גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הראשונה מבין הענקיות: מיקרוסופט תקים בישראל דאטה סנטר לענן

חברת מיקרוסופט מקימה חוות שרתים בישראל בהשקעה מוערכת של מאות מיליוני דולרים • מיקומה בישראל מאפשר גם לארגונים רגישים כמו משרדי ממשלה ובנקים לעבור לענן • ד"ר תומר סימון ממיקרוסופט: "היעדר ענן עיכב את הדיגיטציה בישראל"

סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט  / צילום: Lucas Jackson , רויטרס
סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט / צילום: Lucas Jackson , רויטרס

חברת מיקרוסופט הודיעה על כוונתה להפעיל שירות ענן שפועל מדאטה סנטר בישראל, בהשקעה מוערכת של מאות מיליוני דולרים. השירות יחל לפעול בשנת 2021, וישראל תצטרף אל עשרים מדינות ברחבי העולם שבהן פועל הענן של מיקרוסופט. המרכז החדש יוקם באזור מודיעין.

תחום הענן הוא אחד התחומים החמים בתעשיית הטכנולוגיה ובמגזר העסקי ומתקיימת בו תחרות עזה בין שלוש ענקיות - אמזון, מיקרוסופט וגוגל. לפי הודעת מיקרוסופט, בסך הכל משרתת החברה למעלה ממיליארד אנשים ו-20 מיליון עסקים ברחבי העולם.

חשיבותה של ההכרזה היא בכך שלראשונה תפעל בישראל פלטפורמת ענן של אחת מענקיות הענן. המובילה העולמית בתחום היא אמזון, ששולטת בקרוב למחצית מהשוק, כך לפי סטאמפורד, חברת מחקר אמריקאית. מיקרוסופט מדורגת אחריה עם נתח שוק של 15% ואחריה עליבאבא (7%), גוגל (4%), ו-IBM, שמחזיקה ב-2% מהשוק.

משמעות קיומה של פלטפורמת ענן מקומית היא זינוק בהיקף ההיצע ואיכות השירות שבהם יכולים להשתמש ארגונים. הדבר רלוונטי בעיקר לארגונים ולחברות שפעילותם עתירת שימוש במשאבי אחסון מידע, עיבוד נתונים ותקשורת. אלה כוללים גופים ממשלתיים, מוסדות פיננסיים כמו בנקים וחברות ביטוח, וכן חברות הייטק, סטארט-אפים ועסקים קטנים.

ההכרזה של מיקרוסופט מגיעה בתקופה שבה נעשים מאמצים נרחבים לשדרוג תשתית המחשוב בישראל כך שהן הממשלה והן המגזר העסקי יוכלו לסגור את הפער מול מדינות שבהן תשתית המחשב והאינטרנט מתקדמות יותר מאלה שקיימות בישראל. כך, בשנה שעברה פרסם מנהל הרכש הממשלתי "על כוונה לצאת במכרז מרכזי לאספקת שירותי ענן המבוססים על פלטפורמה ציבורית". על פי הודעה זו, קיומו של אזור ענן מקומי הוא תנאי מקדמי - "לצורך מתן השירות יידרש הספק להקים אזור ישראלי, אשר יעמוד בדרישות אבטחה, עמידות ורציפות תפעולית התואמות את צרכי ממשלת ישראל".

גורמים המצויים בפרטי המכרז הממשלתי וההכרזה של מיקרוספט הסבירו כי גם אם חברה כמו מיקרוסופט תזכה במכרז, ממשלת ישראל לא תכבול את עצמה לזוכה במכרז וכי בידי ישראל תישאר היכולת לעשות שימוש במספר עננים, גם בארץ וגם בחו"ל, משיקולי רגולציה. כלומר, אם בעתיד ייכנס לארץ ספק עם שירותים טובים יותר, יהיה ניתן לעבוד גם איתו.

אמזון מובילה את שוק הענן העולמי

המהירות תגדל ב-70%

המושג ענן מתאר מכלול של תשתית ושירותי מחשב המסופקים מרחוק. אם עד לפני מהפכת הענן שהובילה אמזון בעשור הקודם, ארגונים החזיקו את תשתיות המחשב שלהם בתוך המבנה הפיזי שלהם, החל מלפני כמה שנים החלו ארגונים להשתמש בתשתית מחשב ושירותי מחשוב שמסופקים להם באמצעות שרתים מרוחקים. המהפכה הזו הקלה במיוחד על ארגונים קטנים כמו סטארט-אפים, מכיוון שזה איפשר להם גמישות.

לדוגמה כשאנשים משתמשים בשירותים כמו Gett או ווייז, הם בעצם שולחים לאפליקציה בקשות לקבל שירות (לקבל מונית או מסלול, בהתאם לצרכים של נוסעים ונהגים אחרים). מהפכת הענן איפשרה לאותן חברות להשתמש בתשתית מחשב מהירה מבלי שיצטרכו להקים אותה בעצמם ולהשתמש בה רק לפי היקף השימוש אותו הן צריכות. המהפכה הזו היא אחד הגורמים שאפשרו את את התפתחותה ושגשוגה תעשיית ההייטק בשנים האחרונות, וספציפית בישראל.

אלא שעצם הגישה לענן היא לא חזות הכל. כך, אף על פי שסטארט-אפ ישראלי יכול לאחסן את המידע של המשתמשים שלו ולעבד אותו באמצעות שירותי ענן שמגיעים מחוות שרתים שממוקמת באירופה או בארה"ב, יש יתרון בקרבה פיזית לחוות השרתים. זה מאפשר לשלוח ולקבל מידע במהירות גבוהה יותר, אלמנט קריטי בחלק מהשירותים - למשל בעתיד כשיהיה רכב אוטונומי. לפי מיקרוסופט, המהירות תגדל בכ-70% בזכות המיקום בישראל.

בנוסף, עם כל הכבוד לכפר הגלובלי, את העולם מנהלים חוקים, בין אם אלו חוקי הפיזיקה או חוקי המדינות - הרגולציה. כך, חלים מגבלות על היכולת של מוסדות פיננסיים או ממשלות להחזיק מידע רגיש במרכזי נתונים מחוץ למדינה בשל שיקולים מדיניים אסטרטגיים, שיקולי פרטיות, או הגנה על מידע עסקי רגיש. לשם כך מחזיקים ארגונים את המידע הרגיש בתשתית המקומית, אלא שהארגונים משלמים על זה מחיר. כך למשל, לא ניתן להשתמש במעבדים הייחודיים שגוגל פיתחה באופן בלעדי עבור הענן שלה לצורך חישובי בינה מלאכותית, או שלא ניתן ליהנות מהאפליקציות שיש בשירותי הענן, כמו אבטחת סייבר, בינה מלאכותית ואנליטיקס. לדברי ד"ר תומר סימון, סמנכ"ל טכנולוגיות לאומיות במיקרוסופט ישראל, "שני העננים - אז'ור ואופיס יגיעו לישראל על כל מרכולתם. לישראל יגיע 'איזור ענן' מלא. ההבדל היחיד בינו לבין עננים אחרים בחו"ל הוא הגודל".

דאטה סנטר שמיקרוסופט מקימה בהולנד בימים אלו / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

"לא יהיה יותר חסם רגולטורי"

יתרון לקיומו של ענן של אחת הענקיות בישראל משמעותי גם בשל הרובד הרגולטורי. באמצעות ענן ציבורי, תיפתח בפני מוסדות שמנהלים מידע רגיש אישי, עסקי או אפילו אסטרטגי, האפשרות להחזיק מידע ולעבד אותו באמצעות כלים מתקדמים כך שיוכלו לשפר הן את מהירות ואיכות השירות שהן מספקות למשתמשים שלהם.

סימון הסביר גם את ההשלכות לגבי תהליכי המעבר לדיגיטל של סקטורים שונים במדינה. "אחד הגורמים שעיכבו את הדיגיטציה במדינה בהרבה סקטורים כמו הבנקים, היה שהם מחויבים לכך שהמידע יאוחסן רק בישראל, מה שמכונה (Data Residency). צריך להבין שכלכלת ענן זה לא רק חדשנות או היכולת לפעול בעומסים גבוהים (סקייל), אלא גם מה שקרוי כלכלת ציות לכללים".

על פי מיקרוסופט, "לא יהיה יותר חסם רגולטורי לאספקת שרותי הענן המתקדמים שאיפשרו את הזינוק הדיגיטלי במדינות המתקדמות בעולם המערבי. לזה צריך להוסיף שירותי ענן מתקדמים כמו בינה מלאכותית, אנליטיקות, ואפילו האינטרנט של הדברים (IOT), שירותי רפואה חכמה, מפעלים חכמים ורכבים אוטונומיים. כל תהליכי הגנת הפרטיות, כל התקינה והתקנים שישראל דורשת בתהליכי פיתוח, יהיו עתה זמינים באופן מקומי".

כך, קיומו של ענן בישראל יאפשר למשתמשים נגישות לטכנולוגיות המתקדמות ביותר, תוך הקפדה על דרישות רגולציה, אחסון דאטה ואבטחת מידע במדינת ישראל. על פי הודעת החברה, "שירותי הענן של מיקרוסופט תואמים לדרישות הגנת הפרטיות באיחוד האירופי (GDPR) ועומדים בדרישות תקני אבטחה המידע והפרטיות המתקדמים ביותר. ענן אזו'ר יסייע לארגונים להאיץ תהליכים דיגיטליים ויקדם חדשנות עסקית במשק הישראלי תוך רתימת טכנולוגיות מתקדמות לצורך זה". 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו