גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכסוך בדרך לביהמ"ש? נשות הדסה רוצות לממש את הווטו ולהדיח את רוטשטיין

הארגון, שהוא הבעלים של ביה"ח הדסה בירושלים, מבקש לסלק מתפקידו את מנהל בית החולים בטענה שהוא פועל נגדו • בהדסה דוחים את "הניסיון לגמד את עשייתו" של רוטשטיין • במשרד הבריאות מסכימים שרוטשטיין אינו טיפוס "קל", אבל אומרים שאין לו כרגע תחליף

 בית חולים הדסה עין כרם / צילום: איל יצהר
בית חולים הדסה עין כרם / צילום: איל יצהר

בסכסוך הזה כנראה אין טובים או רעים. מצד אחד עומד ארגון נשות הדסה, הבעלים של ביה"ח הדסה, ומצד שני נמצא מנהלו הדומיננטי של ביה"ח ד"ר זאב רוטשטיין. עד היום היה נראה שהם התנהלו זה מול זה בהצלחה יחסית.

רק שלושה שבועות חלפו מאז שאישר ארגון נשות הדסה, את הארכת כהונתו של רוטשטיין, המסתיימת בסוף ינואר, לשלוש שנים נוספות. הארכה שאושרה גם על ידי משרדי הבריאות והאוצר. אלא שרגע לפני שהארכת הכהונה יוצאת לפועל, קרה משהו. ימים ספורים לאחר אותו אישור, התקיים בפלורידה אירוע התרמה לביה"ח. בארוחת ערב פרטית, שהתקיימה לאחר האירוע הגדול, שכלל כ-20 אנשים, בהם רוטשטיין ואחת מנשות הארגון - רוטשטיין, כך נטען, התבטא בבוטות. אולי כלפי אחד התורמים, אולי נגד הארגון. נשות הארגון, במכתב ששיגרו לאחר האירוע בדרישה להדיחו, ציינו כי התנהגותו מחבלת במאמצי גיוס התרומות שלהן. רוטשטיין מצידו, אמר שהארגון מפיץ עליו "פייק ניוז".

מנכ"ל הדסה, פרופ’ זאב רוטשטיין / צילום: ליאור מזרחי

בינתיים נשות הדסה לא זוכות לגיבוי ממשרד הבריאות. במשרד מגלים הבנה למצבן. "רוטשטיין הוא לא אדם קל. גם לנו לא קל איתו", אמרו גורמים במשרד והוסיפו שאין אדם במערכת שיהיה מוכן להחליף את רוטשטיין: "מי שיכול, לא רוצה, ומי שרוצה, לא יכול". לכן, כך נראה, כרגע אין על מה לדבר על החלפה, בטח לא לפני שמסתיימת תוכנית ההבראה של בית החולים בסוף 2020.

ולמה שמישהו ירצה לבוא לנהל את הדסה? גירעון גדול, רופאים דעתניים וארגון נשות הדסה שנושף בעורף. לא בדיוק "עבודה כייפית". נראה, כי רק איש השש אלי קרב, כמו רוטשטיין, ישוש למלא את התפקיד.

עם זאת, למרות תמיכתם הנחרצת של משרדי האוצר והבריאות ברוטשטיין, גורמים מקורבים לנושא אומרים כי נשות הדסה לא רואות בכך סוף פסוק, ועומדות מאחורי דרישתן להדיח את רוטשטיין, תוך שימוש בסעיף הווטו שיש להן על זהות מנכ"ל בית החולים, המצוי בהסכם ההבראה. לא מן הנמנע, כי הנושא יתגלגל גם לערכאות משפטיות.

בית חולים גירעוני שמתקשה להתאושש

רוטשטיין אינו המנהל הראשון שנכנס לעימותים מול ארגון נשות הדסה. מבנה הבעלות המוזר של הבית החולים, שנמצא בידי הארגון, יצר כבר בעבר דרמות מול מנהלים קודמים. ד"ר סמי פנחס ופרופ' שלמה מור יוסף, כיום מנכ"ל הביטוח הלאומי, גם ניהלו האשמות הדדית בשאלה מי אחראי למצב הגירעוני של ביה"ח.

ארגון נשות הדסה הוא גוף פילנטרופי ללא כוונת רווח, שהוקם לפני כ-100 שנה. ואחת ממטרותיו העיקריות היא לקדם את מערכת הבריאות בישראל. עד היום תרם הארגון מיליארדי דולרים לביסוס בית החולים.

בשלהי העשור הקודם, ספג הארגון מכה קשה, לאחר שאיבד כ-100 מיליון דולר שהושקעו בקרנות של ברנרד מיידוף, שהורשע בהונאה בארה"ב. זה הביא לצמצום תרומות הארגון לבית החולים, שב-2014 נקלע קשיים כספיים ולמעשה לפשיטת רגל. בית החולים פנה לבית המשפט, וקיבל חבילת חילוץ מהמדינה תמורת תוכנית הבראה, במסגרתה הסכים בית החולים להעביר לידי המדינה קרקעות שלא בשימוש, וכן קרקעות פרטיות בבעלות הארגון.

שנה לאחר תחילתו של הסכם ההבראה, ב-2015, מונה רוטשטיין, עד אז המנכ"ל הדומיננטי של שיבא, למנכ"ל הדסה. לרוטשטיין יש מערכת יחסים קרובה עם סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, ולמעשה, מסביר גורם מקורב לנושא, "ליצמן כפה על נשות הדסה את המינוי שלו".

לפני כשנתיים וחצי, היה רוטשטיין מעורב בעימות מהדהד בתוך הדסה, כשמספר רופאים בכירים ובראשם מנהל המחלקה ההמטו-אונקולוגית ילדים, התפטרו עקב החלטת רוטשטיין, כי השתלות מח עצם בילדים, יבוצעו במחלקה למבוגרים.

הוויכוח על תרומת רוטשטיין

לא כולם משוכנעים בתרומתו הגדולה של רוטשטיין להדסה, אך יש לו לא מעט תומכים.

אלה מצדדים בו, מסבירים את המורכבות הטמונה בניהול הדסה: "נשות הדסה מתבלבלות בין היותן אוספות תרומות לבין רצונן להיות מעורבות בניהול בית החולים, לקבוע את סדר העדיפויות שלו. הן מאוד דעתניות, והיו מקרים שהן ניסו להתערב גם בזהות מנהלי המחלקות. לבתי חולים יש המון תורמים והם מקפידים שהתרומה תוקדש למטרה שהיא יועדה לה, אבל הם לא מתערבים בניהול השוטף אל בית החולים.

"רוטשטיין הוא איש שיודע לאסוף תרומת, הוא מכיר את מערכות הניהול, הוא ניהל את שיבא ביד רמה. לא תמיד המהלכים שלו מוסכמים, אבל צריך לזכור שמנהל שהוא חביב מדי קופצים לו על הראש. עד כמה שאני יודע, ביה"ח מתנהל בצורה טובה. הוא עשה שם סדר עם השר"פ - קבע שהשר"פ לא יחל לפני השעה 3 אחה"צ. אני חושב שרוטשטיין הוא מנהל טוב ועושה את מלאכתו נאמנה, ולדעתי לא יהיה נכון להפסיק את הכהונה שלו.

"נכון שהוא אדם שלא עושה חשבון, לא סופר עד עשר. אבל אני רואה מה הוא עשה בשיבא ובאילוצים של הממשלה זה לא פשוט, ומערכת הבריאות לא משופעת בהרבה קופצים, ולא הרבה יהיו מוכנים לקפוץ לביצה של הדסה".

"אני לא מתרגש מהסיפור", אמר גורם נוסף המקורב לנושא. "מבחינתי אלה רעשי רקע. למעשה, המדינה אישרה את הארכת הכהונה, כך שלמכתב של נשות הדסה אין לדעתי תוקף. באשר לצד האמוציונאלי: ארגון הדסה הוא ארגון שתרם מיליארדי דולרים לביה"ח. אחרי רוטשילד, הם התורם הכי גדול שקם למדינה. עם זאת, זה ארגון קצת ארכאי, ביורוקרטי ופוסט-טראומתי.

"במשבר של 2013, הם העבירו נכסים למדינה במיליארדי שקלים, והמדינה הכריחה אותם להמשיך ולתרום כדי לכסות את הפורמט שבו מתנהל היום תקציב הבריאות. למעשה, נשות הדסה מממנות את הגירעון שהמדינה יוצרת ,אבל זה הסכם הבראה".

לדברי אותו גורם, "כל מי שמכיר את רוטשטיין יודע שהוא 'פרא אדם', גם הוא מעיד על עצמו שהוא כזה, כך שלא פעם נשות הדסה נעלבות ממנו. אני מבין שבארוחת הערב ההיא הוא התחיל לקשקש בלי הפסקה ואמר: אני ואני ואני, ואז הן החליטו להוציא את המכתב. רוטשטיין הוא אדם שאוהב לדבר על עצמו ותורמים לא אוהבים את זה, התורמים אוהבים שעושים להם כבוד".

יש מי שהרבה פחות סלחן כלפי ההתנהלות של רוטשטיין: "הוא אדם עם הרבה יתרונת, אבל גם הרבה בעיות. רוטשטיין בשורה התחתונה לא הועיל להדסה. ביה"ח לא עומד על הרגלים. לא ברור לי גם מתי הוא בדיוק מספיק לנהל את ביה"ח, לאור העובדה שהוא מונה באחרונה לשמש יו"ר ועדת סל התרופות. הוא מקבל הרבה מדי (משכורת של כ-150 אלף שקל לחודש) ונותן מעט מדי. הוא בכלל רצה לנהל את הדסה במקביל לניהול שיבא, ומזל שוינשטיין (יהודה וינשטיין, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר - ה.מ) עצר את זה. מעבר לכך, כל מערכת הקשרים שלו עם ליצמן, היא דבר שדורש בדיקה.

"אני לא יודע מה בדיוק הוא אמר באותה ארוחת ערב, אבל אין ספק שהוא עשה משהו חמור, אחרת הארגון לא היה מבצע את הפנייה הזו (להדחתו). הוא כנראה עבר את הגבול. התורמים של הדסה לא מוכנים לקבל את מה שהפקידות הממשלתית מוכנה לקבל".

מארגון נשות הדסה נמסר, כי "הארגון תרם מיליארדים לבתי החולים, מתוכם נתרמו מאות מיליוני שקלים רק בחמש השנים האחרונות. סכום אסטרונומי זה נאסף שקל לשקל מתורמים כדי להבטיח את פעילות בתי החולים. הטענות שמעלים גורמים עלומי שם חסרות כל בסיס ונעשו מתוך רצון לפגוע בעבודת הארגון שכל כולה למען הציבור במדינת ישראל".

מהדסה נמסר ש"לא צריך משרד יחסי ציבור כדי להזים את מה שנטען. מספיק להסתובב בהדסה החדשה ולהשוות למצב שהיה לפני ארבע שנים כדי להבין שכל הנסיונות להשמיץ ולגמד את עשייתו של פרופ׳ רוטשטיין בהדסה נדונו לכשלון. הציבור בארץ אינו טיפש, הוא רואה מבין ומעריך עשיה למענו". 

עוד כתבות

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים