גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: מי שהתכונן טכנולוגית, מוכן לתקופות משבר כמו מגפה עולמית

אפשר להניח שחברות שהטמיעו תהליכי חדשנות טכנולוגית מבעוד מועד, יצלחו את המשבר הזה בצורה מיטבית ואף ייהנו מיתרון יחסי בהשוואה לאחרות ● איך עושים זאת?

ניהול משק בית מרחוק / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
ניהול משק בית מרחוק / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

משבר הקורונה העולמי שהשתלט במהירות על חלקים נרחבים בעולם מעמיד את העולם העסקי, ובכלל זה את שוק הנדל"ן, בפני מציאות לא מוכרת של חוסר אונים מוחלט, היעדר שליטה, ירידה חדה בהכנסות - וחוסר ודאות באשר לשאלה מתי תסתיים המגפה ומה יהיו ההשלכות על הכלכלה העולמית.

אנו עדים למגוון פעולות שנקטו הנהלות של חברות גדולות כקטנות, אם בהנחיית מוסדות המדינה ואם ביוזמות עצמאיות. עובדים הועברו לעבוד מהבית, ישיבות מרובות משתתפים צומצמו, כנסים ותערוכות בוטלו. חברות עוסקות באיתור מקורות אספקה חלופיים לספקים שאינם יכולים לספק את הסחורות, ונמצאות במגמה כללית של ניהול תהליכים בשלט רחוק.

כרגע מוקדם לדעת איך הפעולות הללו ישפיעו על הישרדותן ו/או על הצלחתן העסקית לאחר חלוף המשבר.

אבל אפשר כבר לראות ששיטת העבודה והתהליכים המסורתיים שפועלים כיום בארגון - לא בהכרח יהיו אפקטיביים בעתות משבר. יש ארגונים שמחזיקים נהלים ומנגנוני DR) Disaster Recovering) הנדרשים על פי תקני איכות ושרידות עסקית שונים. מניסיוני, נהלים אלו לא תמיד נבדקים ברמת התפקוד האמיתי בשטח לבחינת אפקטיביות לשעת משבר, שכדוגמתה אנו חווים כיום.

ענף הנדל"ן יכול וצריך להציג תהליכים טכנולוגיים שיובילו לייעול, לחיסכון ולהרחבת העסקים בימים כתיקונם, וגם יציעו פתרונות יצירתיים למצבי משבר כגון מגפת הקורונה. פתרונות כאלה יכולים בזמני משבר להוות Game changer שישנה את פני הענף קדימה.

אפשר להניח שחברות שהטמיעו תהליכי חדשנות טכנולוגית מבעוד מועד, יצלחו את המשבר הזה בצורה מיטבית ואף ייהנו מיתרון יחסי בהשוואה לאחרות. איך עושים זאת?

אימוץ טכנולוגיות כמו AI ו־Machine Learning יכול להתבטא במגוון אופנים.

1. מענה מהיר ומקצועי (צ'אטבוט): זוהי תוכנה שמנהלת שיחות ונועדה לדמות שיחה עם בני אדם. כיום קיימים בשוק בוטים חכמים שיודעים להתאים את השירות המיטבי ללקוחות ולהגדיל באופן מובהק את סיכויי המכירה. הבוט יודע גם לאסוף את הדאטה ולהשתמש בה לאחר מכן באופן רלוונטי. בוט שכזה יכול לסרוק את כלל הפניות באופן אוטומטי, במקום לגזול זמן יקר באופן ידני, ולהציע תשובות מידיות ובזמן אמת במקום לחכות לאדם שיתחבר. לפי מחקר שנעשה ב-MIT, "הסיכוי להגיע ליתרון יורד פי 100 לאחר חצי שעה של מענה לליד".
היתרון הכי משמעותי של הבוט הוא שהוא לא ישן, לא נכנס לבידוד, וממשיך לעבוד 24/7, ולאסוף מידע במהלך כל אינטראקציה.

אחת החברות הבולטות בעולם בתחום זה היא OJO Labs, שיושבת בטקסס. החברה גייסה עד כה 71.5 מיליון דולר, ומתגאה בפיתוח טכנולוגיות למוצרים אשר יודעים לנהל שיחות אנושיות להעצמת תהליכי המכירה בתחום הנדל"ן.

2. בניית מערכת יחסית ארוכת טווח עם הלקוח: אנשים לא משתמשים בחברות נדל"ן או במתווכים פעם אחת בחייהם - הנסיבות משתנות ואנשים צריכים להמשיך לקנות/למכור, ולהחליט לקנות נכסים נוספים להשקעה. למרות זאת, באופן היסטורי, חברות נדל"ן ומתווכים מתמקדים בכאן ובעכשיו בלי לחשוב על העתיד.

אולם מערכות שיוצרות התאמה אישית של כל אינטראקציה, ואופטימיזציה של הכלים השיווקיים, מאפשרות לצבור כמה שיותר נתונים ולברר מה יעבוד הכי טוב בכל נקודת מגע. לדוגמה, התאמת המסרים, ההודעות והתמונות באמצעות אלגוריתם המשקלל את מה שעובד עבור לקוחות דומים, כדי להגדיל את סיכויי המכירה.

3. ניהול נכסים: באמצעות הטמעת סנסורים ייעודיים, ניתן לנהל מספר רב של נכסים מרחוק ובאופן אופטימלי. אפשר לפקח על מדדים חיוניים כמו רטיבות, חשמל, צנרת ולחזות מתי יהיה צורך בתחזוקה או מתי עלולות להתרחש שגיאות.

4. תהליך הרכישה: באמצעות שימוש במגוון טכנולוגיות ניתן לייעל, לוותר על כל הניירת, באמצעות למידת מכונה ניתן להפיק תובנות מתהליכים דומים בעבר ולהפוך את כל תהליך הרכישה הארוך לחוויה מהירה יותר, ידידותית למשתמש ואף ניתנת לביצוע באופן מרוחק, בענן.

בשורה התחתונה, למשקיע, לחברה וגם לאדם הבודד, שילוב של טכנולוגיות יכול לספק יתרון עצום על פני המתחרים. המשבר הנוכחי יגרום להאצת תהליכים ותחום הנדל"ן יאמץ יותר ויותר תהליכי חדשנות טכנולוגית, השאלה האמיתית היא מי יהיו אלו שיזהו את הגל ומי אלו שיישארו מאחור. 

הכותבת עובדת עם חברות נדל"ן על אסטרטגיות מבוססות חדשנות ומרצה בתחום. מנטורית בחממת של המכללה למנהל ה-Proptech בטכניון ובמרכז הבינתחומי הרצליה

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה