כל הדרך לקרן הפרטית הגדולה בישראל

ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל פימי, הוא אחד מאנשי העשור של "גלובס" • פרויקט מיוחד

ישי דוידי / צילום: יונתן בלום
ישי דוידי / צילום: יונתן בלום

ניסיון לעקוב אחר כל המהלכים האחרונים של קרן פימי יכול לייצר סחרחורת: היא משתלטת על חברת המים עמיעד, היא מוכרת מניות של יצרנית השסתומים המ-לט, נכנסת לראשונה להשקעה בתחום הביומד באמצעות רכישת מניות קמהדע, מוכרת מניות של חברת מנועי בית שמש ומתמודדת (ולבסוף מוותרת) על רכישת תהל. על כל האירועים האלה (שקרו במשך כשבועיים בנובמבר-דצמבר 2019) מנצח ישי דוידי, מי שעומד בראש הקרן מאז שייסד אותה בשנת 1996.

מאז הקמתה ועד היום, היא רכשה שליטה ב-90 חברות ומכרה 60 חברות, כאשר היום יש לה 30 חברות, שלהן 50 מפעלים בישראל ולמעלה מ-110 חברות בנות ברחבי העולם. למעשה, אפשר להסתכל על קרן פימי גם כעל אחת המעסיקות הגדולות בישראל, עם למעלה מ-30 אלף עובדים בחברות בהן היא מחזיקה שרובם מועסקים בארץ. פימי גם מגיעה בדירוגים של גופי מחקר עולמיים למקומות הראשונים, בהתמדה, בדירוגי הקרנות הטובות בעולם.

זה לא שהכל ורוד - יש גם השקעות פחות מוצלחות (ח.מר, תדירגן) ויש כאלה שלוקח זמן להשביח אותן - שזאת בעצם הפעילות המרכזית של פימי, שאינה רק קונה ומוכרת החזקות בשוק ההון - אך העדות הטובה ביותר להצלחת הקרן היא ביקושי היתר העצומים שהתקבלו כשפימי גייסה לפני 4 שנים את הקרן השישית שלה. הגיוס הסתכם ב-1.1 מיליארד דולר ואילו היקף הביקושים עלה על 2 מיליארד דולר (מחציתם מישראלים ומחציתם מזרים). דוידי עצמו, אגב, הוא המשקיע הבודד הגדול ביותר בקרן.

עדות נוספת לחוזק של פימי בשוק המקומי היא העובדה שהקרן לא ניגשת למכרזים. כל העסקאות שלה בשנים האחרונות בוצעו לאחר משא ומתן בלעדי שביצעה מול בעלי המניות שמכרו לה את השליטה. ברגע שחברה מחליטה לבצע מכרז - פימי לא שם; כך למשל היה במקרה של מפעל "מיגדה" של חברת התרופות טבע בקריית שמונה. כשטבע הודיעה על מכירת המפעל כחלק מתוכנית ההתייעלות שלה, פימי התעניינה ברכישתו אך בתחילה טבע ערכה מכרז למכירתו, בו פימי החליטה לא להשתתף. לאחר שהמכרז בוטל חזרה פימי לתמונה ולבסוף רכשה את המפעל בפברואר האחרון תמורת 47.5 מיליון דולר.

פימי, לפי יעדיה, אמורה להשקיע מדי שנה בכ-4 חברות ולממש מספר זהה. בין האקזיטים הבולטים של הקרן בניהולו של דוידי בעשור האחרון, אפשר לציין את אינרום שנמכרה ב-2019 בסכום של פי 10 על היקף ההשקעה; ריטליקס שנמכרה ב-2012 ביותר מפי 2 על ההשקעה; וכן אורמת, נובולוג והמ-לט.

ההשקעה האחרונה של פימי, נכון לכתיבת שורות אלה, היא חברת קמהדע, יצרנית ומשווקת תרופות ביוטכנולוגיות. היו מי שהרימו גבה על כניסת פימי לשוק חדש עבורה, אך נראה שמבחינת הקרן מדובר בהמשך של האסטרטגיה הידועה שלה: השקעה בחברות טובות מכל סוג, פרט לנדל"ן ופיננסים.

קרן פימי מסיימת את העשור הנוכחי כשהיא קרן הפרייבט אקוויטי הגדולה בישראל - עם נכסים מנוהלים של למעלה מ-5.5 מיליארד דולר.