גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה מהפיכת תעודות הסל ל-ETF: זוהי תמונת המצב בקרנות

מהי תמונת המצב הנוכחית של הקרנות עוקבות המדדים בארץ, כעבור שנה מהפיכת תעודות הסל ל-ETF? כיצד מתחלקים הכספים בין אפיקי ההשקעה השונים, ומהן המגמות השולטות בתעשיית המדדים המקומית?

קרנות / אילוסטרציה: שאטרסטוק
קרנות / אילוסטרציה: שאטרסטוק

קשה להאמין אבל רק לפני קצת יותר משנה הושלמה בישראל אחת הרפורמות המשמעותיות ביותר שידע שוק ההון הישראלי, עם הפיכת תעודות הסל לקרנות סל נסחרות (ETF).

מאז, תעשיית מוצרי המדד בארץ המשיכה לצמוח ואחראית כיום על נכסים בשווי של 134 מיליארד שקלים, המהווים 38% מסך הכספים המושקעים בקרנות נאמנות בישראל.

מתוך אותו סכום אדיר המנוהל בקרנות עוקבות מדדים, כ-92 מיליארד שקל מנוהלים כיום בקרנות סל סחירות ו-42 מיליארד שקל בקרנות מחקות.

כמה מוצרי מדד מנוהלים בישראל וכמה כסף מנהל כל גוף בתעשייה

רוב ברור למדדים מקומיים

כאשר צוללים לעומק הנתונים, מגלים מימדים נוספים וחשובים בנוגע לתעשיית המדדים המקומית. למשל, כ-80 מיליארד שקל עוקבים אחר מדדים על איגרות חוב ומניות הנסחרות בישראל וכ-50 מיליארד שקל עוקבים אחר מדדים על נכסים ברחבי העולם. יתרת הנכסים מושקעים במוצרים מורכבים העוקבים אחר מספר מדדים במקביל.

בפילוח גיאוגרפי, החלק הארי של מוצרי המדד על חו"ל מושתת על מדדי מניות באזור אמריקה (בעיקר בארה"ב) - 37 מיליארד שקל (יותר מרבע מסך נכסי תעשיית מוצרי המדד בארץ). מדדי אירופה (ובראשם דאקס בגרמניה) מרכזים כ-5 מיליארד שקל ולמדדי המניות על שווקים באזור אסיה-פסיפיק הקצה הציבור בישראל בסך הכל כמיליארד שקל מתוך מוצרי המדד המקומיים - פחות מ-1% מכלל הקרנות העוקבות אחר מדדים. בנוסף, מעל ל-8 מיליארד שקל עוקבים אחר מדדים גלובליים כדוגמת מדדי MSCI העולמיים והיתרה במדדי סחורות.

נכון להיום, תעשיית מוצרי המדד המקומית מורכבת מחמישה מנהלים גדולים ועוד שני מנהלים בסדר גודל קטן יותר, המנהלים יחדיו כ-134 מיליארד שקל המפוזרים ב-942 מוצרי מדד שונים (שיא עולמי בכמות מוצרים ביחס לכסף מנוהל).

מרמת התעשייה נצלול לרמת המוצרים עצמם. כאן כאמור נגלים לפנינו 942 מוצרי מדד העוקבים אחר לא פחות מ-269 מדדים שונים. באופן טבעי, המדד הראשון שזכה למוצר עוקב כחול-לבן הוא אמנם מדד ת"א 25 (שהפך בחלוף השנים לת"א 35), אולם המדד הראשון בעולם שזכה לכבוד זה הוא S&P 500 האמריקאי.

איך מתפלגים כלל הכספים המנוהלים בתעשיית הקרנות בארץ

קרן מחקה - In, קרן סל - Out

אם צריך לשים את האצבע על ההתפתחות המשמעותית ביותר בעקבות הרפורמה שביטלה את תעודות הסל ויצרה במקומן את קרנות הסל, אין ספק שמדובר בהסטת ההשקעות החדשות בעולם הפאסיבי לעבר קרנות מחקות ודחיקת קרנות הסל כחלופה שנייה למשקיעים במדדים.

בין הסיבות הבולטות לתמורה זו ניתן לציין את איבוד ה"הבטחה" להשגת תשואת המדד שנלוותה לתעודות הסל, כאשר כיום שני המוצרים הקיימים - קרנות סל וקרנות מחקות - הם מוצרים מסוג "Best Effort", קרי, השתדלות של מנהל הקרן להשיג את תשואת המדד, אבל ללא התחייבות משפטית להשיג אותה בפועל.

בנוסף, אם בעבר ניתן היה ליצור קשר בזמן אמת עם מנפיק הסל ולבצע עסקה מתואמת בשווי ההוגן של המדד, הדבר כבר לא אפשרי כיום.

מעבר לכך, היתרון המרכזי של תעודות הסל של פעם וקרנות הסל של היום - המסחר הרציף והאפשרות לקנות ולמכור יחידות במהלך המסחר בבורסה - אינו קורץ כיום יתר על המידה למרבית המשקיעים.

התפלגות גיאוגרפית של מוצרי מדד

ראשית, בהשקעה בקרן מחקה כלל המשקיעים זוכים לקבל את אותו שער, בניגוד להשקעה בקרן סל, שהמחיר למשקיע נקבע בהתאם לשער בפועל בנקודת זמן מסוימת במהלך המסחר. מדובר באי ודאות שמרחיקה חלק מהמשקיעים מהסל לטובת הקרנות המחקות.

שנית, דמי הניהול הנהוגים בקרנות מחקות מבוססים לרוב אך ורק על השיעור הרשמי המפורסם לכל קרן. אולם, בקרנות סל מקובל לגבות בנוסף על כך, דמי ניהול משתנים, שמבוססים על יכולת המנהל לייצר תשואה עודפת מעבר לתשואת המדד.

לא להספיד את קרנות הסל

אמנם בתמורה לכך, מנהל קרן הסל מציע לספוג על חשבונו את המצב ההפוך, כלומר, במקרה של השגת תשואת חסר במדד בשיעור של עד הגובה המירבי של דמי הניהול המשתנים בקרן, אך מנגנון זה מורכב מדי עבור משקיעים רבים ומרחיק אותם מהמוצר הסחיר.

לבסוף, אפשר לייחס חלק משמעותי מהעדפת הקרנות המחקות על חשבון הסל בעובדה כי תמהיל המוצרים החדשים בשנים האחרונות מקבל מענה טוב יותר במוצר שאינו סחיר.

המדדים שזוכים לעיקר ההתעניינות והביקוש לאחרונה הם מדדי אג"ח מקומיים שנותנים מענה לרמות סיכון שונות ולצרכים מגוונים של סוגי המשקיעים השונים, מלקוחות מיועצים בבנקים ועד למנהלי תיקים ופמילי אופיס. סוג נוסף של מוצר הולך וגואה הינו מדדי מניות בחו"ל המתמחים בתחומי השקעה נישתיים.

שני סוגים מדדים אלו אינם נהנים מיתרון במוצר סחיר, ולכן עיקר ההשקעה בהם מבוצעת דרך קרנות מחקות. ולמרות זאת, לקרנות הסל יש מקום חשוב בתיקי ההשקעות המקומיים.

הם רלוונטיים מאוד למדדי מניות בארץ, שכן הם מאפשרים חשיפה לשוק המקומי בזמן אמת ולא רק בסוף יום המסחר. קרנות סל נותנות גם מענה חשוב לגופים מוסדיים בהשקעה במדדי אג"ח ממשלתיות וקונצרניות בארץ, ובחלק ממדדי המניות בחו"ל (שמתקיים בהם מסחר במקביל לשוק שלנו).

בנוסף, גם חלק ממדדי האג"ח הייחודיים שנוספו לשוק הישראלי בשנים האחרונות, ניתן להציע רק דרך קרנות סל מטעמי סחירות ונזילות.

בשורה התחתונה, לכל אחד ממוצרי המדד המוצעים בשוק ההון בישראל יתרונות וחסרונות הייחודיים להם, וההחלטה להשקיע דרך קרן סל סחירה או בקרן מחקה שפתוחה לקנייה או למימוש פעם ביום במחיר אחיד לכולם, תלויה בהעדפות המשקיע ובצרכיו. מה שיותר חשוב הוא המשך ההתפתחות של תעשיית המדדים בישראל והגדלת מגוון אפשרויות ההשקעה לטובת ציבור המשקיעים. 

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל וכן, יובהר כי חלק מהגופים המצוינים לעיל נמנים על לקוחות החברה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה