גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"טוב שצומחות פה חברות גדולות, אך המחיר זה שקמים פחות סטארט-אפים - וזה מדאיג"

אניה אלדן, סמנכ"לית ברשות החדשנות, מסבירה למה קמים פחות סטארט-אפים ("לעובדים בחברות הגדולות יש תנאים טובים"), מסבירה מה תפקיד הרשות ("אנחנו פותרים כשלי שוק") ומתייחסת לפארק ההייטק בב"ש: "צריך לשאול למה לחברת סייבר עדיף להיות שם ולא בת"א"

 אניה אלדן, סמנכ"לית רשות החדשנות  / צילום: יסמין יבלונקו
אניה אלדן, סמנכ"לית רשות החדשנות / צילום: יסמין יבלונקו

מספר הסטארט-אפים בישראל נמצא בירידה בשנים האחרונות. זאת אמנם מגמה עולמית, אך בישראל הירידה חדה יותר מאשר בארה"ב - קמים 6,00-700 חברות בשנה, ירידה של כ-50% מ-2015. כשמוסיפים לכך את העובדה כי במדינות אחרות מנסים לצמצם את הפער, יכול להיות שיש לישראל סיבה לדאגה. "הירידה במספר הסטארט-אפים החדשים מדאיגה אותנו מאוד", אומרת אניה אלדן, סמנכ"לית רשות החדשנות וראש זירת הזנק, בראיון לפודקאסט "רוד שואו" של "גלובס".

"היתרון התחרותי של ישראל זה היצירתיות, היזמות וכמות הסטארט-אפים. אותי לא מטרידה כמות הסטארט-אפים שנפתחו אלא זה שיש יותר סטארט-אפים שנסגרו. המשמעות היא ששיעור גבוה יותר של סטארט-אפים צריך להצליח. מצד שני, קרו גם דברים טובים, שקיווינו הרבה זמן שהם יקרו - יש יותר חברות שצומחות במקום לעשות אקזיט, ואלו חברות שמשאירות את מרכזי הפעילות בישראל ומחזיקות פה הרבה כוח אדם".

זה חייב לבוא במקום?

"כן, כי אם יש חברות צמיחה טובות שמעניקות לעובדים תנאים טובים, אנשים פחות ממהרים לעזוב אותן ולהקים סטארט-אפים. בנוסף, אם יש חשש ממיתון אז אנשים פחות עוזבים את אמזון לטובת יזמות. תמיד כשיש שיא והייפ אנשים חושבים מה יהיה הלאה. התעשייה מאוד מחזורית".

פורסם באחרונה מחקר של האוצר שהעלה כי אתם צריכים לגבש מדיניות אנטי-מחזורית, כלומר להגדיל את היקף התמיכה שלכם בתקופות משבר. מה עמדתכם בנושא?

"העמדה שלנו היא שצריך להגדיל את התקציב שלנו. אבל אני רוצה להסביר: אנחנו לא משקיעים עם השוק אלא לוקחים סיכונים. חלק מההשקעה שלנו זה בגלי הטכנולוגיה הבאים, ולכן זה לא קשור למחזורים כלכליים. אלו תחומים שגם כשיש גאות כלכלית, לא משקיעים בהם. למשל במכשור רפואי עדיין אין כמעט השקעות סיד ובלי החממות שלנו כנראה לא היו קמים סטארט-אפים מצליחים, וזה תחום שחברות מצליחות גם נשארות בישראל.

"כשחברת סייבר יכולה להשיג הרבה כסף ממשקיעים טובים - היא לא צריכה את הכסף הממשלתי ולא באה אלינו. המטרה שלנו היא לטפל בכשלי שוק. המשקיעים בשוק הפרטי לא תמיד מוכנים לקחת סיכון בשלבים מוקדמים, והתפקיד שלנו הוא להיות במקום עם סיכון גבוה, ובשלב מתקדם יותר ולסגת אחורה ולתת לשוק הפרטי להיכנס.

"אנחנו לא משקיעים פיננסיים אלא משקיעים כלכליים. המטרות שלנו הן לעזור לתעשייה לשגשג, לייצר מקומות עבודה ולהשאיר חברות בישראל עד כמה שאפשר".

הזכרת את החברות הרב־לאומיות. הן סופגות ביקורת על כך שהן מנפחות את השכר ומקשות על סטארט־אפים להתפתח.

"הרבה מההצלחה של התעשייה מגיעה מהחברות הרב-לאומיות. היום זה לא פופולרי להגיד את זה כי אומרים שאמזון מנפחת את השכר, אבל בצד של היזמות אסור לשכוח שבשנות ה-70 חברות כמו אינטל הקימו פה תעשייה. הן השפיעו מאוד על ההצלחה שלנו - אנשים עזבו את אינטל והקימו סטארט-אפים.

"השילוב של יזמות וחדשנות עם נוכחות מאסיבית של חברות שאפשר ללמוד מהן, זה גורם שלא קיים בהרבה מקומות. למשל בתחום הפארמה אין חברות וזה חסר. אנחנו כגוף ממשלתי לא מעודדים חברות רב לאומיות להקים מרכזים במקום שאין כשל שוק, אבל כן מעודדים חדשנות פתוחה, לעבוד עם יזמים וסטארט-אפים ישראליים".

"התמיכה שלנו מעודדת לקיחת סיכון"

אלדן (59), מונתה לתפקיד לפני חמש שנים וחצי, עוד כשהרשות נקראה המדען הראשי. קודם לכן הייתה נשיאה ומנכ"לית של חברת WideMed, שמפתחת פתרונות אבחון וניטור קליניים בזמן שינה. כמו כן, הייתה במשך כעשור בעולם ההון סיכון. אחד התחומים אותם מקדמות אלדן והרשות, היא ביו-הנדסה (Bioconvergence), שלדבריה זאת אחת הדוגמאות הטובות לתפקידה של הרשות.

"התחום הזה הוא שילוב של ביולוגיה והנדסה, ולפעמים זה נשמע כמו מדע בדיוני. זיהינו בישראל מחקר מתקדם בתחומים כמו ביולוגיה חישובית, עריכה גנטית ועוד, אבל הוא עוד לא עובר בצורה מהירה לתעשייה ולכן יש הרבה מה לעשות. גם הפרויקטים שקמים הם מסובכים, והמשקיעים והרגולטורים לא תמיד יודעים איך לבחון אותם. לדעתנו, לפרויקטים מולטי-דיסציפלינריים גם יש הרבה יותר סיכוי להישאר בישראל. זה לא מולקולה שמישהו המציא וצריך להתחבר כמה שיותר מהר לחברה גדולה כדי להתקרב לשוק. הצמחת תחום, כמו במקרה הזה, היא אחד הדברים המעניינים שאנחנו עושים", מסבירה אלדן.

לדבריה, המענקים של הרשות מסייעים לסטארט-אפים לגייס כסף יותר בקלות. "במסלול מו"פ, למשל, אנחנו שמים בערך חצי מהצורך של הפרויקט, ואת שאר הסכום השוק הפרטי משלים. אחוז גבוה של חברות מצליחות להשיג את הסכום שנותר. התמיכה שלנו מפחיתה סיכון מכיוון שהיא לא מדללת את בעלי המניות ומחזירים את הכסף רק במקרה של הצלחה. לכן זה מעודד לקיחת סיכון. במקביל, הסיוע שלנו גם נותן ביטחון שכדאי להשקיע בחברות האלו".

מה עם עידוד של יזמים מאוכלוסיות שהן לא גברים יהודים לא חרדים?

"הקמנו חטיבה מיוחדת שתטפל במטרות חברתיות ועוסקת בעידוד יזמים חרדים ובני מיעוטים. השנה השקנו תוכנית לעידוד יזמות נשית. התמיכה שלנו בהם היא בשיעור גבוה יותר. יזמת צריכה להשיג רק 25% מהכסף. יש עלייה מסוימת בכמות היזמות בעקבות השקת התוכנית, אבל זה לא הופך להיות חצי-חצי בתוך חצי שנה.

"ברור גם שזה לא הכשל שוק היחידי. התעשייה כן ממוקדת יותר בגיוון, וקרנות מחפשות להשקיע ביזמות נשים, אבל יש עוד סיבות חברתיות שצריך לטפל בהן. אנחנו פועלים למשל לקידום יזמות בתיכון, באמצעות עמותת יוניסטרים שזכתה במכרז שלנו. אלו קבוצות של יזמים, ולהערכתי לפחות חצי מהם הן נשים, והן מדהימות ומרשימות. זה נעלם אחר כך".

"שעה מתל אביב ואנחנו בפריפריה"

אחד המהלכים האחרונים שאלדן הובילה היההמכרז להקמת שלוש חממות הייטק בפריפריה. התחומים שנבחרו הם של קנאביס רפואי, קלינטק, אגריטק, תעשייה 4.0 ופלסטיק, והן יוקמו בירוחם, בכרמיאל ובמועצת בני שמעון בתקציב כולל של 80 מיליון שקל.

"עשינו הרבה עבודה בשנתיים האחרונות כדי להבין למה החממות לא מצמיחות סביבן תעשייה. עד המכרז האחרון זה לא היה הדגש. הסטארט-אפים נשארים וצומחים בפריפריה משתי סיבות: או שהיזם מקומי ומתעקש להקים שם את הסטארט-אפ, או שיש סיבה מקצועית. אם הוא מתעסק בחקלאות, אז יש סיכוי שהוא יצמח בגליל או בעוטף עזה כי שם הלקוחות והפיילוטים שלו ויכול להיות שהוא גם יצא מאחד המפעלים שם. לחברה בתחום המדיה אולי מתאים יותר לשבת ברוטשילד".

את רואה תרחיש שבו עוד עשר שנים תעשיית ההייטק מפוזרת על פני כל המדינה והאם זה תרחיש אופטימלי? יש שטוענים שיותר יעיל לרכז את הסטארט-אפים באזור קטן.

"אנחנו מדינה מאוד קטנה. שעה מתל אביב אנחנו כבר בפריפריה. בעמק הסיליקון לנסוע שעה ממקום למקום זה לא מוגזם. אם למישהו יש סטארט-אפ ביוקנעם, אין למרחק משמעות".

ועדיין, סטארט־אפים בקושי קמים בב"ש.

"דווקא בפריפריה יש יזמים שרוצים לגור במקום שממנו הם באים. יש סטארט-אפים שקמו בבאר שבע ונשארו שם, ויש סטארט-אפים שמעסיקים 60 עובדים מקומיים, אבל לא מדובר במספר גבוה כי צריך לשאול גם למה עדיף לחברת סייבר להיות בבאר שבע ולא בתל אביב. לכן במכרז החממות בחרנו חממה בתחום התעשייה והקלינטק במועצת בני שמעון. אין הרבה אנשים שמאמינים שאפשר לעשות משהו בפריפריה, אני אישית מאמינה". 

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים