גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ובינתיים בסין, תחת מיגון כבד מתחילים לחזור לשגרה שאחרי הקורונה

העובדים מתחילים לחזור למשרדים ולמפעלים, אבל בדרך הם צריכים לעבור מדידות חום וחקירות • בחנויות למכירת תה עם חלב כבר עומדים בתור, ואפילו זיהום האוויר כבר מראה סימני "התאוששות" • ככה זה נראה כשהממשל המרכזי לוחץ על החברות ● ביקום אלטרנטיבי, מדור חדש

עובדות מכוסות פנים, השבוע במפעל אלקטרוניקה סיני / צילום: Tao Ming, Associated Press
עובדות מכוסות פנים, השבוע במפעל אלקטרוניקה סיני / צילום: Tao Ming, Associated Press

"אחרי כל כך הרבה ימים סגורה, היום אני סוף סוף חוזרת לעבודה", מתלהבת בחורה סינית צעירה בפתיחת סרטון קצר שהופץ בשבוע שעבר באפליקציית טיקטוק בסין. אלא שבכניסה למשרד נתקלת הבחורה חבושת המסכה במאבטח, שדורש ממנה להתוודות בכנות על כל מעשיה. "לא הייתי במחוז חוביי, אין לי חום, לא משתעלת, לא נדבקתי ונשארתי בבית מאז ראש השנה הסיני", שולפת הבחורה את כל התשובות הנכונות.

למרות זאת היא נדרשת למלא ערמה גדולה של טפסים רק כדי להיכנס. אחרי שעברה את המכשול הראשון, מתגנב מאחורי הבחורה מאבטח שני, שמצמיד אקדח למדידת חום למצחה בהפתעה. למזלה התוצאה מראה על 36.7, מותר לה להתחיל לעבוד.

הסרטון המשעשע מבטא היטב את הלימבו שבו נמצאת סין בימים אלו. אחרי יותר מחודש אבוד, שבו מאות מיליוני סינים מצאו עצמם בהסגר במטרה להתמודד עם מגיפת הקורונה, מעלה כעת סין הילוך במאמץ לחדש את הפעילות הכלכלית ולחזור לשגרת חיים נורמלית, פחות או יותר. אלא שעל אף הירידה החדה במספר הנדבקים בקורונה מחוץ למחוז חוביי הנגוע, שנותר עדיין בסגר מחמיר, החזרה לשגרה נעשית בחשש כבד ותחת אמצעי זהירות כבדים.

חופשת ראש השנה שלא נגמרה

ב-24 בינואר יצאה סין לחופשת ראש השנה המסורתית שנמשכת שבוע. אלא שבעקבות התרחבות מגיפת הקורונה הוארכה החופשה עד ל-10 בפברואר. גם לאחר מכן המשיכו הרשויות המקומיות המוטרדות מהמגפה לעודד עבודה מהבית, ועיכבו את הפתיחה המחודשת של מפעלים בדרישה לעוד ועוד אישורים ועמידה בנהלי בטיחות. רק בשבועיים האחרונים החל הממשל בבייג'ינג להגביר את הלחץ על הממשלות האזוריות לחזור לפעילות מלאה, כדי לצמצם את הפגיעה הקשה בכלכלה. ביום שלישי השבוע הורתה בייג‘ינג לממשלות האזוריות להסיר מכשולים "לא רציונליים" בדרך לחזרה לעבודה.

ביום שבת האחרון פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בסין את מדדי מנהלי הרכש לחודש פברואר בענפי הייצור והשירותים. שני המדדים רשמו ירידה חסרת תקדים שביטאה את ההדממה המסיבית של המשק הסיני, כאשר מדד מנהלי הרכש בייצור עמד על 35.7 בפברואר, לעומת רמה של 50 בינואר, ומדד השירותים צלל ל-29.6, מול 54.1 בינואר. כל מספר מתחת ל-50 מבטא התכווצות כלכלית.

בבייג‘ינג מבינים כי המשך המגמה יוביל לנזק בלתי הפיך בדמות קריסה של חברות, בעיקר ממגזר העסקים הקטנים והבינוניים, שגם ככה מתקשות לעמוד בתשלום ההוצאות השוטפות בתקופת חוסר פעילות.

לפי הנתונים הרשמיים שפרסמה סין, ב-21 מחוזות ברחבי המדינה כבר חזרו מעל 80% מהחברות לפעילות, כשבראש הטבלה מככבים המחוזות גוויג‘ואו עם 100% וג'ג'יאנג עם 99.8% חזרה לפעילות. אלא שנתון זה לבדו משקר ולא עונה על השאלה החשובה האם החברות חזרו לעבודה חלקית או מלאה.

גם חברות שרוצות לפעול במלוא התפוקה נתקלות בקשיים ובראשם מחסור בידיים עובדות, כשעובדים רבים עדיין תקועים במחוזות הבית או נמצאים בבידוד של 14 יום בעיר עבודתם. כדי להאיץ תהליכים ולהשיב את העובדים במהירות, הפעילו רשויות מקומיות ברחבי סין אוטובוסים, רכבות ואפילו טיסות שכורות מיוחדות.

במפעל של פוקסקון, יצרנית האייפונים של אפל, במחוז סצ’ואן, מציעים בונוס של 3,750 יואן (כ-1,800 שקל) לכל עובד חדש שנקלט כדי להתמודד עם מחסור אדיר בידיים עובדות.

ניתוחים המבוססים על מדדים אובייקטיבים מראים ששיעור החזרה לעבודה ברחבי סין נמצא אמנם בעלייה, אך המשק הסיני עוד רחוק מלהתגבר על המשבר. ב-2 במרץ, למשל, עמד מספר הנסיעות ברכבת התחתית של שנחאי עד 9 בבוקר על 1.1 מיליון, עלייה מבטיחה של 41% ביחס לשבוע קודם, אך עדיין נמוך ב-63% מהנתון ביום ב' הראשון של מרץ 2019.

גם הביקוש לפחם, מקור האנרגיה המועדף על התעשייה הסינית, היה ביום שני האחרון הגבוה ביותר מאז היציאה לחופשת ראש השנה הסיני, אך עדיין נמוך מהרמה המקובלת בתקופה זו של השנה.

ניתוח שביצע המרכז למחקר על אנרגיה ואוויר נקי בהלסינקי, פינלנד, עמד את היקף הפעילות של התעשייה הסינית על פי רמות זיהום האוויר, כפי שנגזרו מצילומי הלוויין של נאס"א. הניתוח מצא כי אכן נרשמה עלייה של 50% בפליטת תחמוצות החנקן החודש בהשוואה לאמצע פברואר, אך רמה זו עדיין נמוכה ב-20% מהתקופה המקבילה אשתקד. זיהום אוויר מעולם לא נשמע חיובי יותר.

בסין כמו בסין מנסות הרשויות לקדם את החזרה לעבודה באמצעות קביעת יעדים קשיחים לחברות, המסתמכים בין השאר על צריכת חשמל. תחקיר של העיתון הכלכלי הסיני צ‘אישין שהתפרסם השבוע מצא כי חברות שחוששות לחזור לפעילות או אינן מצליחות לעשות זאת, בוחרות לזייף את נתוני צריכת החשמל שלהן על ידי השארת המזגנים והאורות דלוקים גם כאשר המשרד ריק, רק כדי לא להסתבך. החברות בכל מקרה נהנות מסבסוד מסיבי על עלויות החשמל כחלק מחבילת התמריצים הממשלתית לאישוש הכלכלה, כך שההוצאה מבחינתן לא גדולה.

במקרים אחרים הרשויות המקומיות הן אלו שמעדיפות לא לשוב לשגרה מחשש לחזרת המגפה, ולכן עוזרות לחברות לרמות בביקורות מטעם השלטון המרכזי.

גם בחברות שחוזרות לעבודה הכול נעשה בזהירות. סרטון שפרסמה ענקית התקשורת וואווי הציג את חיי היומיום של העובדים בקמפוס הענק שלה, שלא נראים בכלל כמו בעבר. כדי להיכנס למשרד צריכים העובדים לעבור שתי בדיקות חום נפרדות, אחת בכניסה לקמפוס והשנייה בכניסה לבניין. בקמפוס פוזרו מתקנים רבים לסיבון ידיים ופחים מיוחד להשלכת מסכות פנים, כשהמעליות בבניינים עוברות כולן חיטוי מדי שעתיים. בחדר האוכל בקמפוס עדיין אסור לשבת וכל עובד צריך לקחת מנה ארוזה של מזון ולאכול אותה במשרד ביחידות.

חזרתה של המסעדה האהובה לאטריות אורז

עם כל הכבוד למגזר הייצור בסין, הצמיחה הכלכלית בסין תלויה היום הרבה יותר בתעשיית השירותים המקומית, שנכנסה להקפאה עמוקה בימי הקורונה. יחד עם חברות התיירות, הנפגעות הגדולות ביותר מהמשבר הבריאותי הן המסעדות. לפי סקר שפרסמה התאחדות הבישול הסיני בחודש שעבר, 93% מחברות ההסעדה סגרו את חלק או כל המסעדות שבבעלותן בתקופת הקורונה ורק 7% מהחברות הפעילו את כל המסעדות באופן מלא. גם מסעדות שנשארו פתוחות רשמו התכווצות מסיבית בהכנסות, כשהלקוחות העדיפו לקנות מוצרים מהסופר ולבשל בבית מחשש להידבק.

כדי לסייע להן לשרוד את התקופה הקשה הסכימה רשת הסופרמרקטים "חמה", שבבעלות עליבאבא, לקבל בהשאלה מלצרים ממסעדות וכך להקטין לפחות במעט את עלויות התפעול השותף המכבידות עליהן.

החזרה של ענפים כמו מסעדנות לפעילות, איטית אפילו יותר מאשר במגזר הייצור, אבל גם כאן יש כבר הישגים קטנים. סרטון שצבר פופולריות ברשתות החברתיות בסין השבוע חגג את פתיחתה מחדש של מסעדה ותיקה ואהובה לאטריות אורז בעיר צ‘אנגשה, בירת מחוז חונאן. "אם אני לא אוכל קערה של אטריות אורז כל יום, אני מרגיש שחסר משהו", הצהיר לקוח חבוש מסכה בשביעות רצון.

סימן חיובי אפילו יותר הוא החזרה של התורים לחנויות למכירת תה עם חלב, "נאי צ‘ה", המשקה הפופולרי ביותר על צעירים סינים. בימים רגילים ההמתנה בחנויות תה עם חלב מצליחות נמשכת חצי שעה ויותר. בניגוד לתורים הצפופים בעבר, הפעם צוירו מראש פסים על המדרכה כדי לסמן ללקוחות היכן לעמוד ולדאוג למרווח של לפחות חצי מטר בין אדם לחברו. עד שהילדים הסינים יחזרו לבתי הספר, שאין עדיין תאריך רשמי לפתיחתם, התור לתה עם חלב הוא כנראה תמונת הניצחון הכי גדולה שסין יכולה לנפק. 

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כאמור כי הטקס יתקיים כסדרו כמו גם על שלל הזוכים ובהם כאמור איל וולדמן

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן וגרנות הגליל, ירי נוסף גם לראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • עדכונים שוטפים

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-9%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ות"א 90 יורד ב-0.7% ● אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה