דעה: האם האוזר והנדל יוכלו להצטרף לקואליציה? התשובה עשויה להיות חיובית

האם יתאפשר גם לצבי האוזר ויועז הנדל, שתרמו במידה רבה ליצירת התנאים לממשלת אחדות, אך שנבחרו מטעם מפלגת תל"ם, להצטרף לקואליציה מבלי שהצטרפות שכזו תהפכם ל"פורשים"?

יועז הנדל / צילום :איל יצהר
יועז הנדל / צילום :איל יצהר

הצטרפותו האפשרית של בני גנץ לממשלת אחדות, ולקואליציה עם בנימין נתניהו, שהולידה הודעת התפלגות בחתימת יאיר לפיד, כיו"ר מפלגת יש עתיד, ובחתימת בוגי יעלון, כיו"ר מפלגת תל"ם, שעניינה התפלגות מ"חוסן לישראל", שבראשות בני גנץ, עוררה התבטאויות סותרות בנוגע לשאלה, האם יתאפשר גם לחברי הכנסת צבי האוזר ויועז הנדל (שתרמו במידה רבה ליצירת התנאים לממשלת אחדות, אך שנבחרו מטעם מפלגת תל"ם), להצטרף לאותה קואליציה, וזאת, מבלי שהצטרפות שכזו תהפכם ל"פורשים" (על כל הסנקציות הנלוות לסטטוס שכזה, אלא אם מדובר בפורשים במסגרת "התפלגות").

יש להשיב בחיוב לשאלה זו.

לפי ס' 8 לתקנון הכנסת, סיעה הינה רשימת מועמדים שנבחרה לכנסת.

לפיכך, גם אם הרשימה הנ"ל הוגשה מטעם מספר מפלגות [כפי שמאפשר ס' 57(ב) לחוק הבחירות לכנסת, וכפי שנעשה לגבי רשימת כחול-לבן, על-ידי מפלגות חוסן לישראל, תלם, ויש עתיד], הרי שהכנסת מתייחסת למפלגות הנ"ל כאל סיעה אחת בלבד.

המשמעות היחידה שיש לריבוי מפלגות כאמור בהקשר הנדון, הינה, שתיתכן, בין היתר, "התפלגות" של סיעה (שתוצאתה, כמובן, הפיכת סיעה אחת למספר סיעות קטנות יותר), וזאת, "על-פי ההשתייכות לאותן מפלגות" [כלשון סעיף 59(2) לחוק הכנסת].

הוראה זו קובעת, למעשה, שאם אחת מהמפלגות הנ"ל מוסרת הודעת התפלגות, וזאת, לשם התפלגות "על-פי ההשתייכות לאותן מפלגות" (קרי, לשם חלוקת חברי הסיעה בין הסיעות החדשות לפי החלוקה המפלגתית שהופיעה ברשימת המועמדים), אזי ההתפלגות הינה תקפה, וזאת, גם אם חברי הכנסת החתומים על ההודעה, אינם "קבוצה של שני חברי הכנסת לפחות, שהם שליש ממספר חברי הסיעה לפחות", כפי שנדרש, לעומת זאת, לשם תקפות התפלגות במסגרת סעיף 59(1) של החוק הנ"ל.

במקרה דנן, לפיד ויעלון מסרו הודעת התפלגות לפי סעיף 59(2) לחוק, ולא לפי סעיף 59(1).

לפיכך, תוצאת הודעה זו, הינה, היווצרות 3 סיעות (תל"ם, יש עתיד ו-חוסן לישראל), ולא 2 סיעות בלבד.

אמנם, סיעות נפרדות (להבדיל מאשר מפלגות נפרדות) יכולות להחליט על מיזוגן לכדי סיעה אחת גדולה יותר, וממילא, הפיכת תלם לסיעה עצמאית והפיכת יש עתיד לסיעה עצמאית, כאמור לעיל, (והן בלבד) תאפשרנה מיזוג של תל"ם ויש עתיד לכדי סיעה אחת גדולה יותר.

ברם, במצב שכזה, תיחשב סיעת תל"ם, כסיעה אשר "מתמזגת עם סיעה אחרת", כלשון סעיף 59(3) לחוק, וממילא, יוכלו חברי תל"ם, האוזר והנדל, להיחשב כחברי סיעה אשר "מתנגדים למיזוג", כלשון אותו סעיף, ולבצע את ההתפלגות התקפה, המוסדרת בסעיף הנ"ל, וזאת, ללא תלות בחלקם בסיעת תל"ם.

יצויין, כי לעומת זאת, אם במקום הודעת התפלגות לפי סעיף 59(2), הייתה מוגשת הודעת התפלגות לפי סעיף 59(1) דווקא, אזי חברי הכנסת שהיו חותמים על הודעת ההתפלגות, היו הופכים לסיעה נפרדת מחברי הכנסת שלא היו חתומים עליה, ופיצול הסיעות לסיעות חדשות, היה מתבצע לפי חלוקה זו, ולא היה על-פי ההשתייכות המפלגתית. אלא שבמקרה שכזה, אילו סירבו הנדל והאוזר לחתום עם יעלון על הודעת ההתפלגות, הם היו נותרים באותה סיעה עם בני גנץ דווקא [וזאת, אף עם חופש לבצע התפלגות נוספת, גם מגנץ עצמו, לפי אותו סעיף 59(2) הנ"ל].

הכותב הוא עורך דין פרטי