גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: לנתניהו עדיף להתמקד בטענות ההגנה במשפט, לא בשופטים שינהלו אותו

הניסיון לנבא אם שופט כזה או אחר ירשיע או יזכה את רה"מ נתניהו הוא ניסיון-סרק • פעמים רבות שופטים שנחשבו "סנגוריאליים" ונאשמים תלו בהם תקוות, הציגו במשפטם גישה מחמירה מאוד - ולהפך • אחוזי ההרשעה הגבוהים הם אלה שצריכים להרתיע, ולא השופטים

רה"מ בנימין נתניהו והשופטת רבקה פרידמן-פלדמן / צילומים: קובי גדעון - לע"מ, דוברות בתי המשפט
רה"מ בנימין נתניהו והשופטת רבקה פרידמן-פלדמן / צילומים: קובי גדעון - לע"מ, דוברות בתי המשפט

הדיון שמתנהל בתקשורת מאז הוכרזו שמות שלושת שופטי בית המשפט המחוזי בירושלים שידונו במשפט ראש הממשלה נתניהו, מתמקד בשאלה אם השופטים רבקה פרידמן-פלדמן, עודד שחם, ומשה בר-עם הם "טובים לנתניהו" או "רעים לנתניהו".

זה דיון לגיטימי, וכנראה גם מתבקש, אבל אין בצדו הרבה. הניסיון לנבא אם שופט פלוני יזכה את נתניהו או שופטת אלמונית תרשיע אותו בשלב הזה, דומה לניסיון לצקת את אור הירח בבקבוקים. כבר הוכח בעבר, יותר מפעם או פעמיים, כי שופטים שנחשבו "סנגוריאליים" ונאשמים תלו בהם תקוות, הציגו גישה מחמירה. מנגד, לא פעם שופטים שנחשבו מחמירים או תביעתיים, הפתיעו וזיכו נאשמים.

הדוגמה הקלאסית לשופט שנחשב "מזכה" או "סנגוריאלי" שהפך יום בהיר אחד לאימת העבריינים היא של דוד רוזן, שופט המחוזי לשעבר וכיום נציב הביקורת על רשויות התביעה.

ב-1 בפברואר 2012 החליטה נשיאת המחוזי בתל-אביב דאז, דבורה ברלינר, להטיל על רוזן את המלאכה המורכבת והרגישה: ניהול המשפט הפלילי הראשון נגד ראש ממשלה בישראל. ברלינר קבעה כי רוזן ידון בדן יחיד בתיק הולילנד, שבמרכזו עמדו שני אישומים בלקיחת שוחד נגד ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט.

ביום שבו נודע כי רוזן ינהל את התיק החשוב, התמקדו הפרסומים בעיתונות בביקורת החריפה שמתח רוזן שנה וחצי קודם לכן, באוגוסט 2010, על פרקליטות מיסוי וכלכלה. אותה פרקליטות שהופקדה על ניהול משפטו של אולמרט בתיק הולילנד. באחד מפסקי הדין החמורים ביותר שנכתבו עד אז נגד רשויות התביעה, ביקר רוזן בחריפות את הליקויים בעבודת פרקליטות מיסוי וכלכלה וביטל כתב אישום שהגישה נגד שני ראשי הדסק הרוסי לשעבר בסניף ברחוב הירקון של בנק הפועלים בעבירות של הלבנת הון. הכותרת של "גלובס" מיום הזיכוי הייתה "הפרקליטות שיקרה".

זיכה שרים, אבל גם הרשיע את אולמרט

בכלל, כשרוזן נבחר לדון בתיק הולילנד, הבחירה נחשבה על-ידי רבים כנוחה עבור אולמרט והנאשמים הנוספים בתיק. בקריירה השיפוטית של רוזן היו עוד שני זיכויים מהדהדים מלבד הזיכוי בתיק הלבנת ההון. בשבתו כשופט בבית משפט השלום בתל-אביב, היה רוזן שותף להרכב של שלושה שופטים שזיכה את השר לשעבר יעקב נאמן ז"ל מאשמת מסירת תצהיר כוזב לבית המשפט העליון ומתן עדות שקר.

מאוחר יותר זיכה רוזן כדן יחיד את השר לשעבר אביגדור קהלני מאשמת הפרת אמונים ושיבוש הליכי חקירה. זיכויו של קהלני, כמו זה של נאמן לפניו, עורר סערה תקשורתית והוביל להתנפלות כללית על הפרקליטות ועל שיקול-הדעת המוביל אותה להגשת כתבי אישום נגד אישי ציבור.

לרוזן זה לא ממש הפריע. מאוחר יותר הוא זיכה, בנימוק של הגנה מן הצדק, את האמן יגאל תומרקין מאישום שהוגש נגדו בעקבות התבטאויות קיצוניות נגד חרדים. כעבור כמה שנים רוזן פרסם את הכרעת הדין המהדהדת בביקורתה על הפרקליטות בתיק הלבנת ההון בבנק הפועלים.

ואז הגיע לשולחנו של רוזן תיק הולילנד. במהלך דיוני ההוכחות בתיק, כשתשומת-הלב של המדינה כולה הופנתה אליו, לא היסס רוזן להעביר ביקורת חריפה על עד המדינה, שמואל דכנר, לפני שזה הלך לעולמו בעיצומו של המשפט. אבל כל מי שנכח בדיונים במשפט הולילנד, שם לב שבשלב מסוים של המשפט, נהיה ברור שרוזן הולך ומשתכנע מטיעוני התביעה. ככל שהשכנוע אצלו גבר - כך גברה הסלידה הכמעט מופגנת שלו מאולמרט.

איך זה נגמר בסוף, כולם יודעים. רוזן הרשיע את אולמרט בשני סעיפי לקיחת השוחד שבהם הואשם והטיל עליו גזר דין חמור של שש שנות מאסר, תוך שכתב: "נוטל השוחד הוא בבחינת בוגד ואיש מעל". אולמרט ערער לעליון על ההרשעה, זוכה מאחד מאישומי השוחד, אך הורשע בסעיף השוחד השני. עונשו הופחת לשנה וחצי מאסר.

אז לסיכום, מי שסבור כי רבקה פרידמן-פלדמן, עודד שחם, ומשה בר-עם הם שופטים מחמירים, ומי שסבור כי השלושה הם שופטים סנגוריאליים, כדאי לו להיזכר במקרה של דוד רוזן. אין דבר כזה שופט שהוא אוטומטית בעד התביעה או שופט שהוא אוטומטית בעד ההגנה. שופטים במדינת ישראל עדיין נוטים לבסס את הכרעות הדין שלהם על הראיות שמוצגות בתיק הנדון בפניהם - ופחות על הראיות שהוצגו בפניהם בתיקים קודמים שניהלו.

מה מלמדים אחוזי ההרשעה הגבוהים

זה שקשה לקטלג שופטים מסוימים כ"מזכים" ואחרים כ"מרשיעים", לא אומר שנתניהו יכול להיות מרוצה. מי שמכיר את מערכת המשפט הפלילי בארץ יודע שבסך-הכול, רוב כתבי האישום שמוגשים לבתי המשפט על-ידי הפרקליטות מסתיימים בהרשעה או בהרשעה חלקית של הנאשמים, ללא קשר לזהות השופט או השופטת.

לפי ההערכה של דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, פרופ' אורן גזל-אייל, מיוני 2019, קרוב ל-10% מהתיקים שמוכרעים על סמך שמיעת ראיות (ולא בהסדרי טיעון) מסתיימים בזיכוי. כלומר, כ-90% מהתיקים הפליליים בהליך הוכחות מסתיימים בהרשעה.

ומה באשר לתיקים פליליים נגד נבחרי ציבור שמתנהלים עד סופם (ולא מסתיימים בהסדר טיעון)? כאן התחושה היא שאחוזי הזיכוי הם אולי גבוהים יותר מ-10%. אנחנו מכירים זיכויים לא מעטים של אישי ציבור משני העשורים האחרונים: הזכרנו את קהלני ונאמן, ואל הרשימה המכובדת אפשר לצרף את השר המנוח רפאל איתן, את השר צחי הנגבי בפרשת המינויים הפוליטיים, את השר לשעבר אביגדור ליברמן בפרשת "השגריר מבלארוס" ואישי ציבור נוספים.

עם זאת, רבים מאישי הציבור שהועמדו לדין, גם הורשעו. אולמרט, השר אריה דרעי, שלמה בניזרי, אברהם הירשזון, סטס מיסז'ניקוב, הנשיא לשעבר משה קצב, השר לשעבר גונן שגב - והרשימה עוד ארוכה.

אחוזי ההרשעה הגבוהים נובעים מכך שהשיטה המשפטית שלנו מחייבת הבאת כתבי אישום לבירור בבתי המשפט רק כשהמשפטנים שמנהלים את התיק מטעם המדינה הגיעו למסקנה כי יש בידיהם די ראיות להרשעה. או במילים אחרות, כשהפרקליטות (או התביעה המשטרתית), שהיא גוף מקצועי שבכיריו לא נופלים ברמתם המקצועית מזו של השופטים, בטוח ביכולתו להרשיע.

במקרה של נתניהו, מלאכת החקירה וגיבוש כתב האישום בתיקים 1000, 2000 ו-4000 נעשתה על-ידי 25 פרקליטים, שחלקם בכירים ביותר, ועל-ידי היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט. הדין בישראל קובע כי לתפקיד של יועץ משפטי לממשלה ניתן למנות רק אדם שהוא בעל כישורים משפטיים גבוהים כמו אלה של שופט בבית המשפט העליון. 

*** חזקת החפות: יודגש כי גם לאחר ההחלטה על הגשת כתב האישום נגדו, ראש הממשלה בנימין נתניהו מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

זהו הרבעון הטוב ביותר ל-S&P 500 מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד