גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הטוב ביותר עוד לפנינו. היזמים הישראלים עומדים במשימה מורכבת"

"לפני כמה שנים, אם היית שואל אותי לכמה חברות בישראל יש הכנסות של יותר מ-25 מילון דולר, לא הייתי צריך את שתי הידיים כדי למנות אותן. היום יש יותר מ-100 כאלה", כך אמר רו"ח יורם טיץ, מנכ"ל ארנסט אנד יאנג (EY), על במת כנס הג'רני

רו"ח יורם טיץ, מנכ"ל ארנסט אנד יאנג / צילום: איל יצהר
רו"ח יורם טיץ, מנכ"ל ארנסט אנד יאנג / צילום: איל יצהר

"אנחנו חושבים שהטוב ביותר עוד לפנינו. לפני כמה שנים, אם היית שואל אותי לכמה חברות בישראל יש הכנסות של יותר מ-25 מילון דולר, לא הייתי צריך את שתי הידיים כדי למנות אותן. היום יש יותר מ-100 כאלה. זה אומר שיש כמות עצומה של כסף שזורם לשוק" - כך אמר רו"ח יורם טיץ, מנכ"ל ארנסט אנד יאנג (EY), על במת כנס הג'רני.

"כעת, החזית החדשה היא חברות בבעלות פרטית, כי קשה להעריך אותן, ולעתים הסיפור חשוב יותר מהמציאות, כמו אובר וליפט שיצאו לשווקים. לפעמים זה עובד ולפעמים לא, כמו במקרה של WeWork. אנחנו צריכים להיזהר אבל הכסף יישאר כאן להרבה זמן. הטכנולוגיה מושכת משקיעים כי יש לה ערך אמיתי. הדבר השני שאנחנו ב-EY אופטימים לגביו הוא שהערך של החברות יישאר גבוה. אבל איך מנהלים את החברה, איך מגייסים כסף, איך מנהלים את הצמיחה מנקודת מבט פיננסית? זו אינה משימה קלה אבל היזם הישראלי עומד בה".

"אלמנט נוסף הוא שהעולם משתנה. כל חברה בכל תעשייה מבינה שיש להתאים את עצמה לשתי טכנולוגיות: אחת - טכנולוגיה שמסוגלת להפוך את עסקיה ליעילים יותר, והשנייה - טכנולוגיה שיכולה לפתוח אותה לשווקים חדשים. לכן כל כך הרבה חברות באות לישראל, כי יש פה המון טכנולוגיות משני הסוגים, וחברות מגיעות לפה על בסיס שבועי כדי לפגוש סטארט-אפים. אם אתה יזם של סטארט-אפ, אנחנו רוצים לוודא שהחברות הללו יעזרו לך לצמוח ולא יאכלו אותך. כאנשים, אנחנו צריכים להבין איך אנחנו יכולים להשיג שליטה על הזהות שלנו והמידע שלנו. וזו תהיה הזדמנות גדולה. לכן אנחנו מאמינים שהעתיד הוא אופטימי". 

"הדרך להצליח היא להעסיק מנהיגים חזקים, התרבות הארגונית עושה את ההבדל"

"יש רק 24 שעות ביממה, ומכל ההמצאות הגדולות איש לא מצא דרך לשנות זאת. כמשקיע בסטארט-אפ בשלבים המוקדמים יש לך מעט הון, וכדי לקחת את ההון הזה מרעיון לחברה גדולה צריך להשתמש בזמן בחוכמה. אם תבזבז את הזמן שלך, אני מבטיחה שמישהו ייקח לך את העסק", כך אמרה הופ טייץ, שותפה, מייסדת ומנכ"לית קרן ELY קפיטל, בנאום שנשאה בכנס הג'רני.

טייץ ציינה כי יש לה שלושה דברים בחייה: חברת ההשקעות, ישיבה בדירקטוריונים של חברות ציבוריות, ופעילות לקידום נשים בחדשנות וטכנולוגיה. לדבריה, "בזבוז הזמן הגדול ביותר לדעתי הוא גיוס הון. אם אתה מבלה זמן רק בגיוס הון, אתה תהיה מנותק מהשוק שלך, מצוות המוצר שלך ומהתרבות הארגונית שלך. איפה אתם צריכים להיות ממוקדים? לדעתי ישנם שלושה אזורים: תרבות, הון אנושי והכנסות".

לגבי התרבות הארגונית טייץ אמרה כי "מנהיגים אמיתיים יוצרים תרבות שדבקה בחברה. התרבות נוצרת מלמעלה, מחלחלת לדירקטוריון, ומחברת את כל האנשים. אם היא לא מצליחה לעשות זאת היא חסרת ערך. למרבה הצער להרבה מאיתנו הייתה בעיה של אנשים שלא מתאימים מבחינה תרבותית לחברה. תיפטרו מהם". בעניין תהליך העסקת העובדים "יש שתי בעיות", לדבריה: "אם אתה איטי, מישהו אחר יתפוס את הכישרונות הטובים, ואם ממהרים אפשר לעשות טעויות. הדרך הטובה להצליח בתהליך היא לשכור מנהיגים חזקים. אל תפחד להעסיק מישהו שרוצה את העבודה שלך, ותמיד תחשוב מי יכול לרשת את הבן אדם שאתה מעסיק. מארק צוקרברג הציב את אחד המתכנתים החשובים שלו במשאבי אנוש, כי הוא חשב שהתרבות הארגונית היא מה שתעשה את ההבדל".

טייץ פנתה ישירות ליזמים והמשיכה: "אני שופטת אתכם בהאצה של המכירות ובאיכות הצוות שלכם, ולפי היתרון התחרותי שלכם והחזון שלכם כצוות והמוכנות שלכם לקחת סיכון. זה בסדר להיכשל. אם תיקחו הון שלא מתאים לערך שלכם, בסופו של דבר אתם תתחרטו על כך. אני רוצה שכל חברה שאני משקיעה בה לא תפחד, אלא תצא החוצה ותשנה את העולם". 

"החדשנות, המחויבות והנחישות יהפכו את ישראל לסקייל-אפ ניישן"

"התמה היום היא צמיחה מהירה, אבל מה זה אומר? לכולם יש תפיסה משלהם לכך, בעיקר כשיש כל כך הרבה הגדרות לחברות שצומחות מהר. אחת הדוגמאות היא מונח שטבעה איילין לי, שהגדיר סטארט-אפים שהגיעו לשווי של מיליארד דולר כחלק ממועדון חדי הקרן. בינואר 2019 היו בעולם 362 חדי קרן, עם שווי מדהים של 1 טריליון דולר", אמר עו"ד מארק יופה, שותף במשרד עוה"ד Latham & Watkins.

"חד קרן, כיצור מיתי, נחשב למשהו נדיר, וכך גם שווי של מיליארד דולר. אולם עברנו את זה. היום יש כבר מושגים שמשקפים שווי של עשרה ו-100 מיליארד דולר. מה שמשותף לכל החברות האלו הוא שהן כולן התחילו כסטארט-אפים. ישראל, ה'סטארט-אפ ניישן', לוקחת מקום של כבוד בתעשיית הסטארט-אפים הגלובלית. אולם ישראל היא כבר הרבה יותר מתקדמת מזה, היא 'סקייל-אפ ניישן'. זאת הסיבה שהשווקים בארה"ב, אירופה ואסיה מסתכלים יותר ויותר על ישראל, כדי למצוא דרכים להשתפר וליצור טכנולוגיות חדשות.

"נשאלתי מהו ה-X פקטור, ומהי הצלחה? זה מנטליות של חדשנות, מחויבות ונחישות. אני מאמין שהאיכויות האלה חיוניות לפרדיגמה החדשה של סקייל-אפ ניישן. זה המתכון להצלחה".

יופה נתן כדוגמא ל"סקייל-אפ ניישן" את חברת פייבר, שפיתחה זירת מסחר לפרילנסרים וביצעה השנה הנפקה ראשונית לציבור בוול סטריט. "פייבר זיהתה בעיה ובנתה זירה חדשה לגמרי, והפכה את תעשיית הפרילנסרים המסורתית למודל שדומה לחוויה של אי-קומרס. היא עשתה זאת בעזרת מרקטפלייס דיגיטלי שמחבר בין אנשים בכל העולם, ושילבה בין חדשנות, שיבוש שוק ומחויבות לכך".

עוד כתבות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע