זה בסמי עופר, בחיפה. החניה כאן פרוסה על רדיוס של ק"מ. יכולים לחנות באזור הדולפינריום וללכת 600 מ' ברגל. הפתרון הוא מערכת הסעת המונים. אנחנו מקווים שנצליח לעשות שינוי התנהגותי. מעבר לזה, העירייה יוזמת גם קו שאטלים".

מאור בנימיני, מנכ"ל היכלי הספורט  / צילום: צלמונלה

בעבר ספג חולדאי ביקורת נוקבת על הרס מגרש הכדורסל המיתולוגי 'אוסישקין' שפעל לצד הירקון. יתכן מאוד שעל רקע הפרשה ההיא, הכיוון כעת היה לשפץ ולא לבנות מגרש כדורגל חדש כמו שנעשה בשנים האחרונות בנתניה, חיפה ופתח תקוה. "הכי קל להקים אצטדיון מסקרץ', שם אין אילוצים" אומר בנימיני שממשיך "מי שמכיר את תפיסתו של חולדאי יודע שהוא לוקח את הנכסים העירוניים ועושה להם אפגרייד. זו תפיסת ההתחדשות העירונית שלו. אם זה השדרות, כיכר דיזנגוף, הבימה, בית לסין והטיילת. בלומפילד הוא די דומה בהקשר הזה".

מבנה בולט בלב סביבה מחוספסת

האצטדיון הישן נחשב לאייקון לוקאלי אך לא יצא דופן באדריכלות שלו, שהייתה צנועה וטיפוסית לבנייה הישראלית בראשית שנות ה-60. באתר האינטרנט של "חברת היכלי הספורט ת"א-יפו" הוא מוגדר כ"מקדש" לכדורגל, ואכן התפיסה העיצובית של האדריכלים בתכנון המבנה החדש מבוססת על שמירת צורת האוכף של האצטדיון הישן. וכך המבנה החדש רם ונישא ובולט ויוצא דופן באיכויותיו האדריכליות בסביבה המחוספסת בתווך שבין יפו לדרום תל אביב.

ורד נבון, תושבת יפו ומומחית למורשת העיר, שאף פרסמה בשנה האחרונה את הספר "השדרה", המתאר את ההיסטוריה המצולמת של שדרות ירושלים ביפו, מאמינה שאופן קידום התכנון של האצטדיון בעייתי: "יש לי כבוד לאוהדי הכדורגל, אבל, אני רואה את הליקוי שחוזר על עצמו במקומות אחרים ביפו. בונים מיזם גדול ומשוכלל ושוכחים איך הוא מתייחס לסביבה. מה יקרה לבני אדם שיחיו מסביב? יש כאן אצטדיון ענק, שאין בו גג ואין בו חניה, והוא יושב בתוך שכונת מגורים. אין פה תחבורה ציבורית. איך האוהדים יגיעו בשבת? וזה אומר שיהיו כאן רעש ותאורה חזקה מדי. הבנייה הרסה את גינת כרונינגן, שבה ממוקם מרכז מוסיקה לתושבי דרום ת"א ויפו. לפי מה שכתוב באתר ה-GIS של העירייה הגן "יותאם לתפעול ביום משחק". מה זה אומר? אני מנסה להבין, למה לא שאלו אותנו? אנחנו חיים כאן". היא לא היחידה שחוששת. בשיחה שקיימנו עם מיכל, תושבת האזור, היא לא נשמעת נלהבת לחזור לתקופה של לפני 2016, אז הופסקו המשחקים במגרש לרגל השיפוץ. "כל משחק הביא איתו רכבים שחונים בפראות, רעש וגם אוהדים שעושים את צורכיהם ברחובות סמוכים", היא משחזרת.

עם זאת, יש להודות שהמגרש אומנם נמצא בקרבת אזורי מגורים, אך לא ממוקם בלב שכונה הומה, כך שכמות התושבים שנפגעים ישירות מהפעילות במקום אינה גבוהה יחסית. סביבתו הקרובה מאופיינת בשטחי תעשייה, לכן אנשי נדל"ן לא רואים בו כגורם שיביא לפגיעה במחירי הדירות באזור. "אצטדיון בלומפילד הוא חלק מההוויה של העיר. זה כמו שתגיד שרחוב דיזינגוף, או בן יהודה, רועשים. אנשים רוצים לגור ביפו. אני מכרתי דירות ברחוב פיקוס, בשכונת נווה גולן, שפונות למגרש הכדורגל של דרום יפו, ברחוב הבעש"ט, ואנשים מודים לי. אני לא חושבת שבלומפילד יוריד את מחירי הנדל"ן. תמיד יהיו את אלה שמתלוננים", אומרת אלינור נידם, ממשרד התיווך "הנדל"ניסטיות", שממוקם בשדרות ירושלים. כדי לחוש את המחירים עליה היא מדברת נציין כי מחיר מבוקש לדירת 65 מ"ר במושבה האמריקאית שבקרבת מקום עומד על כ 2.7 מיליון שקל. דירות 90-80 מ"ר במתחמים נגה ונויה הסמוכים מוצעות כיום למכירה ב-3.4 מיליון שקל.

יעל חרמש ממשרד התיווך "אורבניקס", ברחוב יהודה הימית ביפו, מגחכת כשאני שואל אותה אם פתיחת בלומפילד המחודש תשפיע על מחירי הדיור: "בלומפילד היה קיים כבר קודם. אז עכשיו הוא אולי יותר מסיבי ובוהק. לא נתקלתי בלקוח שהעלה את זה כשיקול האם לקנות דירה כזו או אחרת". אריה שפר, ממשרד התיווך "נדל"ן הים התיכון", אופטימי: "בלומפילד היה ובלומפילד נשאר. הצפי שלי הוא שאנשים יגיעו ברכבת הקלה. כל הסלאמס באזור אמור להעלם ויהיו שם פרוייקטי התחדשות שיביאו מגורים ותעסוקה".

ועו"ד בנימיני מסכם "זה אזור אורבני וזה חלק מהעניין. בסופו של דבר יש בנכס הרבה אלמנטים שיש להם ערך. לקחנו משהו שהיה לו ערך להרבה אנשים והגשנו אותו משודרג. כשאתה רוצה עיר מתחדשת, שלא מתבזרת, זה מה שעושים. מרכז של עיר בנוי מאיזונים. אין ספק שאצטדיון לוקח את הכף למקום של המולה. מצד שני, תראה מה קורה במרכז העיר אנשים רוצים לגור ממש על כיכר הבימה. הכיכר מכילה מדי ערב אלפי אנשים שבאים והולכים. יש בזה מטרדיות, אבל אם יודעים לנצל את זה נכון ולהפוך את זה למקום שיש בו היבטים חיוביים, אנשים רוצים לגור ליד זה".

עוד כתבות

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%