גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תאונות הקורקינטים: מאחורי ההגדרה "פצוע קל" מסתתרים חודשים של שיקום רפואי ומחיר כלכלי כבד

הוריו של ילד בן ארבע שהוגדר כ"פצוע קל" מפגיעת קורקינט חשמלי נאלצו לשלם אלפי שקלים על סייעת בגן, והשיקום היה ארוך ויקר • הזמר שלומי סרנגה שנדרס ע"י קורקינט נאלץ לבטל הופעות וגילה את הנזק הכלכלי: "כעצמאי ספגתי נזק כבד"

סיכום חודש מעקב יומי אחר נפגעי קורקינטים / אינפוגרפיק: אפרת לוי, גלובס
סיכום חודש מעקב יומי אחר נפגעי קורקינטים / אינפוגרפיק: אפרת לוי, גלובס

ב-30 ביוני השנה, בשעות הערב, רכב אדם שניידר בן ה-29 על הקורקינט החשמלי שלו ברחוב אבן גבירול בתל אביב. שלולית על הכביש הובילה לאובדן שליטה. שניידר החליק וריסק את כף רגלו. הפגיעה הובילה לניתוח לקיבוע השברים והשתלת פלטינות. "כרגע אני מוגבל, נעזר בקביים וממתין לניתוח שני", סיפר שניידר ל"גלובס".

גם תת אלוף (במיל') שמעון חפץ נכנס לסטטיסטיקות באותו חודש. קורקינט חשמלי התנגש בו בעוצמה רבה בנמל תל אביב. הרוכב הסתלק מהמקום וחפץ נזרק לקרקע. "שמעתי 'קנאק' בכתף ולא הבנתי מה קורה לי. אובחן לי שבר בכתף. מפאת גילי (69), נאמר לי שאי אפשר לשחזר את הנזק בניתוח וכי 'אין מה לעשות'". חפץ נכנס להליך שיקומי ארוך. "ברור שלא אחזור לתפקד כמו בעבר". שניידר וחפץ מוגדרים כ"פצועים קלים", למרות ששניהם מושבתים למשך חודשים ארוכים.

מנהל המחלקה לרפואה דחופה (חדר מיון) במרכז הרפואי איכילוב, ד"ר דניאל טרוצקי, מפרט ל"גלובס" מהי משמעות סוגי הפציעות ואת ההשלכות לנפגעים גם בהתאם לגילם. "זו מגפה של ממש, מילדים קטנים ועד קשישים" אומר ד"ר טרוצקי. "שבר בצלעות או שבר אגני, בסיכוי מאוד גבוה מאוד אצל קשיש, עלול להסתבך עד כדי מוות שהתחיל מ'פציעה קלה'. מגיעים אלינו קשישים עם חבלת ראש שנגרמה כתוצאה מהנפילה לקרקע".

מהו בעצם פצוע שמקבל את ההגדרה של "פצוע קל"? לפי ד"ר טרוצקי, "פעמים רבות שבר מסובך יסתיים בחדר ניתוח. תקופת ההחלמה תלויה בסוג השבר ובמיקום שלו, והאם הוא נותח או לא. והשיקום יכול להגיע לשבועות ולחודשים. לאיחוי שבר נדרש שיקום שמעורב בדרך כלל בפיזיותרפיה ולפעמים בניתוחים חוזרים. יש פציעות שמשאירות נכות ומגבלה לכל החיים, גם אם הן קוטלגו כפציעות קלות".

ד"ר טרוצקי מסביר כי התאונות כתוצאה משימוש באופניים וקורקינטים חשמליים הביאו לעומסים נוספים על המערכת. "העומס שנוצר בשל פציעות מהכלים הממונעים תופס זמן יקר של צוות ושל משאבים בכל הספקטרום" הוא אומר. "את עומס העבודה והטיפול בפצועים מרגישים כלל הצוותים בבית החולים. מצוות חדר המיון והטראומה ועד המחלקות האורתופדיות והכירורגיות וחדרי הניתוח וגם במחלקת טיפול נמרץ. אני רוצה לציין את העבודה המאוד חשובה של הדוברות של המרכז הרפואי שלנו יחד עם הנהלת המרכז הרפואי ו"גלובס" שמצליחים לעלות את המודעות לנושא, זה משהו שפשוט מציל חיים".

"הוצאנו אלפי שקלים שלא יחזרו"

לפני כחצי שנה, בן מתל אביב, בן 45 ומעיין בנו בן הארבע, בילו בפארק הירקון. בעת משחק, מעיין חצה את הדרך בין שביל ההליכה לשביל האופניים. קורקינט שחלף במקום, פגע בילד, העיף אותו מהשביל והוא נחבט בראשו. "הקורקינט המשיך בדרכו. אנחנו לא יודעים מי האיש שפגע בו", מספר בן. "כשראינו שהוא לא מצליח ללכת, שלחו אותו לצילומים וגילו שיש לו שני שברים ברגל. הוא גובס עד הירך לחודשיים וחצי. לא הסכימו לקבל אותו לגן בלי סייעות פרטיות שאנחנו מימנו. הוצאנו על זה אלפי שקלים, שאין לנו איך לקבל בחזרה".

מחיר הפגיעה הוא לא רק בגוף או בנפש, אלא הוא מכומת להיקפים משמעותיים גם לאדם ולמשפחתו וגם למשק. לדברי עו"ד אסף ורשה, יו"ר משותף של ועדת נזיקין בלשכת עורכי הדין, אומדן שנערך על ידי משרד האוצר, עלות פצוע קשה מאוד בתאונת דרכים תגיע לממוצע של 4.8 מיליון שקל. העלות לשיקום של פצוע קשה "רגיל" תגיע לכ-2 מיליון שקל, ופצוע קל עד בינוני עולה לקופת המדינה סכום שנע בין 160 אלף שקל ומטפס עד למיליון שקל, כתלות בחומרת הפגיעה.

הנתונים מתייחסים לעלות שנובעת מפציעה בתאונת דרכים, בלא קשר לנסיבות התרחשותה או איפיון כלי הרכב שמעורבים בה. החישוב כולל מספר משתנים: עלות אובדן התפוקה למשק כפגיעה בכושר היצור בגין היעדרות העובד ממקום העבודה; עלות אובדן איכות החיים של הנפגעים ובני המשפחה; עלות רפואית שנובעת מפינוי הנפגע; הטיפול בו לרבות הוצאות שיקום וסיעוד; עלות ישירה שתלויה במשך הטיפול הרפואי, הוצאות השיקום והסיעוד, קצבת נכות ותלויים, ועוד.

באשר לפצועים קל, שרבים גם לא נשארים לאשפוז, מחדד עו"ד ורשה כי "עצם השחרור אינו מלמד תקופת השיקום הצפויה לנפגע ועל העלויות שכרוכות בה. יש לקחת בחשבון גם היעדרות ממושכת מהעבודה ואילוץ של המשפחה להושיט סיוע. מה שהציבור לא תופס, זה כי העלות מתגלגלת בסופו של דבר אליו. בניגוד לתאונה בה חברת הביטוח שמבטחת בפוליסת חובה נושאת בחלק ניכר מההוצאות, כאשר מדובר על תאונה של קורקינט או אופניים חשמליים, כספי המיסים של כולנו מממנים במלואם את ההפקרות סביב האכיפה הרופפת והאסדרה הלקויה של הנעשה בתחום".

"פצוע קל" עצמאי? כך יחושב הנזק

ומה קורה כאשר עוסק עצמאי נקלע לתאונה? בתאונת עבודה, הוא זכאי לפנות לביטוח לאומי. במקרה כזה הוא יתחיל לקבל תשלום מהיום השלישי שלאחר יום התאונה. עבור שני הימים הראשונים שלאחר יום התאונה הוא יקבל תשלום רק אם במקרה של אובדן כושר לתפקד ל-12 ימים לפחות. סכום דמי תאונה ליום מחושב כך: 75% מהשכר בשלושת החודשים המלאים שקדמו ליום התאונה, לחלק ב-90.

במקרה של תאונה שנגרמה בשעות הפנאי העוסק העצמאי עשוי להיקלע לסיטואציה קשה כפליים. "אם לא מדובר בתאונת עבודה, עצמאי יימצא בבעיה חמורה משום שביטוח לאומי לא יפצה אותו והוא נדרש להגיש תביעה כנגד הפוגע", מסביר עו"ד ורשה, יו"ר משותף של ועדת נזיקין בלשכת עורכי הדין. "זהו הליך ממושך שבסופו לא בטוח שיקבל פיצוי. בהנחה כי לאותו אדם אין פוליסת תאונות אישיות - הוא נותר ללא מקור הכנסה".

הזמר שלומי סרנגה, שהיה מעורב בתאונה בעת שהלך ברחוב אבן גבירול, כתב בפוסט: "נאנקתי מכאבים, ובתוך דקות כבר מצאתי את עצמי שוכב על מיטת טיפולים שם הרופאים אבחנו שבר בצלעות. מאז התאונה קשה לי לתפקד. קשה לי לישון. הכאבים לא מרפים, כל נשימה כואבת ואפילו קשה לי לדבר. ואני עוד נחשב פצוע קל. המשמעות של פגיעה 'קלה' כזו היא הרסנית, שלא נדבר על הנזק הכלכלי. נאלצתי לבטל את כל ההופעות שנקבעו וההקלטות שתוכננו. כעצמאי, ההשלכות של התאונה קשות ולצערי כעת אין לי גם מה לעשות בקשר לזה. וזה עוד בלי לדבר על הנפש ומצב הרוח".

הפוסט של שלומי סרנגה

הנזק הכספי, לפי דוגמה אקראית לעצמאי שמרוויח 30 אלף שקל ברוטו בחודש, מגיע ל-46,300 שקל. לשם ההמחשה, ניקח עצמאי ששבר רגל בתאונה שבגינה הוא נאלץ להיעדר מהעבודה במשך חודש ונזקק לחמישה טיפולים רפואיים. אותו אדם מפסיד 30 אלף שקל (מלוא השתכרות); יישא בעלויות של נסיעות לטיפולים (כ-500 שקל); תרופות (כ-300 שקל); נזק טוטאלי לאופניים/קורקינט, כ-2,000 שקל; נזק ממוצע לרכב שהיה מעורב בתאונה, כ-7,000 שקל; עזרה מצד ג', משפחה וסובבים, כ-5,000 שקל; בנוסף לטיפולים רפואיים שלא במימון הקופה, לפחות 1,500 שקל; החישוב הזה לא כולל נזקים עקיפים כמו אובדן לקוחות, פגיעה במוניטין בעקבות השבתת העסק ופגיעה באיכות החיים. 

עוד כתבות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים