"לא עוד מהמורה בדרך; הקורונה מגבירה את הסיכוי להפחתת הריבית"

דריכות לקראת החלטת הריבית של בנק ישראל מחר • כלכלני פועלים מעריכים כי "השווקים הפיננסיים עוברים לגלם בהדרגה תרחיש בו וירוס הקורונה זה לא עוד מהמורה בדרך" • ומה יקרה לצמיחה בשוק המקומי בעקבות השלכות הקורונה? • התחזית השבועית של "גלובס"

שבוע המסחר מעבר לים צפוי להיפתח מחר (ב') בסימן בהלת התפשטות נגיף הקרונה מחוץ לגבולותיה של סין, כאשר התפשטות הנגיף במדינות שמחוץ לסין, כמו: דרום קוריאה איראן ואיטליה - צוברת תאוצה. התגברות החששות בעולם הביאו לעלייה במחיר הזהב לרמתו הגבוהה מזה 7 השנים ולירידה חדה בתשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב ל-30 שנה לרמת שפל של כל הזמנים (1.9%). הירידות בשווקים שנרשמו בסוף השבוע האחרון בוול סטריט התגלגלו גם לבורסה המקומית, בהובלת מניות השורה השנייה, כאשר מדד ת"א 90 צונח ביותר מ-3%. 

אלו האירועים שיירכזו עניין בשבוע הקרוב:

1. בהלת הקורונה

איטליה הפכה בסוף השבוע למוקד התפרצות מדאיג של נגיף הקורונה ורשמה לראשונה צעדי חירום הכוללים סגר עירוני, בידוד וביטול אירועים המוניים, בלב אירופה. כ-100 נשאים של הנגיף אובחנו עד כה במדינה, ונראה שרובם קשורים לכמה חולים בודדים שנרשמו בה בחודש שעבר, מה שמעלה את החשש מפני התממשות פוטנציאל ההדבקה של הנגיף.

"השווקים הפיננסיים עוברים לגלם בהדרגה תרחיש בו וירוס הקורונה זה לא עוד מהמורה בדרך, וגם אם ההתפשטות תיבלם, יהיה קשה לפצות על הפגיעה בהכנסות של ענפי משק רבים", כך כותבים כלכלני בנק פועלים בסקירתם השבועית. "עדיין השווקים לא מגלמים את האפשרות שהווירוס יתפשט ולא יחלוף עד הקיץ. המאמצים שנוקטות מדינות רבות בעולם על מנת לבלום את התפשטות וירוס הקורונה פוגעים בביקושים הגלובליים, בעיקר לשירותי תעופה ותיירות, אך גם לענפים נוספים. העלייה במספר מקרי המוות וההידבקויות מווירוס הקורונה נמשכת, והיא התרחבה מחוץ לסין. דרום קוריאה היא כעת מוקד ההתפרצות החמור ביותר מחוץ לסין, אחרי שמספר הנדבקים במדינה עלה ל-556 ומספר המתים עלה לחמישה. ממשלת איטליה, בה התגלו כ-100 נדבקים בווירוס הקורונה, מתוכם שניים נפטרו, הודיעה כי היא אוסרת על כניסה ויציאה מאזורי ההדבקה הנמצאים בשני מחוזות דרומית למילאנו. בשני המחוזות בוטלו כל הפעילויות הציבוריות, בהם משחקי כדורגל, כמו גם פעילויות מערכת החינוך".

עוד כותבים בפועלים, כי "הפעילות הכלכלית ברחבי סין טרם שבה לשגרה, הצריכה הפרטית קטנה באופן ניכר, וברור שאין תנועת תיירים ואנשי עסקים. ענפי התיירות והתעופה, ועסקים קטנים ובינוניים מאופיינים במצוקה כספית הולכת וגוברת. במקרים מסוימים, עסקים לא היו מסוגלים לשלם משכורות בחודש-חודשיים האחרונים. ממשלת סין והבנק המרכזי ממשיכים לנקוט צעדי תמיכה בפעילות ובתעסוקה. הבנק המרכזי הפחית את הריביות הקצרות והבינוניות ואף הרחיב את קווי האשראי לבנקים המסחריים. הממשלה קבעה סובסידיות והקלות מסוימות לחלק מהעסקים שנפגעו מהשיתוק בפעילות. חברות התעופה הסיניות נקלעו לקשיי נזילות, ובמקרים מסוימים תישקל הלאמה ע"י הממשלה".

ומה ההשפעה על השוק המקומי? 

"הצמיחה בישראל צפויה להיפגע גם אם הקורונה לא תתפשט בארץ", קובעים בפועלים. "נתוני הפעילות הכלכלית שפורסמו עד כה אינם משקפים את ההשפעות של וירוס הקורונה. אפילו נתוני הסקרים, כמו מדד אמון הצרכנים ומדד מנהלי הרכש, שהם צופי פני עתיד, הם לחודש ינואר, טרם התפשטות הווירוס מחוץ לסין. סביר להניח שנראה את ההשפעות לכשיתפרסמו נתוני פברואר ומרץ, כלומר במהלך חודש אפריל".

2. מאקרו

בארה"ב פורסם בשבוע החולף האומדן הראשון למדד המשולב לפעילות השירותים והתעשייה, המתפרסם על ידי חברת IHS Markit וירד בחודש פברואר לרמה של 49.6 נקודות. מדובר ברמה המצביעה על התכווצות הפעילות הכלכלית לראשונה מאז אוקטובר 2013. הירידה במדד המשולב היא בעיקר על רקע ירידה במדד תפוקת ענפי השירותים, מרמה של 53.4 נקודות בינואר ל- 49.4 בפברואר, בעוד מדד התעשייה עדיין מצביע על התרחבות ברמה של 50.8 נקודות. "השיתוק של מרבית הפעילות היצרנית בסין בחודש האחרון פגע בשרשרת האספקה הגלובלית. כמו כן, נרשמה ירידה בביקושים הגלובליים לשירותים שונים, ובייחוד לענפי התעופה והתיירות", מסבירים בפועלים.

כלכלני לידר שוקי הון כותבים כי "מרבית הנתונים הכלכליים עדיין לא משקפים את השלכות התפשטות ווירוס הקורונה על הכלכלה הריאלית, לפחות לא באופן מלא. שורה בעולם פורסמו ביום שישי האחרון, אך הם נערכו בתחילת חודש פברואר. המדדים באירופה הפתיעו לטובה, בניגוד PMI של מדדי מנהלי הרכש בארה"ב".

נתוני מאקרו שיפורסמו השבוע בארה"ב, הם מדד האמון הצרכני לחודש פברואר (יפורסם ביום שלישי, ההזמנות של מוצרי בני PC קיימא לינואר (יפורסמו בחמישי, ונתוני הצריכה הפרטית, ההכנסה הפנויה ואינפלציית הליבה בינואר (ביום שישי).

3. בשוק המקומי: ריבית בנק ישראל

בנק ישראל צפוי לפרסם מחר את גובה הריבית במשק. כלכלני פועלים כותבים בהקשר זה כי "הקורונה מגבירה את הסיכויים להפחתת ריבית באחת מההחלטות הקרובות. בנק ישראל העביר אמנם מסר לשווקים שהמדיניות תתמקד ברכישות מט"ח, אולם המציאות עתה היא שונה. ההסתברות להפחתת ריבית בארה"ב ובמדינות אסיה עלתה, וככל שיחלוף זמן סביר שנראה נתונים שליליים והפחתת תחזיות צמיחה.

"מבחינת הוועדה המוניטרית בבנק ישראל, כל אחד מהגורמים שהוזכרו עשוי להיות תנאי מספק להפחתת ריבית. הריבית אולי לא מסייעת לבלימת הייסוף, אבל החשש מפגיעה בצמיחה של המשק עשוי להיות שיקול מכריע. בתרחיש הבסיסי אנו עדיין מעריכים כי בנק ישראל יעדיף להמתין לחודש אפריל עד להתבהרות תמונת הקורונה, ובחינת הסיכונים הפוליטיים לאחר הבחירות. שוק האג"ח מגלם עתה הפחתת ריבית בטווח בקרוב והתייצבות ברמת ריבית של 0.1% עד סוף 2021", כתבו בפועלים.

"עדיין לא רע מספיק"

מנגד, לדברי אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות: "כשלוקחים בחשבון את העובדה שאין אינפלציה בישראל, השקל חזק באופן עקבי וכל הסימנים מראים על האטה בכלכלה הישראלית, נראה כי הרגע לצעד מרחיב מכיוון בנק ישראל הולך ומתקרב. למרות זאת, אנו מעריכים שהסיכוי שבבנק ישראל יפעלו כבר מחר ויבצעו הרחבה, אם דרך הפחתת ריבית או אם דרך הרחבה כמותית (רכישות מט"ח לא מעוקרות), היא נמוכה מאוד וזאת מהסיבה הפשוטה שעדיין לא רע מספיק. כמו בסצנה שמופיעה בלא מעט סרטי פעולה, כשהגיבור נשאר עם מעט מאוד כדורים במחסנית הוא בוחר בזהירות את ההזדמנות הטובה ביותר לירות ולא סתם יורה באוויר בלי להסתכל כדי לאיים. באנלוגיה זו בנק ישראל מוצא את עצמו כיום עם שני כדורים במחסנית כאשר אחר מהם עלול להתברר בכלל ככדור סרק. לכן, על אף שאנו מעריכים שהיום שבו בבנק ישראל יצטרכו לכוון ולירות הולך וקרב אנו ממש בספק אם היום הזה הוא מחר. ההסתברות להערכתנו לפעולה כלשהי מחר היא לכל היותר 10% וגם זה כשאנחנו מפרגנים לכושר השכנוע של חבר הוועדה שלוחץ להפחתת ריבית כבר זמן רב".

לפי כלכלני לידר שוקי הון, "למרות שהשוק לא צופה זאת, מחר קיים סיכוי לא מבוטל להורדת ריבית ו/או הודעה על תוכנית רכישת מט"ח לא מעוקרת, אם לא מחר אז בהחלטה הבאה. הסיכונים הגלובליים עלו בשל ההשפעה הממותנת של ווירוס הקורונה. יחד עם זאת, גורם זה עשוי לעכב את הורדת הריבית, כאשר בנק ישראל יעדיף לבחון את התפתחות הווירוס ומיגורו. יתכן שבמקום הודעה על הורדת ריבית, בנק ישראל יעדיף להודיע על תוכנית רכישת מט"ח לא מעוקרת. תוכנית מסוג זה משמעותה לחץ להורדת ריבית אפקטיבית, אך בלי להודיע על הורדה בריבית הרשמית".