גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איסוף המידע של זום על המשתמשים - לא יותר גרוע מהמתחרות שלה בתחום

האפליקציה שזוכה לפופולריות אוספת עלינו מידע רב ● משמות משתמשים, דרך כתובות מייל ועד למידע שהמשתמש מעביר בצ'אטים ● מומחה: זה הסטנדרט, אבל צריך להביא את זה בחשבון בפגישות עסקיות

מורה בבית ספר יסודי בארה"ב מעבירה שיעור באפליקציית זום / צילום: Amanda Inscore, רויטרס
מורה בבית ספר יסודי בארה"ב מעבירה שיעור באפליקציית זום / צילום: Amanda Inscore, רויטרס

עם העלייה בפופולאריות של אפליקציית שיחות הוועידה בוידיאו, זום, בשל משבר הקורונה, עולות יותר ויותר תהיות וחששות לגבי מדיניות הפרטיות של האפליקציה, והאופן בו היא אוספת ומשתמשת במידע פרטי.

בשבוע האחרון עולות טענות בכלי תקשורת בעולם כי מדיניות הפרטיות של זום היא בעייתית במיוחד, וכי היא כוללת סעיפים יוצאי דופן כמו שיתוף מידע אישי עם מפרסמים, הקלטת מסך המחשב של משתמשים ללא ידיעתם, ואפילו הפעלת המצלמה ללא אישור.

למרות הטענות החמורות, מבחינה של מדיניות הפרטיות של החברה ושל ההיסטוריה שלה בכל הנוגע לאבטחה, נראה שהיא לא מסוכנת בהרבה משירותי שיחות וידיאו מרובות משתתפים אחרים, או משירותים מקוונים כמו פייסבוק, וואטסאפ, נטפליקס וספוטיפיי - כולם שירותים עם מדיניות פרטיות דומה.

קבוצת Access Now האמריקאית, העוסקת בזכויות דיגיטליות, אף פנתה בשבוע שעבר במכתב פתוח לזום, בבקשה שתפרסם דוח שקיפות אודות הפרקטיקות שלה בכל הנוגע לפרטיות ולמידע אישי.

בתקופה בה השימוש באפליקציות לשיחות וידיאו בכלל, ובזום בפרט, הופך נפוץ יותר ויותר, ומשמש לתקשורת מסוגים רחבים יותר, חשוב להיות מודעים למדיניות הפרטיות של השירותים על גביהם השיחות הללו מתנהלות.

כל המידע שעובר בזום נשמר אצלה

זום אוספת מידע אישי כמו שמות המשתמשים, כתובות מייל, פרטי תשלום למי שהזין אותם לאפליקציה, פרטי חשבון הפייסבוק הפומביים, מידע טכני על השימוש באפליקציה, מידע דמוגרפי, ומידע שהמשתמש מעביר בצ'אטים, בלוח הכתיבה, בקבצים ששותפו ובשיתוף מסך, וכל מידע ששיתפתם עם החברה. המידע נאסף לא רק על משתמשים רשומים, אלא על כל אדם שהשתמש בשירות של זום. מבחינת זום, שימוש בשירות שלה משמעו הסכמה לאיסוף מידע.

"מה שזום עושים הוא די סטנדרטי, ולא שונה מאוד מהרבה אפליקציות אחרות", אומר עו"ד יהונתן קלינגר, המתמחה בפרטיות ודיגיטל. ומפנה גם להרשאות שמבקשת האפליקציה: "למה הם צריכים גישה למיקום שלך? לרשת ה-WiFi? לזהות המכשיר שלך? לחיבור הבלוטות' שלך? זה לא משהו חריג אבל צריך לקחת את זה בחשבון". מצד שני, לדבריו, "כשמדברים על זום כמוצר שנועד להעביר מידע עסקי, מה שהיא מציעה לא טוב מספיק. לצורך העניין, סטארט-אפ שצריך לנהל ישיבת דירקטוריון ולדבר על התוכניות שלו לעתיד - האם זה חכם לעשות זאת בזום?".

זום מצהירה במדיניות הפרטיות שלה כי אינה מוכרת מידע אישי של משתמשים. אז מה היא עושה איתו? ראשית, המידע הזה משמש אותה לטיוב המוצר למשתמשים שלה ולמיילים שיווקיים שהיא שולחת מטעמה או מטעם שותפיה. זום יכולה להשתמש במידע הזה גם כדי לפרסם מודעה בפלטפורמה אחרת למוצר אחר - למשל תוכנה המיועדת לשיתוף קבצים או לעריכת מצגות חינוכיות - אם מדובר במוצר של שותף עסקי שלה. עם זאת, לפי מדיניות החברה, המידע עצמו לא אמור לצאת מהשרתים של זום לגורמי צד ג'.

שימוש נוסף במידע הזה, הוא לצורך שימוש בכלי פרסום כמו גוגל אנליטיקס וגוגל אדס - כלי הפרסום וניתוח הדאטה השיווקי של גוגל. מדובר בכלים סטנדרטיים המוטמעים כמעט בכל שירות או אתר אינטרנטי, שמאפשרים לגוגל להריץ כלים לניתוח ואיסוף נתונים שמשמשים אותה לצורך התאמה אישית של פרסומות בפלטפורמת הפרסום שלה.

האם לא מדובר במכירה של מידע אישי לגורמים שלישיים? לא בדיוק. קלינגר מסביר ש"הם לא מוכרים את הדאטה שלך - הם מאפשרים לגוגל להכניס מערכת מעקב לאפליקציה שלהם, וגוגל הם שימכרו את הדאטה. לצערי, גם זה סטנדרטי".

בנוסף, לא מדובר במכירה של מידע כי אין כאן עסקת מכירה: בעלי אתרים ואפליקציות, ובכללם זום, מאפשרים לגוגל להריץ את הכלים הללו ברקע, תמורת פרסום בפלטפורמה של גוגל - ולא תמורת תשלום. כמו במקרים האחרים, אמנם מדובר בפרקטיקה שיכולה להישמע מפוקפקת, אך היא חוקית לחלוטין וסטנדרטית לגמרי.

פרצת האבטחה תוקנה בשנה שעברה

ומה עם הטענות הקשות בדבר הפעלת המצלמה והקלטת המסך ללא ידיעת המשתמשים? פרצת אבטחה חמורה בזום שנחשפה בשנה שעברה, אפשרה לגורמי צד ג' להפעיל את מצלמת המחשב של משתמשי זום גם כאשר אינם משתמשים באפליקציה. הפרצה תוקנה מאז.

לגבי הקלטת המסך - זום מאפשרת למנהלי שיחות ועידה מספר כלי ניהול, בהם הקלטת השיחה, מעקב אחרי תשומת לב המשתתפים וכדומה. אמנם לא ניתן למנוע את הקלטת השיחה, אך חשוב להיות מודע לכך. למשל, אם במהלך שיתוף המסך על גבי זום התקבלה במכשיר התראה על הודעת וואטסאפ או מייל שתוכנה גלוי - יתכן שהיא הוקלטה מבלי ידיעת המשתמש.

בנוסף, ישנם כמה שינויים שניתן ואף מומלץ לערוך בהגדרות האפליקציה: למשל כיבוי אפשרות ה-Attention Tracking, וכיבוי של עוגיות המשמשות לצורכי פרסום, ולצורכי איסוף נתונים טכניים על השימוש באפליקציה, לצורך טיוב השירות. לבסוף, כשאתם משתמשים בזום תניחו שמישהו מסתכל עליכם. 

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי