גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלב שלא נבח: מה רומזים מחירי פולי הסויה בארה"ב על עסקת הסחר שנחתמה עם סין

פולי הסויה הם רכיב הסחר החקלאי הגדול ביותר בהרבה בין ארה"ב וסין, ולכן הם חלון הראווה של כל הסחר החקלאי

פולי סויה / צלם: רויטרס
פולי סויה / צלם: רויטרס

בעוד שנראה כי העולם כולו מתעסק בנגיף הקורונה המסתורי שהחל להתפשט ברחבי סין וגם בעולם, החיים הסדירים נמשכים. ההתפרצות של הווירוס, שכבר קטל עשרות בני אדם, "מסתיר" אירוע כלכלי גדול-ממדים אחר שאירע רק לפני זמן קצר - חתימת הסכם סחר ראשוני בין ארה"ב לסין.

נראה כי בניגוד לחלק מהציפיות, ההסכם לא הביא עדיין שינוים מרחיקי לכת. כך, בכל אופן, ניתן ללמוד עם מעיפים מבט על פולי הסויה האמריקאים. בשלב זה נראה כי ההבטחה של סין לקנות עוד מוצרים חקלאיים מארה"ב לא העלתה את מחירי החוזים העתידיים החקלאיים - וזהו סימן לספקות לגבי האפקט הכלכלי האמיתי של עסקת הסחר החדשה.

פולי הסויה הם רכיב הסחר החקלאי הגדול ביותר בהרבה בין ארה"ב וסין, ולכן הם חלון הראווה של כל הסחר החקלאי.

באחד מספרי המתח של סר ארתור קונן דויל, ב־1892, שרלוק הולמס מנחש מה קרה לסוס מרוץ שנעלם, סילבר בלייז, על-ידי העובדה שהכלב לא נבח באותו לילה. באופן דומה, מה שלא קרה בשווקים יכול להיות רמז למשהו משמעותי.

במקרה של עסקת הסחר שנחתמה לאחרונה עם סין, הכלבים היו שקטים במידה ראויה לציון בשוקי החוזים החקלאיים בשיקאגו. למרות התחייבות סין לקנות עוד מוצרים מארה"ב, המחירים לא עלו - בסימן לכך שמשקיעים וסוחרים לא רואים שלהסכמים יש אפקט כלכלי אמיתי.

מחיר בושל (31 ק"ג) של פולי סויה נמוך מכפי שהיה כשדונלד טראמפ נבחר לנשיא בנובמבר 2016. הוא לא השתנה כמעט מאז שטראמפ הסלים את העימות הסחר מול סין, וירד מאז שהעסקה החדשה פורסמה. גם מחירי חיטה, בשר חזיר ומוצרי חלב נשארו יציבים.

המחירים אמורים להיות "הכלב הנובח" של השוק. כשהם עולים, זהו איתות לביקוש גואה או לקריסה של היצע. כשהם יורדים, זה הפוך. מאחר שהשווקים מביטים קדימה, בייחוד חוזים עתידיים שנסחרים בשיקאגו, השינויים הצפויים בביקוש וההיצע אמורים להניע את המחירים כמעט כמו השינויים בפועל.

עליית מחירי המניות היא סימן לאופטימיות רחבה לגבי הכלכלה האמריקאית, וכנראה גם הקלה מסוימת מכך שמתחי הסחר עם סין בירידה. בו-זמנית, שוק סחורות שקט מאותת שהמשקיעים והסוחרים לא רואים לנגד עיניהם שינויים גדולים בהיצע או בביקוש למוצרים חקלאיים.

יכול להיות שהמשקיעים מסופקים שסין תעמוד בהבטחותיה, או שהרכישות המובטחות שלה יעבירו את הביקוש למדינה אחרת, או יידחו לשנה הבאה, בלי לשנות מהיסוד את מצב החקלאים בארה"ב.

הנציגים הסינים התחייבו להגדיל את רכישות המוצרים החקלאיים מארה"ב ב־32 מיליארד דולר בשנתיים הבאות. העסק הזו היא חלק מהסכם רחב יותר של סין להרחיב את רכישת מגוון רחב של מוצרים אמריקאים, כולל אנרגיה ומוצרי תעשייה, ב־200 מיליארד דולר בשנתיים.

סקוט הנרי, מגדל פולי סויה מאיובה, אמר כי הוא מתכנן להשקיע בקרקע חקלאית, מפני שהוא אופטימי לגבי המגזר הזה עם ירידת מתחי הסחר עם סין. "אנחנו חושבים שמזדמנות הקנייה היא עכשיו", הוא אמר. עם זאת, יש לו ספקנות מסוימת שסין תמלא את התחייבויותיה אחרי כל-כך הרבה חודשים של משא-ומתן שהתקדם ונסוג. "בואו נראה מה הסינים יעשו כצעד ראשון", הוא אמר.

הדינמיקה של שוק הסחורות העולמי מסבירה חלק מהספקנות של המשקיעים. ברזיל וארה"ב הן שתי יצואניות גדולות של פולי סויה. מתוך 85 מיליון הטונות של פולים שסין ייבאה ב־2019, 57 מיליון סופקו על-ידי ברזיל, להערכת קן מוריסון, סוחר סחורות לשעבר בקרגיל, ענקית החקלאות, שכותב היום מגזין חדשות על המגזר הזה.

אם סין תעביר רכישות מברזיל לארה"ב בהתאם לעסקה החדשה, הביקוש העולמי לא ישתנה. ייתכן כי מחירי פולי הסויה האמריקאים יהיו גבוהים יותר יחסית לברזיל. אך הפולים מברזיל יהיו אז זולים יותר בשווקים אחרים, ויעניקו לברזל יתרון מחוץ לסין. התוצאה תהיה שפער המחיר בין פולי הסויה מארה"ב ומברזיל ייסגר כנראה, ומחירי פולי הסויה מארה"ב לא יהיה גבוה יותר.

אם המחיר לא ישתנה, האם מצב החקלאים בארה"ב ישתפר? התשובה חיובית אם הם יוכלו למכור יותר. לפי שעה לפחות, זה לא נראה באופק. משרד החקלאות האמריקאי מעריך כי החקלאים בארה"ב יזרעו 84 מיליון אקרים בשנת הזריעה 2020־2021. זה יותר מ־76 מיליון אקרים שנזרעו בשנה הקודמת, אבל פחות מ־87 מיליון אקר שנזרעו לפני שנתיים, ב־2018־2019.

מה יהיה אם סין תקנה יותר פולי סויה בשווקים העולמיים, ולא תעביר רכישות ממדינה אחת לאחרת? סין יכולה להורות לחברות האחסון הממשלתיות שלה לקנות יותר. אך ללא גידול בביקוש הלאומי, פולי הסויה הנוספים יגיעו למתקני האחסון וילחצו כלפי מטה על המחירים בהמשך הדרך. סין תוכל לקנות יותר בשנה הבאה כדי לעמוד בהבטחתה, ואז לקנות פחות בשנת 2022.

בעיה אחרת, מציין מוריסון, היא שמעבר לשתי חברות בבעלות המדינה, רוב שוק פולי הסויה הסיני נשלט על-ידי חברו פרטיות. "הדבר הזה, כלומר עסקת הסחר, לא יכול לעבוד בשוק תחרותי", הוא אומר.

מוריסון רואה יתרונות בכוח לחקלאים האמריקאים מהסכם הסחר, כולל רפורמות אפשריות בניהול מכסות היבוא של חיטה, תירס אורז בסין. אבל במה שנוגע להבטחות רחבות לרכישות, העסקה מאפשרת לסין לא למלא את כל התחייבויותיה אם כוחות השוק יכתיבו תרחיש אחר.

"הצדדים מכירים בכך שהרכישות ייעשו במחירי השוק בהתבסס על שיקולים כלכליים ושתנאי השוק, בייחוד במקרה של סחורות חקלאיות, יכתיבו אולי את עיתוי הרכישות בכל שנה נתונה", לפי ההסכם.

ארה"ב וסין הגיעו למצב דברים מוזר. סין, מדינה של מפלגה אחת עם שורשים קומוניסטיים, טוענת שכוחות השוק קובעים את תוצאות התחייבויות הרכישה שלה. ארה"ב, מעצמת הקפיטליזם, תלויה במעורבות מאסיבית של המדינה (סין) ברכישת סחורות שלה.

מוריסון אומר כי הוא לא קונה את המצב הזה. התיק המסחרי שלו כולל מכירות בחסר (שורט) של פולי סויה ומכירות ארך (לונג) של תירס.

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות