רעידת אדמה: התמוטטות הברית של אופ"ק ורוסיה ריסקה את הנפט

בשל סירובה של רוסיה להגיע להסכמות עם אופ"ק, נכשל הניסיון לצמצום קצב הפקת הנפט • סעודיה צפויה להגביר את קצב הפקת הנפט ליותר מ-10 מיליון חביות ביום בתקווה להחזיר את רוסיה לשולחן הדיונים • חדשות רעות לחברות האנרגיה ובהן קבוצת דלק שעל סף סחרור

יורש העצר הסעודי, מוחמד בין סלמאן / צילום: Reuters
יורש העצר הסעודי, מוחמד בין סלמאן / צילום: Reuters

לאחר הניסיון הכושל של קרטל אופ"ק להגיע ביום שישי האחרון להסכמות עם רוסיה על קיצוץ קצב הפקת הנפט במטרה לצמצם את ההיצע העולמי ובכך להעלות את מחירו, סעודיה שוברת את הכלים ופותחת במלחמת חורמה כשבכוונתה להגביר את קצב ההפקה. מחיר חבית נפט צולל כעת ורושם את היום הגרוע מאז ינואר של שנת 1991.

מחיר חבית נפט (ברנט) נופל הלילה בכ-30% בצל כוונתה של סעודיה, מפיקת הנפט הגדולה בעולם יחד עם ארה"ב, להגביר את קצב הפקת הנפט מעל ל-10 מיליון חביות ביום במטרה להציף את השוק, וזאת בתקווה לאלץ את פוטין לחזור לשולחן הדיונים על הברכיים כשמחיר חבית נפט חוזר כעת כמעט 30 שנה לאחור.

עוד לפני התפרצות נגיף הקורונה אופ"ק חתום על הסכם מחודש דצמבר לצמצום קצב ההפקה עקב הירידה המתמשכת במחירו. נוכח התפשטות נגיף הקורונה שגוררת פגיעה בענף התעופה, בסחר העולמי ופגיעה בשרשרת האספקה, מתעצם הלחץ על המדינות שמפיקות את הנוזל השחור ושנשענות על ההכנסות ממנו, כאשר בנוסף להאטה בפעילות הכלכלית וירידה בביקושים הן יצטרכו לחיות עם 30 דולר לחבית עבור הנפט.

רק בשבוע שעבר פוטין מסר כי הוא מוכן להמשיך לשתף פעולה עם אופ"ק, אך הוא שבע רצון ממחיר הנפט בזמנו, כ-50 דולר לחבית. כעת עם התרסקות מחיר חבית נפט, העיניים מופנות להתפתחויות מכיוון רוסיה. כלכלני גולדמן זאקס מזהירים כי התבצרות הצדדים עוד עשויה להפיל את הנפט ל-20 דולרים.

בתוך כך נמשך הלחץ בשווקים. בוול סטריט החוזים העתידיים על המדדים המובילים צונחים ביותר מ-4%, מה שמאותת על יום נוסף של ירידות בשווקים בצל החשש מהשלכות נגיף הקורונה. באסיה, מדד הניקיי היפני נופל ביותר מ-4%, וסידני צונחת ב-5%.

לגבי ההשלכות של קריסת הנפט על זירה המקומית, עוד לפני הצניחה הלילה, בלטה ביום הראשון למסחר בתל אביב מניית דלק עם צניחה ב-30% יחד עם כל סקטור הגז והנפט. אבל המכה הקשה יותר בקבוצה מיוחסת לאגרות החוב של הקבוצה שצללו בכ-25% בעוד שהתשואה לפדיון מגלמת הסדר חוב. על פי הערכות בשוק, הירידה החדה בשווי ההחזקות הסחירות של תשובה, הובילו אותו לסביבה של אי עמידה בקובננטים (אמות מידה פיננסיות) כלפי הבנקים המממנים. המשך הנפילה הלילה במחיר הנפט מהווה חדשות רעות לקבוצה שחשופה לתנודות במחיר הנפט.