איימן עודה: "אנחנו נחליט מי יהיה ראש הממשלה הבא של ישראל"

במאמר אופ-אד ב"ניו יורק טיימס" הוא מכריז: "בחרנו לדחות את נתניהו, את מדיניותו, את פחדיו ואת שנאתו" • "בהמליצנו על גנץ אנו מוכיחים ששת"פ בין יהודים לערבים היא האסטרטגיה שתוביל אותנו לעתיד טוב יותר לכולנו" • "יש מקום לכולנו בארץ המשותפת שלנו"

איימן עודה, יו"ר הרשימה המשותפת / צילום: לשכת ח"כ איימן עודה
איימן עודה, יו"ר הרשימה המשותפת / צילום: לשכת ח"כ איימן עודה

 

במאמר מערכת ב"ניו יורק טיימס", מכריז איימן עודה, יו"ר הרשימה המשותפת: "אנו נחליט מי יהיה ראש הממשלה הבא בישראל".

"הערבים הפלסטיניים אזרחי מדינת ישראל בחרו לדחות את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את המדיניות שלו, את פחדיו ואת משטמתו; את אי-השוויון ואת הפלגנות שהוא מקדם", כותב עודה. "בקיץ שעבר הכריז נתניהו שהערבים הפלסטיניים אזרחי ישראל, שמהווים חמישית מהאוכלוסייה, צריכים להיות אזרחים מדרגה שניה, באופן רשמי".

כדברי אבו עודה: "'ישראל אינה מדינת כל אזרחיה'", כתב נתניהו באינסטגרם אחרי שהכנסת קיבלה את חוק הלאום. "'לפי החוק שהעברנו, ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי - ושלו בלבד'".

"ממשלת ישראל עשתה כל מה שביכולתה כדי לדחות את אלה מאיתנו שהם אזרחים ערביים פלסטיניים, אבל השפעתנו רק הלכה וגברה", ממשיך יו"ר הרשימה המשותפת. "אנו נהיה אבן הפינה של הדמוקרטיה. האזרחים הערביים הפלסטיניים אינם יכולים לשנות את מהלכה של ישראל לבדם, אבל כל שינוי יהיה בלתי אפשרי בלעדינו. בעבר טענתי, כי כי אם מפלגות המרכז-שמאל בישראל מאמינות שלאזרחים הערביים הפלסטיניים יש מקום במדינה הזו, הן חייבות להסכים לכך שיש לנו מקום בפוליטיקה שלה".

"כיום, למפלגות המרכז-שמאל אין ברירה", מכריז עודה. "לפחות 60% מאזרחים הערבים הפלסטיניים הצביעו בבחירות, והרשימה המשותפת זכתה ב-13 מושבים ונעשתה המפלגה השלישית בגודלה בכנסת. אנו נחליט מי יהיה ראש הממשלה הבא בישראל".

לדבריו, ההחלטה להמליץ לנשיא המדינה על בני גנץ היא "הצעד המשמעותי ביותר לקראת יצירת רוב למניעת כהונה נוספת של נתניהו, וזה צריך להיות קיצה של הקריירה הפוליטית שלו".

עודה מציין, כי הרשימה המשותפת מודעת לכך שגנץ סירב להענות ל"דרישות הפוליטיות הלגיטימיות" של מפלגתו, ולפיכך המפלגה לא תצטרף לממשלה בראשותו. הוא מונה את הדרישות הבאות: משאבים למאבק בפשיעה האלימה שפושה במקומות ישוב ערביים; חקיקה בנושאי דיור ותכנון שתאפשר לתושבי רשויות מקומיות ערביות ליהנות מאותן זכויות שמהן נהנים שכניהם הערבים, לרבות גישה רחבה יותר לבתי-חולים; העלאת הפנסיות לכל אזרחי ישראל כדי שהזקנים שלנו יוכלו לחיות בכבוד; יצירת תכנית למאבק באלימות נגד נשים ומימון תכנית זו.

דרישות נוספות: הכרה רשמית בכפרים ובעיירות - רובן של ערבים פלסטיניים - שעתה אינן זוכות בהכרה כזו ואין להן גישה לחשמל ומים; חידוש המו"מ הישיר בין בין הישראלים לפלסטינים כדי להגיע להסכם שלום שישים קץ לכיבוש ויביא להקמת מדינה פלסטינית עצמאית על בסיס גבולות 1967; וביטול חוק הלאום, ש"הופך אותי, את משפחתי ואת חמישית מהישראלים לאזרחים מדרגה שניה".

עודה כותב, כי מאז 1992 לא המליצו מפלגות ערביות על מועמד כלשהו לראשות הממשלה מפני שאף מועמד לא תמך ב"אג'נדה של שוויון זכויות". אבל "הפעם קיבלנו החלטה שונה", הוא מדגיש. "החלטנו להראות ששוב אי אפשר להתעלם מאזרחים ערבים פלסטיניים או לדחותם".

"החלטתנו להמליץ על גנץ כראש הממשלה הבא, בלי להצטרף לממשלת איחוד לאומי שהוא מקווה להקימה, היא מסר ברור שהעתיד היחיד למדינה הזו הוא עתיד משותף, ואין עתיד משותף בלי השתתפות מלאה ושיוויונית של האזרחים הערביים פלסטיניים", כותב עודה.

"בהמליצנו היום על בני גנץ, אנו מוכיחים ששיתוף הפעולה בין ערבים ליהודים הוא האסטרטגיה הפוליטית העקרונית היחידה שתוביל לעתיד טוב יותר לכולנו", הוא כותב. "אנשים רבים מספור, בישראל ובעולם כולו, יהיו אסירי תודה כאשר יראו שבא הקץ לשלטון השחיתות, השקרים והפחד של נתניהו".

"בכל פעם שאני מביא את בתי הצעירה, שאם, לבית-הספר, אני רואה פסוק מתהילים שמתנוסס על הקיר: 'אבן מאסו הבונים היתה לראש פינה'", מצהיר עודה. "אנו נוסיף לפעול למען עתיד משותף טוב יותר ולהיאבק למען זכויות אזרחיות שמעוגנות בזהותנו הלאומית כפלסטינים. יש מקום לכולנו בארצנו המשותפת, מספיק מקום לשירתו של מחמוד דרוויש ולסיפורים של סבינו, מספיק מקום לכולנו לגדל את משפחותינו בשוויון ובאחווה".