גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכם השלום ישראל-ירדן: כך מחמיצות שתי המדינות את הפוטנציאל הכלכלי של ההסכם ביניהן כבר 25 שנה

הכלכלה הירדנית הקורסת זקוקה ליחסי המסחר עם ישראל כאוויר לנשימה, בישראל בונים על הקשר הירדני לטובת מבט מזרחה לכיוון עיראק המסוכסכת ואיראן • אבל מלבד שני הסכמי גז, הפרויקטים הגדולים בין המדינות תקועים והירדנים תולים את האשמה בביורוקרטיה ובפוליטיקה הישראלית

גבול ישראל-ירדן ליד נהריים / צילום: רויטרס
גבול ישראל-ירדן ליד נהריים / צילום: רויטרס

לפני 25 שנים נחתם הסכם השלום עם ירדן. הסכם שעל הנייר הבטיח רבות מבחינה כלכלית עבור שתי המדינות אבל מיעט מאוד לקיים. קשרי הכלכלה והמסחר בין המדינות, למרות הפוטנציאל, אינם משמעותיים.

מדוע בעצם החמיצו ישראל וירדן את הסכם השלום הזה? ראשית נזכיר כי חלק מהסיבות נעוצות בלא מעט אירועים בתקופה הזאת שהיקשו על מימוש הפוטנציאל. חלק מהן מסיבות ירדניות פנימיות, למשל אי קבלה של השלום בשכבות נרחבות באוכלוסייה הירדנית. חלקן קשורות באי התקדמות השלום עם הפלסטינים והעולם הערבי. לצד זה היו לא מעט משברים, מפרשת ההתנקשות בחאלד משעל משנות ה-90, אירוע המגנומטרים בהר הבית, ירי המאבטח הישראלי בשגרירות בעמאן ביולי 2017 ועוד.

עבור ישראל מדובר בהחמצה גדולה. אחד מהאינטרסים המדיניים והביטחוניים החשובים ביותר עבור ישראל הוא יציבותה האזרחית ולצד זה הכלכלית של ירדן. בישראל מביטים כל העת מזרחה את הממלכה החוצצת בינינו לבין עיראק המסוכסכת, שבה השפעה איראנית ממשית. גורם ביטחוני ישראלי אומר ל"גלובס", כי "ירדן יציבה היא אינטרס לאומי חשוב במעלה, ויש להיאבק בכל דרך, באפשרות נפילתה לידי גורמים איסלמיים שיהפכו גם את גבולנו המזרחי לחזית".

מבחינה כלכלית, יחסי הסחר של ישראל עם ירדן נכון להיום הם שוליים יחסית, ומהווים רק כשליש האחוז מסך סחר החוץ של ישראל - כשני מיליארד שקלים בסה"כ ב-2018. עבור הירדנים, היצוא לישראל מהווה כ-4% מכלל היצוא השנתי של הממלכה. ענפי היבוא העיקריים מירדן לישראל הם פלסטיק ומוצריו, כימיקלים ומחצבים, טקסטיל ומוצריו.

אבל ברקע מתבשלים בשנים האחרונות כמה פרויקטים גדולי ממדים בשותפות עם ארצות-הברית, האיחוד האירופי ויפן. פרויקטים שמבחינת ירדן הם בבחינת חבל הצלה פוטנציאלי למצבה הכלכלי הקשה, אך תקועים בעיקר בשל המבוי הסתום בשנה האחרונה בפוליטיקה הישראלית.

גורם ירדני בכיר, העוסק בקשרים עם ישראל, אומר ל"גלובס", כי "אמנם גם אנחנו לא יצאנו מגדרנו לטפח את הקשרים הללו, אבל ישראל מעכבת וממסמסת את הפרויקט החשוב ביותר לנו - תעלת הימים. בכך היא מראה כי הקשרים עם ירדן כנראה לא חשובים לה".

אותו גורם מציין כי השלטון בעמאן נתון בלחצים קשים שעיקרם כלכליים, ההפגנות נמשכות, הפליטים מסוריה מכבידים על מצב הכלכלה, והממשלה מתקשה ליישם רפורמות כלכליות.

מצבה הכלכלי של ירדן נראה עגום לפחות על פי דוח של קרן המטבע העולמית שפורסם באמצע חודש מאי 2019. הקרן ציינה כי המלך מתקשה לבצע רפורמות כלכליות, שאליהן התחייב לפני שלוש שנים עם קבלת הסיוע אז מהקרן בהיקף של 723 מיליון דולר. הצמיחה חלשה מהצפוי, האבטלה בעיקר בקרב הצעירים מגיעה ליותר מ-40%, הגירעון הממשלתי שובר שיאים ומגיע ל-4.3% מהתמ"ג.

"פרויקט ענק כמו תעלת הימים, ולצידו פרויקט אזור התעשייה שער הירדן, היו יכולים לסייע לנו מאוד במאבקים הללו, אבל בישראל תקועים בתירוצים ביורוקרטיים, ונתלים בממשלת המעבר כעילה לעיכובים", אומר הבכיר הירדני.

מבדיקה של "גלובס" עולה כי מדובר בטענות מבוססות. לפחות בשנה האחרונה, שני הפרויקטים המרכזיים הללו - תעלת הימים ואזור התעשייה שער הירדן - אכן תקועים בגלל תקופות הבחירות ואי היכולת להקים כאן ממשלה. ל"גלובס" נודע, כי השר לשיתוף פעולה אזורי צחי הנגבי פנה אל היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בבקשה לאפשר דיון וההצבעה בממשלה על קידום שני הפרויקטים הללו, אך נענה בשלילה.

הביורוקרטיה הטביעה את תעלת הימים

הרעיון להקים תעלה ימית אל ים המלח אינו חדש. במתכונת הנוכחית הוא נולד בוועידת האקלים שהתקיימה ביוהנסבורג ב-2002, מתוך מטרה לספק מי שתייה לאזור המדברי בדרום ירדן ולערבה שלנו, בד בבד עם שיקומו של ים המלח הגוסס.

מסקנות סקר היתכנות שערך הבנק העולמי לפרויקט הנרחב, היו כי קיים סיכון סביבתי לא קטן, ובמקביל הובע חשש כי עלותו הכלכלית של הפרויקט גבוהה עד כדי חוסר היתכנות. לכן הומלץ ליישם תוכנית קטנה יותר, מעין פיילוט, שהרחבתה תיבחן לאחר בחינת ההשפעות על ים המלח לאחר הזרמת המים אליו מים סוף.

לאחר שנים של דיונים, ב-2013 נחתם הסכם עקרוני משולש עם ירדן והרשות הפלסטינית, וב-2015 הסכם יישומי בין ישראל וירדן תוך הסכמה כי את הפרויקט יקימו חברות פרטיות בשיטת BOT. ארה"ב ויפן התחייבו להעניק תמיכה של 120 מיליון דולר, בעוד ישראל וירדן אמורות לממן עוד 280 מיליון דולר בחלקים שווים.

הפרויקט אמור לספק מים לישראל, לירדן ולרשות הפלסטינית ממתקני התפלה שיוקמו בים סוף. עבור הירדנים מדובר בצורך דחוף לכל האזור הדרומי של המדינה הנחשב לאחד מהיבשים בעולם; לפלסטינים היו אמורים המים לשמש לדרום הגדה וגם לרצועת עזה, שבה רוב המים מהברזים אינם ראויים לשתייה.

מה קרה מאז? פורסם קול קורא ונבחרו חמש חברות לשלב הבחירה הסופי במכרז. כאן גם נתקע המהלך. העיכובים נגרמו בשל משברים בין ישראל לירדן, אבל גם בגלל כניסת גורמי ממשלה ישראליים נוספים לפרויקט, כמו משרד האוצר, רשות המים ומשרד האנרגיה, והביורוקרטיה האטה את קצב ההתקדמות.

במקביל החלה להתעורר התנגדות מכיוון גורמים בישראל לפרויקט, בין השאר מצד הפרופסור אבי שמחון יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, ומצד גיורא שחם מנהל רשות המים ששינה את עמדת הרשות עם כניסתו לתפקיד. מנגד ניצבים אנשי המשרד לשיתוף פעולה אזורי האחראים על הפרויקט, ראש הממשלה בנימין נתניהו ומשרד החוץ הרואים את התועלת הבינלאומית הגדולה שבו, ואיתם גורמי הערכה ומודיעין שלפיהם הפרויקט חיוני לביטחונה של ישראל, לא פחות.

בקיץ שעבר נדמה היה כי ההחלטה נפלה והעניינים זזים, אבל אז הוקדמו הבחירות, ואיתו נוצר הפלונטר הפוליטי שאינו מאפשר את קידום הפרויקט.

מי יאשר כביש ב-60 מיליון שקל

תעלת הימים אינה השת"פ היחיד עם ירדן. בעבר דנו ארוכות בהקמת שדה תעופה משותף לאילת ולעקבה, במסגרת מיזם תיירות רחב היקף למפרץ אילת. בשל התנגדות גורמי ביטחון המיזם בוטל, וישראל הקימה לבדה את שדה התעופה רמון.

פרויקטים בין ישראל לירדן - מה עובד ומה לא

הפרויקט השני שנתקע בשל המשבר הפוליטי הוא "שער הירדן" - אזור תעשייה משותף סמוך לטירת צבי שבעמק הירדן, שהוסכם כי יהיה אזור סחר חופשי. חציו תוכנן בצד הירדני ובו מפעלי תעשייה האמורים להעסיק כעשרת אלפים פועלים, וחציו בצד הישראלי ובו בעיקר האדמיניסטרציה והשירותים הדרושים לאזור הזה.

בין שני אזורי התעשייה עובר גשר מעל נהר הירדן, שבנייתו הושלמה בימים אלה, והמקום הוגדר "בועה", אזור שהכניסה אליו מותרת ללא דרכונים והוא מעין אקס טריטוריה. האזור הזה חשוב מתוקף האפשרות להגדיר את המוצרים היוצאים ממנו בשלוש דרכים שונות: תוצרת ישראל, תוצרת ירדן או "תוצרת נייטרלית" - made in Jordan Gateway. כך יעקפו החרמות והגבלות שונות ויתאפשר מסחר אל מדינות שאינן בקשרים עם מי מהצדדים.

בצד הירדני כבר פועלים חלק מהמפעלים, רובם של משפחת רפפורט השווייצרית, אך היישום המלא של אזור הסחר תקוע בגלל 60 מיליון שקל בלבד - הסכום הנחוץ להשלמת כביש הגישה למקום בצד הישראלי, שיאפשר תנועת משאיות. אבל לשם כך נחוצה החלטת ממשלה, וממשלת המעבר לא מוסמכת לעשות כן. פניות של השר הנגבי גם בנושא הזה נענו בשלילה מצד היועץ המשפטי לממשלה.

המעורבים בפרויקט בצד הישראלי אומרים כי הירדנים ממתינים ליישום המלא, בעיקר כדי להגדיל את היצע מקומות התעסוקה. העיכוב הביא גם לדחייה ביוזמה אחרת - הקמת מרכז רפואי גדול בצד הישראלי לטיפול בחולים ירדניים. מתברר כי כמה גורמים בישראל ובעולם הביעו עניין בהקמת מרכז כזה, שישלב בין מערכת הבריאות הישראלית המתקדמת עם צרכי האוכלוסייה הירדנית הגוברים.

תחום אחר שבו הקשרים בין המדינות מתהדקים הוא הגז. ישראל מוכרת מאז 2014 גז טבעי לירדן באמצעות חוזה קטן יחסית, בהיקף של 700 מיליון דולר ל-15 שנה, בין שותפות תמר לפוטאש הירדנית. החוזה השני והגדול יותר נחתם בשנה שעברה בין שותפות לווייתן לבין חברת החשמל הירדנית, והיקפו 10 מיליארד שקל ל-15 שנה. מאגר לווייתן יספק לחברת החשמל הירדנית 40% מצריכת האנרגיה שלה.

סיוע אחר שישראל מעניקה לכלכלה הירדנית הוא מעקף תחבורתי. קו המסחר היבשתי דרך סוריה נותק בשל מלחמת האזרחים, ומאז 2011 ישראל מספקת קו חליפי. הסחורות מגיעות במשאיות, לרוב טורקיות, לנמל חיפה, ומשם בהיתר מיוחד מוסעות בשיירות אל מעבר נהר הירדן וחוצות את הגבול לממלכה.

עוד כתבות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין