דעה: מדוע יש כל-כך הרבה קרנות 90/10?

שיטת "שכפול הקרנות" יוצרת מסך עשן ואינה מאפשרת השוואה אמיתית • דעה

קרנות נאמנות / אילוסטרציה: שאטרסטוק
קרנות נאמנות / אילוסטרציה: שאטרסטוק

בענף קרנות הנאמנות בישראל ישנן כ-20 חברות קרנות נאמנות, בנוסף לחברות אלו ישנם עוד כ-30 חברות המשמשות כמנהל השקעות חיצוני, "הוסטינג", כלומר סה"כ כ-50 גופים פועלים בתחום קרנות הנאמנות בישראל המציעים למשקיעים למעלה מ-1,000 קרנות שונות. זהו מספר עצום ביחס לגודל השוק ולהיקף הנכסים המנוהלים. היצע הקרנות המוגזם מבלבל את המשקיעים ומייצר עלויות מיותרות למנהלי הקרנות. אז איך הגיעה תעשיית הקרנות לנקודת שיווי המשקל הלא אופטימלית הזאת?

תודות לשיטה חוקית אך לא הוגנת המכונה "שכפול קרנות". השיטה עובדת כך: למנהלי הקרנות יש תמריץ שיווקי חזק להציג קרן שהשיגה את התשואה הגבוהה ביותר בקטגוריה מסויימת. על מנת להגדיל את הסיכויים להתברג בצמרת הטבלה, מנהלי הקרנות משיקים מספר קרנות בכל קטגוריה. כך למשל בקטגוריה 90/10 הפופולרית, מנהלי קרנות מסוימים מציעים למשקיעים 10 קרנות במקרה קיצוני אחד אפילו 13 קרנות. כולן קרנות 90/10 אבל עם הבדלים דקים. כל קרן לוקחת פוזיציה אחרת על השוק - אחת חשופה לדולר, השניה לדולר, אחת לאג"ח במח"מ קצר, אחרת לארוך וכו'.

הרי ברור לכולם שהמשקיע אשר שולח את כספו לעבוד עבורו, לא יכול להבין את ההבדל בין מספר קרנות של אותו מנהל ויש להניח שיבחר בקרן שהציגה ביצועי עבר עדיפים. היצע הקרנות המוגזם מבלבל את המשקיעים, אלו לא מודעים להבחנה בתשקיף בין הקרנות השונות וגם כנראה שגם לא מתעניינים בה. מי שיבדוק כנראה שרק ישים לב כי אותו מנהל גובה דמי ניהול שונים בין הקרנות ומציג ביצועי עבר שונים בין הקרנות, וכל זה באותה קטגוריה.

בסוף השנה, בהתאם לביצועי השוק, אחת הקרנות מציגה תשואה עודפת יחסית לקטגוריה ומדורגת גבוה במערכות הדירוג של הבנקים. "הקרן הכוכבת" משמשת גם לצרכי השיווק של בית ההשקעות ונתוניה מתפרסמים במודעות הכוללות מדליות זהב וסיסמאות כמו "הטבלה לא משקרת".

שאר הקרנות של אותו מנהל, שנקטו בפוזיציה שלא תאמה את כיוון השוק, מדורגות בתחתית הטבלאות ונשכחות. אפילו מי שבחר להשקיע בגוף שהקרן שלו הגיעה למקום הראשון - ברוב המקרים יופתע לגלות שלא השקיע בקרן שמככבת בראש הטבלה, אלא בקרן אחרת של אותו מנהל שמדורגת באמצע או אפילו בתחתית טבלאות התשואה. אין דרך לדעת מראש מי הקרן שתגיע לראש הטבלה ולכן המצפן היחיד הוא ביצועי העבר של אותו מנהל קרנות.

אבל שיטת "שכפול הקרנות" יוצרת מסך עשן ואינה מאפשרת השוואה אמיתית של יכולותיהם של מנהלי הקרנות. גם מודלי הדירוג בבנקים מדרגים כל קרן בנפרד ולא מענישים את מנהלי הקרנות שנוקטים בשיטת ריבוי ושכפול קרנות נאמנות.

הפתרון פשוט: בדומה לנהוג בענף קופות הגמל וקרנות ההשתלמות, יש לאפשר לכל מנהל קרנות נאמנות להציע קרן אחת בכל קטגוריית השקעה. שיטה זו תאפשר השוואה אמיתית והוגנת בין מנהלי הקרנות. אנחנו ביצירה לא חוששים מהשוואה מול כל מנהל קרנות אחר ולכם מנהלים קרן נאמנות אחת בלבד בכל קטגוריה. 

הכותב הוא מנכ"ל בית ההשקעות יצירה