גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: הממשלה הפדרלית לא תכריז "מלחמה" על ניו יורק

הנשיא הודיע כי הוא שוקל להטיל סגר על שלוש מדינות בצפון מזרח ארה"ב - אך חזר בו לאחר תגובה נסערת ● כמעט מדי יום הוא נקלע לעימותים חזיתיים עם מושלים, החושבים שאין הוא עושה די ● "חכמולוג קטן", הוא קרא לאחד מהם. "אישה שלא יודעת מהראש שלה", הוא קרא לאחרת

טיימס סקוור במנהטן השבוע, בעקבות התפשטות הקורונה בעיר / צילום: Eduardo Munoz, רויטרס
טיימס סקוור במנהטן השבוע, בעקבות התפשטות הקורונה בעיר / צילום: Eduardo Munoz, רויטרס

רק זה היה חסר לארה"ב בעיצומו של משבר הקורונה: במשך שעות אחדות ריחף עליה אתמול הצל של עימות חוקתי בין שלוש מדינות בצפון-מזרח ארה"ב לבין הנשיא טראמפ.

הנשיא אמר לעיתונאים אתמול בבוקר כי הוא שוקל להטיל סגר על מדינות ניו יורק וניו ג'רזי ועל חלקים של קונטיקט. האזור הזה ידוע כ"שלוש-המדינות" (Tri-State), והעיר ניו יורק עומדת במרכזו. ניו יורק וניו ג'רזי הן המדינות המובילות במספר המקרים הידועים של Covid-19 בארה"ב.

הנשיא לא טרח להודיע למושלי המדינות על כוונתו, או להיוועץ בהם. מושל ניו יורק, אנדרו קואומו, הגיב כנשוך נחש. הוא הכריז, שהסגר המוצע כמוהו כ"הכרזת מלחמה של הממשלה הפדרלית". מלים כאלה אינן נשמעות לעתים קרובות, אפילו לתפארת המליצה. הן מזכירות קצת יותר מדיי את הטראומה הגדולה ביותר בתולדות ארה"ב, מלחמת האזרחים, אשר פרצה לפני כמעט 160 שנה.

"אם אנחנו מתחילים להקיף אזורים בארצנו בחומות, זה יהיה מוזר לחלוטין, מזיק, אנטי-אמריקאי, אנטי-חברתי", אמר המושל, שהתנהלותו בשבועות האחרונים העלתה את הפרופיל הארצי שלו ועוררה הערכה ניכרת.

הנשיא חזר בו. לאחר ששקעה השמש הוא צייץ מן הבית הלבן כי החליט להסתפק ב"המלצה חזקה לנוסעים" להימנע מלהגיע אל שלוש המדינות האלה. "הסגר לא יהיה נחוץ". מה בדיוק קרה כאן? האם עניין לנו במעשה ללא מחשבה תחילה, או בניסיון של הנשיא לבחון את התגובה הציבורית למהלך רדיקלי?

"האישה ההיא ממישיגן"

בימים שקדמו למהלך-לא-מהלך הזה, הנשיא חזר ודבר על רצונו להקל את ההנחיות על מרחק ביטחון חברתי בחלקים של ארה"ב, שבהם פגיעת הנגיף אינה גדולה. הוא הטעים שהגבלות, או אפילו החמרות, יתכנו באזורים פגועים במיוחד. אין ספק שניו יורק עומדת בקריטריון הזה, עם כמעט חצי הנדבקים בכל ארה"ב.

כך או כך, הנשיא הופך עימותים עם מושלי מדינות לחלק מן הרפרטואר הפוליטי שלו. יום אחד קודם הוא תקף את מושלי שתיים מן המדינות פגועות-הקורונה ביותר, וושינגטון (בפינה הצפון-מערבית של ארה"ב, ליד הגבול עם קנדה) ומישיגן (במערב התיכון, גם היא על גבול קנדה).

למושל וושינגטון הוא קרא "חכמולוג קטן, שהיה פעם גדול, אבל עכשיו הוא קטן". למושלת מישיגן הוא קרא "חצי", "האישה ההיא ממישיגן", אשר "אינה יודעת מן הראש שלה" (בתרגום חופשי), ומטילה על אחרים את האשמה "לחוסר מיומנותה".

הוא בוודאי אינו הנשיא האמריקאי הראשון המקל ראש במושלי-מדינות, אבל קשה להיזכר אימתי נשיא דיבר על מושלים באופן הזה בפומבי. ספק אם זה מתכון לאחדות בשעת משבר. כל המושלים האלה נבחרו בבחירות דמוקרטיות.

להגיד לתעשיות מה לעשות

במרכז העימות עם המושלים עומדת אי הסכמה על השימוש שהממשלה הפדרלית צריכה לעשות בסמכויותיה במצב חירום. שורה של מושלים, ובכללם רפובליקאים מתונים, רוצים שהנשיא ישתמש בסמכותו על פי חוק בן 70 שנה, "פקודת הייצור הבטחוני" (DPA), כדי להסב קווי ייצור מצרכים אזרחיים לצרכים צבאיים או ממלכתיים.

הנשיא פסח על שתי הסעיפים במשך ימים אחדים. הוא החיל את החוק, אבל נמנע מלהשתמש בו, מפני ש"אנחנו באמריקה לא מלאימים". הוא אימץ את נוסחת אחד מיועציו, פיטר נאבארו, שהחוק ישמש אמצעי לחץ. הנשיא האמין כי די בפוטנציאל של שימוש בחוק כדי להביא תעשיות מרכזיות למסקנה שעליהן להתרכז בייצור מכונות הנשמה, גם אם מעולם לא ייצרו מכונות כאלה. זה מה שקרה בזמן מלחמת העולם השנייה ובזמן מלחמת קוריאה.

המתלונן העיקרי על גישת הנשיא היה המושל קואומו, שהזהיר כי רק התערבות מסיבית של הממשלה הפדרלית תוכל למלא את מחסורה של מדינתו במכונות הנשמה,. ביום ו' נענה הנשיא, לפחות חלקית, להיגיון הזה, והשתמש בחוק כדי להורות לג'נרל מוטורס, יצרנית הרכב הגדולה ביותר באמריקה, להסב את קו הייצור באחד ממפעליה למכונות הנשמה.

המושלים אינם מסתפקים בזה. מושל מדינת וירג'יניה, רלף נורת'האם, לא נכנס לעימות ישיר עם הנשיא, אבל הכריז ביום ו' כי נחוץ "פתרון ארצי" לבעיית המחסור הקריטי בציוד רפואי. "כולנו מתחרים זה בזה", הוא אמר. בווירג'יניה, למשל, ממשלתו של נורת'האם מתחרה "עם בתי החולים שלנו, עם מדינות אחרות ועם הממשלה הפדרלית".

התוצאה היא דיווחים על הצטמקות מלאי מהירה של ציוד להגנת סגל הרפואי. "ייצור והפצה חייבים להתנהל ברמה הארצית", אמר מושל וירג'יניה, שמדינתו גובלת בוושינגטון הבירה, ורבים מפקידי הממשל הבכירים מתגוררים בה.

האבטלה עולה ב-3,000%

הנשיא חתם ביום ו' על חוק ההקצאות עצום הממדים של הקונגרס (2.2 טריליון דולר) לסייע לנפגעי המשבר. במעמד החתימה לא נכח שום דמוקרט, אף כי בלי הדמוקרטים החוק לא היה עובר.

אבל הנתונים המזעזעים המגיעים מן המדינות, אם בענייני תעסוקה ואם בענייני תקציב, מלמדים שגם שני טריליון לא יספיקו.

ריפרוף על עמודים ראשונים של עיתונים אמריקאיים (newseum.org) מניב כותרות ראשיות כמו, "עליה של 432%" בבקשות למענקי אבטלה (עיתון במחוז ג'קסון במדינת אורגון, בחוף המערבי), או "בקשות למענקי אבטלה עולות ב-3,000% (במחוז אן אראנדייל, במדינת מרילנד, ליד עיר הבירה וושינגטון), או "עליה של 1,045%" במדינת פלורידה.

עליה של 432% בבקשות למענקי אבטלה בכותרת הראשית של עיתון במדינת אורגון, בחוף המערבי של ארה״ב / צילום: צילום מסך

ירידה תלולה נרשמת בהכנסותיהן של רשויות מקומיות, בעיקר בגלל התמעטות הפעילות הכלכלית, אבל גם בגלל הדחייה שהממשל החליט להעניק להגשת שומות לשנת הכספים הקודמת. במקום 15 באפריל, תאריך היעד עכשיו הוא 15 ביולי. ברוב המדינות, שנת התקציב מתחילה באחד ביולי. משמעות הדחייה היא אפוא שהן לא יוכלו לכלול את תקבולי המס בחישוב הוצאותיהן. קליפורניה סובלת כנראה יותר מכל מדינה אחרת ממפולת הבורסה: היא איבדה את רוב הכנסותיה ממס רווחי הון.

נתוני המגפה ב-6 בבוקר שעון ישראל:

סך כל המקרים המדווחים בארה"ב - 123,750

סך כל מקרי המוות - 2,227

המדינות הפגועות ביותר:

ניו יורק -- 53,455 מקרים מדווחים; מקרי מוות -- 883

ניו ג'רזי - 11,124; מקרי מוות -- 140

קליפורניה - 5,659; מוות - 120

מישיגן - 4,650; מוות - 111

וושינגטון (המדינה, לא העיר) - 4,310; מוות - 189

רק בחמש מדינות של ארה"ב מספר הנדבקים נופל מ-100. ב-42 מדינות הוא גבוה מ-200. ב-20 הוא גבוה מאלף

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות