גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב על הפינוי בינוי: משרד המשפטים רוצה שתקבלו יותר על כל דירה

בשבוע שעבר נחשף ב"גלובס" כי ברשות להתחדשות עירונית מבקשים להגביל את תוספת השטח לדירות בפרויקטים של פינוי בינוי ל-12 מ"ר • אלא שמשרד המשפטים, שטוען לפגיעה בזכויות הקניין של הדיירים, מסרב כעת להכיר ביוזמה וטוען כי התמורות לדיירים צריכות להיקבע במו"מ פרטני מול היזמים

במשרד המשפטים מתנגדים ליוזמה של הרשות להתחדשות עירונית להגביל את התמורה שמקבלים דיירים בפרויקטים של פינוי בינוי לשטח של 12 מ"ר בלבד. בכיר במשרד המשפטים ששוחח עם "גלובס", אמר כי הגבלת שטחי התמורה שמקבלים דיירים שמשתתפים בפרויקט של פינוי בינוי היא פעולה פסולה, שעלולה לפגוע בקידום פרויקטים מעין אלה ובזכויות הקניין של הדיירים. הגורם הבכיר מסר כי "כך מכניסים ודאות לעולם היזמות, על חשבון זכויות הקניין של הדיירים".

במשרד המשפטים רואים עצמם כצד לעניין, בתור מי שאמונים על הניסוח והשמירה על חוקי המדינה, ולעניין זה - כמי שמלווים את הנושא מהפן של הזכויות הקנייניות.

עמדתה של הרשות להתחדשות עירונית בדבר הגבלת התמורה נשלחה לאחרונה לשלל גופים, בהם ועדות תכנון ומינהלות ההתחדשות העירוניות שפזורות בערים רבות בישראל.

בשבוע שעבר חשף "גלובס" מסמך, שבו נכתב בין היתר כי התמורה ההולמת לבעלי דירות בפרויקטים של פינוי בינוי, היא דירות חדשות ששטחן גדול ב-12 מ"ר (שטח של חדר נוסף/ממ"ד) משטח דירות המקור, וזאת למעט במקרים שבהם מדובר בדירות קטנות. במקרים של דירות קטנות, התוספת ההולמת צריכה להגיע עד 25 מ"ר.

היוזמה להגבלת התמורה בפינוי בינוי

הערת השוליים שהפכה לסטנדרט בשוק

בשנים האחרונות התקבע בשוק, כי תוספת של 25 מ"ר לדירה הוא מעין סטנדרט. כיצד זה קרה? בשנת 2012 פרסם משרד השמאי הממשלתי שבמשרד המשפטים תקן שמאי תחת הכותרת "תקן 21". מדובר בתקן שנועד להכניס אחידות בתחשיבים השמאיים שמלווים פרויקטים של פינוי בינוי, ובהם רווחיות מינימלית נדרשת. זאת, בין היתר, כדי לקבל החלטה לגבי הטלת היטלי השבחה על היזמים שיכולים להגיע לעשרות מיליוני שקלים בפרויקט.

התקן נועד לסייע לוועדות המחוזיות לתכנון ולבנייה לאמוד על-פי סטנדרטים אחידים את מידת הכדאיות הכלכלית של פרויקטים של התחדשות עירונית - וכך יוכלו להבין אם ניתן לצופף את הפרויקטים, או להיפך - לגרוע מהם יחידות דיור.

בנוסף, ביקש התקן לקבוע תמורות לדיירים. בעמוד 9 לתקן נכתב, כי "ככלל, התמורה הסבירה לבעל הדירה הינה דירה חדשה וכיסוי כל העלויות הכרוכות בפינוי. ככלל, הדירה החדשה תכלול חדר נוסף, ממ"ד ומרפסת כהגדרתם בתקנות התכנון והבנייה או שטח בהיקף דומה וכן חנייה על-פי התקן". בהערת השוליים לאותו סעיף נאמר, כי "המקובל הוא תוספת שטח של כ-25 מ"ר אשר יבואו לידי ביטוי בתוספת חדר/חדרים או שטח בהיקף דומה".

ואכן, פרויקטים של פינוי בינוי יישרו קו על סמך אותה הערת שוליים, באופן שהיה נוח כמעט לכולם: לוועדות המחוזיות לתכנון ולבנייה, לרשויות המקומיות, וליזמים.

אלא שאותם 25 מ"ר לא היו מעולם מספר מחייב. "השוק התיישר על 25 מ"ר בגלל אותה הערת שוליים, אבל אנחנו לא מקבלים את זה שמדובר בסטנדרט", אומר אותו בכיר במשרד המשפטים. "אנחנו גם לא מקבלים את העמדה הנוכחית, שתוספת לדירה צריכה להיות 12 מ"ר. זה משהו שצריך להתקבל בין הדיירים לבין היזם, וזה תלוי בפרויקט.

יש פרויקטים שניתן יותר ויש כאלה שפחות, והיזם צריך לדעת מה הוא יכול לתת. באחרונה יצאה טיוטה לעדכון התקן השמאי, שבה השמאי הממשלתי כתב שהתמורה צריכה להיות בין 12 ל-25 מ"ר. לכן לא מקובל עלינו שצריך להורות לשוק שצריך לרדת ל-12 מ"ר. אנחנו לא נמצאים שם".

"למה לא לאפשר תוספת של 30 מ"ר?"

אותו גורם מוסיף כי "ברור לנו שחלק מהקשיים של פרויקטים להתחדשות עירונית נובעים מחוסר ודאות של היזמים. הכללים לא מספיק ברורים, התכנון לא ידוע, וקשה ליזמים להבטיח לדיירים משהו, לפני שאושרה תוכנית ולהחתים אותם על הסכמות לפרויקטים. משם בא הרצון של היזמים להגיע למצב, שבו הם יודעים טוב יותר לומר מה הם יכולים לתת לדיירים שלהם.

מצד שני, מדובר בזכויות של הדיירים. ואם התכנון מאשר 24 מ"ר או 30 מ"ר, ושהפרויקט יעמוד בצפיפות הנדרשת - אז מדוע להגביל אותו ל-12 מ"ר?".

לדבריו, במשרד המשפטים עוקבים בדאגה אחרי ההתנהלות של כמה רשויות מקומיות, שבחודשים האחרונים הודיעו על מדיניות דומה של מתן תוספת של 12 מ"ר (בתנאים שונים. א' מ') בפרויקטים של פינוי בינוי. מדובר בתל אביב, בפתח תקווה ובנתניה.

"עם כל הכבוד, אם יש לכם פרויקטים שניתן לתת בהם יותר זכויות, אז למה שהיזם ייהנה מזה ולא הדייר? זה משהו משפטי. זה יוצר מצב מקומם, שבו הוודאות ליזם תמומש על חשבון היכולת של הדייר למצות את זכויותיו", מסביר אותו גורם.

תגובת הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית: "כפי שהובהר במסמך שהועבר, מטרת הפצתה של עמדת הרשות הממשלתית התחדשות עירונית הינה יצירת סטנדרט ברור ואחידות. אין הדבר בא במקום משא ומתן עם הגורמים הרלוונטיים.

יתרה מכך, יזמים אשר רווחיותם תאפשר מתן תמורה גדולה יותר מוזמנים לעשות כן, שהרי רצון הרשות הממשלתית הוא להביא להוצאת מספר רב יותר של פרויקטים לפועל וליצור ודאות בתחום".

***גילוי מלא: אלונה בר און, בעלים משותף ויו"ר דירקטוריון "גלובס", מכהנת גם כיו"ר "בית וגג", קרן יזמית בהתחדשות עירונית

החששות בשוק: "הקטנת התמורה לדיירים תאט פרויקטים"

גורמים בשוק הנדל"ן מזהירים מהצעד של הקטנת התמורות ל-12 מ"ר. אלי אביסרור, מנכ"ל חברת אביסרור משה ובניו, המשמש גם יו"ר ארגון קבלני הנגב וב"ש ומ"מ נשיא התאחדות בוני הארץ, מזהיר כי תמורה של 12 מ"ר עלולה להתגלות כלא-אטרקטיבית. "פינוי בינוי הוא הליך ארוך, מייגע ומסורבל, במיוחד המו"מ עם הדיירים. הקטנת התמורה תאט משמעותית את קצב העסקאות בתוכניות פינוי בינוי. 12 מ"ר זאת תמורה לא מפתה, והדיירים לא יסכימו לה. זה יוריד את המוטיבציה של הדיירים ויחליש את היקף העסקאות".

מנכ"לית ראדקו התחדשות עירונית מקבוצת רפאלי, ננה חן, טוענת כי שינויי המדיניות התכופים בתוכניות פינוי בינוי יוצרים טלטלות, שיוצרות אי-ודאות בקרב דיירים ויזמים. "אמנם המסמך הנוכחי של הרשות הארצית להתחדשות עירונית מנסה לייצר ודאות, אך אסור לשכוח את הפרויקטים שכבר חתומים", אומרת חן. "יש לייצר תקופת מעבר, שלא תפגע בהתחייבויות שלנו היזמים מול הדיירים. ההמלצה שלי לדיירים היא חד-משמעית - תתקדמו לחתימת חוזים כמה שיותר מהר, משום שמעבר להחלטה של הרשות להתחדשות עירונית, הרשויות כבר מדברות בחדרי חדרים על הצעד הבא: לא לאפשר תמורות כלל למעט מתן מרפסות".

עו"ד אלדר אדטו, שותף וראש מחלקת הנדל"ן במשרד ברנע ג'פה לנדה ושות', מסביר כי תקן 21 במתכונתו המחודשת, שקובעת 20% רווח - לא תמיד ישים. "מסמך המדיניות החדש מפנה לתקן 21, אשר כבר במתכונתו החדשה הקובעת רף מינימום של רווח של 20% שאינו רלוונטי. רוב גדול של פרויקטים בפינוי בינוי אינם מגיעים לרף המינימלי מבחינת רווחיות. פרויקטים אלו, למרות שלא מגיעים למינימום הרווחיות הקבוע בתקן, מאושרים לליווי על ידי הבנקים, ומקבלים מימון".

לדבריו, המשמעות של הקטנת התמורות היא הקטנה נוספת ברווחיות היזמים, דבר שיסכן את קידום הפרויקטים בתחום. "הקטנת התמורה מעידה על כיוון ברור, והינו תמורה של אפס מטרים עתידיים לעסקאות פינוי בינוי. דיירים בפרויקטים אלה חייבים להבין כי מה שהיה בעבר לא קיים היום, ובוודאי לא יהיה בעתיד. יש לקדם את העסקאות היום ולא לחכות לפנטזיות עתידיות".

*** גילוי מלא: אלונה בר און, בעלים משותף ויו"ר דירקטוריון "גלובס", מכהנת גם כיו"ר "בית וגג", קרן יזמית בהתחדשות עירונית.

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד