גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנגיף בעין המצלמה: 10 תמונות מהעולם שהדהימו אותנו השבוע

מה שהיה נראה כאילו הוא לקוח מסרט אימים גרוע או סיוט לילי מעיק מתגלה בכל יום, שעה ודקה כמציאות המסויטת שבתוכה אנחנו חיים ● וירוס הקורונה נישא על גבי הישגיה של הגלובליזציה וחדר כמעט לכל מקום על פני הגלובוס ● גלובס מציג את השבוע שהיה מסביב לעולם בתמונות

שלט חוצות מותקן בדרום אפריקה ומבקש מאנשים להישאר בבתיהם / צילום: נארדוס אנגלברכט, AP
שלט חוצות מותקן בדרום אפריקה ומבקש מאנשים להישאר בבתיהם / צילום: נארדוס אנגלברכט, AP

1. הדוד סם בספרד 

כרזה לעידוד הישארות בבית בספרד / צילום: פליפה דנה, AP

כרזה שעליה כתוב "אני רוצה שתישאר בבית" ברחובות ברצלונה, שמרפררת לכרזה המפורסמת של הדוד סם שנוצרה ב־1917, השנה השלישית למלחמת העולם הראשונה, שקראה לצעירים אמריקאים להתגייס לצבא. עשרים וקצת שנים אחר כך, השלט נשלף מחדש מהבוידעם וקרא שוב לצעירים להתגייס למלחמה נגד גרמניה נאצית. בימים האחרונים המגפה בספרד תפסה תאוצה, אפילו יותר מאשר באיטליה. ספרד מדווחת על למעלה מ-55 אלף נשאי נגיף קורונה ולמעלה מ־4000 מתים.

2. המשמר הלאומי נפרס בתפוח הגדול

המשמר הלאומי בניו יורק / צילום: John Minchillo, AP

מסדר של חיילי המשמר הלאומי במרכז ג'ייקוב ג'אוויטס ביום שני בניו יורק. ביום ראשון בערב הודיע נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי הוא מעמיד את חיילי המשמר הלאומי לראשות המדינות ניו יורק, וושינגטון וקליפורניה - שלוש המדינות שנפגעו הכי קשה עד כה מנגיף הקורונה. ביום חמישי בלילה, ארה"ב עקפה לראשונה את כל מדינות העולם כולל סין, בה התפרצה המגפה לפני שלושה חודשים, במספר החולים - יותר מ-82 אלף חולים מאומתים. כ־40 אלף מתוכם בניו יורק, שם בתי החולים מתקשים לקלוט ולטפל בהם.

מושל המדינה אנדרו קוואמו, שנמצא בתפקיד מאז 2010 זוכה לשבחים על אופן התנהלותו. הוא לא מהסס לבקש עזרה מהממשל תוך שהוא גם מותח ביקורת עליו. קוואמו מתראיין תדיר ברשתות, מתפעל חשבון טוויטר פעיל שבוא הוא מעלה סרטוני של ידוענים ניו-יורקים (בן סטילר, דני דה ויטו ורוברט דה נירו), מהם הוא ביקש שיפנו לציבור במדינה ויבקשו מהם להישאר בבתים. קוואמו, כמו גם מושלים אחרים, מכין את התושבים לקראת ימים קשים וסגר ארוך מאד. ואולם, למרות שמספר החולים עולה מדי יום ביותר מעשרת אלפים, טראמפ הודיע ביום רביעי כי הוא רוצה לבטל את העוצר הכללי עד חג הפסחא ב־12.4.

3. ריסוס לכול

תותח ריסוס מנקה רחוב באינדונזיה / צילום: טאטאן סיופלאנה, AP

כבאים מרססים חומר חיטוי במאמץ לבלום את התפשטות התפרצות נגיף הנגיף במחוז העסקים הראשי בג'קרטה, אינדונזיה ביום ראשון. באינדונזיה נספרו מספר ההרוגים מקורונה הגדול ביותר במדינות דרום מזרח אסיה, אך מחקרים מטרידים מאד שהתפרסמו במדינה מעריכים כי המספר הנשאים הרשמי במדינה שעומד על כ־900, עשוי להיות רק 2% מכמות הנדבקים האמיתית. עד כה מתו כ-80 איש מההווירוס באינדנוזיה: 7 מהם, רופאים ואחיות.

4. נגיף העוני מסוכן יותר

ילדים גוררים ספינת קנו בשכונות העוני המוצפות בניגריה / צילום: סאנדיי אלבאמה, AP

 ילדים מושכים סירת קאנו בתוך מימיה הטובלים בזבל של שכונת העוני הצפה מקוקו בעיר לגוס בניגריה. מקוקו, שמכונה גם "ונציה של אפריקה" היא שכונה "ארעית-קבועה" שבתיה צפים על מים עכורים ומחוברים לקרקע באמצעות כלונסאות. רוב התנועה בין הבתים ובכלל מחייבת סירות קטנות דוגמת הקאנו שבתמונה. ההערכה היא שגרים במקוקו למעלה ממאה אלף איש (ב-2007 התבצע מפקד אוכלוסין ונרשמו 85,840 איש).

בשבת הקודמת הודיעה ממשלת ניגריה על סגירה הרמטית של שדות התעופה המקומיים עקב חשש לחדירת הנגיף למדינה. בעולם גובר החשש לאוכלוסיית אפריקה שמדינותיה דלות באמצעים רפואיים ואין בהן בדיקה שיטתית ומסודרת של קורונה. בשלב זה יש קצת יותר מאלף מקרים מאובחנים בלבד במדינה. במקרה של התפרצות משמעותית ביבשת ספק אם יהיה למדינות מה לעשות בנידון. בטח, כאשר כל ציוד רפואי רלוונטי לטיפול או התמודדות עם הקורונה, נרכש על ידי מדינות המערב.

5. חוק וסדר?

שוטר הודי גורם לאזרחים לבצע כפיפות כעונש על יציאה החוצה ללא סיבה טובה / צילום: אג'יט סולאנקי, AP

 שוטר הודי (משמאל) ואיש המשמר האזרחי (לובש אפודה צהובה) מכריחים אנשים לבצע כפיפות בטן תוך שהם אוחזים באוזניהם, כעונש על כך שיצאו מהבית ביום שלישי ללא סיבה מוצדקת ובכך הפרו את העוצר הכללי במדינה. הרשויות החלו בשבועיים האחרונים "לנעול" בהדרגה חלקים גדולים מהארץ עד שביום שלישי הכריז ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, על העוצר הגדול בהיסטוריה של האנושות והודיע כי כל 1.3 מיליארד תושבי הודו מוכרחים להתבודד בתוך ביתם ל־21 ימים. "תשכחו מאיך שזה מרגיש לצאת מהבית", אמר ראש הממשלה.

6. האנושות מאלתרת בתי חולים

חייל בבית חולים שדה לחולי קורונה באיטליה / צילום: Antonio Calanni, AP

חייל איטלקי בבית חולים שדה בעיר קרמה במחוז לומברדיה בצפון איטליה ביום שלישי . בית החולים המאולתר הוקם על ידי יחידת הרפואה הצבאית של קובה, ששלחה השבוע סיוע למאבק בנגיף הקורונה שעושה שמות בעיקר בצפון המדינה. באיטליה יש למעלה מ-80 אלף חולים מאובחנים בקורונה ונספרו בה עד כה יותר מ־8,000 מתים כתוצאה מהנגיף - 10% תמותה. מספר המתים מקורונה במדינה מגיע לכ-700 מדי יום.

7. שומרים מרחק

דובי צעצוע מדגימים איך לשמור על מרחק חברתי נכון / צילום: Francois Mori, AP

הדגמה של "איך עושים 'ריחוק חברתי' נכון" בפריס ביום שלישי. נשיא צרפת עמנואל מקרון הפציר בעובדים להמשיך לעבוד בסופרמרקטים ובענפי ייצור חיוניים אחרים. זאת תוך שמירה על הגבלות תנועה מחמירות עקב התפשטות מהירה של נגיף הקורונה ברחבי צרפת.

8. ראו הוזהרתם

שלט חוצות מותקן בדרום אפריקה ומבקש מאנשים להישאר בבתיהם / צילום: נארדוס אנגלברכט, AP

שלט חוצות ענק מותקן ביום רביעי על חזית בניין דירות בקייפטאון בדרום אפריקה הקורא לאנשים להישאר בביתם, כיממה לפני ש־57 מיליון אזרחי המדינה נכנסו לעוצר ביום חמישי למשך 21 כדי לעצור את הפצת נגיף הקורונה. עקב חשד להידבקות, נשיא המדינה סיריל רמפוזה עבר ביום חמישי בדיקת קורונה ונמצא כי אינו חולה. למרות עשות מיליוני התושבים, במדינה נמצאו עד כה פחות מאלף חולים בקורונה.

9. פסל יומולדת

המבורגר בצורת קורונה בהאנוי, וייטנאם / צילום: Hau Dinh, AP

הקורונה חודרת לתרבות האוכל המהיר. מסעדה בהאנוי בוויאטנם החלה למכור המבורגר שמעוצב כמו נגיף הקורונה ביום רביעי. בעל המסעדה סיפר כי הוא מבקש בכך לעודד אנשים.

10. כיסוי פנים

נשים קונות מסיכות פנים בפקיסטן / צילום: מוחמד סג'ד, AP

נשים פקיסטניות בוחנות מסכות פנים נגד נגיף הקורונה בפשוואר בצפון מערב פקיסטן. ביום חמישי נספרו 1,098 חולים בקורונה - פי 4 יותר מאשר שבוע שעבר, אז עמד מספר נשאי הנגיף על 250 בלבד. בלי קשר לקורונה פקיסטן נאבקת לספק חשמל, מים וטיפול בריאותי הולם ל־220 מיליון תושביה. מחלות שכבר נעלמו ממדינות רבות בעולם כמו פוליו, עדיין קיימות במדינה.

בעוד שקיימת מחלוקת עיקשת בין הממשלה לבין הצבא על איך להתמודד עם המגפה, רופאים במדינה מוחים על מחסור בציוד רפואי ומסרבים להגיע למרפאות ובתי החולים. בינתיים, גם אנשי הדת מסרבים להגביל את ההתכנסויות במסגדים. ביום ראשון הצבא החל לאכוף עוצר כללי במדינה, אך נראה שהוא אינו נושא פרי בינתיים והמגפה ממשיכה להתפשט

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי