גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זה לא שאם נוריד מחיר בכמה אחוזים כולם יבואו לקנות"

מנהלי השיווק, החוליה המקשרת בין חברות הבנייה לרוכשים, נאלצים בימים אלה למצוא פתרונות מחוץ לקופסה כדי להמשיך ולמכור דירות ● בתפריט: סיורים וירטואליים, שיחות מכירה ב"זום" ופריסת תשלומים ● בלי פאניקה

עד לא מזמן היה נדמה שתחום הבנייה נמצא בתנופה בכל כיוון. הוותמ"ל איפשרה הליך קידום מהיר של תכנון שכונות ענק חדשות בשולי הערים, שיכונים ותיקים נדונו להריסה ובנייה מחדש ובכל צומת הוקמו מתחמי קניונים, מרלו"גים או מבני תעסוקה.

מגפת הקורונה שיבשה הכול. שיחה עם מנהלי השיווק של חברות הבנייה והיזמיות הגדולות מלמדת שהם מבולבלים, כמו כולם. בשלב זה נדמה שאף אחד לא יוצא במבצעים או מוריד מחירים, אך לא מעט גילו את האונליין.

יש מתעניינים בדירות? "לא רואים האטה משמעותית"

"אני אשקר אם אגיד שמתדפקים על דלתותינו ומחפשים דירות", אומרת מנהלת השיווק של גינדי החזקות, רוני טננבוים. החברה משווקת כעת מאות דירות בפרויקט UPPER HOUSE ביד אליהו בתל אביב, בשכונת בית בפארק באור יהודה ובגבעת שמואל.

"למזלנו, במרבית הפרויקטים שלנו אנחנו עם 90% מלאי מכור", אומרת טננבוים. "יש לנו גם את פרויקט מחיר למשתכן באור יהודה, שם נעצר השיווק על ידי משרד הבינוי והשיכון. משרדי המכירות שלנו לא פעילים, אבל אנחנו מאמינים שמהר מאוד הדברים יחזרו למסלול.

"אנחנו נותנים מענה ללקוחות שמתקשרים. נכון שמדובר במגפה, וזה שונה ממשברים אחרים שבהם נתקלנו, אבל אני מעריכה שאנשים יחפשו הזדמנויות בקרוב".

אמיר כהן, סמנכ"ל שיווק של חברת י.ח. דמרי, מספר שהחברה בונה כעת 16 פרויקטים, ובמצטבר מאות רבות של דירות, בעיקר באשקלון, בנתניה, בראש העין ובגבעתיים.

כהן מעיד שהוא נמצא כבר 22 שנה בתחום ומעולם לא חווה משבר מהסוג הזה: "נכון להיום, אנשים נמצאים בחוסר ודאות, שזה מצב שאף פעם לא תורם לענף שלנו".

עו"ד מיכאל לוין, מנהל השיווק של חברת אחים דוניץ, מספר שהחברה משווקת כעת את שלב ב' בקריית האמנים בראשל"צ (390 יח"ד), במע"ר אשדוד (450 יח"ד) וכמה פנטהאוזים בגני תקווה. "אנחנו לא רואים האטה משמעותית בפניות אלינו, אך יש דלילות במספר הפגישות, כי אנשים מפחדים לצאת מהבית".

לוין אומר שהוא לא מזהה כרגע עצירה במכירות: "נהפוך הוא, יש לי לקוח בגני תקווה שמאוד רוצה לרכוש שם מיני פנטהאוז, וצריך את הדירה, ורצה לקדם את החוזה. בגלל המצב, הוא רוצה לסגור את העניינים".

טלי כהן, מנהלת השיווק של חברת שפיר, אומרת שמי שקונה כעת הם אלה שממילא התכוונו לרכוש: "רק אתמול מכרנו ב-2.7 מיליון שקל דירת גן במודיעין לאנשים שמכרו את הדירה שלהם וצריכים לקנות דירה. הרוכשים אפילו חיכו עם חתימת החוזה לאיש המכירות שלנו שהיה בבידוד".

חברת אביסרור משה ובניו בונה בימים אלה 700 דירות בבאר שבע, ועוד מאות ברחובות, באשקלון וביבנה, ועוד.

יורם אביסרור, מנהל השיווק של החברה, מודה שקצב המכירות של החברה השתנה לחלוטין בשבועות האחרונים, ולמעשה אין כמעט מכירות: "האווירה עכשיו לא הכי כיפית, אבל אנחנו משתדלים להמשיך. אתמול (השיחה התקיימה באמצע השבוע שעבר, ג"נ) היה היום היחידי שבו הייתה לנו בעיה עם הפועלים הסינים, אבל גם זה הסתדר".

דורית סדן סמנכ"לית השיווק של שיכון ובינוי, מסבירה שלחברה יש 12 פרוייקטים פעילים מצפון ועד דרום. לדבריה, הביצוע בכל האתרים ממשיך כרגיל וגם לא צפויים עיכובים בשלב זה במסירת הדירות : "משרדי המכירות שלנו פתוחים כדי לתת שרות ללקוחות שלנו. לקוחות שרכשו וקצת חוששים, כאלה שרוצים להתייעץ והן לקוחות שמתעניינים. יש אמנם הנחיות של משרד הבריאות שקוראות לצאת מהבית רק לצורך פעולות חיוניות, אך יש מבקרים מעטים ויש חתימות חוזים של לקוחות שהיו כבר בתהליכי רכישה. כמו שאתה נוסע בכביש ויש תחושה שיש פחות רכבים על הכביש בדרכים כך אנחנו מרגישים גם במשרדי המכירות. היו יחסית מעט רכישות חדשות".

בשיכון ובינוי לא מתכוונים בשלב זה לצאת במבצעים : "שיכון ובינוי זו חברה וותיקה וגם אני עצמי כבר 26 שנים בתפקיד. כבר חווינו אירועים שגרמו לנו לעצור ולבחון את הדברים ולא למהר ולעשות דברים בחופזה. הציבור מתעניין אבל זה לא שאם נוריד מחיר בכמה אחוזים כולם יבואו לקנות. אנשים שומרים על הבריאות שלהם כרגע ואנחנו איתם. אנחנו מאמינים שברגע שהדברים ירגעו נמשיך עם תהליכי המכירה הרגילים".

מה עושים בינתיים? "ליצור שיח שאנשים יקנו אחרי המשבר"

אמיר כהן, י.ח. דמרי: "אנחנו ממקדים את המאמצים שלנו לקדם תהליכי מכירה שכבר החלו. רוב מוחלט של מי שהתחיל תהליכי מכירה - ממשיך. יש גם כאלה שהקפיאו, למשל תושבי חוץ שלא יכולים להגיע או אנשים שנמצאים בבידוד".

כרגע, הוא מודה, יש מעט מאוד רוכשים חדשים: "רוב הפעילות שלנו היא ליצור שיח עם רוכשים פוטנציאליים באמצעים דיגיטליים, שיחות וידאו, צילומים מהפרויקטים היותר מתקדמים, כולל נוף מהדירות. אנשים לא קונים דירות בצורה הזאת, אבל המטרה היא שאנשים יקנו כשהמשק יחזור לשגרה".

האם אתם צופים עיכוב במסירת הדירות?

אמיר כהן: "מוקדם מדי להעריך, כי לא ברור לאן זה הולך. נכון להיום האתרים עובדים וגם אם אספקת חומרי הגלם איטית, הכול נמצא כבר בשרשרת ההתנעה".

מיכאל לוין, דוניץ: "עברנו למעשה לשווק באמצעים דיגיטליים ותוכניות אנחנו שולחים עם שליח עד הבית".

חברת שפיר בונה את שכונת צוותא בחריש, שבה 86 בניינים, כולל מוסדות חינוך, כבישים ושצ"פים, בראש העין פרויקט שבו 307 יח"ד ועוד 250 יח"ד בפרויקט מחיר למשתכן וגם במודיעין ובאור יהודה.

טלי כהן, מנהלת השיווק של שפיר, אומרת שהחברה מתאימה את עצמה למציאות המשתנה: "משרדי המכירות שלנו פתוחים. אנחנו מצוידים עם מסכות ואלכוג'ל. באים אנשים, אם כי כמובן שלא באותו קצב כמו קודם. חוץ מזה, אנחנו מתאימים את עצמנו למצב הקיים ומאפשרים שיחות מכירה ב-zoom. אנחנו באים לאנשים הביתה כדי להחתים על חוזים".

בפרויקט גינדי TLV בתל אביב יש בסך הכול 2,400 יח"ד וכעת משווקות כ-500 יח"ד. סמנכ"לית השיווק של הפרויקט, עידית פראתי, ודן שטרן, מנהל הדיגיטל, יודעים לספר שאף שמורגשת אצלם האטה מסוימת, הרי שגם בשבועיים האחרונים יש התעניינות, יש שתי הרשמות ונחתמו לא פחות משמונה חוזים. את ההצלחה הם מייחסים לכך שהקהל שלהם ממעמד סוציואקונומי גבוה ולא מושפע מהמשבר, ושזה זמן, עוד קודם לעניין הקורונה, הם קידמו מאוד את שיטת המכירות און ליין: "אנחנו עובדים כבר תקופה על נושא הדיגיטל. בארה"ב זה מאוד מקובל. יצרנו אתר אינטרנט שהוא מצגת דיגיטלית שמאפשרת לנהל את כל השיחה ב-zoom".

טכנולוגיית השיווק של גינדי TLV אכן מרשימה. הלקוח יכול לשוטט בסביבת הפרויקט, לבחור את המגדל והקומה שהוא רוצה, להיכנס לתוך הדירה, לראות את הנוף הנשקף מהחלון ואת פרטי הדירה. האתר מאפשר לקבל מקסימום מידע, כולל גודל ואפילו מחירים.

פרתי ושטרן: "החלטנו שאנחנו רוצים להתכוונן ל-2025, אבל לא שיערנו שזה יקרה כל כך מוקדם. בדרך כלל יש לאנשים רצון להסתובב, לחוש ולהרגיש. המצב החדש דוחף את השיווק און ליין, פשוט כי אין ברירה".

יש תוכניות להנחות ומבצעים? "תנאי תשלום גמישים"

בשיכון ובינוי לא מתכוונים בשלב זה לצאת במבצעים: "שיכון ובינוי זו חברה ותיקה וגם אני עצמי כבר 26 שנים בתפקיד. כבר חווינו אירועים שגרמו לנו לעצור ולהסתכל לסיפור בעיניים ולא למהר ולעשות דברים בחופזה.
"הציבור מתעניין אבל זה לא שאם אני אוריד להם 10% כולם יבואו לקנות. הם כרגע שומרים על הבריאות שלהם ואנחנו איתם. אנחנו מאמינים שברגע שהדברים יירגעו נמשיך עם תהליכי המכירה הרגילים".

רוני טננבוים, גינדי: "כרגע אנחנו עוד חושבים. כל יום מתקבלות החלטות חדשות מהממשלה ואנחנו מנסים להבין את הסיטואציה".

אמיר כהן, י.ח. דמרי: "כרגע לא. אף אחד לא יודע לאן זה הולך וכמה זמן זה יימשך - יום, יומיים, חודשים.
"צריך לזכור שבסופו של דבר אנשים יצטרכו דירות ואלה שקונים בפרויקטים הבשלים, אלה שלקראת סיום, רמת הסיכון שלהם נמוכה.

"לגבי פרויקטים שנמצאים על הנייר - אנחנו נבחן בעתיד את המדיניות שלנו ביחס לשיווק. מה יהיו הטריגרים או ההטבות פרי סייל שניתן בפרויקטים האלה".

טלי כהן, שפיר: "המחירים לא השתנו, אבל ברור לנו שאנשים חוששים ולכן אנחנו נותנים תנאי תשלום גמישים. אנחנו מאפשרים לשלם סכום קטן עכשיו ואת התשלום העיקרי כשהמצב יתבהר".

יורם אביסרור: "לפני שהמגפה הזאת נכנסה לחיים שלנו היינו בתקופה ממש טובה מבחינת המכירות. הרגשתי את הירידה במכירות לפני כשבועיים ולכן יצאנו בקמפיין. היום זה לא הדבר שהכי בוער לאנשים לקנות דירה, אבל יש הרבה שמכרו דירה וצריכים לקנות. ויש אנשים שמתחתנים ורוצים לקנות דירות. הגלגל לא יכול להיעצר.

הקמפיין שלנו נקרא 'מבצע קורונה' ואנחנו מציעים שמי שישלם מקדמה של 10,000 שקל יוכל לרכוש דירה, עם מחיר שהקפאנו, ללא מדדים. מי שירצה יוכל לחתום על חוזה, בלי לחץ, ומי שירצה יוכל לבטל. משרדי המכירות שלנו סגורים והסוכנים מטפלים בזה מהבתים, עם ה-zoom. אתמול מכרתי דירה ראשונה באשקלון במסגרת המבצע הזה". 

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים