גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטרנד החדש: מסיבות וירטואליות. ויש כבר מי שעושה מזה כסף

מגבלות התנועה בסין חיזקו את טרנד מסיבות האונליין בהשתתפות מאות ואלפי אנשים מבודדים ● התופעה מתחזקת באירופה, כשסטים של דיג'ייז ומסיבות משודרים בסטרימינג למאות אלפים ● השלב הבא - מסיבות בסביבה וירטואלית כשהאווטרים שלנו חוגגים עד כלות

מסיבה ישראלית־וירטואלית שהתקיימה בסוף השבוע ב"האנגר", עם חדרים שונים / צילום: צילום מסך
מסיבה ישראלית־וירטואלית שהתקיימה בסוף השבוע ב"האנגר", עם חדרים שונים / צילום: צילום מסך

בסוף השבוע 150 איש התכנסו בהאנגר נטוש בדרום תל-אביב, ובילו בין השעה 19:00 בערב ל-2:30 בלילה בריקודים, בפינת הקריוקי, בבריכה, על הגג, בבמה פתוחה ובחדר פופים. המסיבה אומנם התקיימה בבניין אמיתי, אך כדי להגיע אליה לא צריך היה להפר את תקנות החירום שנחקקו בשל הקורונה. הוראות ההגעה למסיבה כללו התקנה של שתי תוכנות מחשב, שינויים שונים בגדרות, בחירת אווטר, והתחברות ל"חדר" וירטואלי בתוכנת המציאות הווירטואלית VRchat, שכלל בתוכו סריקה של הבניין בו התקיימה המסיבה.

"אפשר לשמוע אנשים מדברים ומסתובבים וזה מה שעושה את התחושה הזו, שיש פה עוד אנשים ואני לא לבד. זה נותן תחושה של להיות ביחד באמת. זה קצת כאוס, כי כולם מדברים, ואת רואה כמה אווטרים הזויים יושבים על הספה ומדברים, וזו חוויה כיפית אבל לגמרי הזויה", אומר טל הרינג, שבנה את הסביבה והחוויה הווירטואלית למסיבה במהלך השבוע שעבר. עשרות האנשים שהשתתפו בסופו של דבר במסיבה, בחרו בה מבין מגוון של מסיבות וירטואליות שהתקיימו בארץ ובעולם בסוף השבוע האחרון.

הטרנד הזה, המכונה Cloud Clubbing, התחיל בעקבות מגבלות התנועה שהוטלו בסין, עם כמה מסיבות עצמאיות קטנות בסביבות חודש ינואר, ומהר מאוד צמח לממדי ענק. המשתתפים במסיבות הללו נהנים מהפורקן הרגשי ומריקודים זה בחברת זה - מה שאסור בעת סגר ובידוד חברתי, אך אנשים כמהים לו במיוחד. לכן, כשאחד ממועדוני הלילה הנחשבים בבייג'ינג, SIR TEEN, הכריז על רייב בסטרימינג בשידור חי שכלל הופעות חיות של כמה מטובי התקליטנים במדינה - 100 אלף איש נכנסו לצפות בו ולרקוד מול מצלמות הסמארטפון כבר בחצי השעה הראשונה, לפי האתר Vice, ובסך-הכול השתתפו בו 2.3 מיליון איש.

הדיג'יי בברלין, החגיגה בלונדון

בשבועות האחרונים הטרנד של מסיבות וירטואליות הפך גלובלי. בשבוע שעבר, כמה ממועדוני הלילה הנחשבים בסצנת הטכנו בברלין הצטרפו לטרנד, והקימו יחד מועדון וירטואלי שמשדר כל ערב מסיבות בסטרימינג בשידור חי, עם דיג'אים ותיקים, כמו מוניקה קרוז וגם צעירים ומבטיחים כמו Setaoc Mass. סוכנות הדיגיטל הברלינאית Invisible hand agency ("היד הנעלמה"), ארגנה בסוף השבוע האחרון מסיבה עם תקלוטים חיים שנמשכה לאורך 48 שעות ושודרה בשידור חי ביוטיוב.

בארה"ב, הדיג'יי D-NICE, שהקריירה המוזיקלות שלו נגמרה לפני קרוב לשני עשורים, מנהל מסיבות וירטואליות מסלון ביתו בסטוריז באינסטגרם מזה כשבוע, והצליח כבר להגיע מקהל של 150 צופים למאות אלפים. Boiler Room, חברת שידורי מוזיקה מקוונים מלונדון, שנוהגת לשדר בלייב מסיבות מכל העולם, משדרת בשבוע האחרון גם היא תקלוטים של אמנים נחשבים מסלון ביתם.

המסיבות הווירטואליות כבר הפכו להיות חלק בלתי נפרד מההתמודדות של צעירים ברחבי העולם עם שגרת הבידוד החברתי. אם מצליחים לשכוח לרגע שנמצאים בסלון, מתגברים על תחושת המבוכה, ומשתחררים, הן אפילו מצליחות לספק תחושה שכמעט מתקרבת למסיבה אמיתית. נכון, זה לא הדבר האמיתי, אבל בלי עשן הסיגריות והצפיפות של מועדון - יכול להיות שגם אחרי הקורונה יש מי יעדיפו להמשיך לחגוג מהספה?

התשתית להקמה של חלקן מצריכה השקעה רבה שצריך להחזיר, ושיתופי-הפעולה העסקיים שנרקמים סביבן מתחילים להוכיח את עצמם כיעילים: הקהל הענק שמגיע למסיבות משתתף בהן בחינם, אך הן כבר מתחילות לגלגל סכומי כסף נאים. מועדוני הלילה יוצרים שותפויות עם סוכנויות מדיה ושיווק, משלבים במסיבות חסויות ומפרסמים, מוכרים סחורה ממותגת ואף מקבלים תשלום וולנטרי ישיר מהמשתתפים.

לפי דיווח בעיתון Thepaper הסיני, מסיבה שנערכה בסין ביום האהבה הבינלאומי, בשותפות עם פלטפורמות קניות מקוונות, בהן גם עליבאבא, כללה הופעות מוזיקה חיות, משכה 4 מיליון צופים, וגלגלה כ-70 אלף דולר, שנתרמו לטובת ציוד רפואי. עוד לפי Thepaper, מועדון הלילה OneThird מבייג'ינג קיבל מצופים 20 מיליון מטבעות Douyin (הגרסה המקומית של טיקטוק בסין), שהם כ-143 אלף דולר. באותו השבוע, מועדון TAXX SHANGHAI גייס כ-7 מיליון מטבעות Douyin, כ-50 אלף דולר, במסיבה שערך בפלטפורמה.

מסיבות בית לחברים דרך זום 

במקביל למסיבות הווירטואליות של מועדונים ואנשי חיי לילה, מתקיימות און-ליין גם מעין "מסיבות בית" עצמאיות של אנשים פרטיים, מרביתן בפלטפורמת שיחות הוועידה בווידאו זום, הפונה בדרך-כלל דווקא לקהל מקצועי. בניו יורק, מסיבות כאלה התחילו להתקיים בשבוע שעבר, ועל-פי רוב מדובר במסיבות סגורות המיועדות לקבוצת חברים מצומצמת. הטרנד הזה הגיע במקביל גם לישראל, עם פתיחתה של קבוצת הפייסבוק "מסי-בית לייב",על ידי עידן תרם וליפז אלה, המונה כבר למעלה מ-2,000 חברים.

בתוך שבוע וחצי מאז שנפתחה, הקבוצה כבר ארגנה חמש מסיבות לחבריה, בהן המשתתפים מתלבשים יפה, מעמעמים אורות, מתגברים על המבוכה הראשונית, ורוקדים על מסך הזום לצלילי סטים של תקלוט חי במשך כשעה וחצי. במסיבה האחרונה שהתקיימה בסוף השבוע האחרון, השתתפו מאות אנשים והיא נמשכה עד קרוב ל-2 לפנות בוקר.

"יאללה כולם לעשות צ'ייסר!", צועק מישהו מבעד לפאה צבעונית, ועשרות אנשים שותים איתו לחיים. התקלוט האחרון שאמור היה להתחיל מעט אחרי השעה 1:00 בלילה, התעכב בשל קשיים טכניים ולבסוף בוטל.

אז מה זה בעצם Cloud Clubbing? המשתתפים מאזינים יחד למוזיקה חיה המשודרת בסטרימינג בפלטפורמה כלשהי, מצלמים את עצמם כשהם רוקדים לצליליה, ומזרימים את ריקודיהם בשידור חי גם כן. כך עשרות, מאות ואפילו מיליוני אנשים יכולים להרגיש שהם לא לבד, גם אם הם רוקדים בחדר השינה שלהם בחושך. חלק מהמסיבות מתקיימות בשידורי סטרימינג באתרים של מועדוני לילה, והמשתתפים מעלים סטוריז לרשת החברתית המועדפת עליהם, חלקן מתקיימות בזום, וחלקן בשידורים חיים באינסטגרם או בפלטפורמת סרטוני הווידאו הקצרים טיקטוק, הפופולרית בעיקר בקרב בני נוער.

המועדון הווירטואלי - מורכב אבל ייחודי 

יש גם ניסיונות לקחת את המסיבות הווירטואליות צעד אחד קדימה - מחדר השינה - למרחב וירטואלי של ממש, כמו המסיבה הווירטואלית בהאנגר. מדובר בניסיון ראשוני למסיבה מסוג זה, שיש לו יתרונות וחסרונות: מצד אחד הוא דורש יותר ידע טכני מהמשתתפים, ולכן עשוי למנוע מאנשים להשתתף, אך מצד שני מספק חוויה ויזואלית ייחודית.

"היינו ביחד כמה חברים וחשבנו מה אפשר לעשות בימי הקורונה שיהיה מגניב, ושעדיין ישמר את העניין של סוג מפגש חברתי, למרות שאנחנו לא יכולים להיפגש", מספר הרינג. יחד איתו ארגנו את האירוע יובל הרינג מחברת ההפקה ויחסי הציבור modus ואדם חבקין מ-scan the city, חברה שסורקת מבנים עבור פרויקטים של הנדסה ואדריכלות.

כשעלה הרעיון של מסיבה, הוא אומר, "השאלה הייתה איך עושים את זה שזה ירגיש תל-אביבי, ולא סתם חדר קוביות חסר אופי, אז החלטנו לקחת האנגר נטוש בדרום תל-אביב, לסרוק אותו ושהוא יהיה הבסיס של הסביבה למסיבה, ובאמת רואים במבנה גראפיטי בעברית ושלט יציאת חירום ורואים על המקום את הווייב", אומר הרינג.

לדבריו, תהליך בניית הסביבה מורכב ולא נגמר בסריקת המבנה: "ברגע שסורקים, זה יוצר מודל ממש איכותי (וכבד, י"י), ואי-אפשר להריץ אותו במנוע משחקים שעובד לייב. זה תהליך שצריך לקמפרס בטירוף, ושזה עדיין ייראה טוב. לקח כשבוע לבנות הכול, ולהכניס הכול לתוך הסביבה, וללמוד את הקוד של ה-VR צ'אט ואיך ליישם אותו על את כל האלמנטים התלת-ממדיים שיש שם, והאינטראקציות שיצרנו", הוא מספר.

בנוסף, אם מסיבות זום חוות קשיים טכניים, אז על אחת כמה וכמה המסיבה הזו, שהתקיימה בסיבה של מציאות וירטואלית. מעבר לתהליך ההתקנה המורכב יחסית, ישנם גם העומסים על רשתות האינטרנט, שגורמים לניתוקים בכל הפלטפורמות, והגרפיקה הכבדה. לכן, העובדה שעשרות אנשים הצליחו להכנס והמשיכו לבלות בה יחד במשך שעות ארוכות, נחשבת בעיני המארגנים להצלחה מעל המצופה.

"כרגע החלטנו לעשות את זה סתם בתור ניסוי. אבל התכנון הוא שבהמשך יהיו חסויות. למשל בשיתוף עם עיריית תל-אביב או בירה מכבי, ויש לנו כבר מיליון מיילים והצעות". 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים