האם יכול להיות שראש הממשלה בהודו הורה על סגירת האינטרנט?

צווי החירום יוצרים בכל העולם חרושת שמועות • לפעמים השמועה של אתמול היא המציאות של מחר • המשרוקית של גלובס

שוטר מקומי אוכף את הסגר ברחבי הודו / צילום: רויטרס
שוטר מקומי אוכף את הסגר ברחבי הודו / צילום: רויטרס

תנאי החירום שמגפת הקורונה כפתה עלינו פתאום, מקשים על מערכת החיסון שמגנה עלינו בדרך כלל משמועות שווא. ככל שמחריפות ההגבלות בישראל ובעולם, סיפורים שהיינו מתייקים בקלסר ה"קונספירציות" יכולים להתברר כידיעות חדשותיות. לפני שבוע התרענו במשרוקית מ"צו הסגר" מפוברק שהופץ בווטסאפ בשם משרד הביטחון; והנה, עכשיו כבר מדווחים שחיילי צה"ל עומדים לסייע באכיפה של סגר בגבולות ישראל. הפיברוק של אתמול הוא כמעט המציאות של היום.

בודקי עובדות בכל העולם מתמודדים עם מבוכה דומה, כי על רקע האיום הממשי בהטלה של הגבלות דרקוניות, הרשתות מתפוצצות משמועות על מה שצפוי לקרות. האתגר פשוט יחסית כשהדיווחים גובלים בפנטזיה: פוטין לא שחרר לרחובות מוסקבה מאות אריות כדי לשכנע את המוסקבאים להישאר בבית. אינספור קולגות שלנו פרסמו תיקונים של האגדה המופרעת הזאת. גם עיתונים בישראל חגגו עליה.

אבל לא כול הידיעות הכוזבות זועקות "פייק". האם ראש ממשלת הודו נרדרה מודי באמת הורה להחשיך את האינטרנט "כדי למנוע בהלה בציבור"? ארגון בדיקת העובדות ההודי "בום" בחן צילום מסך ויראלי מדיווח בנושא ברשת טלוויזיה מקומית, ופסק שמדובר בריטוש. אבל המדינה הענקית אכן נמצאת מאז 14 במרץ בהסגר קפדני. תחקירני "בום" הפריכו עוד הודעה ויראלית, שלפיה ממשלת מהרשטרה (שבה נמצאת מומבאי) האריכה את ההסגר עד סוף אפריל. זה לא קרה; אבל בניגוד לאריות של פוטין, אולי זה עוד יקרה.

גם ספרד המוכה נתונה בהסגר מאז 14 במרץ. בהודעה קולית שהופצה במדינה בימים האחרונים נטען שבקרוב יוחרפו הצעדים, הצבא יסייר ברחובות, ואפילו חנויות המזון ייסגרו. בודקי העובדות של סוכנות הידיעות EFE קבעו שזו שמועת שווא. לפחות בינתיים.

גם שמועה שיסודה בבלבול יכולה להקדים את המציאות. תמונות של חיילים מקימים סככות חאקי על גדת נהר הליפי שבדבלין הוצגו לפני שבוע כהוכחה לעוצר שיוכרז בקרוב במדינה. תחקירני העיתון המקומי "דה ג’ורנל" הסבירו שהסככות מיועדות לבדיקות לגילוי נגיף הקורונה, ופסקו "לא צפוי עוצר מוחלט". אבל ביום שישי האחרון, בלי קשר לסככות, הודיע ראש ממשלת אירלנד לאו ורדקר על הגבלות גורפות לשבועיים. יציאה מהבית תותר רק לצרכים חיוניים.

המוני אמריקאים וקנדים קיבלו בשבועות האחרונים מסרונים שסיפרו על סגר מלא שהממשלות יטילו בקרוב. הכותבים הסתמכו לפעמים על "מכר אמין" בצבא או באו"ם. "אל תאמינו למסרונים", הזהירה לפני שבועיים כותרת באתר באזפיד, ובודקי העובדות של רדיו קנדה השיגו הכחשה מדובר הז’נדרמריה בקוויבק. המסרים היו זיוף גמור. ובכל זאת, בארצות הברית כבר דנים על סגר בניו יורק (הנשיא דונלד טראמפ שקל והתחרט בינתיים), ובערים קנדיות מקשיחים את הנחיות הבידוד.

לקריאה נוספת:

"לא: העוצר עדיין לא כאן", דה ג'ורנל, 21.3.2020

"לא: רה"מ מודי לא הודיע על האפלת האינטרנט", בום, 28.3.2020

"זהירות: מסרונים טוענים שצפוי בקרוב 'הסגר מלא'", הפצחנים של רדיו קנדה, 20.3.2020

"אל תאמינו למסרונים שאומרים שהממשלה הפדרלית תטיל סגר בארה"ב", באזפיד, 16.3.2020

"הממשלה לא תכריז מצב חירום מיוחד והסופמרקטים לא ייסגרו", בודקי העובדות של EFE, 23.3.2020