גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היום שאחרי הנגיף: משקיעים סינים חוזרים להייטק המקומי

בזמן שבארה"ב ובישראל מגפת הקורונה רק מתחילה, משקיעים מהמזרח הרחוק מחדשים את ההתעניינות בהשקעות בסטארט-אפים מקומיים ● "סין מפוצצת בכסף. העובדה שבארה"ב קשה להם לעשות עסקים מבחינה רגולטורית, הופכת את ישראל ליעד אטרקטיבי להשקעות"

תושבים בבייג’ינג / צילום: Koki Kataoka, רויטרס
תושבים בבייג’ינג / צילום: Koki Kataoka, רויטרס

האם הסינים מתחילים לזהות את הזדמנויות שנוצרו להשקעות בהייטק הישראלי בעקבות מגפת הקורונה? משיחות עם משקיעים ועורכי דין בכירים העוסקים בסחר והשקעות עם סין, עולה כי אי הוודאות לנוכח משבר הקורונה, שגרם למשקיעים אמריקאים, לדבריהם, להקפיא השקעות חדשות - הביא לחידוש ההתעניינות מצד משקיעים מסין ומהמזרח הרחוק, שם עדיין נמצאים תושבים רבים בהסגר, אך בהדרגה מתחילים החיים העסקיים לעבור לשגרה חלקית.

"לאחרונה מתתרחשת תופעה מעניינת - כמות האימיילים שאנחנו מקבלים, יורדת, בעוד שכמות ההודעות ב-WeChat - הוואסטאפ של סין - הולכת וגדלה", אומר בשיחה עם "גלובס" אדוארד קוקירמן, יו"ר קוקירמן ושות' וקרן ההון סיכון קטליסט. הקרן פועלת בשנים האחרונות באופן משמעותי מול השוק הסיני ומקיימת כנסים המחברים בין משקיעים סינים לחברות ישראליות בישראל ובסין. "אנחנו רואים תופעה מעניינת אצל המשקיעים הסינים. הם הראשונים שיוצאים מהמשבר והראשונים שיפעלו בצורה מיידית. השוק הסיני מתעורר והם אומרים שדווקא בעת משבר הם רוצים לבחון הזדמנויות השקעה", אומר קוקירמן.

השפעות של מלחמות הסחר ארה"ב-סין

מאז 2016, זרם השקעות מסין החל להיתקל בקשיים לא מעטים. בהתחלה הערים הממשל הסיני מגבלות על הוצאת מטבע זר מהמדינה. צעד זה הצר את צעדיהן של הקרנות הסיניות, שהיו יכולות להשקיע רק במידה שכבר היו מעורבות בפעילות בינלאומית ושהיה בידיהם די מטבע זר לביצוע השקעות. החברות הסיניות הבינוניות (במונחים סינים) נאלצו להישאר מחוץ למשחק.

בשנה שעברה, נוספו למגבלות המט"ח גם מגבלות שמקורן ביחסים הגיאופוליטיים בין סין לארה"ב, והאופן שבו הן השפיעו על ישראל. "כשהתחילה מלחמת הסחר בין סין לארה"ב, שנסובה בעיקר סביב הנושא של קניין רוחני (IP) וטכנולוגיות מתקדמות, החלה מגמה שנמשכת עד היום, שבה האמריקאים מפקחים על חברות שמכניסות כסף סיני פנימה לארה"ב", מסביר עו"ד יאיר גבע, מנהל מחלקת הייטק במשרד הרצוג פוקס נאמן.

לדברי גבע, "כל חברה בעולם שיש לה קשר לארה"ב או פעילות משמעותית בארה"ב, נוסף על החברות האמריקאיות עצמן, כפופות ל-CFIUS - הדרישה האמריקאית לאישור של הממשל להכנסת משקיעים סינים בעלי שליטה". עו"ד גבע הסביר כי מדובר ב"שליטה במובן של יכולת השפעה, כמו למשל חברות בדירקטוריון, או זכות וטו".

גבע אומר ש"העובדה שבכל פעם שחברת סינית רצתה לקבל עמדה משמעותית בחברות אמריקאיות, או ישראליות עם קשר לארה"ב, היא נדרשה לאישור של הרגולטור האמריקאי, הרחיקה ישראלים מהשקעות סינית, גם אם היה מדובר בגופים בינלאומיים עם מטבע זר".

אלא שעכשיו, הוא אומר, "אנחנו נכנסים לתקופת הריבאונד. סין חוזרת לתמונה. בשבוע שעבר סיימתי עסקה אחרת, עוד אחת בדרך ועוד עסקה שידוע לי עליה בעולם המדיקל. עוד מוקדם לדבר על עובדות חד-משמעויות אבל בתור מי שיושב על הערוץ הזה כבר שנים, התחושה שזה מתחיל לחזור. סין מפוצצת בכסף ולא יכולה להשקיע בחברות אמריקאיות, מה שיוצר הרבה לחץ לחזור לפעילות. אחת הדרכים לחזור לפעילות זה לבצע השקעות. העובדה שבארה"ב קשה להם לעשות עסקים מבחינה רגולטורית, הופכת את ישראל ליעד אטרקטיבי להשקעות".

עו"ד יאיר גבע  / צילום: מושיק ברין

למלא את הוואקום של האמריקאים

גם מהצד הישראלי, טוען עו"ד גבע, קיים רעב להשקעות - "לחברות ישראליות יש קושי רב לגייס כספים מהשווקים המסורתיים, כמו ארה"ב. קיימות אינדיקציות לכך שקרנות אמריקאיות יהיו יותר זהירות בהשקעות אפילו בארה"ב עצמה. לכן יהיה להן יותר קשה לבוא להשקיע בישראל. את הוואקום הזה הסינים ממלאים.

"קראתי מאמרים לפיהם סין תצא מנצחת מאירועי הקורונה וזה אכן נראה ככה, למרבה הצער. יש שם הרבה כסף והרבה תיאבון, ובמקום ששווקים קיימים יתייבשו, סין תיכנס. כבר שומעים על השקעות שלהם בקרנות הישראליות, עובדה שמאותתת שהם חזרו להסתכל על חברות ולחפש עסקאות".

התחומים שמעניינים את הסינים היום, על פי עו"ד גבע, הם רכבים אוטונומיים, רובוטיקה, ואוטומציה של פסי ייצור ולוגיסטיקה ותחום שעניין אותם עוד הרבה לפני המשבר - בינה מלאכותית.

עו"ד גבע אומר שאת השינויים בטרנדים של מקורות ויעדי ההשקעה יש לראות באופן רחב יותר, ולא רק מהחור שבגרוש הסיני: "אני מתעסק גם עם מדינות במפרץ הפרסי, והמסר הוא שבימים של שינוי צריך לפתוח את העיניים ולהיות דינמיים ולשנות נקודות השקפה, לפתוח את הכיוונים למקומות אחרים, כמו סינגפור, הונג קונג ובכלל אסיה שחזרה לפעילות. לפני חצי שנה היה טרנד שהאירופים התחילו להגיע לישראל ולהשקיע. יכול להיות שהמגמה הזו תיעצר ותתרחש חזרה לאסיה".

מי שעוד מאשר את דבר תחילת חזרתם של המשקיעים הסינים הוא אסטורה מודנה, מייסד קרן טרה ונצ'רס קפיטל, שעוסקת בהשקעות בתחום האימפקט והדיגיטליזציה. לדבריו, "המשקיעים האסטרטגיים מסין חזרו מהר, בניגוד למשקיעים הפיננסיים, שאני מקווה שגם כן יחזרו לתמונה בחודשים הקרובים. מוקדם לומר שמדובר בטרנד, אבל ברור לנו שהם רוצים לחזור לשגרה וכמעט חזרו לאותן הנקודות בהן הפסקנו את המגעים בגלל המשבר, שבסך הכל האריך את חופשת ראש השנה הסיני".

מודנה מספר על התחושות באסיה - "בהונג קונג הייתה קצת חזרה לכיוון של תפקוד נורמלי ובסינגפור הם עדיין בסדר גמור. אנשים עובדים, בקושי טסים ובטח שלא למדינות המערב, אבל בהחלט מרגיש פנימית בתוך סין שהמצב השתפר. לא השתפר לרמה של לפני המשבר, אבל המצב פי עשר יותר טוב ממה שבמערב".

אסטורה מודנה, טרה ונצ'רס קפיטל / צילום: רוני פרל

שינויים בטעמים של המשקיעים

נשיא לשכת המסחר ישראל-סין אמיר גל אור ויו"ר משותף בקרן אינפיניטי מאשר את המגמה אך מבקש לצנן את הציפיות. "הסינים מביעים התעניינות במיפוי הטכנולוגיה הישראלית, אבל צריך להבחין בין מה שנמצא על השולחן ומה שלא. הסיטואציה של המשבר מביאה הזדמנויות מיוחדות אבל זה לאו דווקא מתוך כוונה להשקעה מהירה", אומר גל אור, "יש תחומים שבוודאי יזכו לעדנה - כמו מכשור רפואי, שיקבלו השקעות בטווח הנראה לעין בגלל שינוי סדרי העדיפויות. הדבר נובע ממיפוי פנים־סיני שמתחקה אחר טכנולוגיות שחסרות להם לאור המשבר".

"המשבר עשוי לעשות אתחול מחדש להרבה הנחות יסוד", אומר גל אור, אך בינתיים השוק נמצא עדיין בהמתנה. "יש בעיית נזילות עולמית ועד שלא יוזרם סכום כסף דרמטי לשווקים, אנשים לא ימהרו להיפרד מכסף משמעותי, אלא יבצעו השקעות מאוד סלקטיביות".

על פי גל אור, יש לעקוב אחר ההחלטה הצפויה של הממשל הסיני, שדחה את ישיבת המפלגה שהייתה אמורה לעסוק בנושא ושהייתה אמורה להיערך החודש. לדבריו, "צריך לעקוב בעיון מה יהיו הדגשים שכל החברות הסיניות מקיימות אותם על מה חשוב ומה לא". 

אמיר גלאור. לשכת המסחר ישראל־סין  / צילום: חנן מוריס

עוד כתבות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

שר הביטחון יואב גלנט ורה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

רה"מ אישר: ראש השב"כ ייצא לשיחות בקהיר, ראש המוסד לקטאר

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים