מניות הפיננסים בתל אביב חוטפות - וידי הגופים המוסדיים קשורות

מדד הבנקים איבד כ-11% ביומיים והשלים ירידה של יותר מ-20% מתחילת השנה • מדד ביטוח פלוס צלל ב-9%-8%, השלים צניחה דו-יומית של כ-15% ומתחילת השנה איבד כ-35% • כל הגופים שמתעסקים בניהול כסף נמצאים כעת במגננה בכל הקשור למניה שלהם

בנק מזרחי טפחות, בנק הפועלים, בנק דיסקונט, בנק לאומי, בנק אגוד ובנק מרכנתיל / צילומים: איל יצהר, אייל הצפון, בר-אל
בנק מזרחי טפחות, בנק הפועלים, בנק דיסקונט, בנק לאומי, בנק אגוד ובנק מרכנתיל / צילומים: איל יצהר, אייל הצפון, בר-אל

על רקע הירידות החדות שנמשכות בשוקי ההון בעולם, נסחרות היום מניות הפיננסים בירידות חדות. נכון לשעות הצהריים היום נסחרו כל מניות הבנקים, חברות הביטוח וחברות האשראי החוץ-בנקאי בבורסת תל אביב בירידות ניכרות. 

מדובר במגמה גורפת בסקטור הפיננסים, כשלכל תת-סקטור סיבות "ייחודיות", הקשורות להתפשטות נגיף קורונה. מדד הבנקים צuנח היום בכ-7%, איבד כ-11% ביומיים והשלים ירידה של יותר מ-20% מתחילת השנה. מדד ביטוח פלוס צלל ב-9%-8%, השלים צניחה דו-יומית של כ-15% ומתחילת השנה איבד כ-35% משוויו - מה שמציב אותו שני רק למדד הנפט והגז החבוט בביצועים הגרועים בבורסה ב-2020 עד כה.

הירידה מורגשת בעיקר במניות של שתי חברות הביטוח הגדולות מסורתית - מגדל , שצנחה בתוך יומיים בכ-20%, וכלל ביטוח , שצללה ביומיים בכ-24%. השתיים חוות בשנים האחרונות הידרדרות יחסית. 

הירידה במניות הביטוח נובעת, בין השאר, מהחשש כי וירוס קורונה יגרום לשיעורי תמותה גבוהים בישראל, כפי שקרה בכמה מדינות בעולם - מצב שעשוי להוביל לגידול בתשלומי "הריסקים" - ביטוחי החיים הטהורים למקרי מוות - בשיעורים שיכבידו על חברות הביטוח.

בהקשר זה אמר אתמול גורם בכיר בשוק הביטוח, כי מכיוון שקורונה הוא קטלני בעיקר לבני 70 ומעלה, גילאים שכבר אינם מבוטחים ב"ריסקים", הרי שזו סכנה מוגבלת. ואולם, מכיוון שגם בני 60, ואף צעירים מהם, עלולים למות מהקורונה - הרי שייתכן מצב שבו תהיה השפעה לסוגייה זו על מאזני חברות הביטוח.

עם זאת, נראה כי מניות הביטוח מושפעות כיום לשלילה בעיקר מהירידות בשווקים, כמו גם מהמשך ירידת הריבית חסרת הסיכון, שגורמת להגדלת העתודות (ולהקטנת הרווח). תשואות שליליות במניות ומגמה מקבילה במרווחים באג"ח קונצרניות מזיזים בחדות את רווחי חברות הביטוח מתיקי הנוסטרו, וגם פוגעים בדמי הניהול שגובות החברות (במיוחד בפוליסות המשתתפות ברווחים).

מניות הפיננסים נחתכות
 מניות הפיננסים נחתכות

האשראי לעסקים נתפס כמסוכן יותר

גם מניות הבנקים מאבדות גובה בעקבות סערת הקורונה, כשבתחילת יום המסחר הנוכחי הן השילו יותר מ-8% מערכן בממוצע. הירידות התמתנו, אף שנמשכו, בהמשך יום המסחר בתל אביב.

אתמול איבדו מניות הבנקים כ-5% בממוצע, וזאת בצל החששות כי התפשטות הקורונה תאט את הכלכלה ותפגע בשורה ארוכה של עסקים. חמש מניות הענף הגדולות, הנכללות במדד הבנקים, מציגות ירידות בטווח של 12%-10% ביומיים.

החשש רלוונטי לעסקים וללווים גדולים, כמו חברת אל על  ושאר חברות התעופה, ואולי גם חברות אחרות שמתמקדות בקמעונות או שתלויות בספקים מסין, וגם לחברות קטנות ובינוניות שלוו כספים מהבנקים.

למעשה, סערת הקורונה ומציאות מתמשכת של בידודים מעמיקים והולכים, יובילו ליותר ויותר בעיות תזרימיות בחברות מכל הסוגים - אולי בדגש על עסקים קטנים ובינוניים, וזה יגיע גם לנותני האשראי. כל זאת, מעבר לקושי הטמון בתפעול עסק מרובה עובדים כמו הבנקים, שחווה ריבוי חולים וסכנת הדבקה.

אגב בנקים, אתמול הושלם המהלך לחלוקת הדיבידנד בעין של בנק הפועלים  - של החזקותיו בישראכרט  - בעיתוי לא מיטבי, לאור הירידות.

לצד אלה ניצבות גם חברות האשראי החוץ-בנקאי, שמניותיהן יורדות בחדות בגלל חשש שהמשבר ישפיע על חברות שלוו כספים ושעלולות להיקלע לקשיי החזר, כשהוא גם משפיע במידה ניכרת על הבנקים ועל חברות כרטיסי האשראי, שכבר חוות פגיעה בשימוש בכרטיסיהן בשל הקיצוץ החד בתיירות היוצאת והנכנסת וברכישות המקוונות, בעיקר מסין. בין הבולטות שבחברות האשראי החוץ-בנקאי, מניות אס.אר אקורד  ונאוי  צנחו ביומיים ביותר מ-20% כל אחת, ופנינסולה  "הסתפקה" בירידה דו-יומית של כ-12%.

ביחס לחברות האשראי החוץ-בנקאי, נציין כי מדובר בחברות צעירות למדי, שקמו לאחר המשבר הפיננסי האחרון, ויכולתן לעמוד במשבר אולי תיבחן עתה לראשונה. מדובר בגופים שמתמחים במתן אשראי לציבור הרחב, אשראי קמעוני (צרכני), ושחלקן גם מעניקות אשראי לחברות קטנות ובינוניות. כרגע נראה כי האשראי לעסקים הוא שנתפס כמסוכן יותר, וזה ניבט היטב ממה שקורה עם מניית פנינסולה - חברת אשראי עסקי חוץ-בנקאי, הפועלת מול חברות קטנות ובינוניות.

הקרנות פודות וחייבות למכור נכסים

הירידות בשוקי ההון מועצמות גם בגלל מגמת פדיונות ערה במיוחד בשוק ההון. קרנות הנאמנות פודות וחייבות למכור נכסים כדי לשלם כסף למשקיעים שיוצאים מהן. הדבר יוצר לחצים שליליים על המניות.

הידיים החזקות בשוק ההון המקומי, שבדרך כלל סופגות ירידות כאלה, שנגרמות בגלל לחצים מיידיים, הן הידיים של גופי החיסכון לטווח ארוך. לגופים אלה סכומי כסף גדולים מאוד, והם מחפשים השקעות לטווח ארוך - ולא נמצאים, עדיין, תחת לחצים של משיכות. 

ואולם, בכל מה שנוגע למניות הבנקים ולמניות חברות הביטוח, ידי המוסדיים קשורות לא פעם. זאת, מכיוון שבגופים אלה יש איסור להחזיק מעל לרף מסוים - 5% ממניות החברה או 7.5% בנסיבות מסוימות. וכאן טמון הקושי בתמיכה של המוסדיים ככלל במניות אלה בימים של ירידות: הם כבר נמצאים במקרים רבים לקראת התקרה המותרת להם להחזקה בניירות אלה, ואינם רשאים לרכוש עוד.

ייתכן כי זה מסייע להמשך הירידות במניות אלה, כשאין יד חזקה שתתמוך במניה ותרכוש אותה למרות המימושים הערים. עם זאת, אפשר כי מה שמונע מהלך כזה, כשיש מוסדיים שיש להם כסף חופשי, הוא החשש מכך שהשלכות סערת הקורונה הן רק בתחילתן. 

אגב הפדיונות, הגופים שניהול קרנות נאמנות מהווה חלק מרכזי מפעילותם הם בתי ההשקעות, שגם המניות שלהם חוות סנטימנט שלילי מאוד בצל הירידות בשווקים. למעשה, כל הגופים שמתעסקים בניהול הכסף נמצאים כעת במגננה בכל הקשור למניה שלהם.