ענף הבנקאות התאפיין בדומיננטיות נשית, אך הן הולכות ונעלמות

בנק לאומי מוביל את הייצוג המגדרי בסקטור, עם דירקטוריון כמעט מאוזן • בבנק אגוד, בנק ירושלים ובבנק הבינלאומי יש רק אישה אחת בדירקטוריון • גם בחברות כרטיסי האשראי הנשים לא מגיעות אפילו לרבע מהדירקטוריון

נשים בדירקטוריון - הבנקים בישראל
נשים בדירקטוריון - הבנקים בישראל

ענף הבנקאות התאפיין עד לאחרונה בדומיננטיות נשית ללא אח ורע בישראל: שלוש מנכ"ליות כיהנו בשלושה מתוך חמשת הבנקים הגדולים במדינה, ובשנת 2018 הצטרפה אליהן מנכ"לית נוספת בבנק קטן, בזמן שבבנק קטן אחר הייתה יו"רית. אבל המצב הזה כבר לא מאפיין יותר את מערכת הבנקאות.

נכון להיום, קצת פחות מ-20% מ-69 חברי הדירקטוריונים בשבעת הבנקים העצמאיים הן נשים. בבחינת תמונת המצב רק בחמשת הבנקים הגדולים יש שיפור קל, ועלייה לשיעור נציגות נשית של 24% - אישה אחת על כל שלושה חברי דירקטוריון גברים.

עד סוף שנת 2019 כיהנה בבנק לאומי המנכ"לית הדומיננטית רקפת רוסק עמינח, שבעצמה החליפה מנכ"לית לא פחות דומיננטית - גליה מאור. השנייה ברשימה הייתה מנכ"לית דיסקונט הדומיננטית והמצליחה, לילך אשר טופילסקי, אשר עזבה את המערכת הבנקאית סביב אותה תקופה - לטובת שותפות בקרן ההשקעות פימי. השלישית, שעדיין מכהנת, היא גם המנכ"לית הוותיקה והמנוסה ביותר, סמדר ברבר צדיק - שבקרוב כנראה תיוותר המנכ"לית היחידה בענף, עם השלמת מיזוג בנק אגוד הקטן לבנק מזרחי טפחות. כיום אגוד הקטן מנוהל על ידי המנכ"לית שבי שמר.

מספר הנשים בהנהלות של הבנקים
 מספר הנשים בהנהלות של הבנקים

הדירקטורית היחידה בבינלאומי עומדת לפרוש

כמו כן, לפי שעה בבינלאומי יש גם יו"רית, אירית איזקסון, אבל היא הודיעה זה מכבר על כוונתה לפרוש מהתפקיד בתום כהונה אחת בלבד. דרך אגב, היא הדירקטורית היחידה בבינלאומי. יו"רית הבנק הקטן שהוזכרה בתחילת הדברים, ושעזבה את המערכת, היא לבנה שיפמן, שהייתה היו"רית של מוניציפל בנק, לשעבר בנק דקסיה. עד אשר נבלע בתוך קבוצת דיסקונט, הוא היה הבנק הכי קטן במערכת והיווה שבריר מפעילות כל אחד משני הבנקים הגדולים עם מוטת שליטה של פחות מחטיבה בכל אחד מהגדולים.

אך לא רק זאת, עד לא מזמן המערכת שמפקחת על המערכת הבנקאית, בנק ישראל ובעיקר הפיקוח על הבנקים בבנק המרכזי, הייתה בשליטה נשית עם נגידה (קרנית פלוג), משנה לנגידה (נדין בודו טרכטנברג) ומפקחת על הבנקים, חדוה בר. הראשונה והשנייה עזבו והוחלפו על ידי גברים, כשהשלישית תפרוש מתפקידה עד אמצע אפריל, ולפי שעה לא ידוע מי יחליף אותה.

נסיגה בייצוג גם בהנהלות הבנקים

ואיך נראית תמונת ההנהלה בבנקים השונים? בפועלים יש כמה מנהלות בכירות מאוד בפעילויות ליבה, בהן אתי בן זאב, שממונה על חטיבת טכנולוגיה ומחשוב; יעל אלמוג, היועצת המשפטית שמרכזת את המו"מ מול הרשויות בארה"ב בפרשת המס; ודלית רביב, מנהלת החטיבה הקמעונאית. לאחרונה נודע כי חברת ההנהלה יעל דרומי פורשת ותעזוב את הבנק, והתפקיד שלה יבוטל. כלומר, סביר שתמונת ההנהלה בבנק תשתנה בקרוב ומספר הנשים יפחת לשלוש, ושיעורן בהנהלת הפועלים ירד לכ-18%. מדובר על שינוי ביחס לבנק שהתהדר עד סוף 2018 בכך שהיה בשליטתה של שרי אריסון, עם נוכחות ניכרת של נשים בדירקטוריון ובהנהלה.

בלאומי יש פחות ייצוג נשי בהנהלה מזה שהיה בעבר, כשבין הנשים הבכירות בבנק בולטת בשמת בן צבי; סמנכ"לית בכירה וראש חטיבת ניהול סיכונים. בדיסקונט עזבה אשתקד לא רק המנכ"לית אלא גם מנהלת החטיבה העסקית הוותיקה והמוערכת אורית אלסטר, כך שבהנהלת הבנק כיום יש מנהלת אחת שבולטת בתפקיד ליבה והיא יפית גריאני, ראש החטיבה הבנקאית. בבינלאומי, כאמור, יש גם מנכ"לית, גם יו"רית (שפורשת בקרוב) ותחתיהן גם מנהלות נשים בכירות, ובראשן אלה גולן, ראש החטיבה הבנקאית בבנק.

גם בשתי חברות כרטיסי האשראי ישראכרט ומקס (לשעבר לאומי קארד) יש דומיננטיות גברית בתפקידי הניהול ובדירקטוריונים. שתי החברות יצאו לדרך עצמאית אשתקד, כשהפועלים ולאומי, בהתאמה, נאלצו למכור את השליטה בהן בעקבות הוראות חוק שטרום.

בסך הכל, באף אחד משבע קבוצות הבנקים העצמאיות ומשלוש חברות כרטיסי האשראי אין נציגות שווה לנשים בהנהלות והן מיעוט.