בתום דיון סוער: לשכת עורכי הדין תצטרף לערר שהגישו יועצי ראש הממשלה על החדירה לטלפונים שלהם

יו"ר הלשכה אבי חימי עצמו בחר להימנע בהצבעה על הצטרפות לשכת עוה"ד לערר של יועצי נתניהו אוריך וגולן, ואמר כי לדעתו הסיכויים של בקשת רשות הערר להתקבל הינם אפסיים

אבי חימי, כנס לשכת עוה"ד / צילום: דרור סיתהכל
אבי חימי, כנס לשכת עוה"ד / צילום: דרור סיתהכל

דיון סוער במיוחד התקיים אתמול (ג') במועצה הארצית של לשכת עורכי הדין סביב מספר סוגיות שעל סדר היום הציבורי. יו"ר הלשכה עו"ד אבי חימי העלה לדיון הצעה שלשכת עורכי הדין תצטרף לבקשת רשות הערר שהגישו יועצי ראש הממשלה לבית המשפט העליון.

כזכור, יונתן אוריך ועופר גולן הגישו ערר נגד פסיקת בית המשפט השלום והמחוזי לאשר למשטרה לבצע חיפושים בטלפונים הניידים שלהם במסגרת חקירת פרשת הטרדת עד המדינה שלמה פילבר. מכונית עם מגפון חנתה מחוץ לביתו של פילבר, סמוך למערכת הבחירות לכנסת ה-22 והשמיעה קריאות בגנותו של פילבר והחלטתו להיות עד מדינה נגד נתניהו.

המשטרה, שחקרה את הפרשה בעקבות תלונתו של פילבר, הגיעה במהרה למזמיני העניין, שהתברר כי הם לא אחרים מאשר יועציו הקרובים של ראש הממשלה. המשטרה, ללא צו של בית המשפט, ביקשה מהם לעיין בטלפונים הניידים שלהם והם הסכימו לכך, אך לא ציינה בפניהם כי זכותם לסרב והדבר לא ישמש להליך נגדם.

הדיון אמש הועלה לבקשת יו"ר הפורום הפלילי עו"ד עדי כרמלי, ויו"ר ועדת ההצטרפויות להליכים משפטיים כידיד בית המשפט עו"ד ערן גולן. הללו טענו כי יש מדובר בנוהג נפוץ של המשטרה שמפרה את זכויות החשודים ולאחר מכן מבקשת הכשר מבית המשפט, ולכן יש חשיבות ציבורית להצטרף להליך מהזווית העקרונית של זכויות החשודים.

מן העבר השני, ההצעה זכתה להתנגדות נחרצת של ראש מחוז תל אביב עו"ד עמית בכיר וחבר המועצה עו"ד נדב ויסמן שטען כי אסור ללשכה לקחת צד בתיק שקשור לראש הממשלה. בדיון טען ויסמן כי הוא תומך בהצטרפות להליך של אדם אנונימי, ולא דווקא לתיק של יועצי ראש הממשלה. ויסמן מחה על כך שאבי חימי האשים אותו ואת יו"ר מחוז תל אביב עמית בכיר בפוליטיזציה של הלשכה כשהם דרשו לגנות את המתקפה של נתניהו על הפרקליטות והמשטרה, וכעת הלשכה מבקשת להתייצב לימין ראש הממשלה. אבי חימי אמר לאחרונה בכנס של הלשכה שעסק בכתב האישום נגד נתניהו כי "לשכת עורכי הדין לא תביע עמדה על הליך משפטי שמתנהל ורק בית המשפט יחליט, לשכת עורכי הדין איננה בצד כזה או אחר". לטענת ויסמן לא ייתכן כי כמה ימים לאחר מכן, הלשכה תצטרף כצד להליך, כדי לסייע לבקשת רשות הערר של יועצי ראש הממשלה להתקבל.

עוד רמזו המתנגדים כי התזמון לא מקרי והוא נעוץ בהחלטה להגיש כתב אישום נגד ראש הממשלה נתניהו. על כך השיב חבר המועצה נועם לאור כי הרצון להצטרף התגבש הרבה לפני ההתרחשויות המשפטיות האחרונות בעניינו של נתניהו. התומכים בהצטרפות טענו עוד כי לא בכל יום מגיעה הליך כזה לבית המשפט העליון, ולכן מדובר בשעת כושר לדיון העקרוני. עוד טענו כי אם תתקבל החלטה שמכשירה למפרע את החדירה הלא חוקית של המשטרה, הדבר יהפוך להלכה מחייבת שתשפיע על כל האזרחים, ולכן חשוב להצטרף להליך הזה ולא לדחות זאת.

בסופו של יום, ההחלטה עברה ברוב קולות חרף ההתנגדויות. אבי חימי עצמו בחר להימנע בהצבעה, ואמר כי לדעתו הסיכויים של בקשת רשות הערר להתקבל הינם אפסיים. ברגע שחימי אמר זאת, הודיע ממלא מקום יו"ר הלשכה ליאור שפירא כי הוא מבקש לחזור בו מתמיכתו בהצטרפות.

עו"ד ערן גולן מסר בתגובה כי "ההחלטה להצטרף להליך נעשתה מטעמים מקצועיים ולאור העובדה שהסוגיה נמצאת בפתחו של בית המשפט העליון. הייתי מעדיף כמובן שבתקופה בה אנו נמצאים שלא יהיה קשר כלשהו בין העוררים לבין הסערה הציבורית בענייני תיקי ראש הממשלה. ואולם, הבחינה נעשית לגופו של עניין ולא לגופו של איש ועצם העובדה כי מדובר ביועצי ראש הממשלה לא אמורה להשפיע לא לחיוב ולא לשלילה על ההחלטה להצטרף להליך. בכוונת הלשכה אף להביא לתיקון חקיקה מסודר שיסדיר את סוגיית העיון והחדירה לטלפונים סלולאריים ברגע שהכנסת תחזור לפעילות".

בנוסף, הלשכה החליטה חרף ההתנגדויות של חברי המועצה הדתיים, להצטרף כידיד בית המשפט בבקשה לדיון נוסף בעתירה לבג"ץ הדורשת לאפשר ביקורי משפחות אסירים בבתי הסוהר בשבת. כזכור, שופטי בג"ץ בדעת רוב החליטו לדחות את העתירה נגד הנוהל של שירות בתי הסוהר.

עו"ד נועם לאור, ממלא מקום יו"ר ועדת ההצטרפויות בלשכה מסר בתגובה כי "ההצעה לצירוף הלשכה להליך הועלתה על ידי עוד ביום 2.11.19 ובטרם ההתפתחויות האחרונות בתיקי ראש הממשלה".

"מדובר בנושא בעל השלכות ציבוריות שצריך להדיר שינה מעיני כל אזרח. בעידן של היום מכשיר הטלפון של אדם מגלם את מבצרו ואת פרטיותו אף יותר מביתו. לא יתכן כי מי מרשויות אכיפת החוק יפרוץ למבצר זה ללא צו שיפוטי מתאים".

"חבריי הטוענים כי מדובר בשיקול פוליטי לא רק שטועים אלא הונם בגדר 'הפוסל במומו פוסל', שכן הם עצמם מסכימים שעניינית הלשכה צריכה להתערב בנושא אולם מבקשים לא לעשות זאת רק בשל העובדה כי מדובר ביועצי ראש הממשלה. למעשה הם אלו שמבקשים להפעיל שיקול פוליטי. הלשכה צריכה לקבל החלטות בצורה מקצועית בלבד ואני שמח שרוב חברי המועצה הארצית קיבלו עמדה זו".